Hurmos taisteli viimeiseen saakka VaLePa:a vastaan - voitto ja Cupin Final4 -paikka jäi saavuttamatta

06.12.2021

Minimaalinen kahden pisteen ero viidennessä erossa erotti Karelian Hurmoksen itsenäisyyspäivänä voitosta, Finnish Teknikum Cupin Final4-paikasta sekä VaLePan ensimmäisen tappion aiheuttamisesta. Vieraat klaarasivat "palkinnot" lopulta mukaansa Sastamalaan.

Joensuun urheilutalolla vietettiin itsenäisyyspäivää juhlavissa tunnelmissa, kun Karelian Hurmos sai vieraakseen VaLePa:n yhdistetyssä liiga- ja cup-ottelussa. Panoksia siis riitti, ja joukkueet marssivat kentälle erittäin hyvin valmistautuneina.

Ensimmäisen erän alussa Hurmos näytti, että se ei päästä VaLePa:a helpolla. 8-4-johtolukemat sytyttivät kotiyleisön hurjaan kannustukseen, ja isäntien vahva ote jatkui läpi ajoittain tunteitakin kuumentaneen avauserän. Eetu Häyrinen näytti, mistä vanha lempinimi ”Höyry” on peräisin: mies syttyi juuri oikealla tavalla ja takoi erään tehot 8/+7. Kaiken kaikkiaan Hurmos oli hyökkäyspäässä vieraita vahvempi ja se takasi erävoiton, vaikka VaLePa nousikin vielä jatkopalloille.

Toisen erän alku, keskiosa ja loppu olivat VaLePa:n näytöstä. Tasaisesti johtoaan kasvattaneet vieraat hyökkäsivät selvästi Hurmosta tehokkaammin ja laajalta rintamalta. Erän ykkösnimet löytyivät tehot 3/+3 mieheen takoneelta VaLePa:n sentteriosastolta. Sakari Mäkinen oli myös iskussa tehoilla 5/+3. Hurmoksen vastaanotto oli läpi erän kohdallaan, mutta VaLePa:n torjunta-puolustuspelaaminen oli kotijoukkueelle liian laadukasta.

Kolmas erä oli hyvin samankaltainen kuin edeltäjänsä. Hurmos toki onnistui tekemään tällä kertaa hyökkäyksellä hieman enemmän pisteitä, mutta vastaavasti mukaan mahtui myös kuusi suoraa virhettä ja neljä VaLePa:n torjuntaan lyötyä palloa. Ylipäätään Hurmoksen virheet ratkaisivat erän vieraille. Mäkinen jatkoi hurjaa pistetehtailuaan ja mätti tehot 7/+7. Hurmoksen yleispelaaja Markuss Cielavs oli tasaisen varma läpi erän ja kerrytti tehot 5/+3.

Neljännessä erässä tapahtui melkoinen käänne. Cielavs syötteli heti alkuun vaikeiden aloitusten lisäksi jauhoja vieraiden suuhun, ja hetkessä taululla loistivat Hurmoksen 6-0-johtolukemat. Petteri Härkönen pääsi seuraavaksi syöttöputkeen, ja tilanteeksi kirjattiin 9-1. VaLePa sai hieman juonesta kiinni erän puoliväliä kohti tultaessa, kunnes iski jälleen Cielavs. Huima syöttöputki uhkasi jo katketakin, mutta verkkosyötöltä Hurmoksen pelasti VaLePa:n rotaatiovirhe. Erä lopulta selkeästi Hurmoksen nimiin ja ottelu venyi viidenteen erään.

Viidennestä erästä muodostui hurja trilleri. Vuorotahtia joukkueet tekivät alkuun syöttövirheitä ja sittemmin pisteitä. VaLePa pääsi karkaamaan jo 10-8-johtoon, mutta Hurmos ei taipunut. Hieman katkeraksi kotijoukkueelle muodostunut erän loppu piti sisällään syöttövirheen ja Jiri Hännisen taitavan lyönnin torjunnan yläkäsistä leveäksi. Ensimmäisen VaLePa:n ottelupallon Hurmos selvitti, mutta toinen oli liikaa.

”Yleisöön menevä peli. Eka erä oli tasaista, sitten pari selkeämpää eikä mitään hajua mitä neljännessä erässä tapahtui. Viides oli kunnon trilleri. Hyvä lähteä seuraaviin peleihin ja hyvä herätys meille, ettei voida vaan kävellä näihin otteluihin” mietiskeli VaLePa:n MVP:nä palkittu yleispelaaja Jiri Hänninen lehdistötilaisuudessa.

”Ei viidettä erää voi voittaa kahdeksalla virheellä. Ne pois, niin olisi voitettu. Pienestä kiinni, vielä tänään ei riittänyt. Huomenna lähdetään kohti Oulua, joten ei passaa murehtia pitkään. Pystytään haastamaan kotona kärkijoukkueet, täällä on loistavat olosuhteet” tiivisti Hurmoksen MVP, hakkuri Eetu Häyrinen.

”Varmaan helpotus on isoin tunne tällä hetkellä. Hurmos haastoi äärettömän hyvin. Ensimmäinen oikea painepeli tälle ryhmälle. Cupin Final Four-paikasta pelattiin, joten siihen nähden hyvä tulos. Hävittiin syöttö-vastaanotto, mutta löydettiin keinot voittaa ottelu” kertasi VaLePa:n päävalmentaja Janne Kangaskokko.

”Aika lailla tuo virhemäärä oli syy tappioon. Kaveri oli juuri sen verran parempi, kuin yhteispisteet 100-103 kertovat. Taidosta ei virheet olleet kiinni, pientä hermoilua paineen alla. Palautellaan aamulla ja lähdetään kohti Oulua” tuumi puolestaan Hurmoksen päävalmentaja Matti Alatalo.

Hurmoksen kausi jatkuu tiiviissä tahdissa, sillä se kohtaa heti keskiviikkona Oulussa pienen kohun keskellä olevan Ettan. Kuuteen päivään kolmas ottelu pelataan lauantaina Suonenjoella Savo Volleyn vieraana. Kotiotteluita on jäljellä ennen joulua vielä yksi, 15.12. pelattava Hurmoksen ja Tiikereiden välinen taistelu.

Finnish Teknikum Cupin miesten Final4:iin ovat näin varmoja joukkueita VaLePa, Savo Volley sekä Hurrikaani-Loimaa. Tiikerit ja Akaa-Volley ratkovat viimeisen paikan kohtalon 13.12., jolloin mysö arvotaan välieräparit.

Karelian Hurmos – VaLePa
2-3 (26-24, 19-25, 17-25, 25-14, 13-15)
Koti: Häyrinen 24/+12, Heiskanen 20/+14, Cielavs 20/+10
Vieras: Mäkinen 17/+12, Hänninen 16/+10, Cross 15/-1
Ässät 9-2, syöttövirheet 18-12, torjunnat 9-9, hyökkäys% 46-51, vastaanotto% 60-46