Ettalle ja TUTO Volleylle todelliset arvopisteet vieraissa - VaLePa nousi komeasti voittoon

06.03.2022

Miesten Mestaruusliigan sunnuntai teki liigakarsintojen välttämistaistoon taas uusia twistejä, kun vajaamiehinen TUTO Volley voitti 3-2 Hurmoksen Joensuussa ja Etta vajaamiehisen Tiikerit Kokkolassa 3-1. Loimu voitti puolestaan Vantaalla Ducksin 3-0 ja ainoa kotivoittaja oli kahden erän takaa voittoon noussut VaLePa Akaa-Volleysta.

Etta nousi nyt yhdeksänneksi (0,77 pistettä / ottelu), TUTO Volley on kymmenes (0,71) ja Team Lakkapää yhdestoista (0,64). Ettalla on jäljellä kolme ottelua, Lakkapäällä kaksi ja TUTO Volleylla yksi.

TUTO Volley aiheutti Hurmokselle kauden yhdeksännen tappion viidennessä erässä

Karelian Hurmos pelasi runkosarjan viimeisen kotiottelunsa sunnuntaina TUTO Volleytä vastaan. Panosta riitti tässäkin ottelussa, sillä Hurmos taistelee runkosarjan kuudennesta sijasta ja TUTO puolestaan suorasta sarjapaikasta.

Ensimmäisen erän alussa TUTO tarjoili Hurmokselle melkoista sokkihoitoa ja vei ensimmäisiä palloja aivan miten tahtoi. Suurimmillaan seitsemän pisteen johdossa käväissyt vierasjoukkue oli liikkeellä hurjalla taisteluilmeellä ja varsinkin keskitorjuja Valtteri Aaltonen oli kovassa vireessä. Hurmos sai kuitenkin vähitellen juonesta kiinni, ja pystyi hyökkäyksillä ja torjunnoilla kirimään eron kiinni ehtien eräpallotilanteeseen 24-20. TUTO puristi erän vielä jatkopalloille, mutta Hurmos onnistui lopulta katkaisemaan erän lukemiin 26-24. Pistepörssissä Jere Heiskanen nousi kuudella merkinnällä Hurmoksen ykköseksi, Markuss Cielavs ja Eetu Häyrinen säestivät neljällä pisteellä. Aaltonen kirjautti tehot 6/+5 ja hakkurina pelannut Tino Vuori 6/+3.

Toinen erä oli alusta saakka tasaista vääntöä. TUTO pystyi kuitenkin tylsyttämään Hurmoksen hyökkäyspeliä vakuuttavalla kenttäpuolustuksella, ja Eemeli Kouki pelasi loistavan erän tehoilla 9/+9. Hurmoksen puolelta Cielavs oli niin ikään hyvässä iskussa tehden tehot 6/+4, keskipelikin alkoi toimia Atte Rissasen johdolla. Vastaanotto oli molemmin puolin loistavalla tasolla, mutta TUTO onnistui hyödyntämään sen hieman Hurmosta paremmin ja voitti erän lopulta 25-23.

Kolmannen erän alussa Hurmos oli aavistuksen niskan päällä ja johti niukasti, kunnes TUTO löysi avaimet kotijoukkueen totaaliseen hyydyttämiseen. Erän puoliväliin tultaessa Hurmoksen peli oli todella vaikeaa, eikä hyökkäystehoja tahtonut löytyä. Cielavs jatkoi vahvaa peliä tehoin 5/+5, mutta mies jäi tehojensa kanssa melkoisen yksin. TUTO:n riveistä kärkimieheksi nousi jälleen Kouki, tällä kertaa mies teki tehot 7/+6. Vuori antoi tukea virheettömällä saldolla 4/+4 ja kaiken kaikkiaan vähillä virheillä pelannut TUTO voitti erän 25-18.

Neljänteen erään Hurmos vaihtoi passariksi Joonas Ryhäsen, mikä rauhoitti huomattavasti joukkueen peliä. Vaikka erän alku olikin hieman haastava Hurmoksen ollessa pienellä takamatkalla, loppua kohden lyönnit alkoivat upota TUTO:n kenttään. Heiskanen syttyi hurjaan liekkiin ja takoi tehot 8/+7 ja Cielavs pelasi edelleen tasaisen vahvasti tehoilla 7/+4. Rissanen kerrytti saldoksi 3/+2. TUTO:n tehomiehet eivät yltäneet aivan edellisten erien lukemille, ja Hurmos käänsi erän itselleen 25-21 venyttäen ottelun jo yhdeksänteen viidenteen erään kuluvalla kaudella.

Viidennen erän alku oli Hurmokselle karmea. TUTO karkasi heti 5-2-johtoon, ja hetken kuluttua tilanne valotaululla oli jo 10-5. Ossi Rumpunen johti neljällä pisteellään vieraiden marssia kohti otteluvoittoa, eikä Hurmos kyennyt vastaamaan kieltämättä mainiosti pelanneen TUTO:n otteisiin. Seitsemän suoraa virhettä vieraiden kahta vastaan oli auttamatta liikaa, ja TUTO pääsi juhlimaan voittoa viidennen erän päättyessä 15-10.

Hurmos hävisi kauden yhdeksännen viisieräisen lopulta 2-3 (26-24, 23-25, 18-25, 25-21, 10-15). MVP-palkinnot pokkasivat kotijoukkueen Heiskanen ja vieraiden Kouki. PRO-liberoksi nimettiin TUTO:n Antti Karttunen.

”Ensin täytyy sanoa, että kun on pitkä matkustus niin olen tosi ylpeä joukkueesta. Tosi hyvin saatiin kroppa ja mieli hereille. Ei oo ollut helppoa meillä. Ehkä semmoinen tosi hyvä iloisuus pelissä ja kaverin tsemppaaminen kantoi vaikeiden hetkien yli pelissä. Maailmantilanne meinaa vetää mieltä matalaksi ja varmasti jokaisella painaa, mutta toivottavasti saadaan ratkaistua kausi pelaamalla” tuumi TUTO Volleyn MVP:nä palkittu Kouki.

”En oikein osaa vastata, mikä teki pelin nihkeäksi. Vähän vaikutti siltä, että vastustaja halusi voittaa enemmän kuin me. Puolusti hyvin tiukoissa paikissa ja tehtiin itse vähän liikaa suoria virheitä. Kroppa ja mieli oli virkeä ainakin omalla kohdalla” mietiskeli Hurmoksen MVP Heiskanen.

”Äänikin on mennyt, eli kaikki annettiin. Lähdettiin siitä, että kaikki on henkisesti läsnä. Oltiin kärsivällisiä, neljäs erä on siitä hyvä osoitus kun noustiin viidennessä. Torjunta-puolustuspuolella näkyi varsinkin, että pelattiin aina loppuun saakka. Oikein hyvä fiilis, vieraspelit on kauden aikana olleet tosi työläitä. Vastaanottohyökkäämistäkin pelattiin tilanne kerrallaan. Joka jätkä vastasi huutoon tänään, kaikki hoiti oman ruutunsa ja auttoi kaveria” sanaili TUTO Volleyn virkaatekevä päävalmentaja Juha Lönnqvist.

”TUTO puolusti armottomasti ja oli paljon tehokkaampi hyökkäyspelaamisessa. Vastaanottopelaaminen mahdollisti paljon, mutta liikaa torjuntaan lyöntejä ja virheitä. TUTO sai syötöllä meidän vastanottoa myös rikki, ja heidän sideout-peliin ei pystytty vastaamaan. Varmasti jokaisella on mielen päällä, kun ei olla näitä viidensiä eriä voitettu. Täytyy pitää rentous ja keskittyminen siihen yhteen palloon. Kaksi peliä vielä jäljellä, mahdollisuus kääntää kurssi ja ’win the right games’ sitten keväällä. Onneksi alettiin pienen herättelyn jälkeen lyömään palloa. Kovuutta ja tasaisuutta lähdetään hakemaan Pirkanmaalta” analysoi Hurmoksen päävalmentaja Matti Alatalo.

Katsojia: 147

Vantaa Ducksin viimeinen runkosarjapeli päättyi Raision Loimun selkeään voittoon

Vantaa Ducks-Raision Loimu 0-9 (17-25, 19-25, 23-25)

Lentopallon Mestaruusliigassa on menossa runkosarjan loppusuora. Vantaa Ducks kohtasi sunnuntaina Lumossa runkosarjan viimeisessä pelissään Raision Loimun. Otteluisäntänä oli KattoTutka, vesikaton luotettava kumppani. Katsojia Lumon lauteille oli löytänyt 259. Loimu jatkoi vahvoja esityksiään ja otti Vantaalta Raisioon vietäväksi 3 sarjapistettä erälukemin 0-3. Nyt ankkojen runkosarjan pelit on pelattu ja joukkue valmistautuu puolivälieriin. Vastustajaksi on ilmeisesti tulossa Savo Volley. Puolivälierien kotiotteluksi on varmentumassa lauantai 19.3. ja pelipaikkana on Vantaan Energia-Areena. Kannattaa rengastaa kalenterista tuo lauantai ja suunnaksi Myyrmäki ja Energia-Areena.

Ensimmäiseen erään Vantaa Ducks lähti kuusikolla Ville ja Kalle Kattelus, Nico Mäki-Valtari ja Iiro Seppälä, Tommi Mäkelä ja Alek Rastamo. Liberona Fowad Rezai. Poissa olivat Lauri Lehtonen, Keenan Sanders ja Esko Vuorinen. Loimu on voittoputkessa ja kuusikko oli tuttu voitto-otteluista: Saarinen, Smits, Rahko, Vihola, Mäki, Fazli ja liberona Dagostino. Loimu oli parempi kaikilla pelin osa-alueilla. Vastaanotto toimi ja eri toten puolustus poimi monet ankkojen pommilyönnit. Hyökkäysvastuu jakautui tasaisesti Fazlin, Smitsin ja Rahkon kesken. Ankkojen kone yski ja peli ei kunnolla lähtenyt kulkemaan koko erässä. Vastaanottokin takkuili. Erä lopulta helposti pistein 17-25 Loimulle.

Toisen erän alkutahdit menivät tasaisissa merkeissä tilanteeseen 7-7. Sitten Loimun syötöt muuttuivat painavimmiksi ja erityisesti passari Tomi Saarinen teki tuhojaan ässäsyötöillään. Kun vastaanotto toimi, niin Saarinen jakoi namupasseja tehotykeilleen. Vantaa Ducksin miehistössä Alek Rastamo jäi hyökkäyksissä liian yksin. Loimulle ässät kahden erän jälkeen 6-1. Torjunnat Loimulle 6-3. Jatkopallohyökkäyksissä myös Loimu oli vahvempi. Erä lopulta helposti Loimulle pistein 19-25.

Kolmannen erän alussa Alek antoi käden puhua. Ville Kattelus oli kovilla Loimun ulottuvan torjunnan kanssa. Nyt tasaisissa merkeissä mentiin tilanteeseen 5-5. Sitten Loimu nykäisi torjunnoilla ja ässäsyötöllä. Alek piti kovilla lyönneillään innokkaiden ankkafanien toiveita. Ankat tulivatkin taas ihokontaktiin ja tasoihin Kalle Katteluksen ässällä. Loimun valmentaja Aitor Barreros oli pakotettu ottamaan ottelun ensimmäisen aikalisänsä tilanteessa 13-13.Tasaisesti mentiin. Alek Rastamo oli kovassa iskussa ja tilanne oli tasan vielä 19-19 tilanteessa. Alek Rastamon ässän jälkeen Barreros otti ottelun toisen aikalisänsä 21-19 tilanteessa. Eetu Mäen syöttövuorolla alkoi Loimun kiri ja tilanne oli taas tasan 22-22. Kurppa tarjoili ja Pozo Hernandez tyhjensi kätensä rajalyönnillä ja tilanne Loimulle 22-23. Iiro Seppälän pitkäksi menevään syöttöön päättyy kolmas erä pistein 23-25. Koko ottelu selkeästi Loimulle erin 0-3.

Ottelun parhaina otteluisäntä KattoTutkan Ville Rivinoja palkitsi Vantaa Ducksista Alek Rastamon ja Raision Loimusta Kristaps Smitsin. Ottelun Pro liberoksi arvovaltainen raati valitsi Fowad Rezain.

Aatu Vihola, Loimu: ”Pelattiin pitkä peli Hurmosta vastaan ja tänään päätettiin pelata tämmönen lyhyempi peli. Oltiin hyvillä hereillä heti pelin alusta lähtien. Nyt kulkee. Koko ajan mennään eteenpäin”.

Alek Rastamo, Vantaa Ducks: “Se on realiteetti, että meillä ei ole harjoituksissa kahta keskaria ollenkaan eikä pelissä, mutta sen kanssa on vain elettävä. Kuka hakkuri ei tykkäis, että saa paljon passeja: Kaikki peliin laitetaan puolivälierissä”.

Aitor Barreros, Loimu: “Kaikki pelin osa-alueet toimivat meillä tänään Meillä on vielä mahdollisuus jopa viidenteen peliin, joten tämä voitto oli tärkeä”.

Juho Rajala, Vantaa Ducks: “Pelillisesti vaikea tilanne, kun ei ole panosta ja paljon ukkoja sivussa. Pitkällä erätauolla saatiin onneksi pikkuisen mindsettiä käännettyä. Kunnia jaetaan vasta playoffseissa ja meillä on hyvä tilanne, että päästään kunnolla valmistautumaan puolitoista viikkoa”.

Pelaajavaihdokset käänsivät pelin VaLePalle

VaLePa Sastamala Tampere – Akaa-Volley 3-2 (23-25, 21-25, 25-15, 25-22, 15-12)

VaLePa ja Akaa-Volley käyvät kamppailua runkosarjan kakkospaikasta. Siksi tämä peli on erityisen mielenkiintoinen loppusijoituksia ajatellen. Pelin tunnelma nousi hienoksi, kiitos akaalaisille äänekkäästä, mutta rehdistä kannustuksesta. Oli hienoa saada Olli Kunnari Vexve Areenalle.

Aloituskokoonpanot
Esko, Rösler, Savonsalmi, Hänninen, Mäkinen, Cavasin, Ruohola L
Välimaa, Pitkänen, Sinkkonen, Mikkonen, Vuorinen, Sivula, Köykkä L

Akaa-Volley johti ensimmäistä erää parhaimmillaan 21-16. Alberto Cavasinin hyvällä syöttövuorolla, kaksi ässää ja muuten kovia, pukkipaidat nousivat pisteen päähän. Jiri Hännisen hyökkäyksillä VaLePa pisteen päähän 22-23 ja 23-24. Eräpallossa Panu Pitkänen oli verkolla Hännistä vahvempi ja päätti erän torjunnalla. Isoin ero erässä tuli virheiden määrässä. Akaa-Volley sai VaLePan virheistä 9 pistettä, kun VaLePan eduksi jäi 3 pistettä.

Toinen erä oli myös akaalaisten hallintaa. Urpo Sivula jatkoi virheetöntä hyökkäyspeliä, kahden erän jälkeen 15/+14. VaLePa ei löytänyt hyökkäyspeliin tehoja riittävästi ja hyökkäykset puolustettiin peliin.

Pitkän erätauon jälkeen Janne Kangaskokko teki VaLePan kokoonpanoon mielenkiintoisia vaihtoja. Hakkurina aloittanut Alberto Cavasin jäi loukkaantumisen vuoksi vaihtopenkille. Peli kääntyi aivan erinäköiseksi. Jiri Hänninen tuli hakkuriksi ja Ville Järnvall yleispelaajaksi. Järnvall vastaanotti erässämloistavasti 71%(43%), syötti ässän ja otti yhden torjunnan. Joukkuevirheetkin kääntyivät Akaa 7 virhettä, VaLePa 4. Myös pukkipaitojen aloitussyötöt onnistuivat ihan eri tavoin, neljä ässää ja vain kaksi virhettä.

Neljännessä erässä Akaa-Volley onnistui aloitussyötöissä erinomaisesti, mutta VaLePan 5 torjuntaa ja vain 1 suora hyökkäysvirhe käänsivät erän kotijoukkueelle. Sivulan kolme peräkäistä ässää 22-18 tilanteesta nostivat akaalaiset taistelemaan erävoitosta, mutta Sakari Mäkisen hieno kutospaikan hyökkäys päätti erän.

Viides erä oli kamppailu VaLePan ja Sivulan välillä. Upi onnistui taas hienosti, hän sai 10 passia ja tappoi niistä 6. VaLePan Jiri Hänninen päätti 8 passista 6 pisteeksi. Tilanteen 12-9 jälkeen Hänninen ja Sivula tekivät pisteitä vuorotellen. Ottelu päättyi lopulta Hännisen kakkospaikan hyökkäykseen.

VaLePan peli sai aivan uuden ilmeen pelaajavaihtojen myötä. Järnvall toi varmuutta vastaanottoon ja hänen aloitussyöttönsä aiheuttivat koko ajan Akaa-Volleyn vastaanottajille vaikeuksia. Hänninen pelasi kaksi ensimmäistä erää hyvin, mutta hakkurinpaikalla hän löysi vielä yhden pykälän tehoa lisää. Rösler päätti muutaman siirron näyttävästi, mutta ennen kaikkea aloitussyötössä oli voimaa ja tarkkuutta. Severi Savonsalmi kunnostautui 5 torjunnalla. Mikko Esko pystyi pyörittämään peliä huonostakin vastaanotosta, sillä huonojen vastaanottojen hyökkäysprosentti oli peräti 66%. Sakari Mäkinen oli totutun taitava ja tehokas. Risto Ruohola pelasi hienon liberopelin.

Akaa-Volleyn Urpo Sivula oli selvästi joukkueen tehokkain. Hän sai pelissä 59 passia, mutta jaksoi hyvin loppuun asti pitää joukkuettaan voittotaistelussa. Sauli Sinkkonen ja Joni Mikkonen olivat myös tärkeitä pelaajia Akaa-Volleyn joukkueessa.

Urpo Sivula:

- Kaksi erää hyvää meiltä, jonka jälkeen meni vähän odotteluksi. Omaan peliin kaatui meidän ottelu ja alkoi tuntua puristukselta. Hyvin jaksettiin, mutta ei riittänyt voittoon.

Jiri Hänninen:

- Puhuttiin asiasta perjantain pelin jälkeen ja rauhoitettiin peliä. Hakkurina tällä kertaa ja onnistui lyönnit. Huili tekee hyvää ja saadaan pieni tauko kolmen pelin jälkeen.

Olli Kunnari:

- Ei ollut ensimmäinen kerta lentopallohistoriassa, mitä pitkä tauko voi aiheuttaa ja Jirin meneminen hakkurin paikalle muutti peliä. Otettiin vähän liian löysästi ja työn tekeminen loppui. VaLePan hyökkäys huonosta vastaanotosta on 66%, joka näkyi kentällä. Katseet vähitellen käännetään pleijareihin, mutta vielä on viimeinen peli perjantaina.

Janne Kangaskokko:

- Heikompienkin vastaanottojen jälkeen pystyttiin pelaamaan Mikon passeista hyvin, saatiin molemmille laidoille tulivoimaa, joten Hännisen siirto toi laajuutta hyökkäykseen. Cavasinin loukkaantuminen on harmillista, mutta tämä on arkipäivää tällä kaudella. Lentopallo on jännä peli, pitkän erätauon jälkeen saimme käännettyä suunnan. Meillä on taitava joukkue, joten olen tyytyväinen tulokseen.

VaLePa - Akaa-Volley 3-2
23-25, 21-25, 25-15, 25-22, 15-12
Koti:Hänninen 23/+18, Mäkinen 23/+15, Rösler 13/+8
Vieras:Sivula 37/+27, Mikkonen 13/+5, Sinkkonen 8/+2
Ässät 10-7, syöttövirheet 16-16, vastaanotto 45% (26%)-50%(35%), hyökkäys 49%-45%, torjunnat 12-8.

Sastamalan Lämpö Oy:n edustajat palkitsivat parhaat
VaLePa Jiri Hänninen
Akaa-Volley Urpo Sivula

Voitto Köykkä, Akaa-Volley

Katsojia: 498

Etta kukisti varamiehisen tiikerilauman

Etta on useita kertoja ollut vaikeuksissa Kokkolan Tiikereiden kanssa. Sunnuntaina Etta sai paljon tasoitusta, eikä jättänyt tilaisuutta käyttämättä.

Ottelu Kokkolassa päättyi 1-3, erät 25-27, 21-25, 25-19 ja 19-25.

Tiikereiden sairastupa täyttyi nopeaan tahtiin ja sunnuntain ottelusta puuttui puolet pelaajista. Paikalla Hollihaassa oli seitsemän pelaajaa. Poissa olivat hakkuri Oskari Keskinen, yleispelaajat Teemu Lahti ja Jere Mäkinen, liberot Ville Sihvonen ja Aleksi Mäkiluoma sekä keskitorjuja Benjami Montonen.

Kotijoukkue pelasi ilman liberoa. Keskipelaaja Antti Leppälä oli tällä kertaa yleispelaaja.

Liekö Tiikereiden outo kokoonpano syynä, mutta Etta oli alussa vaikeuksissa. Tiikerit johti avauserää parhaimmillaan 11-6 ja 14-11. Erä oli lopulta tiukka ja Etta nousi voittoon. Kolmas eräpallo toi ratkaisun.

Toisen erän alkuun vieraiden Eetu Pennanen, joka koko ottelun oli syöttöruudussa vahva, syötti ässän, 4-2. Heti perään oululaisille kaksi torjuntapinnaa, 6-2. Lähinnä hakkuri Matias Saviaro yhdessä Rami Rekomaan kanssa nostattivat kotiyleisön toiveita, mutta erä oli vieraiden.

Kolmannen erän alkuun nähtiin Rekomaalta kaksi ässää, 3-1. Antti Leppälän syöttövuorolla Tiikerit pääsi pienelle karkumatkalle: 15-12. Etta sortui virheisiin ja Tiikereiltä onnistui lähes kaikki. Leppälä iski erän kolme viimeistä kotipinnaa.

Eetu Pennasen pahoilla syötöillä Etta karkasi neljännessä nopeasti johtoon, 7-2. Tiikerit jäi takaa-ajajan osaan. Nuutti Niinivaaran ässä päätti ottelun.

Rami Rekomaa, Tiikerit:

-Tällä valmistautumisella meiltä ihan OK esitys.
-Vastaanotto pysyi suht hyvin kasassa. Minullakin eka kerran vastaanottohommia. Nautin.
-Mikolla (Keskisipilä) oli varmaan yöllä vaikea homma rakentaa paketti.

Mikko Keskisipilä, Tiikerit:

-Ei nyt ihan yöhommiksi mennyt. Aamuviideltä aloin viestejä lähettää. Siinä vaiheessa pitääkin jo olla hereillä.
-Ihan miehekäs esitys, ottaen huomioon, että kolme keskaria oli hihalla.
-Vastaanotossa ei hävitty. Kenttäpelissä Etta oli parempi.
-Vähän kyllä ennakkoon jännitti, pystymmekö tällä seitsikolla pelata asiallinen peli. Ihan hyvä suoritus.
-Siirtää ei ottelua haluttu. Seitsemällä terveellä päätettiin pelata. Ettalla on jo otteluruuhkaa, emme mekään halunneet otteluruuhkaa ennen pudotuspelejä.

Olli Kuoksa, Etta:

-Suoritus oli riittävä.
-Kaverilla ei ollut hävittävää. Ei muuta kuin pätkiä menemään.
-Piti pelata hyvin, jotta pisteet saatiin.
-Kolme pistettä lämmittää.

Tiikerit - Etta 1-3
25-27, 21-25, 25-19, 15-25
Koti:Saviaro 21/+7, Rekomaa 13/+8, Tupeli 12/+8
Vieras:Marttila 23/+17, Niinivaara 17/+14, Pennanen 8/-1
Ässät 5-4, syöttövirheet 13-11, torjunnat 9-8, hyökkäys% 50-55, vastaanotto% 46-42.