VaLePa hoiteli kärkikamppailun tyylillä - Hurrikaani ja Akaa-Volley myös voittoihin

25.11.2020

VaLePa otti suoraan kolmessa erässä voiton miesten liigan kärkikamppailussa ja aiheutti näin Savo Volleylle kauden avaustappion. Hurrikaani nousi kotonaan lopulta 3-2 -voittoon Tiikereistä ja Akaa-Volley selvisi Loimun säikäyttelystä 3-1 -voitolla.

VaLePa loistokkaasti voittoon kärkipelissä

VaLePa Sastamala Tampere – Savo Volley 3-0 (25-23, 25-18, 28-26)

Syksyn odotetuin peli keräsi Vexve Areenalle mukavasti väkeä. Kansa ei kokoontunut turhaan, nähtiin todellinen huippuottelu. Palloa piti lyödä tosi kovaa, että onnistui saamaan hyökkäyspisteen. Ja kyllä sitä sitten lyötiinkin, tasoltaan aivan huippupeli.

Aloituskokoonpanot
VaLePa: Esko, Pettersson, Karjarinta, Mäkinen, Sauss, Nikula, libero Ruohola
Savo Volley: Ivanov, Savonsalmi, Siirilä, Siltala, Murch, Ojansivu, libero Breilin

Heti ottelun alusta nähtiin loistavia suorituksia puolin ja toisin ja peli pysyi tasaisena. Ensimmäinen erä menikin VaLePalle kahden pisteen erolla. Toisen erän pukkipaidat veivät selvästi, vaikka tekivät 5 syöttövirhettä, Savo Volley yhden. Kolmanteen erään savolaiset tulivat vauhdikkaasti ja karkasivat jo 7-1 johtoon. VaLePa osoitti vahvuutensa ja kiri eroa umpeen pikku hiljaa ja kipusi johtoon ensimmäisen kerran 18-17 tilanteessa. Erä jatkopalloille ja David Petterssonin hyökkäyksellä otteluvoittoon.

VaLePalla ottelun parasta antia oli Mikko Eskon ja Sakari Mäkisen loistava yhteys. Esko heitti nopeaa passia ja Mäkinen oli nopeilla jaloillaan aina valmiina. Isoissa palloissa Aaro Nikula oli mies paikallaan. VaLePa vei hyökkäysprosentit 51%-40%.

Hyökkäystehojen lisäksi VaLePa oli edellä puolustamisessa. Puolustuksen jälkeiset hyökkäykset 34-19 ja tehot 50%-32%. Risto Ruohola oli jälleen erinomainen. Ulottuva torjunta ja Ruoholan vikkelät jalat antavat erinomaiset mahdollisuudet puolustustaktiikan luomiseen.

- Meidän joukkueen yhteinen juttu on puolustaminen ja koitetaan tehdä puolustamisesta meidän ykkösjuttu. Meillä on hyviä puolustajia kaikki hakkurista lähtien, totesi Janne Kangaskokko pelin jälkeen.

Vaikka VaLePa voitti 3-0, ei Savo Volley pelannut missään tapauksessa huonosti. Joukkueen hyökkäystehoja vei VaLePan erinomainen puolustuspelaaminen. Pisteiden tekeminen jäi liiaksi Lelu Ojansivun varaan.

Otteluisäntä Levorannan Autoliike valitsi molempien joukkueiden parhaat pelaajat. Palkinnon jakajana toimi Jari Penttilä

VaLePa: Aaro Nikula
Savo Volley: Severi Savonsalmi

Severi Savonsalmi:

- VaLePa tuli hyvin ja aina kun päästiin rinnalle niin VaLePa otti askeleen eteenpäin. Erien lopuissa ei saatu palloa kuolemaan. Tiedettiin, että VaLePa on kova.

Aaro Nikula:

- On hienoa, että Mikko luottaa passeissa minuun. Isot pallot ja torjunta onnistuivat hyvin.

Timo Tolvanen:

- Pettynyt olen aina, kun tappio tulee 3-0. Harmittaa, että en saanut joukkuetta valmiiksi VaLePaa varten. Vasta viimeisessä erässä joukkue alkoi vääntää kunnolla VaLePaa vastaan niin kuin heitä vastaan pitää vääntää. VaLePa pelasi hyvällä asenteella kolme erää ja puolusti hyvin. Laitapelaamiseen ei saatu vastustajasta otetta. VaLePa pelasi tänään hyvin. Hienoa näitä pelejä olisi pelata koko kausi koko Suomessa.

Janne Kangaskokko:

- Peli kulki hyvin ja ei mennyt liikaa puristamiseksi, saatiin pelattua sopivalla rentoudella. Olen oikein tyytyväinen peliin. Meidän joukkueen yhteinen juttu on puolustaminen ja koitetaan tehdä puolustamisesta meidän ykkösjuttu. Meillä on hyviä puolustajia kaikki hakkurista lähtien. Kokonaisuutena hyvä ottelu.

VaLePa - Savo Volley 3-0 (25-23, 25-18, 28-26)

Akaa-Volley palasi voittokantaan

Akaa-Volley päihitti Raision Loimun numeroin 3 - 1 (26-28, 25-19,27-25,25-19) ja jätti muutaman ottelun tappioputken taakseen.
Ottelun alussa näytti siltä, että Akaa-Volleyn kenttäpuolisko oli suurempi kuin vieraiden. Loimun hyökkäykset päätyivät yksi toisensa jälkeen rajojen sisäpuolelle, kun akaalaisten sivallukset puolestaan laittomiksi. Yksi Urpo Sivulan syöttö olisi painunut naapurikylään saakka ilman Monarin takaseinää.

Loimu vei ykköserää koko ajan 3 – 4 pisteen etumatkalla. Näin mentiin aina tilanteeseen 18 – 22. Kun Akaan valmentaja Oliver Lüütsepp päästi kovakätisen Aatu Pölläsen syöttöviivalle, kotijoukkue oli yhtäkkiä uudelleen pelissä mukana. Tiukan väännön jälkeen Loimu kuitenkin käänsi erän itselleen.

Toiseen erään kenttärajat olivat palautuneet ennalleen ja Loimun etumatka oli vain pinna tai pari. Vähitellen kotijoukkueen onnistui hilautua rinnalle ja ensimmäisen kerran se siirtyi johtoon lukemissa 16 – 15.

Passari Markkus Keel oli tehnyt yhden pisteen jo komealla hyökkäyksellä ja päätti jatkaa samalla linjalla syöttöviivan takana. Pari ässääkin mahtui syöttöputkeen, joka ’avasi Akaa-Volleyn ketsuppipurkin’. Erän loppupuolella Loimu ei enää kyennyt pysäyttämään itseluottamuksensa löytänyttä akaalaisjengiä.

Pitkälle erätauolle mentiin varsin tasaisilla tilastomerkinnöillä. Esimerkiksi hyökkäystehot olivat molemmilla 47 prosenttia ja tappotorjuntasarakkeissa seisoi kummallakin numero 4. Liigan torjuntatilaston ykkönen Akaa-Volleyn Panu Pitkänen oli taas napannut kaksi merkintää lisää.

Kolmas erä alkoi kuten kaksi ensimmäistä. Vieraat johtivat koko ajan muutamalla pisteellä. Loimun kapteeni Elviss Krastins näytti esimerkkiä ja koko joukkueen itseluottamus oli huipussaan.

Erä piti sisällään monia hienoja suorituksia ja hyvää taistelua. Toki epäonnistumisiakin nähtiin. Eetu Kulmala yritti vielä pidempää syöttöä kuin Sivula ensimmäisessä erässä. Ennätys jäi kuitenkin Akaan hakkurille. Akaa-Volley oli lopulta otteissan hieman huolellisempi. Erä ratkesi Eetu Pennasen kahteen järkevään hyökkäykseen ja Aleksi Kaatrasalon torjuntapisteeseen. Ottelun tilastot olivat edelleen tasaistakin tasaisemmat.

Neljättä erää puolestaan Akaa-Volley lähti viemään alusta asti. Kapteeni Joni Mikkonen näytti esimerkkiä torjumalla Kirill Borichevin hyökkäyksen otsallaan. Ja Panu Pitkänen osoitti, miten torjuntahommia hoidetaan. Mies ehti verkolla joka pallon eteen. Lisäksi Markkus Keel tykitti kovalla leijasyötöllä ottelun neljännen ässänsä tilanteessa 10 – 6. Vielä tuli vaihtopenkiltä Nico Nurmesniemi tilanteeseen 14 – 17 ja Akaa-Volley otti miehen pahoilla aloituksilla neljä pinnaa putkeen.
Kapteeni Mikkonen sai kunnian ujutella viimeisen pisteen raisiolaisten kenttään.

Neljän erän jälkeen tilastoissakin näkyi jo eroja. Akaan hyökkäykset onnistuivat 48 prosenttisesti, kun Loimulla lukema oli 45. Torjuntapinnat kotijoukkueelle 10 -8, vastaanotto 49 % - 43 % ja ässäsyötöt 6 – 3.

Loimun valmentaja Per-Erik Dalqvist oli pettynyt ainoastaan ottelun toiseen erään.

- Siinä menetimme otteen Keelin syöttöputken aikana.

Akaan Oliver Lüütsepp valitteli joukkueen pelituntuman puuttumista.

- Ottelun alussa näki, että meillä oli takana pitkähkö melkein parin viikon ottelutauko. Kun lisäksi pelaajia on ollut sairaslistalla, emme ole harjoituksissakaan voineet pelata täysillä kuusikoilla. Tuntuma tosi tekemiseen näkyi pelaajien otteissa.

- Toiseen erään vaikeutimme syöttöä ja se kannatti. Yksikään liigajoukkue ei ole meille helppo vastus tällä hetkellä. Ja Loimu antoi tänään todella hyvän vastuksen.

Akaa-Volley - Loimu 3-1 (26-28, 25-19, 27-25, 25-19)

Mikko Keskisipilä:

- Kovaa taistelua. 3.erää pelattiin hyvin, mutta sen jälkeen alkoi pakka levitä. 4.erä oli jo meillä näpeissä mutta niin vain Hurrikaani meni ohi. Tietenkin Hurrikaanikin varmasti paransi tekemistään.

Jussi Heino:

- Tiikerit pelasivat erinomaiset 3,5 erää mutta onneksi pystyttiin rimpuilemaan mukana ja mentiin ohi. 5.erä olisi voinut kääntyä kuinka vain.

Hurrikaani - Tiikerit 3-2 (25-23, 19-25, 22-25, 25-22, 15-13)
Hurrikaani: Kaislasalo 23/+11,Seppänen 19/+11,Kutinlahti 14/+7
Tiikerit: Leppälä 21/+17,Hänninen 19/+7,Rekomaa 14/+12