Hurrikaani ja VaLePa voittoa vaille finaalisteja

06.04.2017

Hurrikaani-Loimaa ja VaLePa nappasivat miesten Mestaruusliigan finaalipaikat katkolle heti ensimmäiseen mahdolliseen paikkaan eli lauantaiksi kotisaleihinsa siirryttyään torstaina johtoon välieräsarjoissaan 3-0.

Oivaset kaatoivat Lakkapään siltaan

Hurrikaani-Loimaa otti 1-3 (20-25, 25-18, 20-25, 20-25) voiton Team Lakkapäästä Rovaniemellä ja pisti Lakkapään pahaan siltaan johtaen nyt välieräsarjaa otteluin 3-0. Sille riittää kahdesta viikonlopun kotiottelusta yksi voitto varmistamaan finaalipaikan. Ottelun ratkaisuhahmoina olivat, kuinkas muuten Oivasen veljekset.

Matti Oivanen ratkaisi yksin ensimmäisen erän Hurrikaanille. Hyvin ottelun aloittanut Lakkapää meni tekniselle erätauolle 14-9 johdossa vaikeiden aloitussyöttöjen ansiosta. Tämän jälkeen tilanteessa 14-10 Matti Oivanen puhkoi Lakkapään vastaanoton repaleiksi ja hänen syöttövuorollaan Hurrikaani meni 14-15 johtoon. Lakkapää sortui erän lopussa virheisiin ja Hurrikaani sai lopulta luvattoman helpon erävoiton.

Toisen erän sankariksi nousi kotijoukkueen kapteeni Jouni Palokangas. Hän syötti ässä tilanteessa 5-3 ja vei vaikealla aloituksellaan 6-3 johtoon. Hurrikaani nousi 8-7 tilanteeseen, kun Karri Kutinlahti torjui Bobby Walshin. Fredric Gustavsson otti ässän Jesse Mäntylästä tilanteessa 12-9 ja Lakkapää pääsi jälleen tekniselle erätauolle 14-10 johtoasemassa. Tämän jälkeen alkoi Palokankaan syöttöshow, joka kesti tilanteeseen 19-10 saakka ratkaisten erävoiton Lakkapäälle.

Kolmas erä oli tasainen koko ajan tilanteeseen 17-17 saakka. Molemmat hakivat pahalla syötöllä etua, mutta vasta Eemeli Kouki sai ensin helpolla syötöllä ja Lakkapään hyökkäysvirheellä 17-19 johdon, jonka perään Kouki syötti kaksi pahaa syöttöä, joiden avulla Hurrikaani karkasi neljän pisteen johtoon, joka kesti lopulta erän loppuun saakka.

Neljäs erä alkoi Hurrikaanin hallinnassa. Matti Oivanen iski ässän tilanteessa 3-5 ja Harrison Peacock innostui myös syöttöruudussa tuhoamaan Lakkapään vastaanottoa: ensin paha syöttö ja tilanne oli 4-7 ja perään ässä. Lakkapää nousi vielä Gustavssonin syöttövuorolla ja ässäsyötöllä 10-11 tilanteeseen, mutta sen jälkeen Hurrikaani karkasi taas 12-15 johtoon. Lakkapää kipusi vielä tasoihin 17-17, mutta Mikko Oivasen syöttövuorolla Hurrikaani meni 17-20 karkumatkalle, joka päättyi Peacockin ässäsyöttöön.

Lakkapää hävisi ottelun syöttöruudussa. Joukkue teki 24 syöttövirhettä Hurrikaanin 14 vastaan, mutta ässiä tuli vain viisi Hurrikaanin neljää vastaan. Hakkuripelissä Oivanen voitti Gustavssonin hyökkäysprosentein 53/43. Tilastojen valossa ottelu oli muutoin hyvinkin tasainen.

- Syöttöruudussa ratkaistiin tämä ottelu. Lakkapää teki syöttövirheitä paljon. Muuten peli oli tasaista. Käytimme Lakkapään vaikeat hetket hyväksemme, totesi Hurrikaanin hakkuri Mikko Oivanen.

- Tänään pelasimme joukkueena paremmin kuin tässä sarjassa aiemmin. Meillä tuntui olevan jonkinlainen kiire, eikä fokus pysynyt pelissä. Peli-ilmeeseen olen tyytyväinen, mutta tämä ei riitä Hurrikaania vastaan. Taistelu jatkuu. Syöttöpeliä pitää parantaa. Teimme aivan liikaa virheitä syötöissä, analysoi Lakkapään yleispelaaja Jouni Palokangas.

- Mikko Oivanen pelasi jälleen kerran hyvän pelin. Meidän suorittaminen oli tasaisempaa kuin vastustajalla. Kausi ja sarja ovat kuitenkin vielä kesken. Pyrimme keskittymään täysin lauantaihin, sanoi puolestaan Hurrikaanien valmentaja Lauri Rantanen.

- Tämä oli sarjan ensimmäinen peli, jossa uskalsimme pelata omaa peliämme. Hurrikaani pelasi rauhallisemman pelin kuin me, minkä takia heidän pelinsä näytti helpommalta. Kokemuksessa näkyy ero joukkueiden välillä, sanoi kotijoukkueen luotsi Henri Tuomi.

Samaa rataa Sampon ja VaLePan kesken

Sampo Volleyn ja Valepan kolmas välieräkamppailu jatkoi samaa rataa kuin edelliset. Sampo sai parannettua peliään, muttei kuitenkaan riittävästi jotta Valepan voitto olisi vielä ollut uhattuna. Pelaamisen taso ailahtelee edelleen liikaa pelin sisällä, vaikka muutamia tiukkoja tilanteita saatiinkin käännettyä voitoksi.

Valepalta puuttui vatsataudin saanut Carmody. Sampo taas muutti kuusikkoaan laittamalla aloitukseen passariksi Martti Keelin ja toiseksi keskimieheksi Panu Pitkäsen. Keel tavoittikin hyvin erityisesti laitahyökkääjät ja nopeampi passitempo vei vierailta hetken totutteluun. Sampo vei avauserän 25-23 mutta hävisi kolme seuraavaa (15-25,21-25,17-25).

Sami Kurttila, Valepa:

-Peliin tulo oli tänään vähän haasteellinen, ei saatu oikein moottoria käyntiin. Sampo oli vaihtanut passaria, joka tuli aika tiukalla passitemmolla ja käytti paljon hakkuria. Erän aikana päästiin sitten peliin mukaan. Kaksi seuraavaa erää pelattiin tosi hyvin ja kärsivällisesti vähillä virheillä. Neljännen erän alkuun laitettiin pikajuoksutermein kaasu pohjaan heti alusta. Sitten kun peli oli ratkennut, tuli muutama virhe mutta kokonaisuutena hyvä peli. Hienoa, että saatiin kaksi "uutta" pelaajaa tähän sarjaan sisään, penkiltä löytyy laajuutta. Peli vain parani kun Mäkinen tuli sisään ja Vesanenhan pelasi koko pelin. Upi oli taas kovassa lennossa, oli hienon näköistä kun Mikon kanssa pelasivat yhteen jopa 9-12 metrin passeja.

Jukka Tuovinen, Sampo Volley:

-Hyvä peli tänään meiltä, saatiin semmoisia asioita toimimaan mitkä ei ole aiemmissa peleissä toimineet niin hyvin. Tosi huono toiseen erään lähtö, ei saatu edellistä erää pois mielestä. Kolmannessa erässä oltiin ahtaalla mutta noustiin taisteluun mukaan. Valepa pelasi sen erän lopun torjuntapuolella tosi tarkkaan ja söi sen orastavan erävoiton sillä. Neljäs erä toisti sitä samaa kuin toisen erän alku, se oli huono ja erä ratkesi tosi aikaisessa vaiheessa. Isossa kuvassa pystyttiin pikkuisen petraamaan mutta sitä ehjää esitystä edelleen haetaan. Vastustaja painostaa aika kovasti meitä tällä hetkellä ja se pikkuisen häiritsee meidän ehjää pelaamista. Esko/Upi -akseli aiheuttaa meille tällä hetkellä eniten päänvaivaa, vaikka tiedetään niin ei meinata ehtiä rakentaa torjuntaa maksimiulottuvuuksille. Lauantaina jatketaan eikä tulla nahkaamme myymään halvalla vaan pannaan vielä kaikki peliin.

Sampo Volley - VaLePa 1-3
25-23, 15-25, 21-25, 17-25
Sampo: Häyrinen 18/+0, Raadik 17/+11, Kaatrasalo 7/+3
VaLePa: Sivula 24/+16, Kunnari 16/+9, Mäkinen 10/+8