TUTO Volley ja Ducks makeisiin voittoihin - siipirikko VaLePa ylivoimainen kotonaan

08.01.2022

TUTO Volley taisteli lauantaina kauden ensimmäisessä viisieräisessään voiton Nousiaisten Nouste Areenalla Hurmoksesta, VaLePa murskasi naapuri Akaa-Volleyn Sastamalassa ja Ducks otti makean 3-1 -voiton Helsingin urheilutalolla vierailleesta Raision Loimusta.

VaLePa hyökkäsi voittoon vahvasti ja virheettömästi

VaLePa Sastamala Tampere – Akaa-Volley 3-0 (25-22, 25-15, 25-20)

VaLePan ja Akaa-Volleyn tammikuun odotettu ja hyvin valmisteltu ottelu koki ensimmäisen takaiskun, kun koronarajoitusten vuoksi peliä ei voitukaan pelata Seinäjoen Urheilutalolla. Rajoitusten vuoksi ei yleisöä voinut ottaa myöskään Sastamalassa eikä VaLePan kotiyleisö päässyt näkemään Olli Kunnarin paluuta Vexve Areenalle.

Vastoinkäymisiä on ollut myös VaLePan joukkueella. Tuomas Hautalan loukkaantuminen Loimu-pelissä osoittautui akillesjännevammaksi ja Hautala on pois pelikentiltä koko loppukauden. Mikko Karjarinta oli tänään jalkavamman vuoksi poissa kokoonpanosta. Tuomas Tihumäki saatiin nopealla aikataululla VaLePan 2-sarjajoukkueesta paikkaamaan keskipelaajapulaa. Myös Alberto Cavasin jäi sairastumisen vuoksi pois päivän pelistä.

Aloituskokoonpanot
VaLePa: Esko, Savonsalmi, T. Tihumäki, Mäkinen, Hänninen, M. Tihumäki, Ruohola L
Akaa-Volley: Välimaa, Sinkkonen, Pitkänen, Mikkonen, Kollo, Sivula, Köykkä L

VaLePa marssi ottelussa selkeään voittoon poikkeuksellisen tehokkaalla hyökkäyspelillä. Joukkue teki koko ottelussa vain kaksi suoraa hyökkäysvirhettä. Koko joukkueen hyökkäysteho oli 65%:a. Akaa-Volleyn hyökkäysten päättäminen 51%:n teholla on kohtuullinen, mutta 9 suoraa hyökkäysvirhettä oli tänään liikaa huippuvireiselle VaLePalle. Akaan 14 aloitussyöttövirhettä pukkipaitojen 7 vastaan lisäsi pistetiliä VaLePan eduksi. Myös puolustuspelissä ja jatkopalloissa kotijoukkue oli vastustajaa etevämpi selvästi.

Severi Savonsalmi on parantanut peliään sarjan edetessä ja nyt tuli hänen paras pelinsä VaLePassa. Hän teki 8 hyökkäyspistettä 73%:n teholla ja otti 3 torjuntaa. Savonsalmen yläkierrehypäri on melko varma ja tänään tuli kaksi ässäsyöttöä. Karkun kyläkauppa palkitsi Savonsalmen ansaitusti VaLePan parhaana. VaLePassa on kolme pallotaituria Sakari Mäkinen, Jiri Hänninen ja Mikko Esko, joiden suorituksia on ilo seurata. Missään tilanteessa ei tule kiire ja valikoimasta löytyy huippusuorituksia ihasteltavaksi. Hakkuri Matias Tihumäki on erinomainen torjuja. Hän pääsee usein hyökkäämään hyvistä paikoista ja käyttää hienosti tilanteet joukkueensa hyväksi. Tuomas Tihumäki tuli 2-sarjasta takaisin liigapeleihin muutaman vuoden tauon jälkeen ja täytti paikkansa kunnialla.

Akaa-Volleyn keskipelaaja Sauli Sinkkonen oli joukkueensa paras pistemies. Laitureista Joni Mikkonen oli ykkönen, mutta myös Kristo Kollo pelasi hyvän pelin. Kollo piteli selkäänsä toisessa erässä ja kolmannessa erässä hänen paikallaan pelasi Kasimir Vuorinen.

Joni Mikkonen:

- Ei lähtenyt peli käyntiin tänään. Kovimpia porukoita vastaan pelataan koko ajan alle oman tason. VaLePalla ollut harmittavia loukkaantumisia, mutta pelasivat tosi hyvin. Syöttö ei meillä tänään kulkenut.

Severi Savonsalmi:

- Ollaan reenattu hyvin ja odotettiin kovaa peliä. Syötettiin itse hyvin, joka vaikeutti varmasti vastustajan peliä.

Olli Kunnari, Akaa-Volleyn päävalmentaja:

- Vaikea peli, ei voi olla tyytyväinen tuloksesta ja vielä tavalla millä se tuli niin jäi kaivelemaan. Syöttö vastaanotto oli isossa roolissa, mutta erityisesti VaLePan vahva hyökkäyspeli teki ottelusta vaikeaa voittaa.

Janne Kangaskokko, VaLePan päävalmentaja:

- Erittäin hyvä fiilis voitosta ja vielä hyvällä pelillä. Kuusikosta yksi pelaaja vaihtui niin päästiin pelaamaan vahvasti. Vaikka kaksi loukkaantumista samalla viikolla niin pystyttiin käsittelemään joukkueena käsittelemään asia hyvin ja saatiin samalla hieman agrea ja buustia kentälle. Tuomas Tihumäki tuli hienosti avuksi joukkueeseen. Sama ralli jatkuu ja nopealla syklillä tulee seuraava ottelu keskiviikkona vastaan.

VaLePa - Akaa-Volley
3-0 (25-22, 25-15, 25-20)
Koti:Savonsalmi 13/+10,Hänninen 12/+8,Mäkinen 8/+6
Vieras:Sinkkonen 11/+6,Sivula 10/+0,Mikkonen 9/+3
Ässät 5-4, syöttövirheet 14-7, vastaanotto 52%-39%, hyökkäys 65%-51%, torjunnat 6-5

Joukkueiden MVP:t
VaLePa: Severi Savonsalmi
Akaa-Volley: Joni Mikkonen

Risto Ruohola, VaLePa

TUTO Volley vei melkoisen jännärin Nousiaisissa

Lentopallon Mestaruusliigassa TUTO Volley ja Karelian Hurmos mittelivät Nousiaisissa sarjapisteistä pidemmän kaavan kautta. Ottelu sisälsi monia eri vaiheita ja molemmat joukkueet olivat vuorotellen niskan päällä, mutta lopulta TUTO Volley oli kamppailussa vahvempi ja nappasi kaksi sarjapistettä mukaansa erin 3-2 (23-25, 25-23, 30-28, 16-25, 15-5) Kotijoukkueen parhaana palkittu Ossi Rumpunen näki pelin kaksijakoisena.

- Peli oli vaihtelevan hyvää, oli aika aaltoilevaa meiltä ja vastustajalta, jos olisimme saaneet pidettyä tason yllä paremmin olisi peli ollut lyhyempi. Tänään joukkueen päät eivät painuneet erätappioiden jälkeen. Tiesimme, että voimme voittaa tänään. Halli oli hyvä, jossa oli helppo pelata. Harmi, ettei yleisöä voinut ottaa paikalle, Rumpunen totesi poikkeuksellisista olosuhteista.

Hurmoksen Ville Louhela manasi ailahtelevuutta joukkueensa otteissa.

Kolme ensimmäistä erää olivat tasaisia. Neljännessä erässä saatiin syöttöputkia ja päästiin nopeasti karkuun, se oli välierä. Oma peli kuvastaa oikeastaan koko joukkueen peliä, oli hyviä pätkiä ja sitten perään huonoja pätkiä. Ei löydetty oikein tasaisuutta ja passarillekin oli varmasti vaikea peli. TUTO Volley puolusti tänään hyvin ja se aiheutti meille turhautumista. Pitkä ilta, joten riittää palauteltavaa huomiselle, Louhela sanaili.

Kamppailun ensimmäinen erä oli vaiherikasta lentopalloa, jossa hallintajaksot vaihtelivat joukkueiden välillä. Erän alkupuolta hallitsi Hurmos, joka kiskaisi itsensä reiluun johtoon. TUTO Volley kuitenkin sai hiljalleen juonesta kiinni ja kiri eron umpeen ja otti komennon kenttätapahtumista vahvan laitapelin tahdittamana. Loppua kohden peli tasoittui Hurmoksen napattua otteen takaisin omilla laitaonnistumisillaan, ja joensuulaiset kykenivät kääntämään erän tiukat ratkaisupallot edukseen.

Toisessa erässä tasainen vääntö jatkui molempien joukkueiden tehdessä pisteitä vuorotellen. Pelin kuluessa molemmat joukkueet alkoivat myös tehdä enemmän virheitä syöttöruudussa. Kotijoukkue näytti jo hieman karkaavan erän puolenvälin jälkeen, mutta Hurmos kuitenkin kiristi otettaan ja tasoitti lukemat ja kahteenkymmeneen pisteeseen joukkueet saapuivat tasatahtia. Toisen periodin herruudesta käytiin armotonta vääntöä. Pitkissä taistelupalloissa TUTO Volley oli lopulta parempi Rumpusen johdolla.

Kolmannessa erässä pelin kulku oli tasaista eikä isoja eroja nähty. Laitahyökkäykset olivat isossa arvossa molemmin puolin. Alkutahdit menivät hienokseltaan Hurmoksen hallinnassa, mutta kotijoukkue roikkui ja vaani sitkeästi kannoilla. Joensuulaisilta eniten pisteitä naputti tehokas hakkuri Ville Louhela ja isäntien puolelta onnistujiin lukeutuivat laiturit Eemeli Kouki ja Einari Koivisto. Pelin viihdearvo ja jännitys olivat huipussaan, kun molemmat joukkueet taistelivat tosissaan pisteistä. Erän ratkaisusta muovautui jälleen pitkien pallorallien ja puolustusten värittämä kova taistelu, jossa eräpalloja tuli puolin ja toisin. TUTO Volley onnistui kuitenkin lopulta niittaamaan ratkaisun laidalta tappavan tehokkaasti.

Neljännessä erässä peli ratkesi alkuvaiheessa nopeasti Hurmoksen hyväksi Louhelan pommitettua pitkällä syöttöputkella selkeän marginaalin ja loppuerä oli lähinnä vain viidennen erän odottelua ja virheiden värittämää pelaamista.

Päätöserässä osat kääntyivät päälaelleen, kun TUTO Volley tempaisi lyhyessä erässä selkeän eron taululle Tatu Vuorenmaan johtaman torjunnan ja pitkän syöttöputken sekä Rumpusen hyökkäysten avulla. Turkulaiset vaikuttivat paikoin pysäyttämättömiltä ja vaikean oloisetkin ratkaisut päätyivät pisteiksi Hurmoksen kenttäpuolelle. TUTO Volleyn päävalmentaja Ruslan Zhbankov oli mielissään suojattiensa suorituksesta.

- Pitkissä ralleissa molemmat joukkueet pelasivat hyvin. Neljäs erä oli meiltä huono. Pitää kuitenkin muistaa, että pelasimme kovaa joukkuetta vastaan ja onnistuimme hyvin, Joukkuepeli oli tänään avain voittoon, Zhbankov summasi kompaten Rumpusta.
Hurmoksen päävalmentaja Matti Alatalo löysi yksinkertaisen syyn tappiolle.

- TUTO Volley pelasi tänään paremmin kuin me. Neljännessä erässä syötimme hyvin. Oli ajoittain virheherkkää pelaamista puolin toisin. Kaveri puolusti sitkeästi, oli parempi jatkopalloissa ja naulasi meidät selkeästi viidennessä erässä. Pitkiin ralleihin oli varmasti osasyy puolustuksessa, joka turhautti meitä ja alettiin räiskiä hyvistäkin paikoista. TUTO Volley syötti hyvin ja sai vastaanottoa rikki ja ei päästy ratkomaan isoista palloista, vaan oltiin ongelmissa niissä, Alatalo tiivisti.

Ducks ei antanut Loimulle mahdollisuuksia Helsingissä

Vantaa Ducks - Raision Loimu 3-1 (22-25, 26-24, 25-21, 25-19)

Vantaa Ducksin ja Raision Loimun kauden toinen kohtaaminen tarjosi hyvää viihdettä ja tasaisia palloja. Ottelu pelattiin Helsingin urheilutalossa koronatilanteen takia tyhjille katsomoille. Vantaa Ducksin kannattajat olivat kuitenkin ostaneet 265 lippua katsomon tyhjille tuoleille.

Ensimmäinen erä alkoi hyvin tasaisissa merkeissä. Alek Rastamo oli liekeissä ja lopetti monta hyvää hyökkäystä raisiolaisten parkettiin. Myös Keenan Sanders hyökkäsi tehokkaasti keskeltä.

Tasoissa mentiin aina tilanteeseen 22-22. Sen jälkeen Ducks sortui virheisiin. Ensin Alek Rastamolta tuli harmittava viivarikko, jonka jälkeen Martko Määttäsen lyönti eräpallotilanteessa painui leveäksi. Erä vieraille 22-25.

Toinen erä alkoi kuten ensimmäinen, mutta erän puolessa välissä Ducks pääsi jo 17-12 johtoon. Lauri Lehtonen sai torjuntatilastonsa auki ja Ville Kattelus hyökkäsi rohkeasti ja tuloksellisesti joka tilanteessa. Loimu puolestaan teki runsaasti virheitä varsinkin syöttöruudussa.

Siitä huolimatta raisiolaiset tulivat rinnalle tilanteeseen 24-24, kun ankat sortuivat omiin virheisiin. Ratkaisupalloissa Ducks oli kuitenkin vahvempi, ensin Keenan Sanders hyökkäsi tehokkaasti keskeltä, jonka jälkeen Joona Väänänen torjui ankoille erän. Loppulukemat 26-24.

Kolmas erä alkoi Loimun komennossa ja vieraat pääsivät jo 2-6 karkuun. Juho Rajala otti aikalisän, jonka jälkeen Ducksin peli taas kulki. Varsinkin keskeltä peli sujui hyvin, vaikka torjunta ei ollut ihan totuntunlainen. Kun Ducks kerran tilanteessa 10-9 meni johtoon joukkue ei sitä käsistään enää päästänyt. Ville Kattelus jatkoi tehokkaana, kuten myös Alek Rastamo. Erä päättyi Rastamon komeaan hyökkäykseen ja numerot 25-21 Ducksille.

Neljäs erä olikin sitten jo Ducksin näytöstä. Torjunta toimi taas ja Rastamo syötti tehokkaasti pari ässää ja muilla syötöillä vastustajan vastaanotto rikki. Ankat johtivat jo 20-13, mutta Loimu pääsi tilanteeseen 23-19. Sen lähemmäksi ankat eivät vastustajaa päästäneet, erä ankoille 25-19.

Eetu Mäki, Loimu:

“Pelattiin aika huonosti, ottelu ratksi siihen, että Ducks puolusti hyvin. Tämä oli meiltä huono peli”.

Ville Kattelus, Ducks:

“Olen ihan tyytyväinen peliin, saatiin side out toimimaan. Passia voi heittää joka puolelle ja peli toimii. Tässä joukkueessa on kiva pelata ja kyllä me lähdemme kaikkia pelejä voittamaan.

Raision Loimu, valmentaja Aitor Barreros:

“Olin mielestäni rauhallinen, en oikein ymmärrä miksi sain keltaisen kortin. Tämä ottelu ratkesi Ducksin hyvään puolustukseen, varsinkin libero oli todella hyvä.”

Vantaa Ducks, valmentaja Juho Rajala:

“Tottakai olen tyytyväinen voittoon, mutta vielä enemmän lämmittää mieltä tapa, jolla se tuli. Meillä oli laadukas hyökkäyspeli ja pääsimme käyttämään koko arsenaalia. Kaksi erää oli tiukkaa, sen jälkeen olimme kuskin paikalla.