Toni Kankaanpäätä juhlittiin Korsossa - Akaa-Volley kuokkavieraana

18.12.2021

Miesten Mestaruusliigan suurimman juhlan kohteena oli lauantaina Vantaa Ducksin ikoni Toni Kankaanpää, jonka pelipaita numero 12 nostettiin Lumon kattoon. Akaa-Volley haki ”kuokkavieraana” pisteet. VaLePa puolestaan haki pisteet Rovaniemeltä ja Hurrikaani Oulusta. Illan ainoa kotivoittaja oli Savo Volley.

Toni Kankaanpään suuressa juhlassa ankkojen peli ei noussut hurmokseen

Vantaa Ducks-Akaa-Volley 0-3 (20-25, 19-25, 23-25)

Korson Vedon ja Vantaa Ducksin seuraikoni Toni Kankaanpään pelinumero 12 jäädytettiin heti ottelun alussa. Jäädyttämisen merkiksi pelipaita nostettiin seinustalle Petteri Laurilan pelipaita numero kolmen viereen. Noston ajan soi Tonin peliaikojen suosikkibiisi Eye of Tiger. laittoi kaiken peliin lauantain ottelussa Akaa-Volleyta vastaan Korson Lumohallissa lauantaina 18. joulukuuta. Ottelu oli kolmessa voitetussa erässä yhtä ankkojen voiman ja tahdon näytöstä.

Katsojia Lumoon lauantaina oli tullut Koronapassi-tarkastuksen läpi 415 lentopallon ystävää ja ankkafania. Otteluisäntänä oli Sjöman, jonka nimissä illan ehdoton tähti Toni Kankaanpää jakoi parhaiden pelaajien palkinnot.

Ensimmäiseen erään Akaa-Volley tuli ns. kultamitalimiehistöllä. Vantaa Ducksin miehistöön oli VaLePa-voiton jälkeen avaukseen tullut yksi vaihdos, Rastamon tilalla hakkurina oli Mäki-Valtari. Ankkojen virheillä Akaa-Volley meni menojaan. Lisäksi Akaa-Volley oli heti erän alussa hereillä, kun taas ankat olivat vielä ottelun alussa pidetyn seremonian tunnelmissa. Akaalaiset menivät alta aikayksikön 9-17 johtoon. Loppukirillään ja Lauri Lehtosen vahvoilla torjunnoilla ankat nousivat tilanteeseen 20-24. Kriston Kollon kunnarimainen juju päätti erän vieraille pistein 20-25. Olli Kunnari oli flunssan takia poissa, mutta ilmeisesti tekniikan avulla ohjeisti apuvalmentaja Ossi Heinoa ja kumppaneita.

Toisessa erässä ankat lähtivät uudella energialla liikkeelle. Akaalla ei syöttö tahtonut pysyä ruudussa. Ankat olivat jo kahden pisteen johdossa, mutta Sivulan syöttövuorolla ja Mäki-Valtarin hiukan leveäksi menneillä hyökkäyksillä Akaa-Volley siirtyi puolestaan kahden pisteen johtoon 7-9. Erän edetessä Akaa-Volleyn syöttö- ja vastaanottopelaaminen paranivat ja Akaa ero kasvoi jo neljään eräpisteeseen tilanteessa 12-16. Juho Rajalakin pääsi pitkästä aikaa korttien makuun, kun päätuomari Muro antoi Juholle keltaisen kortin, kun tulkinta ulosmenneestä pallosta oli hiukan erimielistä. Sivulan syöttövuorolla ero kasvoi jo viiteen pisteeseen 14-19. Ankkojen syöttöpeli yskähteli ja Muro antoi lisää viestejä Juho Rajalan suuntaan. Nyt kortin väri oli jo hyvin jouluinen. Tilanne 17-22 muuttui samalla tilanteeksi 17-23. Ducksin hyökkäys takkuili ja pallo ei meinannut millään pysyä kentän puolella. Erä lopulta helposti Akaa-Volleylle 19-25.

Kolmanteen erään Akaa-Volleylle tuli Kasimir Vuorinen Kollon tilalle. Jotenkin Akaan voitontahto ja energiataso oli koko ajan astetta parempi. Ankoilla oli hetkensä, mutta niitä seurasi virheherkämpi hetki. Vuorinen oli yllättävän tehokas nelospaikalla, kun taas ankoilla ei nelospaikalla kulkenut, 7-10. Upi väläytteli sopivasti lyöden välillä käsistä Lumon lauteille. Mikkonen myös piristyi nelospaikalla. Onneksi Lauri Lehtosen torjunta alkoi jälleen purra, 10-12. Mäki-Valtarin ässäsyötöllä ankat tulivat jo iholle, 12-13. Akaan astetta tehokkaampi hyökkäys jyräsi ja jyräsi. Sivulan upea ässä vei Akaan jo 13-17 johtoon ja seuraava ässä oli vieläkin upeampi, 13-18. Sivula oli erän hahmo. Määttäsen ja Lehtosen vahvoilla esityksiä ankat saivat loppukirin. Tilanne kaventuikin nopeasti 17-20. Sivula oli loppukiristä toista mieltä ja löi torjunnan käsistä pallon ulos. Sivulan lyödessä leveäksi tilanne olikin melkein tasoissa 20-21. Sivula oli kaikki kaikessa erän lopussa. Laaki ja vainaa. Vuorinen ratkaisee pelin, 23-25. Peli Akaalle 0-3.

Joukkueiden parhaina pelaajina otteluisäntä Sjöman palkitsi Vantaa Ducksilta Lauri Lehtosen ja Akaa-Volleylta Kristo Kollon. Pro liberoksi ottelussa valittiin Voitto ”Vote” Köykkä.

Vantaa Ducks, Lauri Lehtonen:

”Tarkoitus on pelin jälkeen lähteä saunaan. En keksi nyt mitään erikoisempia syitä, mutta ei oltu nyt niin vahvoja kuin oltiin VaLePaa vastaan. Mun torjuntafilosofia on, että pitää työntää kädet kunnolla toiselle puolelle. Ollaan syksyllä nyt pikkuhiljaa löydetty se oma peli, että kuitenkin ihan hyvillä fiiliksillä”.

Vantaa Ducks, Valmentaja Juho Rajala:

”Tänään ei ainakaan jäänyt yrittämisestä kiinni. Nicolla meni ekassa erässä varsinkin hyökkäyksessä vähän yliyrittämiseksi. Kolmannessa erässä oltiin taas todella, todella lähellä voittoa. Harmittaa itseäni, että en kolmannen erän taktiikkamme keksinyt jo aikaisemmin. Syksyn summaisin niin, että alku oli sellaista varmaa suorittamista. Sitten tuli sellainen heikompi vaihe. Ja sukelluksen jälkeen, me olemme nyt löytämässä sen meidän pelitapamme”.

Akaa-Volley, Voitto Köykkä:

”Oli parempi mieli kentällä, oli sellaista rentoa peliä ja ei ollut yhtään väkisin puskemista. Päätettiin, että pelataan rennosti jo ennen peliä ja se olikin sellaisten hyvää omaa pelaamista, joka me osataan”.

Akaa-Volley, Valmentaja Ossi Heino:

”Saatiin suhteessa edelliseen peliin hyvä meininki heti alussa päälle. Kaikki lähti tänään siitä hyvästä syöttöpelistä. Se oli tänään tosi vahvaa. Vahvalla syötöllä saatiin mukava ote kaverin kurkusta. Upilla oli hyvä päivä tänään ja Anton Välimaa pelasi yhden kauden parhaista peleistään. Toki Ducksilta saaduilla lainatossuilla.

Etta hiipui vahvan alun jälkeen syyskauden päätöksessä

Etta paketoi syyskautensa niin sanotusti alkukauden teeman mukaisesti, eli vahvan alun jälkeen ote hiipui, vastustaja löysi aseet kotijoukkueen kaatoon, eikä Etta pystynyt täysin vastaamaan. Ensimmäisen erän vakuuttavalla esityksellä nimiinsä vienyt kotijoukkue oli toiseen erään tullessaan täysi vastaantulija, ja vaikka saikin loppua kohti paremmin ja paremmin kiinni ottelusta, oli Hurrikaani lopulta selkeästi parempi lukemin 1-3 (25-18, 12-25, 19-25, 15-25).

Ettan avaus: Haapakoski, Marttila, Pennanen, Pöllänen, Niinivaara, Väisänen, Hakala (L).

Hurrikaanin avaus: Välimaa, Ropponen, Marttila, Muukkonen, Suomalainen, Leinonen, Vuorinen (L).

Etta tuli ensimmäiseen erään vielä enemmän tuulispään lailla kuin Hurrikaani, ja eritoten viimeaikaisten kokoonpanomuutosten myötä avainrooliin nousseen Eemi Pölläsen esitysten säestämänä vei ensimmäisen erän vakuuttavasti. Pölläsen tilastot 7/+7, hyökkäys 67% ja vastaanotto 40% olivat joukkueen parhaat lukemat, ja kun koko joukkueelle sattui vain yksi oma virhe, oli erän tulos selvä. Etta johti ottelua ensimmäisistä pisteistä saakka, eikä luopunut johdostaan koko erässä.

Toiseen erään kaikki kuitenkin muuttui. Kotijoukkueen sekä vastaanotto- että hyökkäystehot putosivat lähes puoleen, kun taas Hurrikaanilta molemmat prosentit huitelivat 70:n tietämillä. Tähän kun yhdistetään vieraiden Antti Ropposen kohtalainen 11 syötön putki, johon mahtui esimerkiksi 3 ässää, ei kotijoukkueella jäänyt erässä jossiteltavaa. Ropposen tehot 8/+7 olivat erän kovimmat, mutta ennen kaikkea valtava syöttöputki heti erän alkuun ratkaisi erän jo varhain. Etta onnistui sinnittelemään numerot suhteellisen siedettäviksi, mutta erän voitosta kotijoukkue ei kyennyt todellisuudessa edes taistelemaan.

Kolmanteen erään puntit hieman tasoittuivat. Etta onnistui parantamaan hyökkäyspeliään himpun verran, kun taas Hurrikaani päästi vastaanotto-, puolustus ja hyökkäyspelissä Ettan lähemmäs. Tässäkin erässä kuitenkin Rane Ropposen tehot 6/+6 siivittivät vieraat pidempiin pisteputkiin. Ettan pisteputket jäivät kerta toisensa jälkeen yhden pallon mittaisiksi, kun taas vastustaja onnistui kasvattamaan pistemääräänsä pitkilläkin putkilla. Kotijoukkueelta Janne Marttila (5/+5) esitti pirteintä peliä, mutta ei onnistunut yksin kampeamaan joukkuettaan erän ratkaisuhetkillä voittoon asti.

Viimeinen erä olikin jo sitten enemmän tai vähemmän pelailua. Hurrikaani otti kuskin paikan heti alusta saakka, ja Ettan yritykset jäivät järjestään piippuun. Edes erän loppuvaiheilla passari Niko Haapakosken tilalle palloa sylkemään vaihdettu Janne Pyhäjärvi ei saanut sytytettyä joukkuetta taisteluun, vaan koko joukkueen tehot painuivat pakkasen puolelle. Janne Marttila yritti kyllä herättää joukkuettaan pomppaamalla komeasti vaihtopenkkien yli noutamaan palloa, siinä vieläpä onnistuen, mutta Hurrikaanin hyökkäys puri liian kovaa. Illan joukkueensa parhaana palkittu Aleksi Muukkonen vastasi illan komeimmista pommeista ykköspuolen rajaan, kun kalkkiviiva pöllähti kahteen kertaan noin mittaan 2,37m keskiviivasta mitattuna.

Eemi Pöllänen, Etta:

- Eka erä oli hyvä. Toisessa vastaanotto hajosi, mutta kolmanteen saatiin taas vähän petrattua. Vähän paremmin kun päästäis hyökkäämään vielä.

Aleksi Muukkonen, Hurrikaani:

- Ottelu alkoi aika hankalasti, ei oltu heti alusta täysillä mukana. Ei päästy heti mukaan vaikka ottelun aluista ollaan puhuttu paljon. Toiseen erään tuli sitten valmennusjohdolta vähän vahvempaa puhetta ja parannettiin, ja peli jatkuiki tästä hyvin.

Olli Kuoksa, Etta:

- Semmostahan se oli kuin meidän koko syyskausi, taistelua erinäisiä tuulimyllyjä vastaan. Hurrikaani teki riittävästi voittaakseen ja sai kolme pistettä. Tänään ei enempää sanottavaa.

Jussi Heino, Hurrikaani:

- Aleksilta tulikin jo tärkeimmät. Hyvin hyvin vaikea ensimmäinen erä, tehtiin siitä itsellemme tuskien taival. Syötössä ja oikeastaan kaikissa ensimmäisissä kosketuksissa oli hyvin paljon parantamisen varaa. Onneksi ryhtiliike löytyi toiseen erään, ja alkoi kulkea niin syöttö-, vastaanotto- kuin puolustuspelikin. Sen jälkeen penkin päässä oli huomattavasti helpompi olo.

VaLePa ei jättänyt Lakkapäälle joululahjaa

Eipä antanut VaLePa siimaa eikä jättänyt joululahjoja Team Lakkapäälle lauantaina pelatussa lentopallon Mestaruusliigaottelussa Rovaniemellä, vaan marssitti kentälle parhaan mahdollisen kuusikon Mikko Eskon johdolla. Hakkurina pelasi Alberto Cavasin, kun kanadalaishakkuri Jerome Cross oli palannut kotimaahansa parantelemaan vaivojaan. Keskelle tulivat Severi Savonsalmi ja Mikko Karjarinta ja yleispelaajiksi Sakari Mäkinen ja Jiri Hänninen.

VaLePa vei voiton erin 0-3 (19-25, 19-25, 15-25). Joukkue otti ensimmäisessä erässä nopeasti 2-9 johdon, jonka se piti helposti erän loppuun saakka. Lakkapää aloitti ottelun Dixon Reesen ollessa passarina, mutta Lasse Jäntti tuli hänen tilalleen tilanteessa 2-9. VaLePa puolestaan joutui tekemään keskipelaajavaihdon, kun tilanteessa 2-7 Karjarinta ilmeisesti loukkasi hieman itseään ja Tuomas Hautala tuli hänen tilalleen.

Toinen erä alkoi myös VaLePan painostuksella ja se meni 3-7 johtoon, jonka Lakkapää tasoitti vielä Fredric Gustavssonin tehoilla 13-13:een. Tämän jälkeen VaLePa vei erää lähinnä Lakkapään virheiden ansiosta ja vei lopulta helpon erävoiton. Kolmannessa erässä Lakkapää kävi koko ottelussa ainoat kerrat johdossa tilanteissa 5-4 ja 6-5, mutta sen jälkeen VaLePa rallatteli omille teilleen. VaLePan voittoa edesauttoivat eniten Lakkapään pelaajat, jotka tekivät kasapäin ja vielä helppoja virheitä, joten VaLePa ei päässyt edes kunnolla testaamaan omaa peliään.

Lakkapään vastaanottoprosentti 30 ei jättänyt passareille paljon eväitä keskipeliin ja koko ottelussa Lakkapää pelasi keskeltä vain 9 passia, joista tuli vain 4 pistettä. Kun yleispelaajat, ensimmäisessä pelissä loistanut Leiner Aponza sekä Brydon Codd tahkosivat yhteissaldoksi -6, niin Lakkapään osalta ottelu kannattaa unohtaa mahdollisimman nopeasti. VaLePan yleispelaajat Sakari Mäkinen ja Jiri Hänninen pelasivat rutiinipelit, mikä tuotti heille yhteistehosaldoksi +15. Lakkapään ainoa valopilkku ja tähti jouluyössä oli Fredric Gustavsson, joka teki minkä voi 50 prosentin hyökkäystehoilla.

Team Lakkapää - VaLePa
0-3 (19-25, 19-25, 15-25)
Koti:Gustavsson 12/+4,Aponza 10/+3,Berg 4/+1
Vieras:Hänninen 15/+12,Mäkinen 14/+10,Cavasin 10/+1
Ässät 2-5, syöttövirheet 10-4, torjunnat 4-1, hyökkäysvirheet 7-8, hyökkäys% 37-48, vastaanotto% 30-38

x
x

Risto Ruohola, VaLePa

Katsojia:

Savo Volley siirtyi joulutauolle voitto taskussa Kuopiosta

Savo Volleyn Roadshow rantautui pitkästä aikaa Kuopioon, kun Kuopio-hallissa koko syksyn ollut koronarokotuspiste oli purettu pois ja lentopallokentän pystyi jälleen rakentamaan tutulle paikalleen.

Halli oli uusi kokemus myös kotijoukkueelle, sillä hallin valaistus oli uusittu, ja kattoa kohti tähyävien pelaajien piti sopeutua uusista kulmista loistaviin lamppuihin.

Pelipaikka tuntui kuitenkin olevan hieman ongelmallisempi vierasjoukkue Tiikereille, sillä heillä meni reilut kaksi erää ennen kuin pääsivät ottelun juonesta kiinni. Kolmas ottelupallo toi kuitenkin ratkaisun, ja kotijoukkue siirtyi jouluvapaalle 3-0 (25-21, 25-18, 29-27) -voitto taskussaan.

- Pari erää odottelimme, syttyykö Tiikerit pelaamaan vahvemmin, aprikoi Savo Volleyn päävalmentaja Timo Tolvanen.

- Tiikerit on pelannut viime aikoina erittäin hyvin. Onneksi saimme kuitenkin omalla syötöllämme horjutettua heidän hyökkäystään ja toisaalta meidän oma vastaanottomme toimi hyvin.

- Kolmaskin erä oli meillä hallussa kunnes tuli se pieni tivoli. Saimme itsemme kuriin, onneksi.

Tolvasen mainitsema tivoli oli kotijoukkueen esittämä tuomareiden arvostelukierros, minkä seurauksena ensin Andrus Raadik otti keltaisen kortin ja heti perään Tolvanen itse punaisen kortin. Tilanteen seurauksena kotijoukkueen 21-15 -johtoasema kuihtui lopulta tasatilanteeksi – olipa vierailla jopa yksi eräpallokin.

- Olimme kaksi erää perässä heti alusta lähtien, mutta erien loput pelasimme sinänsä hyvin, pohti vieraiden valmentaja Mikko Keskisipilä.

Joukkueet kohtaavat uudelleen heti joulun jälkeen Kokkolassa.

- Meidän täytyy siihen peliin saada Savon vastaanottoa enemmän rikki. Uskon, että kun pääsemme omaan Hollihaan saliimme, siinä onnistummekin.

Kotijoukkueen tehopelaaja oli tällä kertaa Miki Jauhiainen, joka kirjautti teholukemat 10/+10. Hyökkäyksiä hän päätti 64 prosentin teholla.

Andrus Raadik oli totutusti työn raskaan raataja, hän hyökkäsi kolmeen erään kunnioitettavat 38 kertaa, ja päätti niistä 17 kappaletta pisteeseen.

Vastustajallakin parhaimmat tehot löytyivät keskiosastolta: Antti Leppälä saalisti pisteet 11/+5.