Hurrikaani kova kotonaan - Akaa-Volley ja VaLePa "yskien" vierasvoittoihin

02.02.2022

Keskiviikon liigatriplassa Hurrikaani-Loimaa riisui Ducksin aseettomaksi kotisalissaan, kun taas Akaa-Volley haki pisteet Turusta ja VaLePa kaksi kolmesta Joensuusta vahvasti vastaan pistäneen Hurmoksen kustannuksella.

Hurrikaani tyrmäsi Ducksin

Hurrikaani- Loimaa – Vantaa Ducks 3-0 (25-21,25-13,25-18)

Hurrikaani- Loimaa nylki keskiviikko- iltana Vantaa Ducksin elävältä. Kotijoukkue oli vahva jokaisella osa- alueella, ja joukkueen hyvän vireen jatkumo oli suoraan toisinto lauantaisesta vierasvoitosta Kokkolan Tiikereistä. Hurrikaani joutui otteluun raajarikkona, sillä kokoonpanosta oli sairastelujen vuoksi poissa kapteeni Tapio Toiviainen ja libero Peter Vuorinen. Jussi Heino marssitti liberoksi monen yllätykseksi 17- vuotiaan, Vuorisen tapaan Jankon kasvatin Kalle Nohterin. Ottelu oli ensimmäinen kokonainen ottelu Nohterille Mestaruusliigassa, mutta otteet kentällä olivat kuin vanhalla konkarilla. – Oikein hyvä peli Kallelta. Lähes virheetöntä pelaamista ja hyvä asenne, Heino kiitteli. Ducks yritti pommittaa Nohteria syöttöruudussa, mutta nuoren miehen hiha kesti hienosti, samoin jatkopallopelaamisessa oli toisen kosketuksen laadussa tarkkuutta.

Kun Ducks tuskaili läpi ottelun heikon vastaanottopelaamisen kanssa, pääsi Hurrikaani rakentamaan tiiviin torjunnan vantaalaisten hyökkäysten eteen. Vaikka torjuntoja Hurrikaanille kertyi vain viisi, se onnistui vaimentamaan hyökkäyksiä, jonka jälkeen jatkopalloilla joukkue hyökkäsi väkevästi. Loimaalaisten hyökkäyspelin laadusta kertoo se, että kolmen erän ottelussa neljä pelaajaa merkkautti vähintään kymmenen pistettä. Tällä kertaa Antti Ropposen (13pist. hyök% 61) ei tarvinnut kantaa yksin hyökkäysvastuuta, vaan Luka Marttila (15pist. hyök% 69), Antti Muukkonen (16pist. hyök%50) ja Miro Leinonen (11pist. hyök%89) olivat myös pelipäällä. Erityisesti Leinosen esiintyminen yllätti myös vantaalaisvieraat. Keskipelaaja oli lähes pysäyttämätön keskellä. Ottelun toiseksi viimeisessä pallossa tuli Leinoselle ensimmäinen, ja ainoa hyökkäysvirhe.

Puhdas kotivoitto syntyi isäntien hurjan syöttö- ja hyökkäyspelaamisen ansiosta. Kun vastaanotto oli varmaa, pääsi Santeri Välimaa pyörittämään monipuolista pelaamista niin laidasta, kuin keskeltä. Verkon toisella puolella Joona Väänänen joutui juoksemaan pitkin kenttää pallon perässä, ja osin tästä syystä joukkueen ykköstykki Alek Rastamo (9pist.) jäi pienelle passimäärälle.

-Meillä oli isoja vaikeuksia vastaanottopelaamisen kanssa. Kun vastaanotto oli rikki, pelimme muuttui liian yksinkertaiseksi. Heti, kun hiha toimi, onnistuimme hyökkäyksessä. Ikävä kyllä, hyviä hetkiä oli tänään liian vähän, Ducks- käskijä Rajala myönsi. Rajalan mukaan kausi on tähän mennessä sujunut ailahtelevasti, mutta kaikkiaan kausi on ollut positiivinen. – Taso on heitellyt, mutta tarvitsemme vielä pisteitä ennen pudotuspelejä, Rajala lisäsi.

Heinolla ei pelin jälkeen ollut aihetta synkkyyteen. – Syöttö toimi hyvin ja saatiin paljon vaimennuksia verkolla. Sen lisäksi Nohterin ja Leinosen pelaaminen miellytti kokenutta päävalmentajaa.

Hurrikaani on nyt kahdessa edellisessä pelissä murskannut vastustajan syöttöruudussa. Tiikerit- pelissä syntyi 16 ässää, ja tänään 11 ässää. Joukkue jatkaa pelejä tulevana lauantaina Raisiossa, jossa paikallisottelussa vastaan asettuu Loimu.

Hurmos ja VaLePa jälleen viisieräisessä

Viikon mittaiselta koronatauolta kentille palannut Karelian Hurmos sai keskiviikkona vieraakseen VaLePa:n. Lähtökohdat otteluun olivat mielenkiintoiset, sillä vierasjoukkueella oli alla kaksi perättäistä tappiota ja Hurmos pääsi jatkamaan joukkueharjoittelua vasta maanantaina. Tauko ei kuitenkaan isäntiä häirinnyt, vaan se haastoi hallitsevan Suomen mestarin tosissaan.

Hurmos näytti heti avauserän alussa, ettei sen yli kävellä. Vaikka VaLePa nousikin jo 9-5-johtoon, Petteri Härkönen niittasi keskeltä kavennuksen ja asteli syöttöruutuun. Härkösen syötöillä Hurmos kiri rinnalle ja ohikin Matias Korhosen hyökättyä tilanteeksi 10-9. Tästä eteenpäin mentiinkin tasatahtia, eikä pisteputkia muodostunut kummallekaan joukkueelle. VaLePa nousi uudelleen johtoon tilanteessa 19-18, mutta Eetu Häyrinen tasoitti pelin. Erän lopussa Hurmos oli vahva ja Häyrinen sekä Jere Heiskanen naulasivat hyökkäyksillään valotaululle lukemat 1-0.

Toisen erän alussa VaLePa sai uutta virtaa ja Hurmos hieman ihmetteli edellisen erän tulosta. Vieraat veivät peliä Sakari Mäkisen johdolla jo 7-4, kunnes Lasse Jylhä sytytti Hurmoksen toisen kosketuksen ratkaisulla. Vaikka VaLePa johti parhaimmillaan 11-7, ei Hurmos luovuttanut. Heiskasen hyökkäys aloitti kirin, ja tilanteessa 13-13 erä alkoi tavallaan alusta. VaLePa ei taipunut ja nousi muutaman pisteen johtoon Jiri Hännisen hyökkäyksillä. Hurmos viritti erän loppuun vielä vahvan kirin, mutta aivan loppuun saakka se ei kantanut ja erä päättyi kotijoukkueen verkkovirheeseen.

Kolmannen erän alku oli niin ikään Hurmokselle katastrofaalinen. Virheiden sävyttämä peli eteni VaLePa:n tahdissa ja vieraat johtivat vahvan syöttöpelin ansiosta jo 11-5. Hurmos suoritti hakkurivaihdon Markuss Cielavsin korvatessa Häyrisen, mikä aloitti isäntien takaa-ajon. Piste kerrallaan ero kaventui Härkösen vahvojen esitysten saattelemana, toisena kantavana hahmona toimi Heiskanen. Myös Korhonen teki tärkeitä pisteitä ja lopulta oltiin Hurmoksen eräpallotilanteessa 24-23. Ensimmäinen ei tuonut ratkaisua ja jatkopallojen edetessä katkaisua pääsi yrittämään myös VaLePa. Vieraat johtivat 28-27, kunnes iski Jylhä. Kylmäpäinen hyökkäys toisesta kosketuksesta upposi kenttään, Korhonen torjui Hurmoksen eräpallotilanteeseen ja Jylhä toi ässäsyötöllä sarjapisteen Hurmokselle.

Neljäs erä oli VaLePa:n. Hurmoksella ei onnistunut mikään, ja sairastelut alkoivat näkyä pelaajien ajoittaisena puuskuttamisena. Lähes virheettömästi pelannut VaLePa takoi pisteitä uskomattoman monipuolisesti Mikko Eskon jakaessa hyökkäysvastuuta Mäkiselle, Hänniselle ja peräti seitsemän kertaa hyökänneelle keskitorjuja Sebastian Röslerille. Hurmoksen hyökkäyspeli oli hieman pehmeää, eikä näissä otteluissa voiteta eriä 26% hyökkäysteholla. Loppunumerot 25-13 VaLePa:n eduksi kertovat kaiken oleellisen erän tapahtumista.

Viidenteen erään Hurmos sai hyvän alun ja johti 2-0. VaLePa nousi nopeasti rinnalle ja ohi hakkurin paikalle tulleen Matias Tihumäen aloittaessa pisteiden teon. Heiskanen ja Cielavs nostivat onnistumisillaan Hurmoksen uudelleen johtoon 8-5, mutta niin vain VaLePa nousi jälleen tasoihin. Cielavs vei isännät hyökkäyksellä ja torjunnalla 12-10-johtoasemaan, vaan sitten tapahtui pienimuotoinen jäätyminen. Hurmoksen kenttään upposi ensin kaksi hyökkäystä pitkien pallojen päätteeksi, ja johtoon vieraat vei Tihumäki sormilyönnillä. Pisteitä Hurmos ei enää tehnyt, joten VaLePa onnistui kairaamaan Joensuusta kaksi sarjapistettä.

”Hyvä fiilis aina, kun voittaa täällä. Ikinä ei tule helpolla. Ei meiltä mikään kaunein peli, mutta täytyy olla ylpeä, että saatiin kaivettua voitto. Kädet ei tärise jatkopalloilla, pitää vaan mennä pallo kerrallaan” kommentoi VaLePa:n MVP:nä palkittu Sakari Mäkinen.

”Pettynyt fiilis, voiton avaimet olisi ollut käsissä. Ei parasta peliä VaLePa:lta. Parhaamme tehtiin, mutta ei riittänyt. Annettiin erien aluissa siimaa, mutta hyvin aina kirittiin” tuumi puolestaan Hurmoksen MVP-tittelin pokannut Matias Korhonen.

”Voitto lämmittää. Raskas ja hankala reissu, eilen Savo ja sieltä tappio tiukan pelin jälkeen. Täällä ei saa ikinä mitään helpolla. Kova torjunta-puolustusjoukkuevastassa niin pitää onnistua hyvin. Pidettiin maltti hyökkäämisessä, ei alettu hulluna räiskiä ja omat virheet pysyivät vähäisinä. Maltettiin puolustaa Hurmoksen peippejä” analysoi VaLePa:n päävalmentaja Janne Kangaskokko.

”Ihan selvästi voiton avaimet, mutta muutama hölmö kommunikointivirhe ja VaLePa kiri rinnalle viidennessä erässä. Ei voida antaa sellaisia. Joudutaan tekemään kova työ break point-pelaamisella kun annetaan kaverille etumatkaa. Hyvin pystyttiin nollaamaan vaikea viime viikko, ja pelattiin varmasti yleisöön menevä peli. Tauko ei näkynyt taidoissa, enemmänkin fyysisellä puolella. Ollaan treenattu niin paljon, että peli ei kaadu viikon taukoon” mietiskeli Hurmos-luotsi Matti Alatalo.

Karelian Hurmos - VaLePa 2-3
25-22, 22-25, 30-28, 13-25, 12-15
Koti:Heiskanen 20/+12,Korhonen 17/+8,Härkönen 11/+6
Vieras:Mäkinen 24/+16,Hänninen 20/+13,Rösler 13/+7
Ässät 3-10, syöttövirheet 12-12, torjunnat 17-10, hyökkäys% 40-43, vastaanotto% 58-64

Matias Korhonen, Hurmos
Jiri Hänninen, VaLePa

PRO-libero
Tatu Hakkarainen, Hurmos

TUTO Volley taipui kotiyleisön edessä Akaa-Volleylle

Keskiviikkona Kupittaan palloiluhallissa taisteltiin Mestaruusliigan pisteistä pitkästä aikaa liveyleisön edessä, kun TUTO Volley otti mittaa kärkijoukkueisiin kuuluvasta Akaa- Volleysta. Pelin kaksi ensimmäistä erää käynnistyivät kotijoukkueen komennossa, mutta erien kuluessa Akaa-Volley nappasi hallinnan kenttätapahtumista ja otti lopulta kliiniset erävoitot. Pitkän erätauon jälkeen TUTO Volley löysi peliinsä taisteluvaihteen, jolla se käänsi tiukan kolmannen erän nimiinsä. Neljännessä erässä tasainen meno jatkui, mutta loppumetreillä Akaa- Volley korjasi erävoiton ja täydet sarjapisteet selkeästi erin 1-3 (16-25, 18-25, 25-22, 18-25)
TUTO Volleyn päävalmentaja Ruslan Zhbankov ei ollut tappiosta huolimatta hirvittävän pettynyt omiensa suoritukseen.
- Kokemus ratkaisi voiton tänään. Haluan antaa kiitoksen joukkueelle, en voi sanoa, että pelasimme huonosti. Saimme hyvin puolustuksia, mutta ongelma on, että jatkopalloista voitamme yhden kolmesta yrityksestä. Molemmat joukkueet pelasivat hyvää lentopalloa, totesi TUTO Volley- luotsi.

Zhbankov suuntasi myös katseensa jo viikonlopun tärkeisiin vieraspeleihin pohjoisessa Lakkapäätä ja Ettaa vastaan.

- Olin huomaavinani tänään, että pelaajat ajattelivat jo enemmän viikonlopun pelejä kuin tätä Akaa-ottelua. Se on ihan normaalia, koska viikonloppuna on tärkeitä otteluita ja ajatus on täysin niissä. Tavoite on pelata pohjoisessa parasta lentopalloa, Zhbankov mietiskeli.

Akaa- Volleyn päävalmentaja Olli Kunnari ei tyylipisteitä joukkueelleen jaellut.

- Ei kaksi ensimmäistä erää olleet meiltä mitään kaunista peliä, vaikka voitot tulivatkin. Kolmanteen erään pelättiin vähän sitä ,että kaveri parantaa ja näin kävi. TUTO Volley puolusti ja vaimensi hyvin, mikä laski meidän hyökkäystehoja. Neljännessä saatiin kiristettyä omaa hyökkäyspeliä ja se riitti.

Ottelun alkuhetkillä TUTO Volley otti johdon tehokkailla hyökkäyspään pommituksilla ja komeilla puolustuksilla, joiden johtohahmona hääri Roope Siliämaa. Akaa-Volley kuitenkin kiri hiljalleen rinnalle omien laitatykkiensä Kristo Kollon ja Urpo Sivulan nakuttaessa pisteitä. Erän edetessä myös vieraiden puolustuspeli parani ja TUTO Volleyn hyökkäykset eivät enää uponneet akaalaisten kenttään. Joukkueiden välinen piste-ero repsahti lopulta suureksi, kun Akaa-Volley pyöritti passarin käsistä peliä monipuolisesti ja TUTO Volley alkoi sortua myös virheisiin.

Toiseen erään Matti Toivolan passariksi vaihtanut kotijoukkue tuli jälleen pirteästi ja otti komennon erästä. Turkulaisten pistenikkareita olivat Einari Koivisto ja Ossi Rumpunen. Ensimmäisestä erästä tuttu kaava toistui myös toisessa, kun vierailijat hiipivät ensin rinnalle ja menivät lopulta ohi omilla laitahyökkäyksillään. Mitä pidemmälle erä eteni, sitä vahvemmin Akaa-Volley sai henkeä päälle ja otti otetta pelistä, eivätkä isännät pystyneet vastaamaan siihen ja erä karkasi selkeästi akaalaisille.
Kolmas periodi starttasi jälleen tasaisissa merkeissä, kun kumpikin joukkue tehtaili pisteitä putkissa. TUTO Volleyn onnistujiin lukeutuivat keskitorjujaduo Karri Kutinlahti- Tatu Vuorenmaa. Akaa-Volley vastasi tähän myös omalla keskipelaamisellaan, kun Panu Pitkänen ja Sauli Sinkkonen takoivat palloa lattiaan. Erän loppupuolella TUTO Volley pystyi riuhtaisemaan itsensä karkumatkalle Rumpusen näyttäessä jälleen tylyillä ratkaisuillaan vahvaa esimerkkiä. Isäntäjoukkue pystyi pitämään johtonsa erän loppuun saakka vahvalla puolustuksella, lopulta Vuorenmaan hyökkäys venytti ratkaisun neljänteen erään.

Kamppailun päätöserä oli jälleen pelille tyypillisesti tasaista vääntöä, jossa molemmat joukku

eet saivat hallintajaksoja vuorotellen. TUTO Volleyn onnistumiset tulivat pitkälti laidalta, kun hakkuriksi kolmanteen erään vaihdettu Tino Vuori, Tuomas Siirilä ja Rumpunen iskivät lukemia tulostaululle. Akaa-Volleylta onnistuivat muun muassa Urpo Sivula ja keskitorjujat. Erän ratkaisuhetket olivat 15 pisteen kohdalla, jolloin vierailijat nappasivat parin pisteen kaulan passari Anton Välimaa napattua kaksi peräkkäistä torjuntapistettä. Tämän jälkeen TUTO Volley teki virheitä sekä hyökkäyksessä että syöttöruudussa, jotka lopulta sinetöivät Akaa- Volleyn täyden pistepotin.

TUTO Volleyn parhaana palkittu Ossi Rumpunen:

- Kahden ensimmäisen erän tarina oli se, että johdettiin alussa ja oltiin pelissä mukana. Erän

keskivaiheilla pari huonoa rotaatiota, joissa Akaa karkasi, meidän päät painuivat ja usko loppui, sitten tuli nopea loppuerä. Kolma

nnessa ei tullut pitkiä rotaatioita ja saatiin nopeasti pallo pois. Muutaman pisteen johdossa on mukavaa pelata rohkeammin. Tämä oli hyvää valmistautumista viikonloppuun sielläkin pitää pelata fiksusti, taistella jokaisesta pallosta ja koittaa raapia sarjapisteitä mukaan, tuumasi Rumpunen.

Akaa-Volleyn parhaana palkittu Anton Välimaa antoi mainiosta passipelistään kiitosta joukkuekavereille.

- Oli tarkoitus pelata tänään laajalla rintamalla ja se onnistui. Kolmannessa erässä hölläsimme vähän kaasua ja TUTO Volley paransi, Välimaa sanaili.

TUTO Volley - Akaa-Volley 1-3

16-25, 18-25, 25-22, 18-25
Koti:Rumpunen 19/+12,Siirilä 9/-1,Koivisto 9/+3
Vieras:Sivula 20/+14,Kollo 16/+11,Sinkkonen 9/+7