Etta, Loimu, Savo ja Akaa makeisiin voittoihin lauantaina

26.01.2020

Lauantain neljän pelin iltana nähtiin makeita voittoja. Etta nappasi päänahan cupmestari VaLePasta, Loimu punnersi kahden erän takaa voiton Ducksista, Akaa kolmessa erässä Tiikereistä vieraissa ja kärkiotteluissa Savo volley jätti Hurrikaanin aseettomaksi.

Uupunut VaLePa sai tuta Ettan nousujohteisen kevätvireen

Oulun Urheilutalolla nähtiin tänään koko kauden ehdottomasti jännittävin trilleri, kun alle viikko sitten Cup-mestaruuden voittanut Valepa Sastamala Tampere saapui pistejahtiin. Viikon aikana paljon reissanneelle ja jo kolmatta peliään pelanneelle Valepalle ottelun alku oli synkkä, mutta vähitellen puolustavat Suomen Mestarit pääsivät peliin mukaan eritoten OsVa-kasvatti Niko Suihkosen sisääntulon myötä. Etta pelasi kuitenkin ennakkoluulottomasti kauden parhaan pelinsä, ja lopputuloksena täydet kolme pistettä jäivät Ouluun lukemin 3-1 (25-15, 25-22, 22-25, 27-25).

Ettan avaus: L.Jylhä, Niinivaara, Väisänen, Marttila, Helenius, Sorvoja, J.Jylhä
VaLePa:n avaus: Esko, Pettersson, Karjarinta, Kunnari, Sundberg, Nikula, Mutka

Aivan ottelun alussa Valepa jäi niin sanotusti telineisiin. Pitkä matkustaminen ja kova peliruuhka vaativat veronsa, ja Valepan ensimmäinen erä oli virheiden täyteinen. Etta taas puolestaan ei jäänyt suomalaisia lentopalloikoneita kumartelemaan, vaan painoi palloa kenttään kuin ketä tahansa muuta joukkuetta vastaan. Itse ottelu alkoi kuitenki tasaisissa merkeissä. Erän puolivälin tienoilla Etta hajotti Valepan torjuntaa vahvoilla keskihyökkäyksillä, ja Valepan valmentaja Janne Kangaskokko joutui ottamaan joukot kokoon aikalisälle tilanteessa 11-8. Aikalisältä entistä sisuuntuneempana palannut nuori Etta-miehistö nappasi pari suorastaan hirmuista torjuntaa, ja tilanteessa 14-9 kävi Valepalle kutsu jo toiselle aikalisälle. Etta kohdensi syöttönsä selkeästi eilen huilannutta yleispelaaja Erik Sundbergille, jolla ei ollut tänään paras hihapäivä. Ensimmäisen erän loppu oli muutenkin Valepalle yönmusta, tilanteesta 17-12 ero venähti jo kymmeneen. Edes Mikko Eskon uskomaton reaktiopuolustus eräpallotilanteessa kentän pinnasta ei Valepaa pelastanut, vaan kentälle erän lopulla vaihdettu Niko Suihkonen löi pallon sormen leveyden verran pitkäksi, ja erä päättyi tylyhköihin 25-15 -lukemiin.

Toiseen erään joukkueet lähtivät samoilla kokoonpanoilla, joilla ensimmäisen lopettivat. Erik Sundberg oli saanut tehdä tilaa Niko Suihkoselle, joka niin sanotusti kiitti kunniasta, hakaten toiseen erään tehot 10/+8. Toinen erä pelataan huomattavasti tasaisemmissa merkeissä, ja välillä näyttää että Valepa pääsisi jopa niskan päälle. Tilanteesta 7-10 tilanteeseen 11-14 Valepa näytti jo menevän menojaan, mutta Etta esitti tavaramerkkinään tunnettua valtaisaa varmistus- ja puolustuspelaamista sillä antaumuksella, että yleisön pauhu oli jo korviahuumaavaa, kun Jan Helenius löi upealla viistotsekkilyönnillä ottelun tasoihin 14-14. Etta kääntää pisteet edukseen tilanteessa 16-15, kun Aaro Nikula torjutaan vastustamattomasti. Nikula saikin tämän jälkeen tehdä tilaa Mikko Oivaselle, mutta Ettan puolustus pitää. Ettan parhaana palkitun Janne Marttilan hirmuisilla hyökkäyksillä Etta kääntää erän, ja Mikko Oivasen syötettyä eräpallon verkkoon, varmistaa Etta ensimmäisen sarjapisteensä.

Kolmanteen erään lähdetään niinikään samoista kokoonpanoista kuin edellinen päättyi, Aaro Nikulan tilalle tullut Mikko Oivanen sai jatkaa pallon tappamista. Kolmas erä on jopa vielä edellistä tasaväkisempi, piste pisteestä mennään lähes poikkeuksetta tilanteeseen 20-20 asti. Tähän väliin Ettalaisten keskittyminen herpaantui juuri sen verran, että Valepa sai pudisteltua Ettan harteiltaan. Matias Sosunoff tuli erän loppuun yrittämään kääntää ottelun suoraan 3-0, mutta aivan ei siihen pystytty. David Petterssonin tyylipuhtaalla keskihyökkäyksellä myös Valepalaisten erävoittosarakkeeseen merkintä.

Neljänteen erään lähdetään samoilla kokoonpanoilla. Etta ei jäänyt vellomaan edellisen erän tappioon, vaan jatkoi omaa tehokasta peliään. Tässäkin erässä edettiin tasatahtiin aina tilanteeseen 17-17 ilman suurempia kohokohtia, kunnes Ettan paras pistemies Jan Helenius nappasi hirvittävän yksilötorjunnan hyvin peliin tulleelta Mikko Oivaselta, ja Etta pääsi parin pisteen karkuun. Heti seuraavaan palloon vastustajan Niko Suihkonen torjuu juuri Heleniuksen ikään kuin kuitatakseen edellisen, ja vähintään yhtä tylysti. Pieni herpaantuminen sattuu Ettalle taas kahdenkymmenen pisteen tienoilla, ja Valepa käyttää heti tilanteen hyväkseen ja kääntyy johtoon 20-21. Etta-valmentaja Olli Kuoksa käyttää tähän väliin aikalisän, ja tilanteen tasoituttua syöttämään astelee Matias Sosunoff. Matan syötöllä Etta saa käännettyä edun takaisin itselleen, mutta katkaisee putken itse niin sanotulla takalaittomalla, kun pallo leijailee aina mainosaitojen yli katsomoon saakka. Etta kuitenkin oli päättänyt ottaa täydet kolme pistettä. Ihan ottelun lopussa Ettalaiset jumppauttivat hieman myös yleisöä, kun ottelupallotilanteessa seisomaan noussut kotiyleisö joutui toistamaan ylösnousun kolmeen kertaan. Jan Heleniuksen taitettua pallon tavaramerkkinsä mukaisesti lähes laittoman viistoon verkon myötäisesti kenttään, olivat Urheilutalolla juhlat valmiit alkamaan. Valepa ehti voittaa viime vuoden finaalisarjan lisäksi jo kauden kaksi aiempaa kohtaamista, mutta tällä kertaa kaksi oli ilman kolmatta.

Parhaiden pelaajien palkitsemisessa Oulunsalolaisuus oli tänään valttia, kun OsVan kasvatit Niko Suihkonen Valepalta ja Janne Marttila Ettasta palkittiin parhaina.

Parhaat pistemiehet
Etta: Jan Helenius 20/+15, Janne Marttila 19/+14, Ville Sorvoja 14/+10
Valepa: Niko Suihkonen 22/+10, Olli Kunnari 12/+6, Mikko Oivanen 11/+5

Yleisöä 441.

Niko Suihkonen, Valepa:

- Kotijoukkue pelasi tänään hyvin, onneksi kahden erän jälkeen mekin vähän parannettiin. Tehtiin tänään liikaa virheitä, tuollaisella virhemäärällä ei voiteta otteluita. Kaikki kunnia kuitenkin myös Ettalle.

Janne Marttila, Etta:

- Hyvä peli meiltä, ei sinkoiltu eikä sähelletty liikaa. Tämä oli tosi hyvä treeniviikko, ja kaikilla se siirtyi myös peliin.

Janne Kangaskokko, Valepa:

- Alku oli meiltä huono, siitä menee paljon omaan piikkiin. Ei oltu valmiina alusta asti tekemään niitä asioita, joita Ettan kaltaisen joukkueen voittaminen vaatii. Siihen vielä lisäksi se että Etta pelasi todella hyvin.

Olli Kuoksa, Etta:

- Tämä voitto lämmittää mieltä. Meidän kova työ näkyy nyt tulostaululla, kun jänne kestää koko pelin ajan. Kun meidän oma peli pysyy kasassa, voidaan joukkueena voittaa kenet vain. Tänään kävi juuri niin.

3 Marttila Etta
2 Sorvoja Etta
1 Esko VaLePa

Jylhä Etta

Loimu nousi sillasta trilogian toisessa osassa

Raision Loimun ja Vantaa Ducksin tammikuun lopun trilogian toinen näytös tarjosi ensimmäiseen tapaan vaihtelevia vaiheita ja Loimun voiton viidennessä erässä. Ottelun loppunumeroiksi kirjattiin 3-2 (19-25, 17-25, 25-22, 25-16, 16-14) lukemin. Loimun hakkurin paikan otti Windson Ferreiran sopimuksen purettua haltuunsa Blake Leeson. Uuteen rooliin tutustuminen kesti hetken, mutta ottelun edetessä jenkki pääsi hyvään vauhtiin ja ensi esiintyminen oli kokonaisuudessaan lupauksia antava.

Ottelun kaksi ensimmäistä erää oli vieraiden heiniä. Loimu ei päässyt ensimmäisissä erissä kahteen kymmeneen pisteeseen ja tehtaili pisteitä liian paljon vastustajan hyväksi omilla virheillään. Pitkän erätauon jälkeen Loimu vaihtoi passariksi Tomi Saarisen, joka löysi kuumat pelaajat tällä kertaa Joel Laaksoa tehokkaammin. Kolmannen erän ratkaisupalloissa Saarinen nousi esiin torjumalla Bojan Strugarin ja esittelemällä sen jälkeen kitarisansa Kerttulan yleisölle. Neljännen erän ratkaisi Kasimir Vuorinen syöttövuorollaan, joka mursi Ducksin selkärangan venyessään tilanteesta 19-14 aina tilanteeseen 23-14 asti. Viides erä oli tasainen alusta loppuun asti. Loimulaiset pääsivät tuulettamaan voittoa jatkopalloilla Strugarin hyökkäyksen päätyessä rättiin.

Ottelun paras pistemies oli parhaat pisteet takoivat Loimun Blake Leeson ja Trent O’Dea, jotka tekivät 21 pistettä. Ducksin hakkuri Bojan Strugar teki yhden pisteen vähemmän. Myös vieraiden tuore vahvistus keskipelaaja Tommy Carmody oli tehokkaalla pelipäällä tehden 15 pistettä.

Toni Kankaanpää:

- Ei jäänyt hyvä fiilis, kun kaksi ekaa erää voitettiin aika helpollakin ja sen jälkeen Loimu alkoi taistelemaan ja puolustamaan eikä tullutkaan enää niin helpolla. Vähään hyydyttiin loppuun. Alussa saimme torjunta-puolustuksella enemmän aikaiseksi ja syötettiin pykälän paremmin kuin näissä loppuerissä.

Juho Rajala:

- Me tultiin tänään hyvin valmistautuneina matsiin. Tiedettiin että kaverilla on vähän hakkuripeli muuttunut, mutta aika nopeasti päästiin käsiksi siihen. Kaksi erää meidän hyökkäys pysyi hyvin kasassa. Lentopallossa on se ikävä puoli että pitäisi voittaa kolme erää. Viidennessä erässä annettiin pari ässää liikaa ja ei oltu valmiita tappelemaan ihan loppuun asti.

Tomi Saarinen:

- En saanut mitään erityisiä ohjeita kolmanteen erään kentälle tullessani. Pelasin vaan ja sillä tavalla se tuli kotiin. Me alettiin pelaamaan joukkueena paremmin ja saatiin torjuntoja ja puolustuksia. Myös keskeltä päästiin hyökkäämään paremmin. Blaken kanssa ei olla vedetty laidasta kuin muistaakseni yksi treeni, mutta se meni ihan hyvin. Ei muuta kuin sokkona palloa sinne päin niin kyllä se poika mätki alaspäin sitä palloa.

Kasper Vuorinen:

- Me ollaan oltu tässä myllerryksessä ja mun mielestä meillä alkoi nyt oikeastaan uusi kausi muutama päivä sitten. Kun yksi palanen kuusikosta lähtee, niin kaikki muuttuu. Ducks pelasi mun mielestä hyvin ja oli lähellä että he olisivat vieneet tämän 3-0, mutta onneksi saatiin pidettyä peli hengissä ja sen jälkeen vähän parannettiin.

Akaa rikkoi viiden erän taikaa Kokkolassa

Tiikerit ja Akaa-Volley pelasivat toisen poikkeuksen keskinäisissä otteluissaan: ei mentykään viiteen erään, vaan Akaa vei ottelun kolmessa erässä: 0-3 (27-29, 20-25, 15-25).

Ensimmäisessä erässä joukkueet selvästi satsasivat syöttöihin, ja ässiä erässä tulikin yhteensä seitsemän kappaletta, joista kolme Tiikereille. Peli oli tasaista ja tietysti mentiin jatkopalloille. Tiikereillä oli kaksi eräpalloa ja Akaalla kolme. Miten olisikaan peli jatkunut, jos Tiikerit olisi vienyt tämän erän.

Toisen erän alussa Tiikerit ottivat pienen hallinnan. Akaa kuitenkin tasoitti nopeasti mm. Eetu Pennasen kahdella 6-paikan hyökkäyksellä. Enderwin Herreran syöttövuorolla Akaa siirtyi neljän pisteen johtoon Tiikerivirheiden avustamana. Loppu olikin sitten Tiikereiden takaa-ajoa, joka ei onnistunut, vaikka välillä Jiri Hännisen hyökkäykset toivat lähemmäksi.

Kolmannessa erässä Akaa-Volley otti heti alkuunsa erän hallintaan. Akaa kasvatti eroa tasaisesti erän kuluessa. Kaikki hyökkääjät tekivät suhteellisen tasaisesti pisteitä ja passari Akseli Lankinenkin kolme pistettä (1 ässä, 1 torjunta ja 1 hyökkäys). Erä selkein numeroin Akaalle.

Oliver Lüütsepp, Akaa-Volley:

- Ei tämä ollut ihan helppo peli ollenkaan. Fyysisesti rankka matkoineen. Ensimmäinen erä oli meiltä hieman kiikun kaakun, mutta
jatkoerät olivat meiltä hyviä.

Mikko Keskisipilä, Tiikerit:

- Ei kahta sanaa. Akaa oli parempi. Heiltä vahvinta vieraspeliä Hollihaassa tällä kaudella. Jäätävän kova hyökkäyspeliä, hyvä
vastaanotto eikä turhia virheitä. Lankinen pelasi fiksun pelin. Meidän esitys kaipaa miettimistä. Meillä oli hyviä osuuksia, mutta heikostikin meni. Nyt on hyvin aikaa treenata ennen ensi viikon Raision peliä.

Kärkiottelu oli Savo Volleyn näytös

Mestaruusliigan sarjataulukon kärkikaksikko kohtasi Leppävirralla. Voittajaksi saatiin ennakko-odotuksia huomattavasti selkeämmin kotijoukkue Savo Volley, joka vei pisteet suoraan kolmessa erässä lukemin 3-0 (25-14, 25-18, 25-20).

Savo Volleyn lähtökohdat otteluun eivät olleet parhaat mahdolliset, sillä tähän saakka kovinta tahtia pisteitä tehtaillut yleispelaaja Miro Määttänen ei ollut kokoonpanossa. Hänen edellisessä ottelussa saaman vamman vakavuudesta ei ole vielä tietoa.

Kun Määttänen oli poissa, hyökkäysvastuuta tuli runsaasti Lelu Ojansivulle. Hakkuri kiitti vastuusta ja takoi ylivoimaisesti kentän parhaat pisteet 23/+18. Kolmeen erään 27 passia saanut Ojansivu tappoi pallot peräti 78 prosentin tarkkuudella ilman yhtään hyökkäysvirhettä.

- Meillä oli pari heikompaa peliä alla, mutta nyt peli oli jälleen meidän näköistämme, sanoi Ojansivu.

- Passeja tuli nyt ihan mukavasti, ja joukossa oli muutama aivan loistavakin sellainen, kiitteli Ojansivu passari Fedor Ivanovia.

Hakkurin ja passarin välinen akseli on alkanut pikku hiljaa toimia upealla tavalla.

Savo Volleyn päävalmentaja Jukka Tuovinen jakoi myös kehuja nuorelle passarilleen.

- Taisi olla Fedeltä tämän kauden paras peli, hehkutti Tuovinen.

- Sen lisäksi puolustuspelaamisemme sinetöi tällä kertaa voittomme. Saimme hyökätyksi jatkopalloista hyvällä teholla.

Määttäsen paikan kentällä ottanut Jere Heiskanen täytti tonttinsa mallikkaasti. Hän joutui aloitusten vastaanotossa vieraiden kohteeksi, mutta nosti pallot passari Ivanoville 58 prosentin tarkkuudella, eli varsin mainiosti.

Vastustajan valmentaja Jussi Heino jutteli pitkään passari Inoslav Krnicin kanssa pelin jälkeen.

- Eipä tarvinnut meidän haaveilla tänään voitosta. Paljon oltiin jäljessä varsinkin puolustuspelaamisessa, pohti Heino.

Kummallakin joukkueella on nyt viikon tauko peleistä.

Savo Volleyllä oli aiemmin suunnitelmissa käyttää viikkoa lepäämiseen, mutta loukkaantumiset ovat tuoneet muutoksia suunnitelmiin.

- Meillä on harjoitusviikko edessä. Pelissämme on nyt paljon uusia asioita, sanoi Tuovinen.