Huikeat lauantai-illan liigaväännöt Sampolle ja Tiikereille

10.02.2018

Lauantai-ilta tarjosi kaksi hienoa viisieräistä miesten Mestaruusliigan kamppailua. Kokkolan Tiikertit käänsi voiton vieraissa Akaa-Volleysta ja Sampo Volley yli 1800 katsojan edessä LEKA Volleysta.

Huikea LEKA Battle niukasti Sampolle

1838 katsojaa näki hienon savolaisväännön Kuopio hallissa lauantaina. Lopulta Sampo Volley käänsi voiton taistelussa itselleen 2-3 (25-18, 22-25, 21-25, 25-18, 16-18).

LEKA Battle siirtyi näin historiaan arvoisellaan tavalla, eeppisen taistelun jälkeen.

Aloituskokoonpanot
LEKA: Lankinen, Lehtonen (c), Reijonen, Helenius, Karinen, Kaislasalo, Silventoinen (l)
Sampo: Penttinen, Heiskanen, Kaatrasalo (c), Raadik, Väliaho, Häyrinen, Mutka (l)

1. erä: LEKA aloittaa ottelun hieman tavallisesta poikkeavalla kokoonpanolla, kun Eelis Karinen aloittaa toisena hihamiehenä. Kotijoukkueen aloitus on terävä ja se karkaa 4-0 johtoon. Teemu Silventoinen tuo fiilistä peliin hakien pitkän puolutuspallon ja LEKA:n lopulta voittaen pisteen. Alkupallot aivan loistavasti LEKA:lle 7-1 ja Dole ottaa aikalisän. Sampo ei ole vielä herännyt. LEKA tekee virheitä nyt putkeen Väliahon syöttövuorolla ja Sampo kaventaa tilanteen 11-7. Tuovisen aikalisä samassa. Hakkuripeli tähän asti reilusti Eetu Häyriselle. Kaislasalolla tukku virheitä hyökkäyspäässä. Tekniselle aikalisälle mennään Eelis Karisen näyttävän torjunnan myötä 14-11. LEKA vie ensimmäisen erän 25-18 erinomaisen vastaanoton ja vähempien virheiden ansiosta. Eelis Karinen erän paras 6/+6. Sampolta Häyrinen myös 6/+6.

2. erä: Aloituskuusikoissa ei muutoksia. Alkupallot menee nyt tasaisemmin 4-3. LEKA on lukenut hyvin Sampon hyökkäyksiä ja sekä vaimennuksia että puolustuksia on tullut useita. Tolvanen alkaa kuumentua vaihtopenkillä ja ottaa miehet koolle tilanteessa 6-4. Fläppitaulu sai kyytiä. Sideouttina edetään, kunnes Mikko Väliaho tasoittaa ässällä pelin 9-9. Sampo siirtyy johtoon Lankisen pelattua väärältä puolelta verkkoa ja Tuovinen ottaa aikalisän. Vahva vaihe nyt Sampolla, kunnes LEKA kaventaa Reijosen paterilla 11-13. Kaatrasalo kuittaa edellisen ja tekniselle aikalisälle mennään 11-14 tilanteessa. Hirmuisen pitkä taistelupallo menee Sampolle Raadikin lopulta ratkaistessa. Jännä erä menossa. Heleniuksen torjunta tuo pelin taas tasoihin 19-19. Dolen aikalisä seuraavaksi, kun Kaislasalon hyökkäys torjunnan kautta päätykatsomoon. Tähän asti iso ero syöttövirheiden määrässä. LEKA ollut parempi syöttöruudussa. Rähmäpallo tällä kertaa Sampolle ja joukkue siirtyy 21-22 johtoon. Tuovisen aikalisä samassa. Kaislasalolta kaksi peräkkäistä hyökkäysvirhettä tuo pelin tasoihin 1-1. Erä Sampolle 22-25. Erän tehokkain Eetu Häyrinen 7/+5. Sampo pystyi parantamaan vastaanottoaan ja hyökkäystehojaan. Jan Helenius LEKA:n tehokkain 6/+5.

3. erä: Erä alkaa molempien hapuillessa syötön kanssa 4-4. LEKA puolustaa hienosti, mutta hyökkääminen takkuilee Kaislasalon jäädessä muuriin ja tilanne nyt 6-6. Sampo parantaa syöttöpeliään ja Häyrinen niittaa tarkan ässän vitoskulmaan. Heti perään Karinen torjutaan ja Tuovinen ottaa aikalisän tilanteessa 10-13. Pienet ovat erot olleet tänään avauserän alkua lukuunottamatta. Tekniselle Sampon 11-14 johdossa Raadikin lyödessä ovelasti ison passin käsistä katsomoon. Tuovisen toinen aikalisä tilanteessa 12-17. Hyökkääminen on tökkinyt Samuli Kaislasalon jäädessä usein vahvaan torjuntaan. Jäntti Lankisen tilalle ja heti perään Kaislasalon tilalle Redi Koci. Koci tekee näin debyytin hakkurina. Vaihdot ovat tuoneet ruutia LEKA:n peliin ja kotijoukkue on onnistunut kaventamaan pelin 16-18. Lasse Jäntti toi LEKA:n mukavasti peliin takaisin mukaan, mutta tekee nyt taas tilaa Akseli Lankiselle. Hyvä jakso Jäntiltä. LEKA taisteli upeasti etenkin Teemu Silventoisen puolustaessa. Sampo vei erän 21-25 erittäin kovalla rutiinilla vähemmillä virheillä hyökkäyspäässä. Mikko Väliaho erän paras 7/+6, kolme torjuntaa.

4. erä: Avauskokoonpanot ennallaan. Väliahon syöttövuorot ovat olleet tänään pitkiä ja Sampo karkaa 2-4 johtoon ennen kuin Kaislasalo onnistuu kakkospaikalta. Hengen nostatusta LEKA:n toimesta, kun taistelupallo päättyy LEKA:n eduksi ja joukkue nousee 5-4 johtoon. Edelleen marginaalit ovat pienet ja Sampo on tehnyt erän alkupuolella hieman enemmän virheitä. Tilanne 10-7 Heiskasen hyökkäysvirheen jälkeen. Nyt Raadik lyö pitkäksi ja Dole ottaa aikalisän tilanteessa 12-8. Tekninen aikalisä tilanteessa 14-9. Pari epäselvää tilannetta kaventaa hieman tilannetta 16-12. Dole ottaa tuplavaihdon kun Leikas ja Kössi tulevat kentälle. Pallo kerrallaan edetään tilanteeseen 20-16, kun Leikas onnistuu kakkospaikalta. Samassa Tuovinen ottaa aikalisän, kun Leikas astelee syöttöruutuun. Väliahon syöttövirhe ratkaisee erän LEKA:lle 25-18 ja LEKA Battle saa arvoisensa ratkaisun. Erä ratkesi LEKA:n hurjaan hyökkäystehoon. Kaikki muut LEKA:n pelaajat paitsi erän tehokkain Jan Helenius (5/+5) takoivat 100 % tarkkuudella.

5. erä: Erä alkaa Raadikin onnekkaalla rättiässällä. Alkupallot menevät Sampolle, kunnes Jan Helenius tasoittaa pelin 3-3. Kyllä ollaan nähty hieno peli tähän asti! Viihdyttävä sekä jännittävä peli alusta alkaen. Kapteeni Lehtonen niittaa pallon paterista kenttään ja LEKA niukassa 7-6 johdossa. Jälleen huikea taistelupallo, joka lopulta päättyy Eelis Karisen hyvään ratkaisuun nelospaikalta. Sampon aikalisä samassa, tilanne 10-7 ja Kaislasalo jatkaa syöttöruudussa. Reijosen harmittava verkkovirhe omassa hyökkäyksessä tuo Sampon 10-9 tilanteeseen. Tuovinen ottaa aikalisän. Sampo tulee tasoihin 11-11 Kasper Pennasen pahan syötön ansiosta. Pennanen jatkaa hankalalla leijalla ja Sampo onnistuu nappaamaan 11-12 johdon. Tuovinen ottaa samassa aikalisän. Jatkopalloille mennään! Aivan huikea ottelu päättyy 16-18 erälukemiin.

Jukka Tuovinen, LEKA:

- Ei pelattu huono peli vaan noustiin hienosti taistelemaan voitosta. Viidennessä erässä oli mahdollisuudet voittoonkin. 80 puolustusta tänään missä oltiin Sampoa parempia, mutta torjunnassa hävittiin. Tykkäsin, miten pojat taistelivat tänään. Eelis tuli hyvin tänään peliin mukaan ja antaa meille mahdollisuuksia peluutukseen, kun pudotuspelit kohta koittavat.

Timo Tolvanen, Sampo:

- Hieno tapahtuma ja vääntö. Tosi tasaista, pudotuspelityylistä. Huikeita, yleisöön meneviä palloja tänään. Lajille hieno tapahtuma. LEKA oli petrannut paljon vastaanottopeliään, mikä näkyi hyökkäyksessä. Meidän keskarit olivat tänään hyviä. Viimeiset hienot pallot ratkaisivat tänään voiton.

Eelis Karinen, LEKA:

- Kova harmitus päällimmäisenä. Oli paikat kääntää peli toisinkin päin, mutta Sampo oli tänään parempi. Oli mukava päästä tänään kentälle.

Eetu Häyrinen, Sampo:

- Tyytyväinen siihen, että voitettiin vihdoin viiden erän peli. Virheitä tuli aika paljon ennakoidusti ja peli aaltoili paljon. Hyvä tunnelma pelata, kun oli tiivis areenaottelu.

Tiikerit väänsi vierasvoiton Akaa-Volleysta

Lähes 500 päinen katsomo sai vastinetta rahoilleen. Viisieräinen koitos päättyi vieraille 2-3 (23-25,25-20,22-25,28-26,15-17). Ottelun tasaisuudesta kertovat yhteenlasketut pisteet 113/113 ja plusmiinustilaston lukemat +35/+35. Akaa-Volley voitti torjunnat 10/9, mutta Tiikerit hyökkäsivät piirua tarkemmin 42%/44%.

Ottelun alku oli kotijoukkueen näytöstä ja se eteni johtoasemassa aina ratkaisupalloihin saakka. Alamaissa ollut laitahyökkäyskin oli löydetty tärkeällä hetkellä. Mutta kuten niin usein aiemminkin, erän loppuun sattui pari helppoa virhettä. Ensin pallon käsittelyvirhe passari Ossi Heinolle ja sen perään keskitorjuja Teemu Koivunen sivalsi tyhjältä verkolta pallon niukasti sivurajan väärälle puolelle.

Toinen erä oli ensimmäisen toisinto sillä erolla, että nyt Akaa-Volley ei lopussa päästänyt Tiikereitä iholle. Teemu Koivunen ilmeisesti sisuuntui ykköserän lopun virheestään. Koivunen takoi erän lopussa palloa lattiaan niin sanotusti apinan raivolla ja otti lisäksi kaksi torjuntapistettä. Koivusen saldo koko pelissä oli komea 18/+16.

Kaksi seuraavaa erää olivat tasaista vääntöä alusta loppuun. Akaan hakkurina aloittanut Dmitri Borichev otettiin vaihtoon ja tilalle tullut Ryan Mather kiitti tarjotusta peliajasta. Todella korkealta palloa takova amerikanvahvistus väläytti myös peliälyään. Hän siirsi tyylikkäästi neljännen erän päättäneen pallon Tiikeritorjunnasta kentän ulkopuolelle.

Ratkaisuerässä jatkettiin tasaista taistoa. Akaa-Volley nousi tilanteeseen 11-8, kun Jukka-Pekka Tuikka onnistui syöttöviivalla. Mutta niin vaan Tiikerit puristi tarkalla torjuntapelillä rinnalle ja näin mentiin jatkopalloille. Ja kukapa muu olisi lyönyt viimeisen niitin Toijalan Monitoimihallin parkettiin kuin Tiikerien hakkuri Fredrik Gustavsson. Ruotsin maajoukkuehakkurin saldo pelissä oli tällä kerralla 33/+14. Jonkin verran Akaa-Volley sai niistettyä miehen tehoista (45%), mutta sekään ei auttanut kotijoukkuetta voittoon.

Tiikerien valmentaja Tapio Nissi oli luonnollisesti helpottunut tuloksesta.

- Melko tyhjä olo on taas kerran. Pienet marginaalit ratkaisivat tämän pelin meille. Iso kiitos Kokkolasta saakka paikalle matkanneelle fanijoukolle. Saatte uskoa, että kannustuksesta oli apua tänään.

Nissi kiitteli myös Gustavssonia jälleen kerran, mutta muistutti voiton olevan koko joukkueen saavuttama.

- Aivan yhtä tärkeitä meille ovat ne pelaajat, jotka eivät pääse joka pelissä edes kentälle. Harjoituksissa joukkue hiotaan iskukuntoon.

Lauri Tihinen puisteli jälleen kerran päätään.

- Hienoa on valmentajanakin pelata tasaisia kamppailuja. Mutta on myönnettävä, että olisi mukava välillä voittaakin.

- Erittäin mielenkiintoisessa pelissä sattui kaikenlaista. Noihin erän loppuihin kaipaan sitä kovuutta. Liian monta sarjapistettä ollaan menetetty kalkkiviivoilla.

Akaa-Volley voitti vastaanottopelin selkeästi 53%/40% ja siinä on Tihisen mukaan yksi selkeä syy hyökkäystehojen paranemiseen muutamaan edelliseen otteluun verrattuna.