VaLePa haki sarjapisteet Akaasta

02.10.2021

VaLePan vähäisemmät virheet ja vastaanoton tarkkuuteen (44%) nähden loistava Mikko Eskon passipeli ratkaisivat hyvätunnelmaisen Mestaruusliigaottelun sastamalalaisten eduksi. Akaa-Volley joutui nöyrtymään kauden ensimmäisessä kotiottelussaan 1 – 3 (19-25,23-25,25-23,20-25),

Ottelun alussa huomioitiin Akaa-Volleyn libero Voitto Köykän sadas liigapeli. Mies sai reppuunsa purkillisen ottelun isäntänä toimineen Akaan kaupungin omaa kaupunkihunajaa.

Ennen kauden alkua Akaa-Volleyn nuori passari Saku Tuomivaara lupasi haastaa kokeneemman Anton Välimaan tosissaan. Mies on puheidensa mittainen: A-Volleyn kasvatti otettiin avaukseen heti kauden toisessa matsissa.

Muutoin joukkueiden aloituskuusikoissa ei ollut yllätyksiä. Jollei sitä pidetä ennakko-odotuksista poikkeavana, että VaLePan hakkuri, nilkkavammainen Jerome Cross astui omalle tontilleen. Valmentaja Janne Kangaskokko haluaa miehen kehiin alkavan viikon Mestarien liigan otteluun, mutta halusi antaa pelituntumaa korkealla leijaavalle hakkurilleen.

VaLePa esitti ensimmäisessä erässä loistavaa torjunta-puolustuspelaamista. Jopa Akaan normaalisti erittäin tehokkaat keskipelaajat Panu Pitkänen ja Sauli Sinkkonen olivat erän jälkeen miinuksella. Ratkaisevin tekijä kotijoukkueen erätappioon löytyy kuitenkin virhesarakkeesta. Akaa-Volley teki 11 suoraa virhettä, kun VaLePa antoi vastustajalleen vain 4 ilmaista pistettä.
Toinen erä alkoi kotijoukkueelta iloisesti. Nopeasti ottelu kuitenkin kääntyi vieraille Akaan omien hyökkäysvirheiden vuoksi. Tilanteessa 4-6 Cross nilkutti kentältä ulos. Nilkan arveltiin kipeytyneen. Mutta vaihtopenkillä miehen reiteen laitettiin tiukka puristusside.

- Jotakin siellä oikean jalan sisäreidessä nyt kiusasi. Magneettikuvista sitten nähdään, mitä siellä tapahtui, kertoi valmentaja Kangaskokko ottelun jälkeen.

Akaa-Volley pääsi vauhtiin mukaan, kun kentälle tullut hakkuri Alberto Cavasin saatiin paremmin kuriin kuin Cross. Erän lopussa Akaan kokeneet Joni Mikkonen, Urpo Sivula ja Sauli Sinkkonen nostivat joukkueensa taistelemaan erävoitosta. Eräpallossa VaLePan Jiri Hänninen takoi pallon Akaan Kristo Kollon pään kautta salin kattoon.

Kolmannen erän alkuun Akaa-Volley tuli sisuutuneena. Kun kahteen erään ei oltu saatu yhtään ainoata tappotorjuntaa, nyt niitä otettiin heti pari kappaletta. VaLePa näytti hetken olevan ymmällään – mutta vain hetken. Tilanteesta 8-8 se siirtyi jälleen kuskin paikalle. Muutaman pisteen etumatka päättyi akaalaisten kiriin, joka päättyi melkoiseen yllätykseen. Hakkuri Urpo Sivula antoi makean pateripassin Panu Pitkäselle. Verkko oli arvatenkin tyhjänä ja tilanne tasoittui lukemiin 18-18.

Erä päättyi kotijoukkueen voittoon 25-20. Lopun ratkaisijoina olivat Kristo Kollo syöttöviivalla ja aiemmin ottelussa käsittelyvirheisiin sortunut passari Tuomivaara. Tuuletukset olivat sen mukaiset.

Neljännessä erässä näytti siltä, että kolmannen voitto oli tuonut Akaa-Volleyn pelaajille rutkasti itseluottamusta. Joukkueella oli taisteluilme päällä. VaLePan ykkösmiehistön taso on kuitenkin Mestarienliigatasoa. Sastamalalaiset vievät erää koko ajan hienoisessa johdossa. Jälleen täytyy korostaa Mikko Eskon roolia. Ammattimies löytää jatkuvasti joukkueestaan ratkaisuihin pystyviä hyökkääjiä.

Hyvän ottelun pelanneen Kristo Kollon syöttövirhe toi VaLePalle ottelun viimeisen pisteen.

Janne Kangaskokko:

- Onpa mahtavaa, kun katsomossa on satoja (320) katsojia. Akaassa pelataan aina hienoja matseja. Tunnetaso on kova, kun kannustusta riittää. Kauden alku näkyy vielä molempienkin joukkueiden otteissa. Meillekin sattui monta tyhmää virhettä. Harjoitusten kautta pitää saada koko kuusikko noudattamaan sovittua torjunta-puolustuspelaamista. Mikko on kyllä kieltämättä meidän pelin sielu. On joukkueelle iso etu, kun passari pelaa tuolla tasolla pelistä toiseen.

Olli Kunnari:

- Hienoa tosiaan pelata, kun vertaa viime kauteen. Kyllä kunnon urheilutapahtuma tarvitsee yleisön. Tappio luonnollisesti harmittaa, mutta oli meiltä jo parempaa peliä kuin viikolla Siilinjärvellä. Saku pelasi tänään passarina, koska Antonilla on ollut pientä pulmaan polvensa kanssa. Varotoimena annoin polven huilata. Mutta on Saku harjoituspelien perusteella peliaikansa ihan itse ansainnut.
VaLePan parhaana palkittiin Sakari Mäkinen (18/+10), joka oli tyytyväinen kolmeen sarjapisteeseen.

- En vielä haluaisi kehua meidän otteita. Yhdessä treenaamisen vähyys näkyy vielä selkeästi. Näin kokeneiden pelaajien ei pitäisi sortua niin moneen virheeseen.

Akaa-Volleyn parhaan pelaajan palkinnon pokkasi joukkueen kapteeni Joni Mikkonen (13/+10).

- Erien lopuissa tuli herpaantumisia. Parempaan lopputulokseen oli kyllä mahdollisuudet. Virheitä vaan tulee liikaa. Mutta olihan tuo jo ajoittain lentopallon näköistä.

Akaa-Volley - VaLePa
1-3 (19-25, 23-25, 25-20, 20-25)
Koti:Sivula 18/+9,Mikkonen 13/+10,Kollo 10/+1
Vieras:Mäkinen 16/+8,Savonsalmi 10/+6,Hänninen 10/+5
Ässät 8-5, syöttövirheet 17-12, torjunnat 6-10, hyökkäys% 48-50, vastaanotto% 60-44