Sampo Volley nousi runkosarjan kakkoseksi - puolivälierien otteluohjelma

10.03.2018

Miesten Mestaruusliigan runkosarja päättyi lauantaina. Sampo Volley rutisti eräsuhteellaan sen kakkoskesi voitettuaan Raision Loimun päätöspelissä 3-2. Akaa-Volley puolestaan nousi ohi Rantaperkiön Iskun kukistettuaan LEKA Volleyn vieraissa 3-1. Isku puolestaan hävisi viidennen erän jatkopalloilla Team Lakkapäälle.

Puolivälieräparit ovat:
VaLePa (1) - Vantaa Ducks (8)
Sampo Volley (2) - Raision Loimu (7)
ETTA (3) - Team Lakkapää (6)
Hurrikaani-Loimaa (4) - LEKA Volley (5)

Akaa-Volley kohtaa liigakarsinnoissa 1-sarjan kakkosen ja Isku 1-sarjan mestarin.

Miesten puolivälierien otteluohjelma

Ke 14.3. 18:30 VaLePa - Vantaa Ducks
To 15.3. 18:30 Vantaa Ducks -VaLePa (Energia Areena)
Su 18.3. 17:00 VaLePa - Vantaa Ducks
Tarvittaessa
Ti 20.3. 18:30 Vantaa Ducks -VaLePa (Energia Areena)
To 22.3. 18:30 VaLePa - Vantaa Ducks

Ke 14.3. klo 18:30 Sampo Volley - Raision Loimu (Pielavesi)
Pe 16.3. klo 18:30 Raision Loimu - Sampo Volley
Su 18.3. klo 17:00 Sampo Volley - Raision Loimu (Pielavesi)
Ti 20.3. klo 18:30 Raision Loimu - Sampo Volley
To 22.3. klo 18:30 Sampo Volley - Raision Loimu (Pielavesi)

Team Lakkapään ”varjokuusikko” riehui Rovaniemellä

Team Lakkapää voitti kotonaan Rantaperkiön Iskun lentopallon Mestaruusliigan runkosarjan päätösottelussa erin 3-2 (25-21, 22-25, 25-21, 22-25, 20-18).

Lakkapään valmentaja Henri Tuomi lepuutti ykkösnyrkkiään ja heitti kentälle kakkoskuusikon, jossa passarina oli eilen voittopelin passannut Joel Juurinen, hakkurina Niko-Matti Koskela, keskipelaajina Tuomas Hautala ja Danny Grant sekä yleispelaajina Jere Mäkinen ja Gabriel Domecus. Iskun avaus oli "normaali" eli Lakkapää tarjosi ennakkoon Iskulle aseet otteluvoittoon.

Ottelu oli hyvin vaihteleva ja Lakkapään kakkoskuusikosta etenkin Niko-Matti Koskela pisti käyntiin pyörremyrskyn Urkan parketilla. Ensimmäinen erä oli tasainen loppuun saakka, kunnes vaihdosta kentälle tullut Jyri Niemi syötti kotijoukkueen erävoittoon. Toisessa erässä Isku oli alusta alkaen niskanpäällä. Se johti erää 2-6 vaikeilla aloitussyötöillä ja Lakkapään virheillä maustettuna. Lakkapää tuli erään mukaan Joel Juurisen ässällä tilanteessa 15-15. Tämän jälkeen Isku vei erän Lakkapään virheiden saattelemana 22-25.

Kolmas erä oli jälleen Lakkapään heiniä, vaikka Isku alussa veikin peliä. Danny Grant torjui Lakkapään 16-14 johtoon, minkä jälkeen Juurisen vaikea aloitussyöttö nousi vastapalloksi, jonka Niko-Matti Koskela hoiti pisteeksi. Lakkapää piti otteensa erän loppuun saakka varmistaen sarjapisteen, joka tiesi sille jo melkein varmaa kuudetta sijaa runkosarjassa.

Liekö tuo vienyt terää Lakkapään pelistä, sillä Isku meni 1-4 johtoon neljännessä erässä. Vaikka Lakkapää nousi iholle, vei Isku erän lopulta selvästi pistein 22-25. Viides erä oli perinteitä noudattaen tasainen alusta loppuun saakka. Erän ratkaisi ottelun hahmo Niko-Matti Koskela, joka iski ottelupallon ässäsyötöllä libero Tommi Roinisen käsistä.

Pelin kingi oli Lakkapään Niko-Matti Koskela, joka otti hakkurin tontin ja asettui sinne asumaan. Hän iski ottelussa 27 hyökkäyspistettä 47 prosentin tehoilla. Niman iltaa täydensi kaksi ässää ja kaksi torjuntaa. Myös Gabriel Domecus oli tehokas niin vastaanotossa kuin hyökkäyksissäänkin. Lakkapään libero Jeremy Davies nosti palloa peliin pleijareita kohden mennessä lupaavasti 72 prosentin tehoilla. Iskun kaikki kaikessa oli konkari Matti Hietanen, joka sai hurjat 62 passia, joista hän iski 31 pistettä. Virheitä tosin tuli 6 ja torjuntaan hän iski 7 kertaa.

Matti Hietanen, Isku:

- Peli kuvasti monia kauden pelejämme, välillä pelaamme loistavasti ja sitten lopahtaa. Pelillä oli panosta ja siten helppo valmistautua, arvelimmekin Lakkapään tekevän muutoksia. Nyt valmistaudutaan karsintapeleihin.

Niko-Matti Koskela:

- Hienoa pelata ja saada onnistumisia. Peli toimii Joelin kanssa, kun sitä on koko talvi treenattu. Iloista peliä ja onnistumisia, siihen pitää pyrkiä pudotuspeleissäkin.

Oskar Muurinen, Isku:

- Hakkuria ei tänään löytynyt ja oltiin kovasti Matin varassa. Jatkopallot pelattiin heikosti ja näillä eroilla peli hävittiin. Sitä saatiin mitä kauden esityksillä ansaittiin.

Henri Tuomi, Lakkapää:

Hieno peli meille. Saatiin kaksi voittoa ja tärkeää pelituntumaa kaikille - pelaajille. Nyt levätään pari päivää ja keskiviikkona lähdetään Ettan kimppuun.

Parhaat Koskela ja Hietanen

Runkosarjassa Lakkapää sijoittui kuudenneksi ja Isku viimeiseksi, kun Akaa voitti LEKA-Volleyn päätösottelussaan.

Puolivälieräotteluissa Lakkapää kohtaa Ettan, joten tiedossa on todella mielenkiintoinen ottelusarja Pohjois-Suomen lentopalloherruudesta.

Sampo Volley teki tarvittavan kakkospaikkaan pudotuspelilämmittelyssä

Runkosarja vietiin päätökseen pitkän kaavan mukaan myös Siilinjärvellä, kun Sampo Volley ja Raision Loimu väänsivät täydet viisi erää ennen ratkaisun syntyä. Sampo korjasi kuitenkin ottelusta voiton 3-2
(22-25, 25-22, 25-20, 21-25, 15-10) ja saalisti näin toisen sijan. Loimu sijoitui seitsemänneksi ja on näin ollen Sampo Volleyta vastassa myös pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella, puolivälierissä.

Sampo hukkasi ottelun ensimmäisen erän vastaanoton haparoinnilla. Toisen erän alku meni Loimun pienessä johdossa, kunnnes Kaatrasalon syöttövuoro käänsi erän kotijoukkueelle. Sama toistui myös kolmannessa erässä, Leikaksen kolmen ässän putki laittoi paineen vierailijalle. Loimu hallitsi neljättä erää ja vei sen, päätöserään Sampo sai hyvän lähdön ja pari onnenkantamoistakin avitti joukkuetta erä- ja otteluvoittoon.

Christophe Achten, Loimun päävalmentaja:

- Olen tyytyväinen, että pelasimme hyvää lentopalloa. Sampo on vahva joukkue vaikka pelasikin ilman Raadikia, mutta näytimme pystyvämme haastamaan heidät. Me tulemme vielä takaisin. Tuomarit onnistuivat hyvin, vaikka peli oli heillekin vaikea.

Timo Tolvanen, Sammon päävalmentaja:

- Viime viiikonloppuna varmistettiin kolmas sija ja tietysti kakkossija kiinnosti. Viikolla oli erilaisia hankaluuksia, alkaen salin lattiasta mutta häiriötekijöistä huolimatta onnistuttiin. Loimu pisti meidät myös pelaamaan, mikä on hyvä tulevia pelejä ajatellen. Raadikin poissaollessa Leikas tuli taas hienosti esiin, nyt häntä voi sanoa jo hihamieheksi kun taisi tulla yksi hihavastaanottokin.

Mikkonen johti Akaa-Volleyn pois jumbopaikalta

Peräti 33/+27 mättänyt Joni Mikkonen johti Akaa-Volleyn päätöskierroksella vierasvoittoon LEKA Volleysta 1-3 (18-25, 25-18, 20-25, 22-25). Samalla tulos ja tiesi Akaa-Volleyn nousemista pois runkosarjan viimeisteltä tilalta.

Aloituskokoonpanot
LEKA: Jäntti, Reijonen, Porkka, Karinen, Koci, Heiskanen, Helenius (l)
Akaa: Kuusela T., Walter, Koivunen, Heino, Siwicki, Mikkonen, Köykkä (l)

1. erä: Ottelu on erittäin tärkeä Akaa-Volleylle ja se on saapunut Kuopioon mukavan kokoisen faniryhmän saattelemana. LEKA lähtee otteluun tavallisesta poikkeavalla kuusikolla: Jäntti passarina, Koci hakkurina ja Helenius liberona. Vieraat aloittaa ottelun terävästi Siwickin hyvän syötön turvin. Sinnikkäät ja energiset vieraat ovat olleet niskan päällä ja erän alku menee 6-11. Samassa Tuovinen ottaa aikalisän. Etenkin syöttö ja nelospaikan hyökkäykset ovat olleet tehokkaita. Tekniselle aikalisälle mennään Akaan tukevassa 8-14 johdossa. LEKA:n kuusikkopelaaminen on ollut sekavan näköistä, eikä hyökkäystehot ole nousseet riittävälle tasolle kohtuullisen vastaanoton jälkeen. Tuovinen kutsuu joukot koolle toistamiseen verkolta pyörähtäneen ässän jälkeen tilanteessa 8-16. Erä nopealla tahdilla vieraille 18-25. Redi Koci (6/+5) LEKA:n paras. Akaan paras oli Teemu Koivunen (6/+6). Vieraat olivat pari askelta edellä hyökkäystehoissa (55 % / 70 %) ja syöttöruudussa.

2. erä: Ei vaihtoja. Toinen erä alkaa tasaisissa merkeissä molempien puolustaessa hyvin. Tilanne 9-8 sekavan pallon jälkeen. LEKA tekee alussa edelleen paljon helpon näköisiä virheitä syöttöruudussa, kun taas Akaa jatkaa painavalla syötöllä. Karisen ässän myötä mennään tekniselle aikalisälle tilanteessa 14-11. Koci ja Karinen ovat olleet erän parhaat tähän asti. Tänään peli näyttää iloiselta ja hyökkäysvoittoiselta kummallakin puolen verkkoa. Palloa on päästy lyömään hyvällä tempolla niin keskeltä kuin laidalta. Akaan aikalisä tilanteessa 20-16. LEKA on pystynyt parantamaan syöttötehoja ja Akaa onkin ollut vaikeuksissa vastaanoton kanssa. Erä LEKA:lle 25-18. Parhaat Eelis Karinen (5/+5) ja Joni Mikkonen (6/+6). Ratkaisu nähtiin syöttö-vastaanottopelissä, jonka LEKA vei Karisen ja Kocin painavien syöttöjen ansiosta. Selkeä tason nosto kotijoukkueelta ja Lasse Jäntin passipeli on ollut hyvällä tasolla.

3. erä: Terävä alku Akaalta pitkän erätauon jälkeen. Tilanne 3-6 ja Tuovinen ottaa aikalisän. Sekava pelivaihe siirtyy verkon toiselle puolelle ja LEKA kaventaa Akaan karmean passihassin jälkeen. Samassa Tihisen aikalisä. Akaa keikkuu parin pisteen johdossa hyvän syötön ansiosta. Mikkonen ja Koci erän parhaat tähän asti, kun taululla on 11-13 lukemat. Akaa nykäisee hyvän vaiheen jälkeen 11-16 johdon ja Tuovinen ottaa aikalisän. Henrik Porkka torjuu lukemat 15-18 ja Lasse Jäntti heti perään ässä. Akaa ottaa aikalisän. Akaa vie kolme seuraavaa palloa todella sekavien vaiheiden jälkeen ja ero taas turvallisen tuntuinen. Karisen syöttövirhe päättää erän lukemiin 20-25. Mikkosella aivan hurja erä: 11/+10. Akaa oli selvästi parempi hyökkäystehoissa ja vastaanotossa.

4. erä: Akaalla on henki päällä ja joukkue aloittaa myös neljännen erän vahvasti. Jan Helenius puolustaa hurmiossa, mutta Akaa onnistuu voittamaan pisteen ja siirtyy 1-3 johtoon. Joni Mikkonen on tehnyt LEKA:n torjunnasta muhennosta eikä miestä ole saatu kiinni millään. Sen näkee, että Akaa janoaa voittoa ja sitä kautta nousua Iskun ohi sarjataulukossa. Kocin syöttövuorolla on LEKA:n kirin aika. Tilanteessa 9-11 Tihinen ottaa aikalisän. Tekniselle aikalisälle mennään 11-14 tilanteessa. Tuovisen aikalisä seuraavan pallon jälkeen. Lankinen syöttövaihtoon Heiskasen tilalle ja LEKA nousee johtoon. Akaan aikalisä tilanteessa 17-16. Mikkonen on saanut hirmuisen määrän passeja tähän asti, jotka mies on iskenyt kovalla prosentilla ja vähillä virheillä kenttään. Jaksaako Mestaruusliigan entinen pistekuningas kantaa joukkuettaan loppuun asti? Saadaan todella jännittävä loppu, kun LEKA on niukassa 21-20 johdossa. Peli tasan ja Tuovinen ottaa aikalisän. Teemu Kuusela ottaa roolia syöttöruudussa ja yhtäkkiä Akaa on 21-24 johdossa. Mikkonen päättää erän ja ottelun ansaitusti vieraille.

Jukka Tuovinen, LEKA Volley:

- Viikonloppu mentiin kaikki-pelaa -ajatuksella. Oli vähän pelipaikoillakin vaihtelua. Tänään ei saatu Mikkosesta otetta ja mies ratkaisi pelin. Vähemmän tällä kaudella pelanneet saivat peliaikaa mikä on hyvä juttu pudotuspelejä ajatellen että leveyttä löytyy.

Lauri Tihinen, Akaa-Volley:

- Aikamoinen hermopeli oli. Oltiin välillä pulassa kaverin hyppyleijan kanssa. Kun vastaanotto toimi, päästiin hyvin hyökkäämään keskeltä. Mikkonen oli hakkurina todella hyvä. Olisi varmaan pitänyt vaihtaa hänet sille tontille aikaisemminkin.

Jan Helenius, LEKA Volley:

- Liberona oli hauska pelata niin kuin yleispelaajanakin. Vastustajalla oli tänään enemmän panosta kuin meillä.

Teemu Koivunen, Akaa-Volley:

- Jännittävä ottelu ja onneksi saatiin kairattua se. Mikkosen Joni oli tänään aika hevonen. Joni sai hirveän määrän passeja ja teki vähän virheitä. Vastaanoton kanssa oli välillä hankaluuksia.

Ottelun parhaat pelaajat: Mikkonen ja Karinen