LP Kangasala nollasi LP Viestin Salossa

20.01.2021

Naisten Mestaruusliigassa nähtiin keskiviikkona täysi kierros, viisi ottelua. Kotijoukkueista vain WoVo Rovaniemi pystyi voittoon, kun täydet vieraspisteet lähtivät LP Kangasala, Hämeenlinnan Lentopallokerhon, OrPon sekä LiigaPlokin mukana. Hämeenlinna jatkaa liigakärjessä pisteen erolla ennen LP Kangasalaan toki viisi peliä enemmän pelanneena.

OrPo ylivoimaisessa iskussa Kuopiossa

Puijo Wolley jäi pahasti keskiviikkona kotikentällä vierasjoukkue Oriveden Ponnistuksen jalkoihin keräten iltaan vain 40 tehtyä pistettä: 0-3 (14-25, 18-25, 8-25).

Ottelutapahtumat

OrPo aloitti ottelun syöttämällä rohkeasti. Puijolla oli vastaanoton kanssa alusta asti vaikeuksia, joka heijastui seuraaviin kosketuksiin, eikä kotijoukkue saanut hyökkäykseen tehoja. Moni hyökkäys päätyi vastustajan torjuntaan tai hyökkääjän virheeksi. Puijo pystyi horjutettamaan OrPon vastaanottoa, mutta torjunta-puolustuksella oli heikompaa tekemistä. Erä selvästi vieraille 14-25.

Toisen erän alku oli tasaista ja Puijo sai tatsia peliin. Erää edettiin tasatahtiin puolenvälin paikkeille, jolloin Nymanin syöttövuorolla OrPo sai revittyä selvän eron. Puijon vastaanotto oli helppojenkin syöttöjen kanssa hieman vaikeuksissa. Virheitä kasaantui ja vaihdoista huolimatta kotijoukkue ei saanut muutettua pelin suuntaa. Puolustuksessa kotijoukkue sai jo paremmin palloja peliin, mutta hyökkäyspäässä pallot eivät kuolleet riittävän tehokkaasti. Erä OrPolle PuWon virheilyn avittamana 18-25.

Kolmannessa erässä OrPo vei peliä alusta asti ja kikkaili palloja Puijon kenttään kovin tehoin. Puijon hyökkäykset pysähtyivät useasti OrPon torjuntaan. Torjunnan lisäksi OrPon puolustus toimi, ja se sai palloja peliin ja tappoi niitä kovalla prosentilla. Erä nopeasti ohi ja murskalukemat 8-25 tauluun ja 0-3 voitto vieraille.

Pelin voitosta ei ollut tänään epäselvyyttä, sen verran vakuuttavasti OrPo sen hoiteli. Puijon vaikeudet vastaanottopelaamisessa johtivat heikompiin suorituksiin kakkoskosketuksissa, jonka jälkeen hyvin puolustavaa joukkuetta vastaan kotijoukkue ei saanut tehokkaita hyökkäyksiä aikaiseksi. Pelin ratkaisuna oli vieraiden 10 ässää ja 13 torjuntaa, minkä lisäksi kotijoukkue teki paljon hyökkäysvirheitä. Vaikka Puijon syöttö oli pelissä hyvää, ei puolustus ei saanut vastustajan peippejä ylös. Vieraat iski hyvin kotijoukkueen heikkouksiin, ja ansaitsi voiton järkevällä pelaamisella. Puijon pelissä ei pisteiden valossa ollut onnistujia, kun taas Orpolta 5 pelaajaa pääsi reiluun 10 pisteeseen. Kotijoukkueen on kuitattava tappio nopeasti ja suunnattava kohti lauantain uutta tilaisuutta, jolloin Studentialle saapuu LP Vanpula.

Pelin parhaana palkittiin kotijoukkueelta Pilvi Kettunen ja vierailta keskitorjuja Anastasia Boricheva.

Pelaaja- ja valmentajakommentit

Jukka Lehtonen, PuWo

- Vastaanotto-hyökkäys oli tänään meidän akilleen kantapää. Kun peli ei lähtenyt alusta alkaen käyntiin, meni se meiltä vähän kireeks, yritettiin vähän liikaa sen jälkeen. Toinen erä käynnistyi hienosti, mutta sitä ei sitten saatu vietyä ihan maaliin asti. OrPo pelas just niinku oltiin katottu. Puolustettiin tosi hienosti palloja, mutta vastustaja sai aivan liikaa pisteitä peippaamalla ja tsekkaamalla.

Sotiris Gkotsis, OrPo

- Saimme tänään selvän voiton. Onnistuimme käsittelemään energiamme sunnuntain viiden erän pelin jälkeen. Meillä oli joitakin ongelmia vastaanotossa, mutta pystyimme kontrolloimaan peliä.

Pilvi Kettunen, PuWo

- Meidän peli oli vähän niinkuin Kristan auto -20 asteen pakkasessa; koittaa käynnistyä, mutta ei oikein lähe. Pikkasen aseetonta oli, mutta hyviäkin pätkiä, jotka eivät kuitenkaan kantaneet koko erää. Vastustaja pelasi hyvin.

Anastasia Boricheva, OrPo

- Hyvä peli meidän osalta. Jo tullessa sovittiin, että näytetään Puijolle mihin me pystymme.

Ottelun tilastonostoja
* Puijolta katkesi neljän voiton ja neljä kotivoiton putket
* OrPolle viides perättäinen voitto ja kolmas perättäinen vierasvoitto
* Joukkueiden kuudes liigakohtaaminen, voitot 5-1 OrPolle
* Kauden kaksi edellistä kohtaamista kotivoittoja: 10.10 Kuopiossa 3-0 ja 28.11. Orivedellä 3-0
* Puijon Pilvi Kettunen on hyökkäysprosenteissa liigan viidenneksi paras
* OrPon Sanna Häkkinen nousi vastaabnottotilaston neljänneksi (52%)
* Puijo jäi tehotilastossa lukemiin -11, OrPo +42
* OrPon Anastasia Borichevalle ”nelostupla”: neljä ässää ja neljä torjuntaa
* OrPo vei puolustusten jälkeiset pisteet 26-8

Puijo Wolley - OrPo 0-3 (14-25, 18-25, 8-25)
Puijo: Hänninen 8/+1,Hujanen 6/+0,Kääntä 4/-2
OrPo: Ubavic 13/+6,Kalantarid 13/+10,Boricheva 11/+10
Ässät 3-10, syöttövirheet 2-7, torjunnat 2-13, hyökkäys% 24-40, vastaanotto% 33-44

LP Kangasalalla oli Salohallissa hauskaa – ja se näkyi tulostaululla

LP Kangasalan kapteenin, passarin ja keskiviikkona joukkueensa parhaan pelaajan Katja Kylmäahon ensimmäinen kommentti illan

Mestaruusliigaottelusta LP Viestiä vastaan tuli terävästi ja harkitusti:

– Meillä oli hauskaa!

Kipparin kommenttia oli helppo ymmärtää, kun katsoo avauserän numeroita: vieraiden vastaanotto 67% ja hyökkäystehot 50%, plus/miinus-saldo +18 – ja loppulukemat 12–25. Koko ottelu puolestaan vieraille 0–3 (12–25, 24–26 ja 21–25).

Ensierässä 13 pelatun pallon jälkeen lukemat olivat murskaavasti 1-12 ja venyivät 7-17 kautta päätöslukemiin. Hieman liioitellen voi jälkikäteen sanoa, että erä ratkaistiin noiden 13 ensimmäisen pallon aikana.

Toisessa erässä pelin kulku oli ihan toisenlainen, tasanumeroita moneen kertaan, mutta lopun kaksi viimeistä palloa vieraat pelasivat terävämmin ja tilanne oli 0–2 ennen pidempää taukoa.

Kolmas erä oli alussa ensimmäisen erän kaltainen (mm. 3-11), mutta nyt LP Viesti pystyi kuromaan eroa umpeen ja kolkutteli kentälle tulleen Arita Ternavan ja Anna Czakanin johdolla vieraiden kantapäille ja jopa ohikin lukemissa 21-20. Siitä vieraat repivät kuitenkin loput pisteet mm. Ronja Heikkiniemen voimin.

No, mistä se hauskuus tuli – bussimatkalta vai muuten?

– Ei meillä bussissa mitään hauskaa ole, kumosi Kylmäaho naurahtaen.

– Hauskuus tulee siitä, että onnistumme ja esimerkiksi joskus hyvät puolustukset sytyttävät pelaajat pelaamaan. Tuo ensimmäisen erän unelma-alku helpotti toki meidän peliä jatkossakin, kuvaili Kylmäaho.

Aiempaan, maanantaiseen kotipeliin verrattuna Kangasala sai ”uusia” pelaajia mukaan pistetehtailuun.

– Roosa Laakkonen ja Ronja Heikkiniemi tulivat nyt vahvemmin esiin.

– Anna Czakan yritti oikein tosissaan kurittaa meitä, mutta kun saimme pelin taas haltuumme, pääsimme niskan päälle.

Katja Kylmäaho totesi myös, että yleisön puuttuminen toki harmittaa, mutta kun peli on käynnissä, asiaa ei niin enää huomaa.

Median edessä LP Viestiä edusti pisteet 12/+5 tehnyt Iina Andrikopoulou.

– Kaksi erää taisteltiin, mutta ei riittänyt. Varsinkin toisen erän häviäminen harmittaa. Kolmannessakin saatiin Kangasala kiinni, mutta ei riittänyt loppu siinäkään, mietti Iina.

Ennakolta helpomman aiemman Jymy-ottelun jälkeen Kangasala-otteluun oli erilainen tunne lähteä.

– Kyllähän sitä eri tavalla ollaan täpinöissään, kun edessä on kärkiottelu, totesi Iina Andrikopoulou.

Vieraiden valmentaja Arttu Keräsellä oli myös hauskaa.

– Pelin alku oli meiltä tosi kova eikä se ollut LP Viestin huonoutta – meillä vaan onnistui ihan kaikki!

– Kahdessa muussa erässä Anna Czakanista oli tulla meille vaikea pelaaja, mutta kun noissakin vaikeissa paikoissa pelasimme
kurinalaisesti, mutta samalla rennosti ja aggressiivisesti, tulos oli nyt tämä, kuittasi Keränen.

Hän kiitteli mm. Ronja Heikkiniemen panosta verrattuna esimerkiksi maanantain kotiotteluun.

– Paljon isoja pisteitä Ronelta, kiitteli Keränen Salon Viestin kasvatin otteita tutussa Salohallissa.

Pelin parhaana palkittiin siis vieraiden osalta pelintekijä, passari Katja Kylmäaho – liekö sitten valintaan vaikuttanut se, että raadin
toinen osapuoli oli korisliigan Vilpas Vikingsin päävalmentaja Sami Toiviainen. Koriksessa pelintekijä on monta kertaa avainasemassa – niin oli nytkin.

Kotijoukkueen parhaaksi valittiin Anna Czakan, tehot 12/+9.

Joukkueet kohtaavat Salohallissa uudelleen tiistaina 26.1., silloinkin valitettavasti ilman yleisöä. Sitä ennen LP Viesti matkaa lauantaina LiigaPlokin vieraaksi Pihtiputaalle.

* LP Kangasalalla 11 perättäinen voitto
* LP Kangasalle neljäs perättäinen voitto keskinäisissä kohtaamisissa
* LP Viestille ensimmäisen tappio kuuden perättäisen 3-0 kotivoiton jälkeen ja ensimmäinen tappio kymmeneen peliin
* Kauden ensimmäinen kohtaaminen päättyi 3-0 LP Kangasalle sen kotikentällä
* Kolmas keskinäinen kohtaaminen pelataan ensi tiistaina 26.1. Salossa
* Voitto nyt keskinäisistä LP Viestille 43-8 viimeisen 10 kauden aikana liigassa
* Tiiamari Sievänen jatkaa vastaanottotilaston ykkösenä (57%)
* LP Kangasalle vain kolme suoraa hyökkäysvirhettä
* LP Kangasala voitti puolutuksen jälkeiset hyökkäykset 63-43
* Roosa Laakkoselle voitto oli hänen ensimmäinen Salohallissa seitsemän liigakauden uralla

LP Viesti - LP Kangasala 0-3 (12-25, 24-26, 21-25)

Vampula haastoi entistä tiukemmin, pisteet kuitenkin Hämeenlinnaan

Vampula aloitti ottelun ennakkoluulottomasti ja ensimmäisessä erässä taisteltiin tasapäisesti 17 pisteeseen asti, jonka jälkeen vieraat ottivat komennon, voittaen erän pistein 20-25. Toisessa erässä paremmuus ratkesi vasta pitkällä jatkopisteillä 27-29, jota ennen molemmilla joukkueilla oli omat mahdollisuutensa erä nimiinsä kirjata. Kolmas vaikutti olevan läpihuutojuttu huittislaisille, mutta erän lopussa kerho kuitenkin pääsi Vampulan virheilyn myötä lähelle, mutta vain lähelle, sillä erä kirjattiin lopulta kotijoukkueelle 25-23. Neljännessä kerholta onnistui kaikki ja Vampulalta vastaavasti ei juuri mikään, joten erä ja sitä myöden koko ottelu Hämeenlinnan suuntaan. Pisteet kerholle puhtaasti 1-3 (20-25, 27-29, 25-23, 15-25).

Virheilyistä huolimatta ottelu osoitti, että LP-Vampula pystyy jo nyt haastamaan kärkipään joukkueita, joten edistystä on harjoitustauon aikana tullut. Hämeenlinna pelaa vahvaa ja hyvää lentopalloa, joten se toimi erinomaisena mittarina kotijoukkueen nykykuntoa verratessa. Parhaina palkittiin Lentopallokerhosta kovaa ja korkealta palloa Tahto Areenan lattiaan takonut Lena Leonenko ja kotijoukkueesta jo hyvään vireeseen noussut Aleksandra Petrovic.

Matteo Pentasuglia, Kerho:

- Hyvä peli, Vampula puristi meitä lujaa ja he olivat erittäin hyviä etenkin syöttöpelissään. Kolmannessa erässä teimme paljon virheitä, mutta oli hienoa miten saimme kerättyä itsemme erän lopulla ja noustiin lähelle. Saimme kolme pistettä ja olen tyytyväinen niihin.

Darko Dobreskov, LP-Vampula:

- Pelattiin hyvin suurin osa ottelusta, etenkin ensimmäisen erän ensimmäinen puolisko ja toinen sekä kolmas erä. Kun saimme kontrolloitua peliä, niin kaikki sujui hienosti. Nyt tarvitaan lisää kokemusta tämänkaltaisista peleistä, niin voimme oppia lisää.

* Hämeenlinnalle kuudes perättäinen voitto
* LP-Vampulan kolme voiton ja kolmen kotivoiton putket poikki
* LP-Vampula putosi pudotuspeliviivan alapuolelle yhdeksänneksi
* Kauden ensimmäinen kohtaaminen Hämeenlinnassa 3-0
* Hämeenlinna voittanut nyt viisi perättäistä joukkueiden kohtaamista
* Kaikkina aikoina voitot liigassa 21-2 Hämeenlinnalle
* Madsen jatkaa pistetilaston kakkosena (369), nyt 24 pisteen päässä Saana Lindgrenistä. Lena Leonenko nousi tilastoneloseksi (292)
* Daniela Öhman sekä Lena Leonenkonousivat ässästilaston jaetulle kakkospaikalle (31)
* Hämeenlinnan Lena Leonenkolle kauden ennätyspisteet 23
* LP-Vampulan Taylor Miltonille neljä ässää
* LP-Vampulan Veera Hämäläiselle 56 vastaanottoa

LP-Vampula - Hämeenlinna 1-3 (20-25, 27-29, 25-23, 15-25)

Ploki vei pisteet mennessään Nurmosta

JymyVolleyn ryhtiliike pitkän erätauon aikana ei riittänyt nostamaan kotijoukkuetta pistekantaa keskiviikon iltaottelussa JymyVolley – LiigaPloki. Vieraat lähtivät kotimatkalle kolmen pisteen kera, ja kauneusvirheeksi jäi ainoastaan yksi erätappio 1-3 (14-25, 19-25, 25-22, 18-25).

Vieraat hyökkäsivät selkeästi paremmin, ja myös vastaanotto toimi hyvin.

Ensimmäisessä erässä emännät jäivät vieraiden jalkoihin heti alusta alkaen. Vaikka vieraat tekivät virheitä, ei kotijoukkue onnistunut pysäyttämään heidän tehokkaita hyökkäyksiään. Toiseen erään kotijoukkue heräsi, mutta ei pystynyt pysäyttämään edelleen vahvoina jatkuneita vieraiden hyökkäyksiä.

Pitkän tauon aikana JymyVolley ryhdistäytyi, ja kun vieraat erehtyivät samalla melkoiseen virhesumaan, ottivat emännät erävoiton. Neljäs erä eteni tasatahtia ensimmäisen kymmenen pisteen ajan, mutta sen jälkeen vieraat osoittivat paremmuutensa ja veivät erän lopulta selkeästi.

Ottelun ProLiberoksi valittiin kotijoukkueen Laura Penttilä.

Parhaat pelaajat olivat Venla Raitala JymyVolleysta ja Jaidyn Blanchfield LiigaPlokista.

Venla Raitala, JymyVolley:

- Tämä ottelu olisi ollut otettavissa, välillä oli hyvinkin tiukkaa. Kaksi ensimmäistä erää nukuttiin, mutta kolmanteen saimme pelistä monipuolisempaa ja onnistuimme levittämään sitä läpi kentän. Vastustaja hyökkäsi tänään hyvin, meidän olisi pitänyt saada heidät paremmin kiinni. Oma peli kulki paikoitellen ihan hyvin, mutta se ei ihan riittänyt.

Kari Raatikainen, JymyVolley:

- Tänään meidän syöttö oli aivan luokattoman pehmeää, vaikka etukäteen kävimme läpi syöttökuvioita. Syötettiin kyllä lyhyttä ja pitkää, eikä ole peloteltu syöttämisellä. Vastustaja oli tänään erittäin hyökkäysvoimainen, Keene ja Rantanenkin olivat niin vahvoja, ettemme pystyneet heitä pysäyttämään. Ottelun kolmannesta erästä jäi jonkinlainen positiivinen fiilis, ja välillä ottelu kulki sieltä ja täältä. Meidän pitäisi saada onnistumisia laajemmalle joukolle kuin yhdelle pelaajalle. Edelleen taistelemme perusasioiden kanssa. Esimerkiksi takapassit ovat varovaisia, ja vaikka meillä on kyllä ulottuvuutta, ei se riitä.

Jaidyn Blanchfield, LiigaPloki:

- Me pelasimme tänään rauhallista ja hyvää lentopalloa, vaikka erät menivätkin välillä ylös ja alas. Oma pelini ei ollut tänään paras mahdollinen, on paljon parannettavaa, jotta pääsen oikeaan rytmiin.

Mikko Pesonen, LiigaPloki:

- Pyytelin joukkueelta etukäteen järkipeliä, rauhallista tempoa, ja se toimikin ihan hyvin kaksi ensimmäistä erää. Kaikki toimi hyvin. Erätauolla kävi perinteisesti, eli aloimme olla jo mestareita ja ottelun voittajia. Kolmas erä kaatui omiin virheisiin ja huolimattomuuteen. Tänään pelattiin hyvä ja monipuolinen peli. JymyVolle sai hyvällä ja monipuolisella pelillä rikottua meidän peliä, mutta saimme itsemme kasattua ja pisteet kotiin .

* JymyVolleylle neljäs perättäinen tappio
* LiigaPlokille voitto kolmen perättäisen tappion jälkeen
* Kaikkina aikoina voitot liigassa 8-4 LiigaPlokille
* Kauden aiemmat kohtaamiset kotivoittoja: 21.11. Pihtiputaalla 3-0 ja 27.11. Nurmossa 3-1
* Katariina Salmiselle viisi JymyVolley kuudesta torjunnasta

JymyVolley - LiigaPloki 1-3 (14-25, 19-25, 25-22, 18-25)

Kuortaneelle ensimmäinen erävoitto - WoVo katkais tappiotiensä

Rovaniemen keskiviikkoillan nimiä olivat nuoret Oona Viljanen, Neea-Maria Joki sekä larissa Isokääntä, kun WoVo otti 3-1 -kotivoiton pitkän tappioputkensa katkaistakseen Kuortaneen valmennuskeskuksen joukkueesta. Viljanen tykkitti ensimmäisen kerran liigassa yli 20 pinnaa, samoin Joki ja Isokääntä puolestaan esiintyi ensimmäisen kerran liigakentällä.

Kuortaneelle avauserän voitto oli kauden ensimmäinen erävoitto.

Teemu Mäkikyrö, WoVo:

-Tärkeä voitto tietysti. Eniten harmittaa omat virheeni, kun laitoin passarin ja liberon avaamaan pelin, vaikka olisi pitänyt ehkä aloittaa sillä tutulla seitsikolla, joka tässä on pelannutkin koko kauden. Nyt siinä tapahtui niin, että ne tutut seitsikon pelaajat alisuorittivat, eivätkä pystyneet tukemaan sitä muutosta. Petraa tai Janinaa ei voi siitä syyttää, sillä muut tekivät sellaisia virheitä, joita ei aiemmin kaudella olla nähty. Ensimmäinen erä oli muutenkin vaikea, kun Saana ei saanut yhtään tappoa. Loppua kohden peli alkoi näyttää alkukauden tapaiselta, jossa oli luoviakin ratkaisumalleja, tuuletettiin jokaisen pallon jälkeen ja iloista meininkiä oli näkyvillä.

-Isokääntä ei olisi voinut paremmin liigadebyyttiään tehdä. Kovia ja rohkeita syöttöjä sekä ennakkoluulotonta pelaamista. Hän voi varmasti saada lisää vastuuta myös jatkossa.

Oona Viljanen, WoVo:

-Itse sain tänään ensimmäistä kertaa 20 pistettä rikki liigassa, joten hyvä peli omalta osaltani. Oli muutenkin mukava voittaa pitkästä aikaa. Ensimmäisessä erässä olimme lepsuja ja kaaduimme siinä omaan heikkouteemme, mutta sitten petrasimme hyvin seuraaviin eriin.

Nikolas Buser, Kuortane:

-Olen todella iloinen ja ylpeä joukkueestani, joka otti tänään ensimmäisen erävoittonsa liigatasolla. Hieman paremmalla onnella ja keskittymisellä tietyissä palloissa olisimme voineet voittaa myös toisen erän, mutta WoVo alkoi antamaan painetta sen verran, ettemme pystyneet siihen täysin vastaamaan. Kaiken kaikkiaan olen ylpeä siitä, miten rohkeasti ja rentoutuneesti tytöt pelasivat tänään.