TUTO Volley huimalla nousulla voittoon Hurrikaanista - Savo Volley, VaLePa ja Tiikerit muut voittajat

08.12.2022

TUTO Volleyn huima nousu kotivoittoon Hurrikaani-Loimaasta oli keskiiviikon miesten liigakierroksen kovin temppu. VaLePa voitti kotonaan puhtaasti Vantaa Ducksin, Tiikerit samoin vieraissa Hurmoksen ja Savo Volley erin 3-1 Raision Loimun.

TUTO Volleylta uskomaton nousu haudan partaalta voittoon

Mestaruusliigassa varsinaissuomalaisten joukkueiden kohtaamiset jatkuivat, kun TUTO Volley isännöi Kupittaalla Hurrikaani-Loimaata. Vierailijat löytyivät sarjataulukon viidenneltä sijalta ja TUTO Volley paikalta kymmenen, joten Hurrikaani lähti kohtaamiseen lievänä ennakkosuosikkina. Paikallisottelu sisälsi monia vaiheita, tasaisen avauserän jälkeen kamppailu oli pitkään selvästi Hurrikaanin hallinnassa. Saaviseutulaiset näyttivät painelevan vastustamattomasti voittoon. TUTO Volley nousi kuilun partaalta ja pitkältä takamatkalta uskomattomasti neljännen erän voittoon. Hurmos siivitti kotijoukkueen lopulta myös päätöserän voittoon. Päätöslukemat olivat 3-2 (29-27, 18-25, 18-25, 26-24, 15-12).

Hurrikaanin päävalmentaja Jussi Heino oli luonnollisesti pettynyt otteen menetyksen jälkeen.

- Huono maku jää suuhun, kun peli oli jo näpeissä. Hakkuri ei pystynyt tappamaan ratkaisevia palloja. TUTO Volley pelasi tasaista tahtia läpi ottelun, me olimme etenkin toisessa, kolmannessa ja neljännessäkin erässä loppua lukuun ottamatta hyviä. Emme pystyneet nousemaan kyykkäyksen jälkeen.

TuTo Volleyn päävalmentaja Olli Kuoksan fiilikset olivat kaksijakoiset.

- Olimme haudassa avauserän jälkeen. Peli oli niin vahvasti Hurrikaanin hallussa. Emme keksineet keinoja ohittaa Hurrikaanin torjuntaa, väittäisin, että se oli parempaa kuin normaalisti. Se on tietysti suhteessa hyökkäykseen, joka oli meiltä tänään heikkoa. Tästä noususta jäi taskuun kaksi pistettä ja arvona se, ettei periksi anneta ikinä.

Hurrikaanin Mikko Suomalainen manasi ottelun lopun käänteitä.

- Meillä oli hyvä meininki neljännen erän loppuun asti, sitten emme saaneet peliä poikki ja lumipallo lähti vyörymään. Viides erä oli sitten vaikeaa. Oma punainen kortti tuli protestoinnista.

TUTO Volleyn Tatu Vuorenmaa oli tyyni oma itsensä.

- Tuntui niin kuin olisimme nousseet haudan partaalta, se oli hyvä nousu, joka rakentui pitkistä syöttöputkista.
Tasaisuudesta Hurrikaanin ylivoimaan

Pelin ensimmäisessä erässä Hurrikaani oli alkupuoliskolla hallitseva osapuoli, kun joukkueen laitatorjunta pysäytti turkulaisten hyökkäyksiä. TUTO Volley tuskaili läpi periodin syöttövirheidensä kanssa, mutta roikkui taistelussa mukana Antti Karttusen ja Matias Tihumäen tehokkailla hyökkäyksillä. Erän ratkaisuhetkiä joukkueet etenivät rinta rinnan. Hurrikaanilta esiin astui hakkuri Kristers Dardzans. Ratkaisu nähtiin vasta jatkopalloilla, joissa TUTO Volley oli niukasti vahvempi. Toisessa erässä komento oli väkevästi loimaalaisten hallussa, kun Hurrikaani takoi tehokkaasti pisteitä Nooa Marttilan ja Mikko Suomalaisen johdolla, vuorostaan TUTO Volleyn virhesuma jatkui ja turkulaisten hyökkäys oli myös tukkoista. Hurrikaani kirjasi erän selvästi nimiinsä.
Pitkä erätauko ei juurikaan joukkueiden välisiä asetelmia muuttanut, Hurrikaani hallitsi kenttätapahtumia lähes mielin määrin. Loimaalaisten torjuntapeli hyydytti järjestäen kotijoukkueen ratkaisuja. Yhtenä takuumiehenä hääri Miika Haapaniemi. TUTO Volleyn harvoja valonpilkahduksia lukuisien virheiden lomassa tarjoilivat keskitorjujat Vuorenmaa ja Roope Keskinen, jotka pyrkivät hinaamaan joukkuetta. Hurrikaanin hyökkäyspeli pyöri monipuolisesti laidoilta arkkitehteinä Lauri Vanhanen ja Dardzans. Vierasjoukkue jopa sai kruisailla säästellen erävoittoon.

Neljännessä erässä edettiin jälleen pitkään puhtaasti loimaalaisten tahdissa vahvan torjunnan säestämänä, jota pyöritti seinän tavoin järkähtämätön Suomalainen. TuTo Volley näytti paikoin jopa aseettomalta sortuessaan virheisiin. Kupittaan palloiluhallin yleisö oli jo valmistautunut poistumaan paikalta, kunnes kotijoukkue heräsi taisteluun viimeisellä mahdollisella hetkellä ja kampesi Keskisen pitkällä syöttövuorolla itsensä 19-24- tappioasemasta voittoon, kun Tihumäki otti ohjat käsiinsä tempomalla palloa toistuvasti lattiaan ja latvialaishakkuri Dardzans teki virheitä omissa hyökkäyksissään.

Viidennessä erässä kuskin paikalla oli TUTO Volley, joka oli syttynyt kunnon liekkiin taiteluilmettä uhkuvana. Onnistujiin kuuluivat Keskinen, Joonas Kontio sekä kirivaihteen käynnistänyt Tihumäki. Hurrikaani sai periodiin kehnon startin, kun Suomalinen nappasi protestoinnista punaisen kortin ja loimaalaiset joutuivat jahtaajan paikalle ennen ensimmäistäkään palloa. Vierasjoukkue roikkui tiiviisti kintereillä, mutta TUTO Volley ei ollut enää pysäytettävissä ja isännät veivät kaksi pistettä Hurrikaanin tyytyessä yhteen. TUTO Volleyn kausi jatkuu viikonloppuna vieraspelien tuplalla Karelian Hurmosta ja Savo Volleyta vastaan.

Savo Volley torjui Loimun sammuksiin

Raision Loimu jäi keskiviikkona ensimmäistä kertaa tällä kaudella kotikentällään pisteittä, kun Savo Volley haki 1-3 (16-25, 25-21, 17-25, 21-25) vierasvoiton Kerttulasta. Samalla Savo Volley katkaisi kolmen ottelun mittaisen tappioputkensa. Joukkueiden edellisen kohtaamisen Kerttulassa lokakuun lopussa Loimu voitti 3-1, mutta nyt parketilla oli hyvin eri näköinen vierailija, joka torjui ja puolusti kotijoukkuetta paremmin.

Kaikista hienon asia oli kolme erävoittoa ja sarjapisteet meille. Lähdettiin hyvin keskittyneinä ja rauhallisesti hitaasti kiihdyttäen. Tällaista peliä me tarvittiin. Yleisökin tykkää, kun kentällä on elämää. Torjuntapeli oli eilen hyvää ja tänään siinä oli vielä isompi haaste ja onnistuttiin hyvin. Viimeksi täällä hävittiin puolustamalla ja nyt vastattiin samalla aseella, totesi Savo Volleyn päävalmentaja Timo Tolvanen.

Loimulaisittain ottelun positiivisimmaksi anniksi jäi iso junioreiden määrä katsomossa, sillä kyseinen ottelu oli Loimun perinteinen junnuesittely-ottelu, jossa pitkällä erätauolla kentän valtasivat kaikki oranssi-mustissa pelaavat.

Harmittaa vietävästi, että pisteitä ei tänään tullut. Samaan hengenvetoon täytyy kehua, että Savo Volley oli ihan eri näköinen kuin viime kerralla Kerttulassa ja ansaitsi pisteet. Meillä oli hyviä hetkiä ja sitten oli huonompia hetkiä, mutta ei löytynyt sitä torjunnan ohittajaa tai oikeita ratkaisuja. Noin kovaa torjuntaa vastaan se näyttää sitten pahalle. Tämä ei ollut meiltä ihan huono peli, mutta vastustaja oli tänään kovempi, harmitteli Loimun päävalmentaja Mika Rantanen.

Jo ottelun avauserän alku lupasi loimulaisittain hikistä iltapuhdetta, kun Savo Volley asteli heti 0-4 johtoasemaan ja Loimun syyskauden ykkösnyrkki Joonas Jokela ei saanut päätettyä palloja parkettiin aiempien otteluiden tehoin. Loimu oli tuntuvalla takamatkalla koko erän ajan. Erän loppupuolella valmennus haki piristystä vielä vaihtamalla yleispelaajaksi Eetu Kulmalan Väinö Rahkon tilalle ja hakkuriksi Aapeli Koukin Jokelan tilalle.

Toinen erä näytti jo tulevan kotijoukkueelle, kun Jokelan ässä kirjautti tulostaululle 18-13 lukemat. Savo Volley ei kuitenkaan kantanut periksi, vaan nousi tasoihin tilanteessa 21-21, kunnes Loimu nappasi kaksi erävoiton varmistanutta torjuntaa. Pitkän erätauon junnuesittelystä palattiin tositoimiin siis tasatilanteessa 1-1. Kolmannen erän ratkaisuhetkillä Savo Volleysta nousi esiin hakkuri Veikka Lindqvist, joka torjui kaksi kertaa peräkkäin Loimun virkaveljensä passari Ilja Ivanovin pommittaessa pahoilla syötöillä Loimua.

Neljännessä erässä Loimu nousi omasta mielestään jo 11-8 johtoasemaan, kun Väinö Rahko painoi pallon torjunnan käsistä katsomon puolelle, mutta ottelun tuomaristo ei ollut varma mitä tapahtui ja otti uuden pallon. Tämän Loimu tuhri syöttöruudusta ja hetkessä niin sanottu momentum oli kääntynyt vieraiden hyväksi. Ottelun loppuun asti Savo Volley oli piirun joka osa-alueella Loimun edellä. Isoin ero oli torjunta-puolustuspelaamisessa, joka oli läpi illan tärkeimpiä voiton avaimia.

Vieraiden parhaan pelaajan palkinnon pokkasi hakkuri Veikka Lindqvist, mutta valinta olisi voinut hyvin osua myös keskipelaaja Aleksej Zhbankoviin. Nämä pelaajat myös valmentaja Timo Tolvanen nosti esiin ottelun jälkeen: ”Loimun kaatamiseen tarvitaan koko porukka, mutta Zhbankov ja Lindqvist onnistuivat niin eilen kuin tänäänkin erinomaisesti.”

Loimun ottelut jatkuvat Raisiossa jo lauantaina, kun PerPo saapuu Rovaniemeltä Raisioon vierailulle.

Tiikerit löi Hurmoksen suoraan kolmessa erässä

Karelian Hurmos ja Kokkolan Tiikerit iskivät yhteen keskiviikkoiltana Joensuun urheilutalolla. Joukkueiden kohtaamisesta ennakoitiin tasaista, mutta aina ennakko-odotukset eivät kohtaa todellisuuden kanssa. Katsomoon väriä toivat haalareihin pukeutuneet opiskelijat, jotka pääsivät seuraamaan liigalentopalloa maksutta.

Avauserä eteni Tiikereiden tahtiin, ja Hurmoksen pelissä oli aistittavissa pientä rauhattomuutta. Vieraiden hakkuri Daniel Thiessen löi palloa välillä torjunnan yli ja keskimiehet Antti Leppälä ja Rami Rekomaa olivat niin ikään vahvassa vireessä. Hurmoksen peliä tylsytti ennen kaikkea Tiikereiden torjunta, johon kotijoukkue törmäsi peräti kuudesti. Eetu Häyrinen teki Hurmokselle neljä ja Mikko Räsänen kolme pistettä, mutta ilonaiheet jäivät vähiin ja Tiikerit vei erän nimiinsä selvin numeroin 25-17.

Toisen erän alku oli Hurmokselle vaikea ja erän puolivälin koittaessa pelaavasta seitsikosta oli vaihtunut kolme miestä. Kentälle tulleet Lauri ja Lasse Jylhä sekä Janne Marttila rauhoittivat kotijoukkueen peliä ja erän loppua kohden onnistumisiakin tuli. Häyrinen pelasi hyvän erän tehoilla 6/+5 Nuutti Niinivaaran säestäessä neljän pisteen virheettömällä saldolla, mutta Tiikereiden reilu johtoasema kesti. Thiessen kiristi ruuvia entisestään ja takoi kahdeksan pistettä ja avauserässä loukkaantuneen Arttu Tupelin tilalle tullut Jere Mäkinen kuritti Hurmosta viiden pisteen edestä. Loppulukemat kirjattiin vieraille 25-20.

Kolmas erä oli ottelun selvästi tasaisin ja Hurmos hallitsi sitä pitkään jatkaen siitä, mihin edellisen erän lopussa jäi. Hienosti taistelleen kotijoukkueen onnistujiin lukeutuivat Häyrinen ja seitsikossa jatkaneet yleispelaajat Marttila ja Jylhä, mutta erän loppua kohden Tiikerit nousi mukaan voittotaisteluun yleispelaajakaksikko Mäkisen ja Teemu Lahden tehoilla. Vähillä virheillä alun haparoinnin jälkeen pelannut Tiikerit oli lopussa hieman Hurmosta terävämpi ja ratkaisi erän kahdella perättäisellä tappotorjunnalla.

”Pelattiin aika ehjä peli, ei tullut sellaista ailahtelua kuin aiemmin tällä kaudella. Vastaanotto kesti aika hyvin, puolustettiin aika hyvin ja hyökättiin tehokkaasti. Aina voi omaa suoritusta vähän parantaa, mutta voi olla tyytyväinen” kommentoi Tiikereiden ehdottomiin onnistujiin lukeutunut libero Aleksi Mäkiluoma lehdistölle ottelun jälkeen.

”Pettynyt joukkueen esitykseen. Luultiin olevamme valmiita, mutta ei pystytty sitten pelaamaan Tiikereitä vastaan. Tiikerit syötti leijaa hyvin ja tehtiin aika paljon virheitä. Meidän pitää päästä hyökkäämään paremmin. Tämä oli hyvä herätys meille, mitä vaatii voittaminen tässä sarjassa. Oma esitys oli sama joukkueen kanssa, ei riittävä tänään” tuumi Hurmoksen MVP-palkinnon pokannut Häyrinen.

”Meidän silmin katsottuna suhteellisen ehjä esitys. On ollut haasteita pelin tason pysymisen kanssa, mutta tänään se kantoi aika hyvin. Syöttö oli hyvä ja torjunta-puolustus hoiti loput. Saatiin hyökättyä myös tehokkaasti” analysoi Tiikereiden päävalmentaja Mikko Keskisipilä.

”Aika hyvin Eetu tyhjensi pajatson meidän pelistä. Saatiin myös näyttämään Tiikereiden syöttö hyvältä. Oli siellä muutama ässä, jotka olivat hyviä syöttöjä mutta myös sellaisia, joita ei saa tulla tässä sarjassa. Tiikeri pelasi hyvin omaa pelityyliään ja heille ansaittu voitto. Ei kannata enää huomenna miettiä, lähdetään parantamaan tekemistä” mietiskeli puolestaan Hurmoksen päävalmentaja Matti Alatalo.

Hurmoksen pelit jatkuvat kotiluolassa lauantaina TUTO Volleyn vieraillessa Joensuussa. Tiikerit saa puolestaan hengähtää hetken, sillä seuraavan ottelunsa se pelaa Kokkolassa Savo Volleytä vastaan 17.12.

VaLePa varmaan voittoon

VaLePa Sastamala Tampere lähti peliin kuusikolla, jossa passarina pelasi Mikko Esko, keskipelaajina Jacob Ekman ja Severi Savonsalmi, toisen yleispelaajan paikan otti Ben-Simonin Bonin Sakari Mäkisen rinnalla, hakkurina Urpo Sivula ja liberona Eetu Pennanen. Ducks puolestaan otti passariksi Joona Väänäsen, keskelle Lauri Lehtosen ja Henrik Porkan, yleispelaajina aloittivat Sergej Drobnic ja Ville Kattelus, hakkurina Alek Rastamo ja liberona Louis Pineau. Pukkipaitojen vastaanotto toimi jälleen loistavasti ja Mikko Esko pystyi jakamaan hyökkäysvastuuta tasaisesti. Kolmannessa erässä haastoi jo kotijoukkuetta tosissaan, mutta VaLePan rutiini oli liikaa vantaalaisille.

VaLePa Sastamala Tampere – Vantaa Ducks 3-0 (25-19, 25-11, 25-21)

Ensimmäisessä erässä VaLePalla oli unelma-alku. Ducks ei onnistunut tarpeeksi tarkasti vastaanotossa ja VaLePan torjujat vaimensivat Ducksin hyökkäysyritykset. Kotijoukkue karkasi jo 15-5 johtoon. Tämän jälkeen muutaman hienon puolustuspallon jälkeen Ducks pääsi kamppailuun mukaan. Tilanteessa 21-14 Ducksin valmentaja Mika Rajala teki tuplavaihdon Tommi Mäkelä tuli passariksi ja Kalle Kattelus hakkurin paikalle. Drobnicin ässän jälkeen Kalle Katteluksen kahdella hyökkäyksellä Ducks tuli neljän pisteen päähän 22-18. Urpo Sivulan nelospaikan hyökkäyksellä eräpalloon ja Mikko Eskon torjunalla erä Sastamalaan.

Toinen erä oli selvää VaLePa-hallintaa. Jacob Ekamanin kahdeksan peräkkäisen syötön jälkeen VaLePa johti jo 11-2. VaLePa otti erässä 6 torjuntaa ja Ducksin hyökkäysprosentti jäi 17.

Kolmanteen erään Ducksin yleispelaajaksi tuli Kalle Kattelus ja VaLePan toiseksi keskipelaajaksi Mikko Karjarinta. Kahden selvän erävoiton jälkeen pukkipaitojen ote hieman löystyi. Ducks terävöitti hieman aloitussyöttöään ja VaLePan vastaanotto hieman vaikeutui. Erää edettiin tasaisesti tilanteeseen 15-15. Sen jälkeen Sivulan hyökkäyspisteellä, Savonsalmen ässäsyötöllä ja Eskon torjunnalla kotijoukkue eteni 18-15 johtoon ja piti johdon erän loppuun asti. Drobnicin ässäsyötöllä Ducks tuli kahden pisteen päähän. Kangaskokon oikea-aikainen aikalisä toi syöttövirheen. Ottelu päättyi erässä pirteästi pelanneen Savonsalmen kahteen peräkkäiseen hyökkäyspisteeseen.

Ben-Simon Bonin täytti hienosti saamansa mahdollisuuden, joukkueen paras vastaanottaja, hyökkäys 60% teholla ja 2 torjuntaa. Urpo Sivula näytti mahtinsa kolmannen erä tiukoissa tilanteissa. Hän päätti monia ns. roskapasseja tehokkaasti kenttään. Severi Savonsalmi teki pelin alussa kaksi hyökkäysvirhettä, mutta nousi kolmannessa erässä isoon rooliin.

Ducksin selvä ykkönen tänään oli libero Lousi Pineau, loistavalla vastaanotolla ja puolustuspelaamisella.

Ulla Yli-Hongisto ja kaupunginjohtaja Jarkko Malmberg palkitsivat MVP:t
VaLePa Ben-Simon Bonin
Ducks Louis Pineau

Hyvinvointiapteekki Sastamala palkitsi pelin ykkössuorituksen tuotepalkinnolla ”ykköset yhdessä” Severi Savonsalmi

Pineau Louis:

- Tiesimme että ottelu on hankala, ValePa on erittäin vahva joukkue. Keskitymme tästä seuraavaan otteluun. Jos häviämme, olen myös pettynyt omaan peliini.

Ben-Simon Bonin:

- Peli kulki hyvin. Ensimmäinen erä oli kaksijakoinen, alku lähti hyvin liikkeelle, mutta eränloppupuolella teimme myös omia virheitä. Olen tyytyväinen toiseen erään ja erityisesti, että pystyimme pelaamaan korkealla tasolla. Olen tyytyväinen kolmannen erän voittoon, ja pystyimme voittamaan sen erän tasaisuudesta huolimatta.

Mika Rajala:

- Tottakai on haastava tilanne, päävalmentaja on kotona kipeänä. Koitimme saada hyvää meininkiä kentälle. Toinen erä oli pannukakku, mutta kolmannessa erässä pystyimme haastamaan VaLePaa hyvällä tasolla. Täytyy olla ylpeä, että saatiin pitkän erätauon jälkeen hyvä taisteluilme kentälle. Pudotuspelejä kohden mennään ja olemme tottuneet olemaan joukkue, joka taistelee vahvasti.

Janne Kangaskokko:

- Tyytyväinen 3-0 voittoon, mikä oli meidän tavoitteena. Selkeästi Ducks ei ollut virkeimmillään alussa ja tämä vaikutti meidänkin toimintaan. Saatiin kuitenkin hyvä peli-ilme pidettyä ja siihen olen tyytyväinen. Oma fokus ja taso on pidettävä korkealla ja ei pidä lähteä mukaan vastustajan alavireisyyteen. Toinen erä erittäin hyvää peliä ja 6 torjuntaa. Ben-Simonilla hyvä pelikokonaisuutena ja hän teki juurikin niitä asioita, joita olemme keskustelleet.

Suomen cupissa vastaan tulee Savo Volley ja kaksi peliä ollaan tällä kaudella heitä vastaan pelattu. Ottelu tulee varmasti olemaan henkien taisto ja lähdemme haastamaan hallitsevaa cupin mestaria.

VaLePa - Vantaa Ducks 3-0
25–19, 25–11, 25–21
Koti:Sivula 18/+15, Bonin 11/+8, Savonsalmi 9/+6
Vieras:Drobnic 13/+0, Rastamo 11/+2, Kattelus 5/+0