Naisten runkosarjan voiton ratkeaminen jäi päätöskierrokselle

05.03.2023

Puijo Wolleyn 3-2 -voitto LP Viestistä ja Pölkky Kuusamon 3-0 -voitto LiigaPlokista vieraskentällä tiesi naisten runkosarjan voiton ratkeamisen siirtymistä päätöskierrkselle eli ensi keskiviikolle. Hämeenlinna puolestaan varmisti kotietunsa puolivälieriin kaatamalla LP-Vampulan.

Siipirikko LiigaPloki jäi Pölkyn jalkoihin Pyhäjoella

LiigaPloki – Pölkky Kuusamo 0-3 (14-25, 21-25, 13-25)

Lentopallon Mestaruusliiga sai listoillensa uuden ottelupaikkakunnan, kun Pyhäjoen vastavalmistuneen liikuntahallin vihkiäisottelussa Pihtiputaan LiigaPloki kohtasi viime kauden tuplamestarin Pölkky Kuusamon. Ottelua seurasi 418 innokasta katsojaa.

Kotijoukkue LiigaPloki lähti otteluun vajaalla pelaajarosterilla, kun Anna Yefremenko oli edelleen pois kokoonpanosta. Joukkuetta on muutenkin viime päivinä heikentänyt sairasteluaalto.

LiigaPloki aloitusseitsikot: Napalkova, Kananen, Hollingsworth, Piippo, Tikka, Kähkölä ja Joensalo (libero)

Pölkky Kuusamo: Kylmäaho, Runnels, McKenzie, Yli-Sissala, Nusbaum, Palmer ja Häkkinen (libero)

Ensimmäisen erän alku sujui tasaiseen tahtiin tilanteeseen 11-11, jonka jälkeen Kuusamo onnistui voittamaan muutaman tärkeän pisteen. Sen myötä hyvin taistelleen LiigaPlokin peliin tuli liikaa omia virheitä. Pölkyn hyökkäyspelin tehot olivat 55% kotijoukkueen ainoastaan 23%.

Toisen erän alku sujui LiigaPlokin hallinnassa. Sen ollessa 8-5 johdossa Kuusamo otti aikalisän. Pölkky nousi jo 16-13 johtoon, mutta LiigaPlokin Dariana Hollingsworthin aloitusvuorolla se siirtyi vielä 17-16 johtoon. Kuusamo taisteli ja Breana Runnelsin vaikeilla aloituksilla se otti 20-18 johdon. Erän viimeisen pisteen naulasi LiigaPlokin kenttään vastaanotossa erässä takkuillut, mutta vahvan hyökkäyspelin pelannut yleispelaaja Carlyle Nusbaum. Toinen erä Pölkylle 25-21.

Kolmanteen erään LiigaPlokin päävalmentaja Kim Buchwald vaihtoi passariksi Noora Hakosen, hakkurin paikan otti sitä ennen passaroinut Lena Napalkova. Vaihdot eivät auttaneet. Pölkky otti heti ohjat pelissä. Tilanteessa 1-6 LiigaPloki otti aikalisän, mutta Nusbaum jatkoi onnistuneilla aloituksillaan. Niiden myötä se helpotti Pölkyn karkaamista selkeään erä- ja otteluvoittoon LiigaPlokista.

Kim Buchwald, LiigaPloki:

– Meillä oli kova haaste pelata tänään, kun Lux oireili aamulla. Anna ja Emilia olivat vielä pois kokoonpanosta. Voitto Kuusamosta olisi vaatinut meiltä huippupeliä. Keskipelaamisessa ja aloituksissa onnistuimme tänään. Meillä on keskiviikkona vielä yksi mahdollisuus kartuttaa sarjapisteitä.

Sotiris Gkotsis, Pölkky Kuusamo:

- Pyhäjoen sali oli hyvä paikka pelata. LiigaPlokin pelaajien sairastumiset vaikeutti aluksi tekemistämme, mutta pelasimme kuitenkin hyvän pelin. Kiitos voitosta joukkueelle.

Taija Tikka, LiigaPloki:

- Ei ole paljon kommentoitavaa, se tehtiin mitä vajaalla joukkueella pystyttiin. Tunnelma oli hyvä hallissa.

Maddie Palmer, Pölkky Kuusamo:

– Molemmat joukkueet syöttivät hyvin tänään. Meidän hyökkäyspelimme toimi mainiosti. Halli oli hyvä pelata.

Kovaa taistelua ei palkittu pisteillä LP-Vampulalle

LP-Vampulan ja Hämeenlinnan Lentopallokerhon toinen kohtaaminen tällä viikolla oli kuin eri maailmasta keskiviikon otteluun verrattuna. Kotijoukkue oli paljon vahvempana liikkeellä, mutta hyvää esitystä ei palkittu tuiki tärkeillä sarjapisteillä. Hämeenlinna vei voiton erin 1–3 (25–18, 23–25, 27–29, 19–25).
Ottelun ensimmäinen erä näytti, että kotijoukkue oli koonnut rivinsä ja vei erää koko ajan selvässä johdossa.

Toisen erän alku oli tasainen, mutta Hämeenlinna tempaisi selvän hajuraon kotijoukkueeseen tilanteessa 10–14. Vaikka Vampula kuroi eroa umpeen jo yhden pisteen päähän tilanteessa 18–19, Hämeenlinna kiristi otettaan ja vei erää pistein 20–24. LP-Vampulan kapteenin Kristiana Petrovan syöttövuorolla Vampula ei halunnut vielä katkaista erää ja taisteli vielä kolme pistettä itselleen. Seuraavasta pisteestä käytiin tiukkaa taistoa ja se lopulta kääntyi Hämeenlinnan eduksi.

Kolmas erä alkoi samaan tapaan kuin ensimmäinenkin, sillä laituri Iveta Stanchulovan syöttövuorolla tilanne kääntyi pisteistä 3–3 aina pisteisiin 9–3 asti. Stanchulova syötti tällä vuorolla kaksi ässää. Lopulta Stanchulovan syöttövuoron katkaisi hyökkäyksellään Jenny Mosser.

Vampula johti erää jo 22–14 Kristiana Petrovan kahden ässäsyötön jälkeen. Hämeenlinna kuroi eron umpeen. Vampulalla oli kuitenkin jo erä katkolla tilanteessa 24–23, mutta vierasjoukkue tuli rinnalle ja ratkaisu venyi jatkopalloille. Lopulta erä kääntyi Hämeenlinnalle 27–29. Vampulan yksi sarjapiste jäi vain yhden pisteen päähän.

Neljännessä erässä Vampulalle alkoi kertyä toivottua enemmän virheitä ja Hämeenlinna nousi ottelussa niskan päälle. Hämeenlinna oli selvässä johdossa koko erän ajan ja vei sen lopulta 19–25. Samalla romuttuivat Vampulan haaveet saada ottelusta sarjapisteitä ja nousta pudotuspeliviivan yläpuolelle.

–Harmittaa ja kaivertaa, että lopputulos oli tämä. Peli oli tosi laadukas molemmilta joukkueilta. Koen, että meillä olisi ollut mahdollisuus ottaa pisteitä, mutta varsinkin se kolmas erä olisi pitänyt meille saada. Harmillisesti erän loput kääntyivät vastustajalle, mutta toisaalta pitää olla iloinen siitä, että saimme nostettua pelimme omalle tasolle siitä viime pelistä, totesi LP-Vampulan ottelun parhaana pelaajana palkittu passari Lotta Kukkonen.

Hän uskoo joukkueeseensa ja siihen, että joukkue pystyy pitämään pelin tason samanlaisena kuin tänään keskiviikkona LP Viestiä vastaan Salossa.

–Kun me haluamme Viestiltä ne kolme pistettä, se vaatii sen, että meidän oman pelin taso pysyy korkeana. Nyt jäi sen verran hampaankoloon, että eiköhän me ne pisteet sieltä saada, sanoi Lotta Kukkonen.

–Hämeenlinna oli meitä parempi oikeilla hetkillä. Meidän on opittava, että erä ei ole loppu 23 pisteessä vaan se on pelattava loppuun. Jos emme tätä opi, me emme ansaitse voittoa. Otteluiden voittaminen on tärkeää eikä se, pelaammeko hyvin vai huonosti pelin. Vain voitot ratkaisevat. Meillä on vielä edessä kova ottelu keskiviikkona Viestiä vastaan. Kaikki joukkueet ovat vahvoja kotona. Vastaanottomme pitää olla kunnossa jos haluamme voittaa Viestin, sanoi LP-Vampulan valmentaja Ziga Kos.

–Hyvä ottelu. Vampula todella haastoi meitä. Jatkossa minulla ei ole suosikkijoukkuetta pudotuspeleihin, mutta olemme valmiita, oli meitä vastassa mikä joukkue tahansa, sanoi Hämeenlinnan parhaana palkittu yleispelaaja Jenny Mosser.

Hämeenlinnan Lentopallokerhon päävalmentaja Giovanni Torchio kiitteli joukkueensa pelaajia siitä, että he löysivät tarvittavan energian kääntäessään kolmannen erän voitoksi.

–Olemme tyytyväisiä voitosta varsinkin, kun meillä on loukkaantuneina Adeola Owokoniran ja Odette Ndoye. Uskon, että he molemmat ovat pian pelikunnossa. Tiesin, että Vampula pelaa kotonaan vahvemmin kuin keskiviikkona Hämeenlinnassa ja niin kävi, sanoi Torchio.

Puijo Wolley vei Salon jännittävän juhlaottelun - totta kai viidessä erässä

LP Viestin 500:teen liigaotteluun sisältyi hyvää taistelua, mutta kahdessa viimeisessä erässä Puijo Wolley oli kuskin paikalla. Ottelun alussa palkittiin yleisöäänestyksessä LP Viestin 15 vuoden taipaleen kunniaksi All Stars- joukkue. Ottelun loppunumerot Salohallissa lauantaina 2-3 (25-18, 23-25, 25-22, 24-26, 10-15).

Aloitusseitsikot
LP Viesti: Jantunen, Lindgren, Ternava, Virtanen, Puhach, Lockwood, Laaksonen
Puijo Wolley: Autere, Kääntä, Schmid, Rusnachenko, Uusi-Illikainen, Tokoku, Koskenkorva

Salolaisten peli lähti alkujuhlallisuuksien jälkeen käyntiin tilanteessa 0-2, kun Jordan Lockwoodin syöttövuorolla joukkue karkasi 8-2 johtoon. Puijolaisilla oli vaikeuksia vastaanotossa myös Kseniia Puhachin aloitusten kanssa ja joukkueen vastaanottoprosentti jäikin 25%:iin. Erä selvästi kotijoukkueelle.

Toinen erä oli tasainen alusta loppuun. Puijo johti reilun 10 pinnan tienoilla, LP Viesti oli puolestaan johdossa 20 pisteeseen tultaessa. Salolaisten vastaanotto toimi hyvin 61%:lla, mutta hyökkäykset kuolivat vain 24%:sti. Siihen nähden on ihme, että erä oli tasainen laisinkaan. Toki eivät Puijonkaan tilastot päätä huimaa: vastaanotto 27%, hyökkäys 34%. Ensimmäisessä erässä hyvin syöttäneet Lockwood ja Puhach jatkoivat samalla linjalla ja he olivat tehneet kahdestaan kaikki LP Viestin kahden erän ässät (9 kpl).

Pitkän erätauon jälkeen LP Viesti sai Saana Lindgrenin (7/+6) tehot takaisin ja hän iski erään seitsemän pistettä. Erän loppu oli Puijon Hilkka Hujanen (8/+6) vastaan Lockwood ja Lindgren, joista jälkimmäiset veivät erävoiton.

Neljännessä erässä mentiin jatkopalloille, jonka kuopiolaiset käänsivät itselleen toisessa mahdollisessa eräpallossa. LP Viesti teki erään kuusi syöttövirhettä ilman yhtään ässää. Neljännen erän ratkaisu oli tilanteessa 21-19, jossa salolaiset pääsivät rakentamaan ns. helposta pallosta hyökkäystä. Tämä voittamalla tilanne olisi ollut 22-19. Näin ei kuitenkaan käynyt ja ote kääntyi vierailijoille.

Viides erä oli täysin puijolaisten heiniä. Tilanne nopeasti 2-8 ja LP Viesti yritti passarivaihdolla saada suuntaa kääntymään Irina Mäkinen pelasikin näyttävän siirron Puhachin kanssa. Vierailijat tekivät hyökkäysvirheitä ja LP Viesti nousi jo kahden pisteen päähän 10-12, mutta kolmesta viimeisestä Puijolle menneestä pisteestä salolaiset tekivät kaksi.

Hilkka Hujanen, Puijo Wolley:

- Kyllä pitkä ottelu tuntuu kropassa. Tiukka ottelu oli, molemmin puolin aika kovaa tekemistä.

Netta Laaksonen, LP Viesti:

- Tiukka peli, kuten tuloksesta näkyy. Pettynyt kyllä, ettei voitettu peliä, vaikka monta paikkaa oli. Ei oltu tarpeeksi kovia, Puijo oli. On aina kiva pelata, kun on kotisalissa paljon yleisöä. Ehkä meidän syöttöpeli heikkeni pelin edetessä, mutta tiukkaa oli muilla osa-alueilla.

Pekka Seppänen, Puijo Wolley:

- Vähän nihkeä startti oli ja haasteellinen viikko ollut pienten vaivojen kanssa. Se varmaan näkyi. Toinen erä käännettiin lopussa ja siinä erässä Viestin virheet avittivat meitä. Ensimmäiset erät meillä oli vastaanoton kanssa ongelmia ja tuli paljon ässiäkin.

Tomi Lemminkäinen, LP Viesti:

- Meillä oli mahdollisuus voittaa neljäs erä, mutta sen jälkeen ei ollut voiton mahdollisuuksia. Olen pettynyt siihen, ettei sitä otettu. Toisaalta, jos edes päästään tämän kauden parasta joukkuetta vastaan siihen tilanteeseen, että ottelusta on mahdollisuus ottaa kolme pistettä, niin siihen kyllä voi olla tyytyväinen. Syötettiin vahvasti kolme erää (12 ässää ja 4 virhettä), mutta loppupeli sitten 8 virhettä ja 0 ässää. Jordanilta taas hieno vääntö ja Kseniia oli hyvä keskellä, jatkossa vaan enemmän passeja hänelle. Meillä oli toisen kosketuksen laadussa koko joukkueella hankaluuksia.

LP Viesti - Puijo Wolley 2-3
25–18, 23–25, 25–22, 24–26, 10–15
Koti:Lockwood 27/+15, Lindgren 20/+7, Puhach 15/+12
Vieras:Hujanen 19/+7, Tokoku 16/+9, Kääntä 14/+1