Savo Volley - VaLePa jälleen miesten finaalipari

01.04.2022

Miesten Mestaruusliigan finaalipari 2022 on viime kevään tapaan Savo Volley - VaLePa Sastamala Tampere. Molemmat joukkueet selvittivät välieräsarjansa otteluvoitoin 3-0, kun perjantain kolmansissa peleissä VaLePa löi kotonaan Akaa-Volleyn 3-0 ja Savo Volley Hurrikaanin vieraissa myös 3-0.

Savo kolmannen kerran vahvempi

Hurrikaani- Loimaa – Savo Volley 0-3 (24-26,14-25,23-25)

Välieräsarjan kolmas näytös Loimaalla päättyi kahden edellisen ottelun tapaan Savo Volleylle. Perjantainen ottelu oli kuin koko ottelusarja pienoiskoossa. Ensimmäisessä ja kolmannessa erässä Hurrikaani haastoi kokenutta savolaisjoukkuetta, mutta erien lopuilla rutiini tuli esille, ja Antti Siltala ja Andrus Raadik hoitelivat erät tyylikkäästi vieraille.

– No joo, koko sarja on ollut samanlaista lentopalloa.

– Peli on kuosissa pätkittäin, mutta kokonaista ehjää erää emme ole pystyneet pelaamaan.

– Ja Savon kaltaista kovaa joukkuetta vastaan, pitäisi onnistua tasaisesti, Hurrikaanin passari Santeri Välimaa manasi.

Yli 800 katsojaa sai ensimmäisessä erässä nähdä taistelevan kotijoukkueen. Kun alussa Raadik oli pimennossa, ja Mikko Räsäselle tuli iso määrä virheitä, pääsi loimaalaisjoukkue kuskin paikalle. Tilanne oli parhaimmillaan Hurrikaanille jo 21-18, mutta tämäkään johto ei kestänyt loppuun saakka. Ensimmäisen erän lopulla Raadik ja Räsänen onnistuivat, ja erä kirjattiin jatkopalloilla vierailijoille.

Toisesta erästä tuli Hurrikaanin kannalta täydellinen pannukakku. Joukkueen peli ei lähtenyt missään vaiheessa käyntiin, ja Timo Tolvanen sai rauhassa penkiltä seurata, kuinka joukkue takoi palloa Loimaan Liikuntahallin parkettiin. Erä oli 23 minuutissa taputeltu. Kokeenet Raadik ja Siltala osoittivat suuruutensa, pelaamalla lähes virheetöntä peliä. Sen lisäksi Savon torjuntapelaaminen tiivistyi avauserästä, ja se tylsytti myös Antti Ropposen pelaamista.

Pitkän etätauon jälkeen Hurrikaanin nuorisokaarti sai uudelleen pelijuonesta kiinni, ja kiusasi vieraitaan loppuun saakka. Tilanteessa 16-16 Tolvanen joutui ottamaan aikalisän, kun kotijoukkue oli saanut hengen päälle ja hallitsi lievästi ottelua. Mutta jälleen kerran, Savo teki lopussa erä- ja otteluvoittoon tarvittavat pisteet rauhallisella, jopa konemaisella pelaamisella.
Ottelun jälkeen Savon parhaana palkittu Siltala (10pist. +7) kiitteli loimaalaisyleisöä ja tunnelmaa.

– Loimaalla on aina ollut hieno pelata.

– Tänään oltiin syöttö- vastaanottopelaamisessa kovia.

– Odotan kovaa taistelua Valepan kanssa Suomen Mestaruudesta.

- No joo, koko sarja on ollut samanlaista pelaamista. – Meidän peli on ajoittain kuosissa, mutta kokonaista erää se ei ole ollut. – Ja Savo Volleyn kaltaista joukkuetta vastaan pitäisi koko ajan pystyä pelaamaan hyvällä tasolla, Santeri Välimaa summasi.

Tolvanen kiitteli pelin jälkeen joukkueen pelaamista ja osasi arvostaa finaalipaikkaa.

– Finaalit ovat seuralle iso juttu, ja varsinkin nyt, kun saadaan pelata yleisön edessä.

– Tänäänkin jouduttiin vääntämään pari erää, joka on finaalia ajatellen hyvä juttu.

Hurrikaani ei vielä tällä kaudella ollut kypsä haastamaan Savo Volleyn tasoista kovaa ja rutinoitunutta joukkuetta. – Tämän joukkueen paras peli on vielä edessäpäin, Jussi Heino summasi.

Kolme välieräpeliä ei jättänyt mitään jossiteltavaa. Savo Volley voitti jokaisen pelin 3-0, ilman ainuttakaan erätappiota. Sen pelaaminen oli konemaisen tehokasta.

Hurrikaani jatkaa pronssipeleihin Akaa- Volleyn vastustajaksi ja Savo Volley lähtee taistelemaan mestaruudesta Valepan kanssa.

VaLePa selviytyi yhdeksännen kerran finaaleihin

VaLePa Sastamala Tampere – Akaa-Volley 3-0 (25-22, 25-21, 25-20)

Vexve Areenalle tuli hienosti kauden ennätysyleisö. Tunnelma oli kuin ennen vanhaan, kun sai tavata vanhoja tuttuja ja jutella pelistä. Katsomossa oli jälleen hieno tunnelma. Peli nousi tasoltaan kauden kärkipeliksi. Nähtiin paljon pitkiä palloralleja, molemmat joukkueet puolustivat uhrautuvasti. Joukkueet olivat keskittyneitä ja virheet jäivät vähäisiksi.

Aloituskokoonpanot
VaLePa: Esko, Savonsalmi, Rösler, Mäkinen, Hänninen, Tihumäki, Ruohola L
Akaa-Volley: Tuomivaara, Sinkkonen, Pitkänen, Kollo, Vuorinen, Sivula, Köykkä L

Ensimmäisen erän erikoisuus oli, että molempien joukkueiden vastaanottotarkkuus jäi kovin vaatimattomaksi, mutta kuitenkaan kumpikaan joukkue ei tehnyt yhtään suoraa hyökkäysvirhettä. VaLePa pystyi vastaanotosta huolimatta 64%:n hyökkäystehoon ja siinä tuli suurin ero vastustajaan nähden. Sebastian Rösler teki ensimmäiseen erään 6/+6, ja laitureista erityisesti Sakari Mäkinen oli tehokas. Akaa-Volleyn neljä ässää pitivät pelin tasaisena. Matias Tihumäki otti kaksi torjuntaa.

Toinen erä oli hyvin saman tapainen kuin ensimmäinen. VaLePan vastaanotto tarkentui hieman ja erä oli lievää VaLePan hallintaa. Pukkipaitojen hyökkäyspeli oli edelleen tarkkaa, vain yksi suora hyökkäysvirhe. VaLePan hyvän puolustuspelin ansiosta akaalaisten hyökkäyspeli jäi tehottomaksi.

Kolmas erä oli varsin erikoinen. VaLePa pelasi rennosti ja kotijoukkueelta nähtiin monia näyttäviä suorituksia. Akaa-Volleyn virheet auttoivat VaLePan etenemistä 19-10 johtoon. Saku Tuomivaaran ja Kristo Kollon syöttövuoroilla ei VaLePa pystynyt päättämään omia hyökkäyksiään. Akaa-Volleyn takaa-ajossa VaLePan johto kutistui pallo kerrallaan ja kotijoukkueen pelaamiseen tuli hermostuneisuutta. Kristo Kollon aloitussyötön vastaanotto nousi vastapalloksi ja Akaa-Volley pääsi jo kahden pisteen päähän 21-19. Seuraava pallo oli ratkaiseva, Sebastian Rösler otti torjunnan Kasper Vuorisesta. Seuraavassa pitkässä pallorallissa Rösler otti vaimennuksia ja Jiri Hänninen pääsi päättämään nelospaikalta 23-19. Mäkisen ässällä ottelu- ja finaalipalloon. Ottelu päättyi Sauli Sinkkosen syöttövirheeseen.

Sakari Mäkinen, Jiri Hänninen ja Mikko Esko ovat VaLePan luottopelaajat ja he kantavat suuren vastuun pelistä ja pelaavat korkealla tasolla. Severi Savonsalmi pelasi kauden parhaat pelit välierissä, yhteensä 51 aloitussyöttöä, joista viisi ässää eikä yhtään virhettä. Myös hyökkäys oli terävää, jopa muutama puolustus nähtiin. Libero Risto Ruohola on pelannut koko pudotuspelisarjan loistavaa vastaanottopeliä. Matias Tihumäki on täyttänyt paikkansa erinomaisesti ja hakkuriksi hän on poikkeuksellisen hyvä puolustuspelaaja ja joukkueen paras torjuja.’

On epäreilua verrata Mikko Eskoa ja Saku Tuomivaaraa. Tuomivaara on lahjakas passari ja hänen pelinrakentelunsa on erinomaista. Vastaanoton jäädessä vajaaksi hänen tekniikkansa ei vielä voi riittää samalla tavoin kuin Eskon pelinrakentelussa. Akaa-Volleyn tappio ei kuitenkaan ole missään tapauksessa Tuomivaaran syytä. Vastaanottajien olisi pitänyt pystyä tarkempaan vastaanottoon, että he olisivat voineet taistella otteluvoitosta. Vastaanottoprosentiksi jäi vaatimaton 22%. Tuomivaaralla on hyvät mahdollisuudet nousta liigan passarieliittiin lähivuosina. Urpo Sivula oli Akaa-Volleyn ykkönen ja jaksoi hienosti tiukan pudotuspelisarjan, vaikka kantaa ison vastuun joukkueen hyökkäyspelistä. Kasimir Vuorinen pärjäsi hyökkäyspelissä, mutta vastaanotto jäi heikoksi.

Janne Kangaskokko:

- Runkosarjan loppu oli vaikea, vähän niin kuin viime kaudellakin. Aletaan odottelemaan sarjan loppumista. Mutta herättiin hyvissä ajoin ja tehtiin oikeat peliliikkeet ennen kuin playoff –ottelut alkoivat. Kaksi hyvää sarjaa takana niin hyvä on tästä lähteä finaali–sarjaa pelaamaan. Joukkue pelasi erittäin hyvin ja meillä on täällä hyviä kehittyviä pelaajia ja tästä yhdessä menemme kohti tavoitetta.

VaLePa - Akaa-Volley 3-0
25-22, 25-21, 25-20

Koti:Tihumäki 13/+6, Hänninen 12/+8, Mäkinen 12/+4
Vieras:Sivula 13/+8, Vuorinen 10/-1, Sinkkonen 7/+3

VaLePa: Sakari Mäkinen
Akaa-Volley: Urpo Sivula