Seuraa meitä somessa:

Lentopallon Suomen Cup huipentuu viikonvaihteessa Turussa

02.01.2018

Lentopallon Suomen Cupin mestarit vuosimallia 2017 kruunataan tulevana viikonloppuna 5.-7.1. Turun Kupittaan uuden palloiluareenan avaustapahtumassa.

Mukaan Final4 -finaalitapahtumaan on selvinnyt neljä naisten ja neljä miesten joukkuetta. Naisten välierät pelataan perjantaina ja miesten lauantaina. Finaali on luvassa lauantaina naisten osalta ja sunnuntaina miesten osalta.

Kaikki ottelut tulee suorina lähetyksinä Ruudusta (www.ruutu.fi). Ottelut selostavat Toni Flink ja Panu Markkanen.

Miehillä 48:s, naisilla 40:s cupkerta

Miesten Suomen Cupin mestari ratkaistiin ensimmäisen kerran 1968 Luolajan Kajastuksen voitettua finaalissa Johanneksen Pojat. Nyt ratkaistaan 46:s miesten cupmestari, sillä vuosina 1986-1989 ei cupia pelattu.

2000-luvulla miesten cupmestariksi on pelannut kymmenen eli seuraa, joista eniten mestaruuksia ovat napanneet Kokkolan Tiikerit, Pielaveden Sampo ja Isku-Volley, kukin kolme.

Naisten ensimmäinen cupmestari ratkottiin miesten tapaan 1968 Lahden Kimmon voitettua Johanneksen Pojat 3-0. Tämän jälkeen naiset jatkoivat mestaruuden ratkomista vasta 1975 ja heilläkin 1986-1989 ei cupia pelattu. Näin 2017 cupmestari tulee olemaan järjestyksesään 40:s.

2000-luvulla naisten cupmestariksi on mennyt viidelle eri paikkakunnalle. Salossa on mestaruutta juhlittu peräti kymmenen kertaa, Hämeenlinnassa kolmasti, Kangasalla kandesti ja kertaalleen cupkannu on matkannut Pieksämäelle sekä Joensuuhun.

Naisten klassikkopari avaa välierät

Naisten ensimmäisessä välierässä kohtaavat perjantaina kestomenestyjät LP Viesti ja HPK.

LP Viesti hakee finaalipaikkaa peräti viidettätoista kertaa perättäin ja kaikkiaankin 17:nnettä. Saloon cupmestaruus on matkannut historiassa kymmenen kertaa ja nyt alla on kolme perättäistä mestaruutta. Joukkueen pelaajista Hillaelina Hämäläisellä on peräti kuusi cupmestaruutta ja Noora Kososella neljä. Kosonen on ollut mukana kuudessa viimeisessä cupfinaalissa.

HPK ja sen edeltäjät ovat olleet yhteensä cupfinaalissa 11 kertaa voittaen mestaruuden neljästi. Edellinen hämeenlinnalaismestaruus on vuodelta 2006, sen jälkeen he ovat olleet finaalin häviävänä osapuolena kolmasti.

Joukkueet kohtasivat viime vuonna finaalissa, jossa LP Viesti oli parempi viiden erän jälkeen 3-2.

Tällä kaudella joukkueet ovat kohdanneet Mestaruusliigassa kahdesti, molempien voitettua kotiottelunsa: HPK:n 3-2 ja LP Viestin 3-1. Viimeisen kolmen kauden aikana voitot ovat joukkueiden keskinäisissä virallissa kohtaamisissa LP Viestille 11-10.

Todennäköiset aloitukset
LP Viesti: Tuchashvili, Laak, Kosonen, Heikkiniemi, Czakan, Kettunen, Hämäläinen
HPK: Collins, Savard, Kokkonen, Baggi, Öhman, Madsen, Koljonen

Pölkky hakee ensimmäistä finaalipaikkaa, Orpo viidettään

Toisessa naisten välierässä nähdään ensikertalainen, Pölkky Kuusamo. Finaalikokemusta joukkueen pelaajista on kahdella: iida Paananen ja Essi Helminen. Päävalmentaja Tuomas Alatalo on cupmestari LP Kangasalan päävalmentajana.

OrPo on voittanut Suomen Cupin kaksi kertaa: 1996 ja 1997. Sen jälkeen se on ollut finaalissa kahdesti (2010 ja 2011) hopeisella lopputuloksella. Joukkueen ainoa cupfinalisti on aiemmilta vuosilta libero Sanna Häkkinen OrPon edelliseltä finaalivisiitiltä 2011.

OrPo on vienyt molemmat joukkueiden tämän kauden keskinäiset kamppailut 3-0, kerran Orivedellä ja kerran Kuusamossa. Viimeisen kolmen kauden kohtaamiset ovat OrPolle 11-5.

Todennäköiset aloitukset
Pölkky: Paananen, Terrell, Prokopenko, Helminen, Haatainen, Green, Niemelä/Hämäläinen
OrPo: Vergidou, Lemos, Stedile, Kosonen, Ylönen, Lepistö, Häkkinen

Ensikertalainen ETTA haastamaan VaLePaa

Miesten ensimmäisessä välierässä kohtaavat ETTA ja Mestarien liigassakin mukana oleva VaLePa.

Oululainen ETTA on nyt ensimmäistä kertaa cupissa välierävaiheessa. Kertaalleen Oulussa on cupmestaruutta juhlittu, kun 2009 Sun Volley väänsi ykköseksi. Kokenein cupkettu on Markus Väisänen, joka on pelannut kolme cupmestaruutta.

VaLePa on hallitseva miesten cupmestari ja ollut mukana finaalissa neljästi viimeisen viiden vuoden aikana. Urpo Sivula on peräti nelinkertainen cupmestari ja Anssi Vesanenkin kolminkertainen.

Joukkueiden ainokaisessa kohtaamisessa tällä kaudella ETTA aiheutti VaLePalle sen kauden avaustappion ja toisen kahdesta tähän mennessä kotimaan kentillä erin 3-1. Yksitoista joukkueiden edellistä kohtaamista VaLePa vei puolestaan nimiinsä.

Todennäköiset aloitukset
ETTA: Haapakoski, Jokela, Ronkainen, Pennanen, Ahremark, Väisänen, Hakala
VaLePa: Esko, Sivula, Sundberg, Kunnari, Carmody, Kaurto, Ringseis

Tuttu taistelupari toisessa miesten välierässä

Vuosien ajalta liigasta tuttu taistelupari Sampo Volley ja Hurrikaani-Loimaa kohtaavat toisessa miesten välierässä.

Sampo on ollut cupfinaalissa kuudesti voirttaen kolme mestaruutta vuosina 2006-2008. Kolmessa viimeisessä cupfinaalissa savolaiset ovat olleet häviävänä osapuolena. Ainoa joukkueen pelaaja cupmestarina on Enderwin Herrera. Valmentaja Timo Tovanen ehti pelaajana olla mukana cupfinaalissa huikeat 10 kertaa.

Hurrikaani on ollut finaalissa kertaalleen 2015, mutta välierissä se on ollut vakiovieras: mukana neljästi viimeisen viiden vuoden aikana. Matti Oivanen on joukkueessa kolminkertainen cupmestari.

Kauden ensimmäisessä kohtaamisessa Sampo Volley oli Loimaalla parempi 3-1. Kolmen viime kauden voitot ovat keskinäisistä peräti 9-2 Hurrikaanille.

Todennäköiset aloitukset
Sampo: Penttinen, Häyrinen, Raadik, Herrera, Väliaho, Kaatrasalo, Mutka
Hurrikaani: Buculjevic, Ropponen, Staples, Douglas-Powell, Shestak, Oivanen, Mäntylä

Suomen Cupin finaalitapahtuman aikataulu

Perjantai 5.1.
16:30 HPK - LP Viesti, naisten välierä
19:00 OrPo - Pölkky Kuusamo, naisten välierä

Lauantai 6.1.
12:00 ETTA - VaLePa, miesten välierä
15:00 Sampo Volley - Hurrikaani-Loimaa, miesten välierä
18:00 Naisten finaali

Sunnuntai 7.1.
14:00 Miesten finaali

Lipunmyynt: https://www.ticketmaster.fi/artist/lentopallon-suomen-cup-2017-lippuja/966457

  Takaisin