Akaa-Volley tarrasi tiukasti kakkospaikkaan, VaLePa ykköspaikkaan ja Hurmos kotietuun puolivälieriin

25.02.2023

Miesten Mestaruusliigan lauantain tulokset antoivat yhä vahvemmat otteet voittaneille joukkueille asemiin kohti pudotuspelihin: VaLePalle runkosarjan voittoon, Akaa-Volleylle kakkospaikkaan ja Karelian Hurmokselle nelospaikkaan ja kotietuun puolivälieriin.

VaLePalta rutiinivoitto Ducksin vieraana

Ducks-VaLePa 0-3 (18-25, 21-25, 22-25)

Lähellä, mutta silti niin kaukana. Näin voi summata Ducksin taistelun kotikentällä Lumossa VaLePaa vastaan 25. helmikuuta. Vieraat veivät ottelun selvästi 0-3, vaikka Ducks taisteli hyvin ja varsinkin erien alussa pysyi VaLePan tahdissa.

Katsojia Lumoon kerääntyi hiihtolomasta huolimatta 450. Otteluisäntänä toimi Stark.

Ottelu alkoi Ducksin kannalta hyvin. Hakkurin paikalla pelannut Kalle Kattelus löi palloa tehokkaasti vastustajan lattiaan, kuten myös veljensä Ville Kattelus. Ankat johtivat peliä jo 8-4, kun syötön vastaanottoon tuli ankkojen puolella pientä haparointia. Tilanteeseen 11-11 ankat pysyivät vielä pelissä mukana, sen jälkeen VaLePa meni menojaan. Ei auttanut Lauri Lehtosen ja Sergej Drobničin hienot torjunnat, Jacob Ekmanin syöttövuorolla VaLePa karkasi jo johtoon, jota ankkojen oli mahdoton kuroa umpeen. Ensimmäinen erä vieraille 18-25.

Toinen erä alkoi vieraiden ilmaisella pisteellä, kun Sergej Drobnič jutteli tuomarille punaisen kortin arvoisesti. Vaikka ValePa oli erässä koko ajan askeleen edellä niin ankat puolustivat hyvin ja muutamia oikein näyttäviä hyökkäyksiäkin saatiin aikaan. Hyvin toimi myös torjunta kun vastustajan hakkuri Urpo Sivula jäi kiinni siihen moneen otteeseen. Sen sijaan VaLePan keskihyökkäys toimi tehokkaasti. Vaihdosta erän puolessa välissä tullut Joel Laakso aiheutti syötöillään Ducksille vaikeuksia. Erän lopun hienot hyökkäykset eivät enää auttaneet, erä taas vieraille, tällä kertaa 21-25.

Kolmas erä alkoi taas tasaisissa merkeissä. Henrik Porkka syötti ässän heti alkuun ja aina tilanteeseen 16-16 Ducks pysyi vieraiden vauhdissa. Sitten Mikko Esko astui syöttöruutuun ja kun samalla keskihyökkääjät Severi Savonsalmi ja Jacob Ekman olivat tehokkaita ja Sivulan hyökkäys toimi hienosti niin erä karkasi ankoilta taas. Tilannetta 22-24 lähemmäksi Ducks ei päässyt.

Urpo Sivula, VaLePa:

”Ei ollut helppo peli, Ducks pisti hyvin vastaan. Pystyimme pitämään oman tasomme kohtalaisena”.

Lauri Lehtonen, Ducks:

“Puhuttiin ennen peliä, että pitää antaa kaikki ja kaikki annettiin. Tämä on nyt meidän tasomme tällä hetkellä”.

Päävalmentaja Janne Kangaskokko VaLePa:

“Meillä pysyi syötön vastaanotto hyvin kasassa. Meillä on hyvä tilanne siinä, että joukkueen nuoret ovat kehittyneet paljon”.

Päävalmentaja Juho Rajala, Ducks:

“Lähtökohdat huomioon ottaen tämä oli meiltä kelpo peli. Kalle Kattelus pelasi ensimmäistä kertaa moneen vuoteen hakkurin paikalla. Vastustajan pari syöttövuoroa ratkaisivat jokaisen erän”.

Ailahteleva kärkikahina kääntyi Akaa-Volleylle

Lentopallon Mestaruusliigan odotettu kärkikahina Loimun ja Akaa-Volleyn välillä tarjosi ajoittain hyvää lentopalloviihdettä runsaslukuiselle ja äänekkäälle yleisölle, mutta ajoittain taas virheet näyttelivät isoa osaa. Syöttö ja vastaanotto määrittelivät tässäkin ottelussa tahtipuikon heiluttajan ja se joukkue vei ottelua kummalla nämä osa-alueet toimivat.

Ailahdellen edenneen ottelun kulminaatiopisteeksi muodostui Loimun voittama kolmas erä. Isäntien suht selvänumeroisesta erävoitosta huolimatta Akaa-Volley sai erän lopussa pelin juonesta kiinni ja vei kaksi seuraavaa erää nimiinsä. Sarjapisteet jaettiin, kun loppulukemiksi kirjattiin 2-3 (23-25, 25-18, 25-21, 13-25, 9-15).
Ottelun paras pistemies oli jälleen hyvin entisessä kotisalissaan pelannut hakkuri Ali Fazli, jolle kirjattiin 28 pistettä. Akaa-Volleyn toiseksi isoimman lukeman kirjautti Greg Petty 16 pisteellään. Loimun puolelta hakkuri Joonas Jokela teki 24 pistettä ja hänen kanssaan kaksinumeroisiin lukemiin pääsivät Väinö Rahko, Eemeli Kouki ja Joaquin Layus. Ottelun Pro-libero oli Akaa-Volleyn Elijah Risso ja parhaiksi pelaajiksi otteluisäntä Turun Osuuskauppa valitsi vierailta Ali Fazlin ja isänniltä Eemeli Koukin.

Anton Välimaa, Akaa-Volley:

- Aika vuoristorataa oli. Syöttö ja vastaanotto kulki aina ajoittain. Molemmilla oli hyviä ja huonoja eriä.

Eemeli Kouki, Loimu:

- Syöttö- ja vastaanottopelaaminen ratkaisi paljon tässä pelissä. Me onnistuttiin niissä alussa ja vietiin peliä. Siinä kohtaa kun johdettiin kolmatta erää reilusti päästettiin kaveri mukaan. Sitten meillä syöttö vähän helpottui ja vastaanotto heikkeni.

Olli Kunnari, Akaa-Volley:

- Meillä oli alussa toisen kosketuksen laatu etenkin puolustuksen jälkeissisä tilanteissa huono. Hyökkääminen oli ekoissa erissä huonoa ja jouduttiin toimittelemaan vaan palloa toiselle puolelle. Onneksi se parani ottelun edetessä.

Mika Rantanen, Loimu:

- Viimeisessä erässä meidän syöttöpeli oli luokatonta. Kun kaverin vastaanotto on 100, ei tarvitse ihmetellä tulosta. Vaikeissa ja tärkeissä paikoissa epäonnistuttiin vastaanotossa.

Hurmos otti arvokkaat pisteet – Savo Volley kaatui näytöstyyliin

Joensuun Urheilutalolla pelattiin lauantaina isoilla panoksilla. Sarjataulukossa perättäisillä sijoilla olleet Karelian Hurmos ja Savo Volley hakivat asetelmia kohti tulevia pudotuspelejä, joiden otteluparien määräytymisessä jokaisella erävoitollakin saattaa olla merkitystä tasaisessa pistetilanteessa. Paikallisotteluun Hurmos lähti hakemaan kauden kolmatta voittoa Savo Volleystä, vierailla puolestaan kiilsi silmissä revanssi kahdesta aiemmasta tappiosta.

Savo Volley aloitti ottelun terävästi ja siirtyi Veikka Lindqvistin johdolla kolmen pisteen karkumatkalle. Mikko Räsänen sytytti Hurmoksen kuitenkin nopeasti hyökkäyspisteellä ja ässäsyötöllä ja erän puolivälin lähestyessä Hurmoksen vahva hyökkäyspeli siivitti kotijoukkueen johtoon. Erityisesti laitatehot olivat kohdallaan Räsäsen taottua tilastoihin lukemat 8/+6, Eetu Häyrinen ja Janne Marttila säestivät neljällä pisteellä mieheen. Savo Volleyn tehomies oli Lindqvist (6/+6) mutta tukea olisi tarvittu vieraiden puolelta lisää. Häyrisen hyökkäys päätti erän lopulta Hurmokselle 25-19.

Toisen erän alussa Atte Rissasen painavat leijasyötöt saivat savolaiset vaikeuksiin ja Hurmos karkasi 7-3-johtoon. Kotijoukkue pelasi edelleen vähillä virheillä ja vastaanotto oli erinomaisella tasolla, mikä pohjusti tehokkaan hyökkäyspelin. Savo Volley sortui erässä peräti 11 suoraan virheeseen, eikä vieraita pelastanut vaihtopenkkikään. Erän ykkösmies oli Marttila tehoilla 4/+4 ja Nuutti Niinivaara hyökkäsi kolme pistettä Hurmokselle. Savo Volleyn Andrus Raadik ylsi neljään pisteeseen jääden hieman yksin tehojensa kanssa. Hurmos kiristi vauhtia vielä erän lopussa ja marssi pitkälle tauolle voitettuaan toisen erän 25-17 Marttilan tehtyä kaksi pistettä putkeen.

Kolmas erä alkoi ensimmäisen tapaan Savo Volleyn kolmella pisteellä. Johto kuitenkin suli nopeasti Rissasen käsiin miehen ottaessa kaksi perättäistä torjuntapistettä. Erä eteni tästä eteenpäin tasaisissa merkeissä ja pisteitä tehtiin vuorotahtiin. Häyrinen syttyi hurjaan liekkiin ja tehoili erään lukemat 8/+7 ja koko Hurmoksen joukkue antoi pisteillä taustatukea unohtamatta Tatu Hakkaraisen loistavia puolustuksia. Niinivaara tappoi kaikki kolme saamaansa passia kotijoukkueen pisteiksi ja myös Marttilan hyökkäyspelistä löytyi monipuolisia ratkaisuja. Vaihtopenkillä lähes koko toisen erän peliä seurannut Michael Michelau oli savolaisten tehokkain lukemilla 5/+5 ja sekä Raadik että Lindqvist tekivät neljä pistettä. Hurmos oli kuitenkin erän lopussa vahva ja vei voiton lukemin 25-21.

”Eipä siitä kauheasti kerrottavaa jäänyt, ajatuksia kylläkin ja niitä puretaan sitten bussissa. Hävittiin aika selkeästi syöttö-vastaanottopelissä eikä saatu omaa touhua oikein millään osa-alueella käymään. Kolmannessa erässä saatiin vähän peliä aikaan, mutta ei se loppuun asti kantanut” tuumi Savo Volleyn Tapio Toiviainen lehdistötilaisuudessa.

”Kun noin vähillä virheillä pelataan kotona, niin ei meitä kukaan täällä voita. Savo pisti kyllä kovasti hanttiin ensimmäisessä ja kolmannessa erässä ja teki aika vähän virheitä siihen. Onneksi pystyttiin erien lopuissa hoitamaan homma kotiin” analysoi Hurmoksen parhaana palkittu Eetu Häyrinen.

”Tämä oli kopio parin kuukauden takaisesta. Luokaton esitys meiltä. Viimeksi ottelun jälkeen pisti miettimään, ja saman teki nyt. Meillä on paljon juttuja, mitä parantamalla pääsisimme jälleen omalle tasollemme. Meillä ei oikein toiminut mikään. Syöttö- vastaanottopelin hävisimme sata-nolla. Pari ensimmäistä palloa näytti ihan hyvältä, mutta sen jälkeen emme olleet hereillä. Hurmos myllytti ihan totaalisesti” tiivisti Savo Volleyn päävalmentaja Timo Tolvanen.

”Oltiin aika hyviä syöttö-vastaanottopelissä. Kaveri ei pystynyt rikkomaan meidän vastaanottoamme. Hypäriäijät on olleet koko kauden hyviä, mutta nyt saimme leijallakin aikaan vaikeuksia vastustajalle. Saatiin kokonaisvaltainen hyvä peli aikaiseksi. Toisessa erässä vastustaja toki auttoi meitä tekemällä virheitä” kiteytti Hurmoksen päävalmentaja Matti Alatalo.

Hurmos jatkaa sarjassa neljäntenä ja Savo Volley viidentenä, mutta joukkueiden välinen piste-ero venähti neljään. Hurmoksen seuraava etappi runkosarjan loppurutistuksessa on Kokkola ja vierasottelu Tiikereitä vastaan keskiviikkona. Savo Volleyllä on jäljellä kolme kotiottelua, joista ensimmäisessä se saa keskiviikkona vastaansa Vantaa Ducksin.

Karelian Hurmos - Savo Volley 3-0
25–19, 25–17, 25–21
Koti:Häyrinen 14/+11, Räsänen 13/+8, Marttila 12/+8
Vieras:Lindqvist 11/+7, Raadik 11/+0, Michelau 10/+5