KyKy-Betsetin vuoro tehdä historiaa - VaLePa ensimmäisenä välieriin

20.03.2024

Kyyjärven KyKy-Betset otti seurahistorian ensimmäisen Mestaruusliigan pudotuspelivoiton ja kavensi puolivälierävoiiot 1-2:een Akaa-Volleyta vastaan. Tappio oli Akaan ensimmäinen kotikentällä tällä kaudella. VaLePa puolestaan varmisti ensimmäisenä joukkueena paikkansa välieriin kattamalla Loimun kolmannen kerran. Savo Volley siirtyi 2-1 -johtoon kotivoitollaan Tiikereistä ja Hurrikaani samoin numeroin TUTO-Volleysta omalla kotivoitollaan.

Hurrikaanilla ottelusarja lauantaina katkolla

Hurrikaani- Loimaa hurjasteli keskiviikko-iltana TUTO Volleyn kustannuksella ottelusarjan katkolle lauantaiksi Kupittaalle. Eilen kärsitty katkera vierastappio toimi runkosarjan voittajalle hyvänä herätyksenä, mikä näkyi pelivalmiutena heti ensimmäisestä pallosta saakka. Kotijoukkue tykitti syöttöviivan takaa tuttuun tyyliin painavia syöttöjä, minkä jälkeen se pääsi rakentamaan tiivistä torjuntaa turkulaisten hyökkäysten eteen.

Helpolla ei Hurrikaani kuitenkaan keskiviikkona päässyt. Turkulaiset roikkuivat mukana pelissä jokaisessa erässä, mutta heikomman hyökkäyspelin johdosta se ei päässyt kuskin paikalle. Ainoastaan Alek Rastamo onnistui kiusaamaan läpi ottelun isäntiä, mutta hakkuri olisi kaivannut lisää tulitukea muilta. Turkulaisten huonoksi onneksi Jan Helenius poistui pukukoppiin ensimmäisen erän jälkeen, eikä palannut enää edes vaihtopenkille.

Hurrikaanin kotivoitto kulminoitui tuttuihin elementteihin. Se hyökkäsi hyvin Greg Pettyn ollessa ykköstykki, ja sen jälkeen Miika Haapaniemien viiden torjuntapisteen johdolla myös verkolla kotijoukkue oli huomattavasti ahnaampi.

Olli Kuoksa,Hurrikaani:

- Oli pitkä vuorokausi eilisen sukelluksen jälkeen. Joukkue näyttää olevan parhaimmillaan, kun se on kusessa. Johtavat pelaajat näyttivät tänään esimerkkiä.

Jani Niskakangas, TUTO Volley:

- Eilen sain olla pelin jälkeen tyytyväinen, tänään taas en. Hurrikaani hyökkäsi hyvin. Syöttö on meillä ollut varmaa, nyt pitää miettiä, lisätäänkö riskikerrointa.

Miika Haapaniemi,Hurrikaani:

- Tänään oli hyvä vääntö. Eiliseen verrattuna, nyt oltiin valmiimpia pelaamaan. Ei haittaa meitä ollenkaan, vaikka pelattaisiinkin nopeaan tahtiin jo seuraava peli.

Alek Rastamo,TUTO Volley:

- Kaveri hyökkäsi hyvin. Emme löytäneet siihen lääkkeitä. Tulimme Loimaalle voittamaan, emmekä vain haastamaan. Meidän pitää ilmettä parantaa.

KyKy-Betset teki ryöstön - ottelusarja jatkuu

Akaa Areenan lehtereiltä oli aistittavissa äänetön pettymys, kun tuomari vihelsi kolmannen Akaa-Volleyn ja KyKy-Betsetin puolivälieräkohtaamisen päättyneeksi. Vieraat venyttivät ottelusarjan neljänteen kohtaamiseen lukemin 2-3 (23-25,25-28, 25-21, 18-25, 17-19).

Ainoa yllätys -jos sitä haluaa sellaisena pitää - ottelun avauskuusikoissa oli Joel Anderssonin ilmaantuminen KyKy-Betsetin yleispelaajaksi. Liberona lähes koko kauden esiintynyt ruotsalainen nähtiin laidalla jo runkosarjan lopulla, joten tämä valmentaja Guntis Atarsin siirto oli ennakoitavissa.

KyKy-Betset lähti otteluun ennakkoluulottomasti. Jansonsin ässäsytön ja muutaman hyvän torjunnan jälkeen tulostaulu näytti lukemia 1-5. Akaan Olli Kunnari katsoi parhaaksi ottaa aikalisän. Hieman kotijoukkueen otteet terävöityivät lyhyen tauoin jälkeen, mutta erä vietiin loppuun asti vieraiden vedossa. Akaa-Volleyn tappiota selittävät ainakin kuusi syöttövirhettä ja toisaalta kyyjärveläisten onnistunut vastaanottopeli (61%), joka mahdollisti myös melko korkean hyökkäysten onnistumisprosentin (60).

Toinen erä alkoi kuten ensimmäinenkin. Osat vain vaihtuivat. Kotijoukkueen johtaessa 5-1 oli Atarsin vuoro turvautua aikalisään. Kuten KyKy edellisessä erässä, Akaa-Volley ei enää luopunut hankkimastaan johtoasemasta. Pariin otteeseen päätuomari Pasi Hakkarainen joutui puuttumaan peliin muutoinkin kuin viheltämällä. Kertaalleen molempia joukkueita kehoitettiin siistimään toimintaa verkolla päättyneiden pallojen jälkeen. Lisäksi Hakkarainen kaivoi taskustaan myös keltaisen kortin, kun Atars sai viivytysvaroituksen pelaajavaihdon yhteydessä.

Nyt Akaa-Volleyn syöttöpeli palautui normaaliksi (3 ässää, neljä virhettä) ja KyKy-Betsetin vastaanotto oli vaikeuksissa (32%). Erän tehokkain oli Akaan hakkuri Matej Smidl yhdeksällä pisteellään.

Pitkältä erätauolta tultiin melko erikoisessa tilanteessa. Akaa-Volleyn sarakkeeseen oli edellisen erän viivytysvaroitustilanteessa eksynyt yksi ylimääräinen piste. Neuvottelujen jälkeen taululle ilmaantuivat pisteet 24-18. KyKy-Betset taisteli hienosti itselleen kolme lisäpistettä ja kaunisteli toisen erän lopputilanteen lukemiin 25-21.

Pidettiin lyhyt erätauko ja päästiin kolmannen kimppuun. Illan teeman mukaisesti nyt oli KyKy-Betsetin vuoro aloittaa vahvasti. Nyt mentiin lukemiin 1-6 ennen kuin kotijoukkue pääsi vauhtiin. Herääminen olikin sitten sitä pirteämpi ja tilanne tasoittui 6-6:een. Seuraava merkittävä tapahtuma nähtiin lukemissa 8-11, kun Kunnari vaihtoi Panu Pitkäsen tilalle Antti Taposen. Nuori keskipelaaja teki joukkueelleen heti pisteen näyttävällä torjunnalla. Sitkeästi vieraat kuitenkin pitivät hankkimansa johtoaseman, kunnes Smidln ässä ja Passari Ilja Ivanovin hyökkäys toivat Akaan tasoihin 14-14. Ensimmäisen kerran kotijoukkue nousi johtoon tilanteessa 17-16. Loppuerän se sitten veikin pistein 8-5. Tilastoista löytyy yksi mielenkiintoinen merkintä: KyKy:n hakkuri Renars-Pauls Jansonsin saldo tässä erässä oli vaatimaton 2/-2.

Neljäs erä alkoi tasaisemmissa merkeissä kuin edelliset. Vieraat hankkiutuivat kuitenkin lähinnä Akaa-Volleyn virheiden avulla johtoasemaan 12-18. Tuossa vaiheessa Akaa vaihtoi passaria. Ivanov tuli vaihtoon ja Lasse Jäntti pääsi ensimmäistä kertaa tässä puolivälieräsarjassa rakentamaan joukkueensa hyökkäyspeliä. KyKy-Betset onnistui tässä erässä usein hyödyntämään keskihyökkäystä. Etenkin Atro Berg oli verkolla elementissään, hyökkäysprosentti tasan sata ja lisäksi yksi torjuntapiste. Kaiken kaikkiaankin kyyjärveläisten hyökkäyspeli toimi hienosti (65%).

Mestaruusliiga on kuluneella kaudella ollut erittäin tasainen. Ei siis mikään ihme, että tämäkin ottelu venyi viisieräiseksi. KyKy-Betset aloitti ratkaisuerän tehokkaasti ja Kunnari turvautui aikalisään jo lukemissa 1-4. Atarsin valmennettavat jatkoivat kuitenkin vahvasti ja Akaan toinen aikalisä nähtiin, kun taululla olivat numerot 9-12. Tauko toi kotijoukkueen jälleen taisteluun mukaan ja KyKy:n aikalisä tuli heti perään tilanteessa 12-12. Loppuratkaisussa tuli hiki varmasti katsomonkin puolella. Jatkopalloille venynyt erä päättyi lopulta Jansonsin kahteen perättäiseen ässään.

Atro Berg palkittiin syystäkin joukkueensa parhaana.

- Lähes urani paras peli. Jos vielä pari lisätorjuntaa olisin saanut, niin olisi ollut se paras. Vastaanottomme oli riittävän hyvä, niin Joel pääsi hyödyntämään keskikaistaa.

Bergin saldo ottelussa oli 14/+13 ja Colin Lovejoyn 9/+9.

Akaan Sebastian Pozo Hernandez oli luonnollisesti pettynyt tappioon.

- Teimme paljon pieniä virheitä. Torjunta väärässä paikassa. Huolimattomia hyökkäyksiä, ja niin edelleen.

Guntis Atars otti voiton rauhallisesti.

- Kun vastaanotto toimi riittävän hyvin, Joel Laakso pääsi rakentamaan peliä hienosti. Oli meiltä kevätkauden paras peli. Oli hyvä päätös laittaa Andersson yleispelaajaksi. Hän hyökkää riittävän hyvin, mutta erityisesti nostaa ja puolustaa, kuten liberon kuuluukin.

Olli Kunnari kehui KyKyn venymistä.

- Kaikki kunnia kaverille. Paransivat peliä kovasti toissapäiväisestä. Kuten Pozo tuossa mainitsi, me teimme liikaa pieniä virhitä. Etenkin viidennen erän yksittäiset virheet ovat usein kalliita, niin tänäänkin.

Akaa-Volleyn ensimmäinen Mestaruusliigassa tällä kaudella koettu kotitappio pakottaa joukkueen siis matkaamaan perjantaina Alajärvelle.

Ottelusarjan tilanne 2-1 Akaa-Volleylle, kolmella voitolla välieriin

PE 22.3. klo 18:30 KyKy-Betset - Akaa-Volley (Alajärvi)
SU 24.3. klo 17:00 Akaa-Volley - KyKy-Betset

VaLePan erinomainen syöttö- ja vastaanottopelaaminen toi paikan välieriin

Vanha totuus on, että katkaisupeli on vaikein. Vaikka VaLePa olikin voittanut kaksi ensimmäistä peliä 3-1, ei jatkopaikka erinomaisen kauden pelannutta Loimua vastaan ollut itsestäänselvyys. Pukkipaidat olivat kuitenkin hienosti keskittyneet otteluun ja joukkue pelasi ehjän ottelun kaikilla osa-alueilla. Erityisen suuri ero tuli aloitussyöttö- ja vastaanottopelissä ja VaLePa varmisti lopulta selvällä voitolla jatkopaikan. Kolmella voitolla VaLePa varmisti paikkansa välieräpeleihin. Muut ottelusarjat ovat kesken, joten vastustaja selviää vasta myöhemmin.

VaLePa Sastamala Tampere – Raision Loimu 3-0 (25-17, 25-15, 25-19)

Aloituskokoonpanot
Esko, Ekman, Kaunisto, J. Leinonen, Franca, Sivula, Pennanen l
Saarinen, Zhbankov, Mäki, Nikkinen, Fazli, Salminen l, Siliämaa l

Kaikki erät alkoivat tasaisesti. Sen jälkeen tuli VaLePalle pitkä syöttöputki ja ero kasvoi hetkessä isoksi. Loimu ei saanut enää kirivaihdetta päälle, koska joukkueen pelaajat tekivät virheitä omissa syötöissään. Ensimmäisessä erässä Urpo Sivulan hyökkäyksellä VaLePa nousi 7-6 johtoon. Jacob Ekman syötti 5 kertaa peräkkäin, joista yksi ässä, tilanne 12-6.

Toisen erän tilanteessa 4-6 Jiri Leinonen hyökkäsi pallon kotijoukkueelle ja meni itse syöttämään. Viisi syöttöä tuotti pisteen, kaksi ässäsyötöllä, tilanne 10-6. Syöttövuoron aikana nähtiin ottelun näyttävin passi, kun Mikko Esko heitti erittäin nopeatempoisen pitkän matkan takapassin Gabriel Francalle nelospaikalle, jossa Franca oli hienosti valmiina.

Kolmannen erän syöttöputki tuli jälleen Jiri Leinoselle 5-5 tilanteessa, jolloin VaLePa eteni 9-5 johtoon. Erä oli pelin tasaisin, ja hyvin Loimu taisteli loppuun asti. Jacob Ekmanin takapateri päätti lopulta ottelun.

Pukkipaitojen vastaanotto toimi jälleen erinomaisesti. Mikko Esko pääsi hyvistä paikoista harhauttamaan vastustajan torjuntaa. Esko palkittiin VaLePan parhaana. Urpo Sivula paransi loppua kohti ja kolmas erä oli häneltä suorastaan loistokas 8/+7, hyökkäys 70%:n teholla ilman virheitä. Eetu Pennanen, Jiri Leinonen ja Gabriel Franca vastaanottivat tarkasti 64% (38%) tarkkuudella. Pennasen hieno puolustuspeli vei uskoa Loimun hyökkääjiltä. Leinonen syötti kolme ässää ja Franca jatkoi näyttäviä hyökkäyssuorituksia niin etukentältä kuin kutospaikaltakin. Jacob Ekman oli toiseksi tehokkain aloitussyöttäjä. Juho Kaunisto oli jälleen suurin pelote Loimun hyökkääjille, 4 torjuntaa.

Loimu teki 14 syöttövirhettä ja yhden ässän, kun VaLePan vastaavat luvut olivat 7 virhettä ja 8 ässää. Loimu teki 11 suoraa hyökkäysvirhettä eli VaLePa sai yhteensä 25 pistettä Loimun virheistä. Ali Fazli selvisi ainoana plussalle 20/+11, vaikka hänkin teki 3 syöttövirhettä ja 5 hyökkäysvirhettä. Hän oli kuitenkin selvästi joukkueensa tehokkain pelaaja. Passari Tomi Saarinen teki parhaansa vaatimattomasta vastaanotosta.

Samuel Salminen:

- Oma peli oli ihan hyvää tässä uudessa roolissa matikan kirjoitusten päälle. VaLePan syöttö oli kova ja peli-ilmeestä huomasi, kumpi ottelua vie.

Mikko Esko:

- Monikin asia ratkaisi voiton. Kahdessa ensimmäisessä ottelussa jouduttiin tiukille, mutta tämä ottelu tuli helpolla. Ehkä se meidän agressiivisuus ja täysi latinki peliin toi voiton. Peli peliltä ollaan menty eteenpäin. Vähän erilainen tilanne on ollut tällä kaudella kuin aikaisempina kausina. Tällä kaudella ei ole ennakkosuosikin paineita, mutta meillä on hyvä tilanne lähteä pelaamaan välieriin. Pelit on näyttäneet sen, että osataan pelata hyvin joukkueena yhteen. Tavoitteet pidetään samana kuin edellisinä vuosina, mutta edetään peli kerrallaan kohti ensimmäistä välieräottelua.

Kari Raatikainen:

- Kouluarvosanalla 8- ja hyviä hetkiä oli kaudella paljon, erityisesti Suomen cupin ottelut. Paljon oli loukkaantumisia, mikä on harmillista. VaLePan kohtaaminen tässä kohtaa oli liian kova vastus. Tänään peli-ilme näytti karulta, mutta kaikki varmasti kuitenkin yrittivät pelata. Onnea VaLePalle.

Janne Kangaskokko:

- Sarja oli perinteikäs, ensimmäinen ottelu hapuileva ja kokeileva. Saatiin kuitenkin pidettyä oma peli kasassa. Toinen ottelu oli todella intensiivinen ja kaikki laittoivat kaiken peliin. Ja meille tärkeä peli itseluottamuksen kannalta. Tänään haluttiin selkeästi enemmän voittaa. Ennen kaikkea meidän vastaanoton ryhmittymät ja vo:n taso pysyy pelistä toiseen niin ollaan saatu tilanne vakioitua. Ratkaisupelaajat ovat tärkeässä roolissa, Upi ollut koko ajan vahvassa roolissa ja nyt saanut tukea toisesta laidasta Francalta. Juho Kaunisto tuo lisää torjuntavoimaa ja energiaa kentälle ja lisäksi Jiri Leinosen merkitys on iso joukkueelle. Nyt meillä on neljä hyvää keskimiestä ja on vaihtoehtoja keskikentälle. Peli peliltä pitää kasvaa ja kehittyä, kun halutaan menestyä. Jaksetaan jauhaa ja kehittää kehitettäviä osa-alueita. Edelleenkin torjunta-puolustus on meille kehitettävä kohde. Ollaan löydetty hyvä systeemi ja tästä mennään kohti välieriä.

Kotietu pitää Savon ja Tiikereiden sarjassa

Savo Volleyn ja Kokkolan Tiikereiden puolivälieräsarja on nähnyt toistaiseksi vain kotivoittoja.. Keskiviikkoillan lukemat kirjattiin aikakirjoihin 3-1 (25-19, 25-16, 26-28, 25-14).

Kolmas koitos Kuopio-hallissa oli varsin lähellä ensimmäisen ottelun toisintoa. Kotijoukkue karkasi erien alussa johtomatkalle, mikä piti kolmatta erää lukuun ottamatta. Siinäkin Savo Volleylla oli yksi ottelupallo, mutta kotijoukkueen virheillä ja vieraiden hakkuri Oskari Keskisen suorituksilla Tiikerit kipusi erävoittoon.

- Joka kantilla meiltä hyvää tekemistä, arvioi Savo Volleyn päävalmentaja Timo Tolvanen.

- Emme notkahtaneet, vaikka kolmas erä kääntyi ottelupallosta tappioksi.

Neljäs erä olikin Savo Volleylta erittäin vahvaa tekemistä, ja 589 katsojaa sai jo hyvissä ajoin ennen erän loppua totutella ottelun voittotunnelmiin.

Edellisessä kohtaamisessa selkeä ero joukkueiden välillä oli puolustuspelaamisessa. Savo Volley näytti, että siltäkin puolustaminen onnistuu. Savolaiset iskivät siis pohjalaisten omilla aseilla.

Torjuntapeli oli nyt kotijoukkueella huikealla tasolla. Varsinkin erinomaiseen vireeseen päässyt Tommi Siirilä oli verkolla ohittamaton – hän otti neljään erään kuusi tappotorjuntaa, ja johtaa ylivoimaisesti Mestaruusliigan pudotuspelien torjuntatilastoa. Jakub Kovac ja Michael Michelau säestivät mukavasti, ja niinpä torjunnat kirjattiin kotijoukkueelle peräti 14-4.

Timo Tolvanen jakoi kunniaa pelaajilleen.

- Pelaajien show ehdottomasti. Pelaajat tekevät työn, ja me valmennuksessa yritämme siinä auttaa, sanoi Tolvanen.

- Kiva katsella, kun pelaajat kantavat oman vastuunsa.

Kotijoukkueen kapteeni Tapio Toiviainen sanoi, että joukkueen voiton avaimet olivat siinä, että pidettiin se, mitä oli sovittu.

Kun häneltä pyydettiin tarkennusta, mitä oli sovittu, hän paljasti salaisuuden:

- Sovittiin, että voitetaan.

Tiikereiden valmentaja Mikko Keskisipilä myönsi ottelutuloksen oikeaksi.

- Ei tarvitse juuri tilastoja katsella, sanoi Keskisipilä.

- Savo oli tänään parempi varsinkin verkolla. Tämä pitää nyt vain nopeasti nollata.

Savo Volley keräsi pisteitä laajalla rintamalla. Paras oli jälleen kerran Michael Michelau (19/+14), joka osoittaa käyttäytymisellään juuri sitä periksiantamattomuutta, mitä tässä vaiheessa kautta joukkueelta tarvitaan.

Hakkuri Joonas Jokela (17/+9) teki hieman enemmän virheitä kuin normaalisti.

Keskipelaajat Jakub Kovac (15/+12) ja Tommi Siirilä (11/+11) eivät tehneet hyökkäyksissä yhtään virhettä – jo mainitun komean torjuntasaldon lisäksi.

Passari Kevin Rodriguez oli jälleen virkaveljeään Anton Välimaata juonikkaampi, vaikka vastaanotto oli kotijoukkueella hieman heikompi kuin vierailla.

Tiikereiden ykköspyssy edellisessä kohtaamisessa oli Jere Mäkinen (2/-3), mutta nyt hän tylsyi vaihtoon jo kahdessa erässä. Hänet korvannut Nico Nurmesniemi (1/-5) ei juuri parannusta tilanteeseen tuonut.

Pisteiden teko oli nyt vain kahden pelaajan vastuulla: hakkuri Oskari Keskinen (25/+19) keräsi koko kentän korkeimmat pisteet; yleispelaaja Jiri Hänninen (19/+14) pääsee kevään edetessä mukavasti vireeseen.

Savo Volley - Tiikerit 3-1
25–19, 25–16, 26–28, 25–14
Koti:Michelau 19/+14, Jokela 17/+9, Kovac 15/+12
Vieras:Keskinen 25/+19, Hänninen 19/+14, Leppälä 7/+0