Tuore Cupmestari vei voiton ja kaksi pinnaa Akaasta

21.01.2020

VaLePa Sastamalan ja A-Volleyn kamppailu Pirkanmaan lentopalloherruudesta käynnistyi Akaassa ennätysyleisön (668) silmien alla. Ensimmäinen kauden neljästä kohtaamisesta päättyi tiukan taistelun jälkeen edellisen voittoon 2 – 3 (18 – 25, 26 – 24, 23 – 25, 25 – 13, 12 – 15).

Akaa-Volleylla taisi olla kotiyleisön edessä hieman liikaa näyttöhaluja ottelun alussa. Aivan liian pehmeät hyökkäykset seurasivat toisiaan ja vieraat saivat lähes ilmaisia pisteitä. Sastamalalaiset kirivät nopeasti 5 – 10 johtoon. Lisäksi Suomen Cupin kultamitalistit voittivat muutaman pitkän taistelupallon ja sehän tunnetusti nostaa joukkueen tunnelmaa.

Tilanteessa 6 – 14 Oliver Lüütsepp teki ottelun kannalta käänteentekevän pelaajavaihdon. Avauksessa ollut kokenut yleispelaaja Joni Mikkonen vaihdettiin yhtä kokeneeseen Enderwin ’Eddy’ Herreraan. Eddy oli täynnä energiaa eikä tunnetusti peittele pelihalujaan. Joukkue heräsi.

Loppuerä mentiinkin tasatahtiin. Pistekuninkaana kentällä hääräsi VaLePa Sastamala Tampereen hakkuri Mikko Oivanen (6/+6) 62 prosentin tehoilla. Akaa-Volleyn keskipelaajista Mart Naaber onnistui (5/+4) ja tehot 75 prosenttia.

Toinen erä alkoi siitä, mihin ensimmäinen jäi. Kun kotijoukkue oli saanut pelirytmistä kiinni, taistelu alkoi tasaisena. Vaikka vieraat kiipesivät parhaimmillaan viiden pisteen johtoon 13 – 18, Akaa-Volley ei luovuttanut ja vei ratkaisupallot nimiinsä.
Tässä erässä Urpo Sivula otti kentän isännyyden hoitoonsa. Kymmenestä hakkurille tarjotusta passista hakkuri teki kahdeksan pinnaa. Kun ensimmäisen erän torjuntapisteet menivät vieraille 1 – 5, nyt kotijoukkue dominoi verkkoa lukemin 6 – 1.

Kolmas erä oli ottelun tasaisin. Tällä kerralla VaLePa Sastamala Tampere oli lopussa huolellisempi. Akaa-Volleysta voidaan nostaa esiin Akseli Lankisen otteet. Passari teki pari pistettä verkolla ja pari syöttöviivalta. Kun lisäksi hyökkäyskalusto sai ruokaa tasaisesti, mies voi olla tyytyväinen peliinsä.

Neljännessä erässä taisi näkyä VaLePa Sastamala Tampereen sunnuntai-illan koitos Kaupin tuoreessa pelihallissa. Joukkue sortui lukuisiin virheisiin ja Akaa-Volley vei erää selkeästi alusta asti. Se vei hyökkäysprosentit 50 – 30, torjuntapinnat 5 – 1, vastaanoton 62% - 32% ja ässäsyötöt 6 – 1. Akaa-Volleyn tähti oli tällä kerralla Eetu Pennanen (6/+6). Eikä Naaber jäänyt yhtään heikommaksi neljällä torjuntapisteellään.

Ottelun ratkaisu taisi tulla neljännen erän lopussa, kun sastamalalaisten valmentaja Janne Kangaskokko otti Mikko Oivasen ja Erik Sundbergin penkille huilaamaan. Yhtä ratkaisevaa oli Akaa-Volleyn neljä epäonnistunutta hyökkäystä viidennen erän alkuun. Kuten hyvin on tiedossa pitkässä pelissä viimeisen erän avaus on olennaisen tärkeä.

Loppu meni siis vieraiden johtaessa kokoajan Akaan 2 – 0 alun jälkeen. Vaikka Akaa-Volley sai kohtuullisen loppukirin kiitos Lankisen vaikeiden syöttöjen, voittajasta ei ollut epäselvyyttä. Ottelun viimeisen pisteen teki vieraiden parhaana palkittu David Petterson (16/+12). Komeat lukemat keskipelaajalle.

Petterson myönsi, että sunnuntain Cup-finaali painoi vielä jaloissa.

- Hyvin tiukka peli tänään. Meiltä meni Cup-finaalissa paljon energiaa ja vaikka saimme eilisen huilata, tekmistä riitti.

Akaa-Volleyn parhaaksi rankattiin Eddy Herrera (8/+2) ilmeisesti joukkueen sytyttäjänä.

- Hiukan olisi saanut olla tuuria lopussa. Ei muuta kuin valmistautumaan seuraavaan koitokseen.

Akaan tehopakkaus pelissä oli Mart Naaber (16/+12) ja Urpo Sivulakin takoi palloa hyvin viime kauden joukkuettaan vastaan. Hakkurin tilastot näyttävät lukemia (25/+14).

Kangaskokko oli tyytyväinen vastustajan tasoon.

- Akaa on riittävän hyvä ja sytyttää joukkueen kuin joukkueen pelaamaan. Olisi ehkä pitänyt ottaa Oivanen ja Sundberg neljännessä jo aiemmin huilaamaan. Muutoin hyvä peli meiltä.

Valkeakoskelta lähtöisin oleva maajoukkuekeskari Markus Kaurto On Kangaskokon mukaan kuntoutumassa ja saattaa olle pelikunnossa vielä runkosarjan aikana.

Lüütsepp Harmitteli joukkueensa pelin pientä notkahdusta ottelun lopussa.

- Olisimme yhtä hyvin ansainneet voiton tänään. Vastustaja oli kuitenkin parempi ratkaisupalloissa.