Ford Store Levoranta ja Istanbul BBSK järjestivät huiman näytöksen

10.10.2018

VaLePa eli Eurokentillä Ford Store Levoranta avasi miesten Mestarien liigan 1. kierroksen huikealla näytöksellä Istanbul BBSK:n kanssa keskiviikkona Sastamalassa. Vieraat veivät lopulta voiton värikkäiden vaiheiden jälkeen 2-3 (25-22, 19-25, 25-16, 21-25, 15-17).

Katsomo oli täynnä hyvissä ajoin ennen peliä ja yleisö odotti korkeatasoista kansainvälistä peliä. Katsojat saivat enemmän kuin osasivat odottaa. Pelissä oli tunnetta ja jännitystä, yllättäviä käänteitä ja huippusuorituksia. LaolaTv oli valinnut ottelun viikon peliksi ja kommentaattori James Fielden tuli paikanpäälle selostamaan peliä. Peleillä on parhaimmillaan jopa yli kolme miljoonaa katsojaa. Aika hyvin, että pienestä Sastamalan kaupungista nousee seura ja joukkue, joka pääsee laajasti Euroopan tietoisuuteen.

Aloituskokoonpanot
FSL: Esko, Jensen VanDoorn, Siirilä, Kunnari, Sivula, Greene, Alan L
BBSK: Yenipazar, Emet, Günes, Gökgöz, Güngör, Metin, Sahin L

Ensimmäinen erä oli vallan tasaista pelaamista. Piste pisteeltä edettiin 21-21 tilanteeseen. Siirilän keskihyökkäyksen jälkeen hyvin pelannut Güngör teki hyökkäysvirheen. Seuraavassa pallossa Güngörin hyökkäys tuomittiin ottaneeksi antenniin. Tämän jälkeen kentällä nähtiin valtava tunnepurkaus, kun BBSK:n pelaajat protestoivat tuomiota. Erä päättyi hakkuri Toylle tuomittuun hyökkäysvirheeseen. Jälleen uusi torikokous, mutta tuomarit pysyivät päätöksessään, erä FSL:lle 25-21.

Toisessa erässä varoituksen saanut Güngör innostui hurjaan aloitussyöttöpeliin. Hän teki omalla syöttövuorollaan kolme ässää. Samaan pystyi vähän myöhemmin myös hakkuri Toy. Ässien myötä BBSK karkasi ja erä vieraille 25-19.
Kolmannessa erässä Kunnarikin päätti näyttää, että osataan Tyrväälläkin ässäsyötöt. Hän syötti 3-5 tappioasemasta 9-6 johtoon. BBSK:n peli tässä erässä lopahti ja FSL purjehti selkeään erävoittoon 26-16.

Neljäs erä oli BBSK:n Joukkue hyökkäsi peräti 70%:n teholla eikä Ford Store Levoranta löytänyt lääkkeitä BBSK:n hyökkäyspelin pysäyttämiseksi. Erä vieraille 25-21.

Jännittävässä viidennessä erässä FSL siirtyi BBSK:n hyökkäysvirheiden jälkeen jo 4-1 johtoon. Tämän jälkeen peli tasoittui ja edettiin tasatilanteessa piste pisteeltä. 13-14 tilanteessa BBSK:lla oli mahdollisuus katkaista ottelu. Joukkue pääsikin sekavan palloittelun jälkeen hyökkäykseen. Hakkuri Toy pääsi hyökkäämään kolmesta metristä – rajarikko. Jälleen oli turkkilaisilla asiaa tuomareille. Toyn ykköspaikan hyökkäyksestä BBSK pääsi jälleen ottelupalloon. Virheettömästi pelanneen Greenen hyökkäys painui yli takarajasta ja BBSK aloitti voittojuhlat. Pienen tuumailun jälkeen tuomari antoi pallon FSL:lle. Greenen hyökkäys osui Güngörin torjuntaan. Lopulta ottelu päättyi, kun keskitorjuja Günes torjui virkaveli Siirilän.

Näinkin tiukassa pelissä marginaalit ovat pieniä. Hyökkäyspelissä FSL oli vastustajaa parempi, samat tehot, mutta BBSK teki 15 suoraa virhettä, FSL vain 7. BBSK:n aloitussyötöt olivat vaarallisempia kuin kotijoukkueella 14 ässää, 19 virhettä, FSL 5 ässää, 16 virhettä. BBSK nosti aloitussyötöt 57%:n tarkkuudella, FSL 37%. Kyse oli kuitenkin enemmän BBSK:n aloitussyöttöpelin hyvyydestä kuin FSL:n vastaanoton heikkoudesta. Tämä vaikeutti kotijoukkueen pelinrakentelua ja jouduttiin turvautumaan laitahyökkäykseen.

Kotijoukkueen Arvis Greenellä on kaikki edellytykset nousta yleisön suursuosikiksi. Greenen hyökkäykset saavat hymyn kasvoille, hyökkäysprosentti 70 ja vain kerran hänet torjuttiin. Tommi Siirilä lämpeni loppua kohti, otti lopulta 5 torjuntaa. Olli Kunnarin rooli on vuosein myötä muuttunut, mutta hän tärkeä pelin rauhoittaja joukkueessa.

BBSK:n libero Sahin pohjusti hyvällä vastaanottopelillä BBSK:n monipuolista hyökkäyspeliä. Passari Yenipazar pystyi hyödyntämään keskihyökkäjiään Günesiä ja Emetiä. Hakkuri Metin Toy hoiti tärkeät pisteet joukkueelleen.

Radovan Gacic, FSL:n päävalmentaja:

- Totta kai olisimme voineet olla parempia. Joitakin osia pelistä me pelasimme todella hyvin ja meillä oli omat mahdollisuutemme. He painostivat meitä todella lujasti aloitussyötöillään. Meidän pitää Istanbulissa torjuja paremmin heidän hakkurinsa. On paljon asioita, jotka voimme tehdä paremmin seuraavassa pelissä. Joukkueiden väliset erot ovat todella pienet.

Arvis Greene:

- Minun mielestäni tämä oli hyvä peli. Vastustaja syötti hyvin ja iski lujaa. Toivottavasti pystymme pelaamaan paremmin Istanbulissa. Meidän täytyy keskittyä peliin paremmin.

Ottelusarjan toinen osaottelu pelataan Istanbulissa 17.10. Sarjassa lasketaan yhteispisteet. 3-0, 3-1 voitosta voittaja saa 3 pistettä, 3-2 pelistä voittaja saa 2 pistettä ja häviäjä 1 pisteen. Jos kahden pelin jälkeen otteluiden pisteet ovat tasan, pelataan kultainen erä. FSL:n 3-2 voitolla tulee siis kultainen erä, 3-0 tai 3-1 voitolla FSL pääsee suoraan jatkoon.