Takahashi sytytti Team Lakkapään pelin eloon – Loimu syötti pisteet itselleen

18.01.2022

Raision Loimu toisen voiton Rovaniemellä Team Lakkapäästä tiistaina pelatussa lentopallon Mestaruusliigaottelussa erin 1-3 (18-25, 32-30, 26-28, 21-25). Ottelussa ensi esiintymisensä tehnyt Lakkapään libero Sho Takahashi oli mies paikallaan ja nosti Lakkapään pelin uudelle tasolle. Pelistä muodostui isojen miesten isojen passien hyökkäyskisa, jonka Loimu vei lopulta kokemuksensa turvin nimiinsä.

Ensimmäinen erä oli Lakkapäältä totuttelua uuteen tilanteeseen ja joukkue sortui helppoihin virheisiin etenkin hyökkäyspäässä. Loimu puolestaan pyrki rikkomaan Lakkapään vastaanottoa tietäen joukkueen hyökkäystehot ja onnistui siinä ensimmäisessä erässä hyvin Kristaps Smitsin ja Ali Fazlin johdolla. Loimu oli koko erän niskan päällä ja vein sen lopulta helposti 25-18.

Toinen erä alkoi samaa tahtia, ja Loimu meni heti 3-0 ja 3-7 johtoon. Tämän jälkeen alkoi Lakkapään vastaanotto- ja hyökkäyspeli tehota ja erää pelattiin tasaisissa merkeissä jatkopalloille saakka, kunnes Atro Berg sai päättää erän ässäsyöttöön jatkopallotrillerin jälkeen 32-30.

Kolmas erä noudatti toisen erän kaavaa. Erän alussa Lakkapää meni 3-1 johtoon, jonka Loimu nopeasti tasoitti. Tämän jälkeen ottelu oli hyvin tasaista side out –peliä, jo kuitenkin päättyi Loimun torjuntapisteeseen ja jälleen jatkopallojen jälkeen 26-28.

Neljäs erä ei enää yllättänyt, vaan meni jo tuttua kaavaa. Pelattiin isoa ja kovaa ja erä oli tasainen aivan viime metreille saakka. Lakkapää johti peliä vielä tilanteessa 17-16, mutta sitten joukkue teki peräkkäisiä hyökkäysvirheitä ja etenkin harmittavia juuri rajan pintaan etenkin Gustavssonin iskemiä palloja, valitettavasti Lakkapään kannalta vain rajan väärälle puolelle. Erä lopulta Loimulle 21-25.

Vaikka Loimu panosti ja onnistuikin hurjissa aloitussyötöissään, niin Sho Takahashi näytti ammattimiehen elkein, että antaa tulla vaan. Myös Miikka Lemola säesti hyvällä vastaanottopelillä, mikä nosti Lakkapään hyökkäyspelin aivan uudelle tasolle ja Lasse Jäntti pääsi vihdoinkin käyttämään koko hyökkäysarsenaaliaan.

Lakkapään ”junnut” Aponzat sen sijaan osoittivat, että nuorukaiset ja etenkin Leiner Aponza sortui välillä junnuvirheisiin, joista rankaistiin armotta. Kun peli oli muutoin varsin laadukasta mestaruusliigalentopalloa molemmilta joukkueilta, nuorten pelaajien helpot ja karkeat virheet nousivat liian selvästi esiin.

No enää ei tarvitse Lakkapään peliraporteissa murehtia tai esittää toiveita aloitusten vastaanoton tasosta. Sho Takanashi nosti todella kovia Loimun aloitussyöttöjä äärettömän vaivattomasti ja tarkasti kuppiin passarille. Takahashin vastaanottoprosentti 71 kertoo aivan kaiken 34 vastaanotosta. Häntä säesti hyvin Miikka Lemola 70 prosentin teholla ja 23 vastaanotolla, joten ei ihme, että enää ei tarvitse murehtia joukkueen alta 30 pinnan olevia vastaanottoprosentteja, kun se tänään oli 58. Myös Loimun vastaanotto oli kunnossa: 51 prosenttia. Torjuntatilastoissa Sodankylän kunkku Atro Berg otti huimat 7 koppia. Syöttöruudussa Aponzan veljekset tekivät yhteensä 10 syöttövirhettä, missä oli ainakin puolet liikaa. Loimun kovakätisin oli tutusti Kristaps Smits, joka idolinsa Normunds Veinbergsin innoittamana löi palloa sydämensä kyllyydestä ja Ali Fatzli lähti mukaan hyökkäyspelikisaan etenkin Leiner Aponzan kanssa siitä, kumpi löi korkeampaa ja kovempaa palloa ruutuun.

Vaikka Lakkapää kärsi tappion, niin voi olettaa, että molemmat joukkueet lähtivät ainakin jossain määrin yhtä tyytyväisinä Urkalta. Loimu otti lopulta rutiinipisteet ja Lakkapää pelasi peliä, jolla kelpaa lähteä tuleviin koitoksiin tosi mielellä hakemaan paikkaa vielä kahdeksan parhaan joukkoon. Aineksia on, aikaa ja otteluita vielä riittää.

Passari Mauri Kurppa, Raision Loimu:

- Pelin taso vaihteli, mutta erien lopuissa olimme kovia. Oli mukava pelata tasaista ottelua. Vaihdostakin pitää osata tulla peliin mukaan. Löysin joukkueen syömähampaat hyvin. Smits ja Fazli vastasivat huutoon ja pelasivat vahvasti. Joskus malttia tarvitaan silti. Vastassa oli ehkä liigan ulottuvin joukkue.

Keskipelaaja Atro Berg, Team Lakkapää:

- Seitsemän torjuntaa tilastoissa yllätti. Olin oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Muutenkin peli sujui itseltä hyvin. Joukkueena meillä on ollut vastaanotossa isoja ongelmia, mutta tänään se oli paljon parempaa, mutta teimme virheitä ja siihen hävisimme pelin.

Päävalmentaja Aitor Barreros, Raision Loimu:

- Odotimme vaikeaa peliä. Tiesimme, että meidän pitää tehdä kovasti töitä. Peli ei ollut meiltä paras mahdollinen, mutta teimme hyvin töitä. Lakkapää on tosi fyysinen joukkue. Jouduimme antamaan kaikkemme pisteiden eteen. Lakkapää teki tänään enemmän virheitä.

Päävalmentaja Luis Salgado, Team Lakkapää:

- Meillä oli mahdollisuudet tässä pelissä. Teimme pahoissa paikoissa helppoja virheitä. Olemme tehneet paljon työtä vastaanoton kanssa ja se olikin tänään paljon aiempaa parempaa. Gustavsson ei ollut tänään sataprosenttisessa kunnossa. Emme voineet käyttää häntä hyökkäyksissä niin paljon kuin yleensä.

Team Lakkapää - Raision Loimu
1-3 (18-25, 32-30, 26-28, 21-25).
Team Lakkapää: Fredric Gustavsson 18/+7, Leiner Aponza 15/-2, Atro Berg 13/+10, Daniel Aponza 13/+4
Raision Loimu: Ali Fazli 20/+11, Kristaps Smits 20/+9, Sebastian Bozo Hernandez 8/+3
Ässät 8-6, syöttövirheet 19-16, torjunnat 14-10, hyökkäysvirheet 17-10, hyökkäys% 46-48, vastaanotto% 58-51