Loimu ja VaLePa avausvoittoihin lauantaitaistoissa

18.03.2023

Miesten puolivälierien kaksi viimeistäkin paria saatiin käyntiin lauantaina. Ensimmäistä mitaliin sitten vuoden 2010 metsästävä Raision Loimu taisteli 3-1 -kotivoiton Hurrikaanista ja viisi edellistä mestaruutta voittanut VaLePa 3-0 TUTO Volleysta sen ensimmäisessä pudotuspeliottelussa.

VaLePa käänsi erien loput voitoksi

Jännittävät puolivälierät käynnistyivät tänään Sastamalassa VaLePan ja TUTO Volleyn välisellä ottelulla. TUTO Volley tuli peliin hyvin valmistautuneena. Varsinkin kahdessa ensimmäisessä erässä turkulaisten uhrautuva puolustuspeli söi uskoa pukkipaitojen hyökkääjiltä. VaLePa pystyi kokemuksellaan kääntämään erien loput itselleen. Molempien joukkueiden virhemäärät pysyivät maltillisina ja paikalla olleet 542 katsojaa saivat nähdä tasokkaan ja jännittävän pelin.

VaLePa Sastamala Tampere – TUTO Volley 3-0 (25-21, 25-23, 25-20)

Aloituskoonpanot
Esko, Ekman, Savonsalmi, Allik, Mäkinen, Sivula, Pennanen L
Lankinen, Vuorenmaa, Keskinen, Groffier, Karttunen, Sihvonen L

Ensimmäinen erä oli tasaista vääntöä ja TUTO Volley johti 20-18. Urpo Sivulan hyökkäyksellä ja Karli Allikin peipillä VaLePan nousi tasoihin. Allik, Sivula ja Sakari Mäkinen tekivät vielä hyökkäyspisteet ja Allik päätti erän ässällä.

Toisessakin erässä TUTO Volley johti 19-17. Severi Savonsalmen hyökkäyksellä ja Allikin ässällä VaLePa nousi taas tasoihin. Tasaisen erän loppu päättyi TUTO Volleyn kahden peräkkäisen pisteen jälkeen VaLePalle 25-23.

Kolmannessa erässä VaLePan hyökkäyspeli loksahti uomiinsa ja joukkue hallitsi erää. Olli Kuoksa teki runsaasti vaihtoja. 15-10 tilanteessa Matias Tihumäki tuli vaihtoon ja hänen tilalleen Joonas Kontio. Erä ja ottelu päättyi Sivulan kahteen peräkkäiseen hyökkäykseen.

Olli Kuoksa oli laatinut VaLePaa vastaan toimivan taktiikan. Keskialueen hyökkäykset eliminoitiin tehokkaasti torjuntapelillä ja laitahyökkäyksiä puolustettiin takakentällä. Erien lopussa VaLePan kokemus toi erävoitot. Kolmanteen erään sastamalalaisten hyökkäysteho nousi 62%:iin. VaLePan vastaanotto toimi koko pelin hyvin, vaikka TUTO Volley panosti koviin syöttöihin. TUTO Volleyn taktiikasta johtuen Sivula pääsi usein hyökkäämään yhtä torjujaa vastaan tai jopa tyhjiltä. Loppua kohden hänen tehonsa nousivat hyvälle tasolle. Karli Allik oli tärkeä pelaaja kaikilla osa-alueilla.

TUTO Volleyn libero Ville Sihvonen pelasti monia puolustuspalloja peliin ja vastaanotti hyvin. William Groffier on ikäisekseen fyysisesti vahva pelaaja ja oli tänään turkulaisten tehokkain.

Urpo Sivula:

- Ei ehkä ollut meidän tehokkainta peliä, mitä on totuttu tällä kaudella näkemään. Toisaalta pitää muistaa, että TUTO tappeli tänään aika kovaa puolustuksessa ja ajoittain oli todella kovaa syöttöä. Aina ei voi laittaa oman nihkeyden piikkiin. Henkilökohtaisesti ainakin ajattelin vähän parantaa maanantaihin. VaLePan kokemus auttaa ja ei mulla ainakaan puntti tutissut vaikka jossakin kohtaa TUTO pisti aika ahtaalle.

Tatu Vuorenmaa:

- Pelattiin hyvin 95% pelistä, jos oltais vielä saatu se 5% pelattua paremmin niin oltaisiin saatu parempi tulos pelistä. Omapeli oli ihan ok. Kotisalissa TUTO on vahvempi.

Olli Kuoksa:

- Ihan hyvin lähti käyntiin. Valepa oli kuitenkin pikkusen parempi. Pelattiin aika hyvä torjunta-puolustuspeli, kaverin vastaanotto oli 60% ja hyökkäystehot oli koko kauden alhaisimmat, jos katsotaan kaikkia pelejä mitä he ovat pelanneet. Onnistuttiin siinä ihan hyvin. Oma hyökkääminen oli myös alhaista. VaLePa oli kahden ensimmäisen erän lopuissa parempi. Kolmannessa erässä vähän karkasi VaLepa erän puolessa välissä.

Janne Kangaskokko:

- Voitot lasketaan, hieman oltiin TUTOn taktiikan kanssa pulassa ja saivat hyvin meidän keskialuetta pois. Mukauduttiin tähän kuitenkin pelin edetessä ja pidettiin vastaanotto hyvänä niin se loi hyvän pohjan voitolle. Voittoja haetaan näissä peleissä.

26.3. 17:00 VaLePa - TUTO Volley

Puolivälieräsarjalle huima avaus – Loimulle voitto lähes tuhannen katsojan edessä

Paikallispelien hengessä iskettävä lentopallon Mestaruusliigan puolivälieräsarja Raision Loimun ja Hurrikaani-Loimaan välillä käynnistyi lauantaina Raisiossa kiihkeissä tunnelmissa. Kolme ensimmäistä erää oli perinteistä play off -peliä, eli katsojat olivat liekeissä heti alusta alkaen, mutta joukkueilla pallo vähän poltteli käsissä.

Vähän vaikutti hermostuneelta ja ei ollut sellaista mitä molemmat joukkueet olisivat halunneet. Mutta näissä peleissä voitto ratkaisee, ihan sama miten se tulee, kommentoi Loimun kapteeni Tomi Saarinen.
Molemmilla joukkueilla oli hieman kokoonpanomurheita sairastelujen vuoksi. Hurrikaanilta puuttui Aleksi Muukkonen ja Loimulta kokonaan poissa olivat Eemeli Kouki, Aatu Kulmala ja Eetu Kulmala. Lisäksi Joonas Jokela katseli kaksi ensimmäistä erää ottelua vaihtokulmauksesta.

Loimu vei selvin numeroin ensimmäisen erän hakkurina aloittaneen Aapeli Koukin vahvan syöttövuoron ansiosta. Kolmaskin erä tuli Loimulle selvin numeroin, mutta siinä välissä Hurrikaani vei toisen erän vielä selvemmin numeroin. Neljännessä erässä Hurrikanilla oli kolmen pisteen kaula erän puolivälissä, mutta Loimu nousi Janne Pyhäjärven syöttövaihdolla takaisin iholle ja rinnalle. Ratkaisupalloja edettiin rinta rinnan, kunnes toinen ottelupallo toi äänekkään kotiyleisön toivoman tuloksen ja oranssi voitontanssi pääsi alkamaan. Ottelun loppunumerot olivat Loimulle 3-1 (25-18, 15-25, 25-17, 26-24).

- Helpottaa aina kun ensimmäinen voitto otetaan. Huomenna se on ainakin yhtä tiukassa, eikä jännitystila kummallakaan helpotu. Tätä tämä on ja siihen pitää olla valmis. Välillä menee huonosti ja siitä pitää nousta pinnalle, pohdiskeli päävalmentajana ensimmäisen pudotuspeliottelunsa voitokkaasti päättänyt Mika Rantanen.

Ottelun paras pistemies oli Hurrikaanin hakkuri Kristers Dardzans, joka teki 21 pistettä, mutta jäi tehoissa vain kuusi pistettä plussan puolelle. Loimun puolelta Väinö Rahko teki 17 ja Sebastian Pozo Hernandez sekä kaksi erää pelannut Joonas Jokela 14 pistettä. Loimu otti joukkueena peräti 17 torjuntapistettä. Tällä osastolla kirkkaimpana tähtenä tuikki Joaquin Layus, joka kunnostautui torjunnassa etenkin erin ratkaisuhetkillä. Hän oli myös tuuletuksillaan yksi Kerttulan villitsijöistä. Joukkueiden parhaiksi pelaajiksi valittiin Hurrikaanilta Dardzans ja Loimulta passari Tomi Saarinen.

Ottelusarja jatkuu heti sunnuntaina Loimaalla. Kolmas ja mahdollisesti jo ratkaiseva osaottelu isketään Raisiossa keskiviikkona.

Raision Loimu - Hurrikaani Loimaa 3-1
25–18, 15–25, 25–17, 26–24
Koti:Rahko 16/+6, Jokela 14/+9, Layus 13/+9
Vieras:Dardzans 21/+7, Haapaniemi 10/+8, Vanhanen 10/+2