Seuraa meitä somessa:

Uransa päättävä Toni Kankaanpää: Joskus se päätös on tehtävä

29.02.2020

Täysillä, mutta hymy huulessa. Näin neuvoo Vantaa Ducksin kapteeni Toni Kankaanpää joukkuetovereitaan pelaamaan jatkossa. Itse hän lopettaa pitkän uransa huippulentopalloilijana tähän kauteen.

Kysymykseen onko päätös lopullinen Kankaanpää vastaa lyhyesti ja painokkaasti: On. Saldona on yli 400 ottelua ja miltei 5000 pistettä Suomen pääsarjassa ja pelejä myös ulkomailla.

Loppukausi 2019-2020 on sujunut ankkalaumalta hyvin ja joukkueen kapteeni toteaakin, että kun hän saa olla terveenä niin hän pärjää edelleen kentällä hyvin.

“Mutta aikansa kutakin, joskus se päätös on tehtävä”, hän sanoo.

Lentopallo on enemmän tai vähemmän kuulunut Toni Kankaanpään elämään yli 30 vuotta. Hänen isänsä harrasti lajia Puistolassa ja itse hän aloitti palloilun PuMassa Puistolan kirkon liikuntasalissa pikkupoikana. Jalkapallo, katusähly ja judo kuuluivat myös nuorempana harrastuksiin, mutta lentopallo oli se laji, joka vei voiton.

Monia mestaruuksia

Lentopallossa ja beach volleyssa Toni on pärjännyt erinomaisen hyvin. Uraan kuuluu mestaruuksia useamman maan sarjoista, maajoukkue-edustusta ja arvokisamitalleja beach volleysta. Suomessa pelatessaan hän on pysynyt uskollisena Korson Vedolle ja Vantaa Duckseille lyhyttä vierailua Muuramessa lukuun ottamatta.

“Kyllä minua on muuallekin kysytty, mutta katson, että ammattilaisvuoteni olivat ulkomailla. Täällä pääkaupunkiseudulla minulla on ystävät ja seuran johto on aina hoitanut asiat hyvin. Täällä suoritin myös tutkintoni loppuun ja työpaikka on pääkaupunkiseudulla.

Siviilissä Kankaanpää on insinööri, joka työskentelee teknologiayrityksessä, joka tarjoaa digitaalisia fysioterapian ja kuntoutuksen työkaluja. Hän kuvaa itseään tulkiksi koodareiden ja asiakkaiden välillä, henkilöksi, joka selvittää, miten palvelua voidaan kehittää ja katsoo, ettei ongelmia korjata siinä, missä niitä ei ole.

“Työnantajani on joustanut hyvin niin, että olen voinut pelata lentopalloa. Heille on tärkeätä, että olen tyytyväinen.

Lentopalloa Kankaanpää kuvailee elämäntavaksi, johon käytännössä menee kaikki illat ja viikonloput.

Mieluummin rannalla kun salin nurkassa

Toni Kankaanpää valitsi aikoinaan beach volleyn, vaikka paikka lentopallon maajoukkueessa oli samoihin aikoihin tarjolla. Siihen päätökseen hän on edelleen tyytyväinen. Kokeneen Kai Liukkosen kanssa hän pärjäsi beach-kentillä hyvin ja parinsa Anssi Hakalan kanssa hän voitti jopa SM-kultaa.

“En tiedä olisivatko rahkeet riittäneet maajoukkueen pelaavaan kokoonpanoon. Silloin on parempi pelata beachiä kun notkua puolapuilla jonkun salin nurkassa. Beach volleyssä opin paljon teknisesti ja kehityin mielestäni myös fyysisesti. Halusin myös kokeilla kantavatko siivet sisarlajissa.

Korsossa hän on viime vuosina pelannut Ducksin kapteenina. Roolinsa hän näkee joukkuehengen rakentajana mutta myös nuorempien auttamisessa ihan arkisissa asioissa. Pitkä kausi tarkoittaa väistämättä, että välillä väsyy. Se koskee niin kapteenia kun muita pelaajia.

“Peleissä pitää sitten saada parasta irti itsestään ja joukkueesta, hän toteaa.

Ankkalaumaa hän kuvaa tiiviiksi ryhmäksi, joka rakentuu monesta eri vuosikerrasta. Joukkuehenki on hyvä ja vielä parempi nyt, kun voittojakin on tullut mukavasti.

Ja vaikka kapteeni lopettaa huippulentopallon kuluvaan kauteen lajia hän ei kuitenkaan jätä.

“Ystävien kanssa on ollut puhetta yhdessä pelaamisesta, mutta pieni hajurako pitää ottaa, hän hymyilee.

Toni Kankaanpää

Syntynyt: 18 maaliskuuta 1984
Perhe: Puoliso
Kirjat: Kuuntele mielellään äänikirjoja laidasta laitaan, viime vuonna niitä kertyi 69. Nyt kuuntelun alla on Arnold Schwarzeneggerin elämänkerta “Total recall”.
Katselee: Netflixin sarjoja, esimerkiksi Game of Thrones.
Mieliruoka: Sopivan hyvin maustettu, peruseurooppalainen keittiö ja aasialainen.
Juomat: Vesi, peruscokis ja viini.

Lentopalla ja beach volley ura:

Beach volleyn suomenmestaruus 2007
Beach volleyn SM-hopea 2005
Vuoden beach volley-pelaaja 2007
Lentopallo:
Itävallan mestaruus 2011
Keski-Euroopan Liigan hopeaa 2011
Viron Cup-mestaruus 2006
Viron liigan mestaruus 2007
Baltian liigan mestaruus 2007
Viron Cup-hopea 2007
Baltian liigan hopea 2008
Viron liigan hopeaa 200
SM-pronssi 2004
SM-liigan pistepörssin 5. sija
SM-liigan ässäsyöttötilaston 4. sija
Miesten A-maaotteluita 14
Nuorten A-maaotteluita noin 50

Joukkueet

2001-2006 Korson Veto
2006-2007 Selver, Viro
2007-2008 Tarto, Viro
2008-2009 Omonia Nikosia, Kypros
2009-2010 Muuramen lentopallo
2010 Domex Tytan Azs Czestochowa, Puola
2010-2011 Hypo Tirol Innsbruck, Itävalta
2011-2012 Korson veto
2012-2013 Volley Näfels, Sveitsi
2013- Korson Veto / Vantaa Ducks

Vantaa Ducks, tiedotus/Katarina Koivisto

  Takaisin