Pölkky ja LP Kangasala hoitelivat vierasvoitot - LiigaPlokille neljäs perättäinen voitto kotikentältä

08.01.2023

Naisten Mestaruusliigan vuoden ensimmäinen viikko paketoitiin sunnuntaina LP Kangasalan ja Pölkyn vierasvoitoilla LP-Vampulasta ja JymYVolleysta sekä LiigaPlokin kotivoitolla Arctic Volleysta.

LiigaPloki-Arctic Volley 3-1 (25-23,25-21,23-25, 25-19)

LiigaPloki otti neljännen perättäisen voittonsa kukistamalla Pihtipudas-salissa vierailleen Arctic Volleyn. Pihtiputaalaiset saalistivat loppiaisviikonlopun “kotituplastaan” täydet kuusi sarjapistettä ja paransivat asemiaan nousten sarjataulukossa viidenneksi.

Aloituskokoonpanot:
LiigaPloki; Napalkova, Yefremenko, Lux, Hollingsworth, Tikka, Kähkölä ja Joensalo (libero)
Arctic Volley: Rautio, Vander Meer, Mäkikyrö, Inskip, Bruin, Neciporuka ja Horsfall (libero)

LiigaPloki aloitti ottelun perjantain tapaan vahvasti ja varsinkin Dariana Hollingsworthin ja Kristin Luxin nelospaikan hyökkäykset olivat myrkkyä vierasjoukkueelle. Molemmat tekivät ensimmäiseen erään seitsemän pistettä. Darianan hyökkäystehot olivat peräti 78 %. Arctic Volleyn yleispelaaja Miia-Mari Mäkikyrö piti rovaniemeläiset hyvin pelissä mukana tehden kuusi pistettä, joista kaksi ässäaloituksilla. Erän tilastokummallisuus on joukkueiden hyökkäystehot, LiigaPloki 65 % ja ArVo 57%!

Toinen erä alkoi kotijoukkueen tahdissa. LiigaPloki siirtyi nopeasti 7-2 johtoon ja erä näytti tulevan helposti kotijoukkueelle. ArVo nousi kuitenkin erän lopussa taistelemaan erävoitosta ja kävi 21-22 johdossa, mutta kadotti kahdella omalla virheellään erävoiton avaimet. Kotijoukkueesta keskipelaaja Taija Tikka onnistui torjuntapelissään.

Kolmanteen erään ArVon Mäkikyrö siirtyi yleispelaajan roolista hakkuriksi Paula Neciporukan paikalle. Se piristi vierasjoukkueen peliä ja se vei erän alkua muutaman pisteen johtoasemassa. LiigaPloki teki passarivaihdon, kun Noora Hakonen tuli Lena Napalkovan tilalle ja nousi vielä 20-18 johtoon. Loppuerässä molemmat joukkueet tekivät pisteitä vuorotahtiin. Arctic Volley oli hieman tehokkaampi vieden sen niukasti 25-23.

Neljännen erän alkuun sai ArVo hyvän alun, johtaen vielä 7-5. Anna Yefremenkon aloitusvuorolla LiigaPloki karkasi 11-7 karkumatkalle. Kotijoukkueen yleispelaajien vahvat laitahyökkäykset olivat lopulta liikaa hyvin puolustaneelle rovaniemeläisjoukkueelle. ArVon Paula Neciporucka ja Megan Vander Meer jäivät yhteissaldoon 21 (+2). Keskipelaajat Kara Inskip ja Serena Bruin tekivät 22 (+19). Vieraiden parhaana palkittu oli yhteensä kuusi ässää syöttänyt Miia-Maria Mäkikyrö 19 (+8).

Kotijoukkueesta löytyi onnistujia laajalla rintamalla. Kristin Luxin 21 (+12) hyökkäyspeli oli kovalla 49%:n tasolla. Parhaana palkittu Dariana Hollingsworth löi taululle 17 (+9). Anna Yefremenko pelasi virheettömän hyökkäyspelin 14 (+12). Emilia Joensalo esitti uhrautuvaa puolustuspeliä ja Taija Tikan 6 torjuntaa sävähdyttivät villisti kannustanutta kotikatsomoa.

Emilia Joensalo, LiigaPloki:

– Tärkeintä oli saada näistä viikonloppupeleistä kuusi pistettä. Meillä on peli parantunut erityisesti erien lopuissa. Itsevarmuus on kasvanut joukkueella ja itsellä. Jotain meillä on vielä piilossa ja vapauttamatta tuleviin peleihin.

Miia-Maria Mäkikyrö, ArVo:

– Pitkä tauko on ollut takana, nihkeä alku meillä. Hävittiin muutamilla osa-alueilla kuten torjunnassa. Niillä se peli kääntyi vastustajalle.

Kim Buchwald, LiigaPloki:

– Perjantain peliin verrattuna meidän piti laatia taktiikka, jossa erityisesti keskitymme torjuntapelaamiseen. Joskus onnistuimme, joskus emme. Tilaston mukaan teimme 13 torjuntaa ja se osoittaa, että onnistuimme taktiikassamme hyvin. Hyökkäyspelimme toimi välillä mainiosti. Pitkä tie on vielä edessä, vuosi 2023 on alkanut kuitenkin erinomaisesti.

Avo Keel, ArVo:

– Ensimmäinen erä oli numerollisesti hyvä. Toisessa erässä meillä oli mahdollisuus voittaa, mutta meille tuli lopussa liikaa omia virheitä. Kolmas erä oli meidän. Neljännessä erässä olimme eniten vastustajaa jäljessä. Huonosta torjuntapelistämme voidaan sanoa, että LiigaPlokilla oli hieno hyökkäyspeli.

Kuusamon vihreä seinä tyrmäsi JymyVolleyn

JymyVolleylla ei ollut saumaa sunnuntai-illan kotipelissä Pölkky Kuusamoa vastaan. Vieraat veivät ottelun puhtaasti kolmessa erässä (20-25, 8-25, 22-25). Joukkueet ovat kohdanneet toisensa yhteensä 20 kertaa, ja Pölkky on ollut kaikilla kerroilla parempi. Marraskuussa Kuusamossa ottelu venyi aina viiteen erään, mutta silloinkin kaksi pistettä jäi kotijoukkueelle.

Takaisin Suomen liigaan ja Kuusamoon joulutauolla palannut Carlyle Nusbaum näytti vahvuutensa heti ottelun ensiminuuteista lähtien, ja onnistui niin pisteiden teossa kuin muillakin ottelun osa-alueilla. Myös kotijoukkueen Riikka Valkonen sai otteluun hyvän alun, ja teki ensimmäisessä erässä viisi pistettä. Erä eteni tasaisesti aina puoleen väliin, sen jälkeen vieraat poimivat piste pisteeltä etumatkaa itselleen ja voittivat erän.

Toisessa erässä kotijoukkue jäätyi täysin. Torjunta ei toiminut, vihreä seinä pysäytti hyökkäyksen toisensa jälkeen, eikä perustekeminen enää toiminut. Kotijoukkueen saldo erästä vaatimattomat kahdeksan pistettä. Kolmannessa erässä JymyVolley pysyi vieraiden mukana loppumetreille saakka, mutta joutui tunnustamaan loistavasti torjuneen Pölkyn paremmakseen.

Otteluisäntä: Seinäjoen kaupunki

Laura Penttilä:

- Vastustajan perustekeminen oli paremmalla tasolla, ja kun heidän hyökkäysvoimansa on kova, pystyivät he ratkaisemaan palloja meitä paremmin. Kakkoserässä lähinnä pääkoppa suli ja perustekeminen alkoi hajoamaan.

- Oma peliin olen tyytyväinen, täydellinen se ei ollut, mutta vastaanotossa oli itsevarma olo, samoin puolustuksessa.
Pään kylmänä pitäminen vaatii tekemistä jokaiselta, pohtimista, mitä pääkopassa tapahtuu ja millaisen kuvan antaa kentällä toisille. Torstaina vastassa on LP Viesti. Jokaiseen peliin pitää lähteä samalla latauksella ja unohtaa historia, mutta on se mielessä, että enemmän pitää työstää, kun takana on tappioputki niin kun ladataan uuteen peliin.

Aleksi Mutka:

- Vastustaja oli parempi käytännössä jokaisella osa-alueella. Siinähän se on, jolla ottelut voitetaan. Taso-ero ei kuitenkaan ole niin suuri kuin tänään näytti. Meillä on tilanne se, että kun vastaanotto alkaa pikkusen suttaantumaan, ollaan pulassa. Täytyy olla tarpeeksi hyvä vastaanotto, että pystytään pelaamaan laajasti. Se on yksi osa-alue, joka vaikuttaa suoraan meidän torjuntapeliin. Ja kun sitten yksilöinä vastustajilla useampi iso onnistuja, ja jos noin laajalla rintamalla pystyy hyökkäämään niin oma torjunta ja puolustus on hankalaa sen jälkeen. Ei ole muuta kuin katsoa ottelu videolta, mitä pelistä korjataan.

- Kolmannessa erässä meillä oli jo omat paikkansa, mutta kun mennään maksimilla, alkaa tulla herkästi virheitä ja vastustaja pystyi pitämään tasonsa. On tuskallista, jos vastustaja pystyy riisumaan aseista.

Carlyle Nusbaum:

- Olen todella ylpeä omasta suorituksestani tänään. Siitä on pitkä aika, kun olen viimeksi pelannut tämän joukkueen kanssa ja minua jännitti etukäteen kovasti. Me pelasimme tänään hyvin yhteen joukkueena, ja passipelimme onnistui hyvin. Olimme lisäksi aggressiivisia kentällä. Olen kaivannut Suomeen, ihmiset ovat mukavia ja seura pitää meistä hyvää huolta.

Sotiris Gkotsis:

- Tänään peli ratkesi hyökkäyksiin. Sanoin ennen ottelua, että kumpikin joukkueista saattaa ottaa tänään pisteet. Siksi oli meille tärkeää, että hyökkäykset onnistuivat. Me onnistuimme myös hyvin torjunnoissa, vastaanotossa kotijoukkueella oli välillä ongelmia. Meidän hyökkäykset olivat tehokkaampia ja hyvin organisoituja. Ensimmäisessä erässä hyökkäykset toimivat piste pisteeltä, ja oltiin torjunnassa parempia.

- Me tarvitsimme tämän voiton myös henkisesti ja pisteet, toivon että tämä on hyvä uusi alku meille. Olen tyytyväinen joukkueeseen tänään. No, on muutamia asioita ja hetkiä, joissa meidän täytyy parantaa peliä, mutta onnistuimme kokoamaan pelin ja pelaamaan paremmin. Pelasimme kaikki erät tasaisesti ja kontrolloidusti. Ei ollut paljon nousuja ja laskuja, ja onnistuimme löytämään ratkaisuja.

Kangasala jälleen LP-Vampulaa vahvempi Huittisissa

LP-Vampula Huittisen ja LP Kangasalan kauden toinen kohtaaminen päättyi jälleen liigakakkosen Kangasalan voittoon. Kangasala vei sunnuntain iltapuhteen Huittisten Tahto Areenalla erin 1–3 (25–19, 20–25, 20–25, 18–25).

Vampula aloitti pirteästi ja vei ensimmäistä erää jopa pistein 19–11, mutta vieraiden päävalmentaja Arttu Keränen pyöritti vaihtorulettia ja joukkue kuroi piste-eroa pienemmäksi. Kentällä nähtiin myös entinen vampulalainen Iina Andrikopoulou, joka on Kangasalan joukkueen tuore vahvistus. Hän on kuitenkin vielä toipilas keväisen koronan ja sitä seuranneen sairastelun vuoksi.

Vampula vei ensimmäisen erän selvin numeroin nimiinsä ja oli toisessakin erässä jo sangen hyvässä johtoasemassa tilanteessä 13–8. Kangasala käänsi ottelua ensimmäisen kerran edukseen Roosa Heikkiniemen syöttövuorolla ja meni jo johtoon 14–15. Joukkueet tekivät pisteitä vuorotahtiin, kunnes Kangasala repäisi jo neljän pisteen eron tilanteessa 19–23 ja lopussa eroa oli jo viisi pistettä.

Kolmannessa erässä Vampula oli koko ajan takamatkalla, kun Kangasala jauhoi pisteitä totutulla rutiinillaan. Vampula oli jo seitsemän pisteen takamatkalla tilanteessa 10–17, mutta teki hyvän nousun ja kuroi eroa umpeen. Takamatka oli kuitenkin liian pitkä ja Kangasala vei erän jälleen nimiinsä.

Neljättä erää mentiin Kangasalan johdossa, mutta Vampula tasoitti pelin kahteen otteeseen seitsemässä ja 13 pisteessä. Kangasala kokosi jälleen itsensä ja vei erän lopulta pistein 18–25.

Kangasalan voiton takuunainen oli toisessa erässä peliin tullut Viivi Pyhäjärvi, joka nakutti 17/+10 pisteet. Keskitorjuja Laura Laukkanen oli jälleen vahva verkolla tehden 12/+12 pistettä. Hän torjui Vampulan hyökkäykset seitsemän kertaa pisteen arvoisesti. Netta Rekolan pistesaldo oli 10/+7 ja Roosa Heikkiniemen 10/+2.

LP-Vampulan parhaana palkittu Vanessa Jarman teki pistesaldon 18/+16. Hänen hyökkäysprosenttinsa oli 61 ja torjuntoja hänelle kertyi kaksi. Liigan ässätilaston kakkonen Teija Vuorenmaa kaunisteli tilastoaan jälleen kahdella ässällä. Hänen pistesaldonsa oli 13/+5. Yhden ottelun tauon jälkeen kentälle palannut Iveta Stanchulovan pistesaldo oli 10/-1 ja Kristiana Petrovan 12/+1.

LP Kangasalan parhaana pelaajana palkittu libero Tiiamari Sievänen sanoi olevansa joukkueestaan todella ylpeä.

–Olimme ensimmäisessä erässä täysin vastaantulijoita. Vampulalta tuli kovia syöttöjä, kovia hyökkäyksiä eli silloin oli kaksi ihan eritasoista joukkuetta kentällä. Siksi olenkin ylpeä siitä, miten me pystyimme sen pelin kääntämään. Tosi hieno juttu, että saimme kolme pistettä ja vielä millaisessa tilanteessa ne tulivat, sanoi Tiiamari Sievänen.

–Yksi joukkueemme vahvuus on, että meillä on todella laaja vaihtopenkki. Olemme saaneet pelaajia takaisin terveiksi, mutta se että meillä on hyviä vaihtopelaajia, oli yksi ratkaiseva tekijä, sanoi Sievänen.

Vanessa Jarman oli harmissaan siitä, että vaikka Vampula sai otteluun hyvän alun, se lopulta menetettiin.

–Kangasala tuli todella kovaa toiseen erään ja me menetimme rytmimme. Tämä peli oli meillä Kangasalan edelliseen kohtaamiseen verrattuna parempi, kun voitimme sentään erän, sanoi Vanessa Jarman.

Jarman oli omaan hyökkäyspeliinsä tyytyväinen, mutta ei niinkään torjuntapeliin. Kokonaisuutena hän pelasi kuitenkin mielestään ihan hyvin.

–Vähän huonolaatuinen alku meiltä. Jäimme kotijoukkueen syötön edessä jalkoihin ja toinenkin erä alkoi huonosti vähän sieltä täältä, teimme huonoja ratkaisuja ja huonoa laatua pallojen kanssa. Muutama hyvä pallo alkoi kuitenkin kääntämään sitä momentumia meille. Tapa, millä voitimme, oli tärkeä. Sanoin joukkueelle pelin jälkeen, että laaja materiaali oli voiton takana aika vahvasti. Nyt kun Viivi Pyhäjärvi saatiin peliin mukaan ja hän sai rytmistä kiinni, vaikka on pelannut vain viisi täyttä erää kauden aikana. Hän oli jo valmiimpi pelaamaan. Hienoa, että olemme jo saaneet tyttöjä takaisin sairastuvalta peliin, sanoi LP Kangasalan päävalmentaja Arttu Keränen.

–Kaikki voitot ovat tällä kaudella äärimmäisen tärkeitä. Sarja on tosi tasainen. Kuka vaan voi voittaa kenet vaan. Päivän kunto ratkaisee aika paljon, sanoi Keränen.

–Pelasimme puolitoista erää hyvin, mikä ei Kangasalan kaltaista joukkuetta vastaan riitä mihinkään. Menetimme punaisen langan emmekä löytäneet keinoa kääntää peliä jälleen eduksemme. Koko ottelu oli turhauttava kun emme pelanneet omalla tasollamme, totesi LP-Vampulan päävalmentaja Ziga Kos.

LP-Vampulalla on seuraava otteli keskiviikkona 18. tammikuuta, jolloin Tahto Areenalle saapuu LP Viesti Salosta. Ottelu alkaa klo 18.30.