VaLePa jyräsi Akaa-Volleyn - Loimu voittoon 1550 katsojan edessä Joensuussa

28.01.2023

Miesten Mestaruusliigan lauantai tarjosi kauden ennätysyleisön Joensuun Motonet Areenalla, kun 1550 katsojaa näki Raision Loimun 3-1 -vierasvoiton Karelian Hurmoksesta. Pelillisesti vakuttavinta jälkeä teki liigakärki VaLePa, joka isku tylyt vierasvoittolukemat kirjoihin Akaassa.

Kokkolassa pelattiin lähes kolme tuntia – Tiikerit voitti maratonottelun

Huh huh, olihan melkoinen ottelu. Tiikerit ja Perungan Pojat pelasivat huikean viisieräisen ottelun, jossa Tiikerit lopulta nousi voittoon. Erät: 25-20, 22-25, 24-26, 29-27 ja 20-18.

Tiikerit teki ottelussa 120 ja PerPo 116 pistettä. Vierailla oli neljännessä erässä peräti neljä ottelupalloa ja viidennessäkin yksi. Tiikereillä päätöserässä oli viisi ottelupalloa.

Ottelu oli Tiikereille kolmas kotipelin kahdeksan vuorokauden aikana. Kaikki kolme olivat viisieräisiä.

PerPo:n Alvi Shurdhi paukautti alussa kolme (!) ässää ja vei vieraat 4-1 johtoon. Tiikerit kuitenkin paransi peliään ja avauserässä kotijoukkueen syöttöpeli oli vieraille myrkkyä. PerPo oli tappiolla 16-24, nousi vielä 20-24, mutta Tiikereiden aikalisän jälkeen iski Daniel Thiessen pisteen numero 25.

Toisessa erässä, tasaisen alun jälkeen, karkasi PerPo tilanteeseen 24-18. Antti Leppälän syötöillä Tiikerit tuli lähelle, 22-24, mutta sitten iski Alexander Berggren ratkaisun.

Kolmas erä oli tasainen. Ratkaisevilla hetkillä vieraiden passari Lasse Jäntti ruokki Fredric Gustavssonia, joka oli tehokkaalla pelipäällä. Tiikerit selvitti ensimmäisen eräpallon, mutta sitten iski Gustavsson 25-24 ja seuraavaksi Tiikerit teki hyökkäysvirheen.

Neljäs erä ja koko ottelu oli menossa vieraille. Tasaisen alun jälkeen PerPo hallitsi tapahtumia ja johti 22-18. Kun Rami Rekomaa kavensi tilanteeksi 20-22, oli se samalla hänen liigauran piste numero 1000.

PerPo johti 24-22, 25-24 ja 26-25. Jere Mäkisen iskut ja yksi torjunta pitivät Tiikerit pelissä mukana. Loppuhetkillä PerPo sortui virheisiin ja Tiikereiden toinen eräpallo toi ratkaisun.

Viides erä oli todellinen trilleri. Pisteitä tehtiin vuorotellen, kunne PerPo pääsi johtoon 11-9. Tiikerit otti aikalisän, jonka jälkeen PerPo teki vielä 12-9. Seuraavan aikalisän jälkeen iski Leppälä 10-12. Kun Gustavsson teki vieraille 13-10, alkoi osa katsojista jo valmistautumaan kotimatkaan. Mutta tiikeriryhmä jaksoi vielä nousta. Thiessen 11-13, Teemu Lahti 12-13 ja 13-13. Aikalisän jälkeen PerPo meni johtoon, Gustavsson 14-13. Thiessen selvitti vieraiden ottelupallon, 14-14. Mäkinen päätti pitkän pallorallin, 15-14 Tiikereille. Shundhi tasoitti. Thiesse 16-15, jonka jälkeen Gustavssonin vuoro oli päättää maratonpallo, 16-16. Mäkinen 17-16, jonka jälkeen Tiikereiden syöttövirhe, 17-17. Tiikereille torjuntapiste, 18-17. Daniel Wetter tasoitti. Vahvasti koko pelin ajan syöttänyt Gustavsson sortui syöttövirheeseen, Tiikerit johti 19-18. Ottelu päättyi Antti Leppälän ässäsyöttöön.

Fredrik Gustavsson, PerPo:

-Meillä oli paikkoja ratkaista peli. Tiikerit puolusti hyvin. Oma peliesitys oli semmoinen medium-taso. Peli kerrallaan edetään, mutta pudotuspelipaikka on tavoitteena. Oli kiva taas Kokkolassa pelata. Täällä on aina hyvä tunnelma.

Teemu Lahti, Tiikerit:

-Ei meiltä välttämättä ollut ihan sitä terävintä pelaamista. Ehkä kova ohjelma hieman tuntui ja välillä oli vaikeaa. Hienosti noustiin. Kyllä kymmenen vuorokauden ottelutauko on ihan tervetullut.

Guntis Atars, PerPo:

-Tosi jännittävä ottelu. Meillä oli hyvät mahdollisuudet voittaa. Tiukoissa paikoissa meidän runkopelaajat eivät onnistuneet. Tiikerit puolusti hyvin. Nähtiin hyviä palloralleja. Avauserässä meidän vastaanottomme ei toiminut, mutta jatkossa se parani.

Mikko Keskisipilä, Tiikerit:

-Kokonaisuutena tuskainen ilta. Ei meinannut oma tekeminen käynnistyä. Vastustajalla oli hyviä pätkiä. Ei annettu periksi, vaan jaksettiin uskoa. Vähän oli onneakin. Ei ollut kauneinta lentopalloa, mutta hieno nousu lämmittää. Kyllä tauko tulee hyvään paikkaan.

Loimu ryösti pisteet Motonet Areenalta kauden suurimman yleisön edessä

Karelian Hurmos ja Raision Loimu kohtasivat lauantaina upeissa puitteissa Motonet Areenalla. Hurmoksen tukikampanjan onnistuminen mahdollisti otteluun vapaan pääsyn, ja yleisö olikin löytänyt tiensä halliin sangen runsaslukuisena. Itse ottelu tarjosi katsojille hienoja suorituksia puolin jos toisinkin ja tunnelma oli huikea alusta loppuun.

Hurmos aloitti ensimmäisen erän väkevästi ja Mikko Räsäsen hyökkäykset ja Nuutti Niinivaaran ässäsyöttö veivät isännät 4-1-johtoon. Loimu toipui alun sokkihoidosta nopeasti ja kiilasi edelle Väinö Rahkon pisteillä. Erän puolivälissä Hurmos nousi tasoihin ja ohi Eetu Häyrisen hyökkäysten siivittämänä, mutta hetken kuluttua Loimun kolme perättäistä tappotorjuntaa käänsivät jälleen edun vieraille. Joonas Jokelalle sattuneen hyökkäysvirheen jälkeen peli oli tasan 18-18 ja syöttöruutuun asteli Räsänen. Kuusi suoraa ässää ja yksi käsittelyvirheeseen johtanut syöttö toivat Hurmokselle erävoiton ja Räsäsen lisäksi 1550-päinen kotiyleisö oli liekeissä erän lopussa.

Loimu aloitti toisen erän kolmella torjunnalla ja pakotti Hurmoksen miettimään hyökkäyspeliään aikalisällä. Pelaavaan seitsikkoon noussut Sebastian Pozo Hernandez hyökkäsi terävästi ja Jokela vei vieraat 7-3-johtoon. Hurmoksen nousua tähditti Atte Rissanen, jonka kaksi torjuntapistettä sytyttivät kotijoukkuetta erän puolivälissä. Keskikaistalta paukkui myös Niinivaaran toimesta ja torjunta nosti Hurmoksen 17-16-johtoon. Loimu onnistui kuitenkin hyydyttämään Hurmoksen hyökkäystä riittävästi ja erässä tasaisemmin pelanneet raisiolaiset tasoittivat isot pisteet.

Kolmas erä alkoi tasaisissa merkeissä, mutta Loimu nousi kolmen pisteen putkella 8-5-johtoon. Hurmos sortui erän puolivälissä virheisiin ja kotijoukkue alkoi pyörittää vaihtorulettia. Passariksi tuli Lasse Jylhä ja yleispelaajiksi komennettiin Matias Korhonen ja Janne Marttila. Hurmos ei löytänyt riittäviä hyökkäystehoja ja teki koko erässä hyökkäämällä vain kuusi pistettä. Tatu Hakkarainen lukeutui erän onnistujiin kirjauttaen vastaanottoprosentiksi 70. Loimu oli tasaisen vahva Jokelan ja Rahkon johdolla, keskitorjujat Eetu Mäki ja Joaquin Layus olivat myös elementissään. Loimu vei erän selkeästi nimiinsä lukemin 25-17.

Neljännen erän alku oli Hurmokselle vaikea ja kolme perättäistä hyökkäysvirhettä päästivät Loimun 5-2-johtoon. Aloituskokoonpanossa jatkanut Marttila loi uskoa kotijoukkueeseen kahdella hyökkäyspisteellä, mutta Loimu pysyi sitkeästi niskan päällä. Vieraiden virheet nostivat Hurmoksen tasoihin erän puolivälissä, kunnes Layus täräytti ensin hyökkäyksen kenttään ja torjunnan heti perään. Jokelan hyökättyä tilanteeksi 19-14 alkoi Loimun etumatka olla turhan pitkä ja vaikka Hurmos taistelikin erän loppuun saakka, se ei kyennyt nousemaan enää vieraiden rinnalle. Petteri Härkösen kaksi torjuntaa erän lopussa sytyttivät kotiyleisön vielä kerran, mutta Jokela päätti erän pitkän pallorallin jälkeen Loimun eduksi 25-21.

”Älyttömän hieno tapahtuma, kivasti väkeä ja yleisö eli mukana. Toivon, että oli paljon sellaisia katsojia, jotka ei ole käyneet lentopalloa katsomassa. Ihan alkua ja Mikon hyvää syöttövuoroa lukuun ottamatta tuntui, että vietiin peliä. Saatiin hyvällä torjunta-puolustuksella laidoista tehoja alas ja se oli ehkä voiton avain tänään” kommentoi Loimun parhaana palkittu hakkuri Jokela lehdistötilaisuudessa.

”Peli oli sen näköistä kuin treeneissäkin viimeiset kaksi viikkoa. Salilla pitää olla hyvä, niin pystytään peleihin tuomaan se. Kaverin torjunnat alkoi vähän turhauttaa, se vei tietynlaisia ratkaisuja pois mitä on tottunut tekemään. Hyvin kaveri oli mukana torjunnassa, luki hyvin peliä ja se vaikeutti paljon meidän laitureiden tekemistä” analysoi Hurmoksen parhaan pelaajan palkinnon pokannut Räsänen.

”Varmasti oli viime tappio jäänyt takaraivoon ja haluttiin pelata paremmin. Parannettiin monella alueella siitä tähän päivään ja torjuntapeli saatiin hyvällä syötöllä toimimaan. Saatiin myös palloja kentästä ylös ja tapettiin jatkopalloja hyvällä prosentilla, ja saatiin vähän vastustajalta aseita pois” tuumi Loimun päävalmentaja Mika Rantanen

”Aivan loistava tunnelma ja hieno yleisömäärä, tällaista pitäisi olla joka puolella. Turha tässä on kierrellä, meillä on haastava treeniviikko takana. Loimu otti peliä haltuun jo ensimmäisessä erässä ja saatiin vähän anteeksi Mikon syöttövuorolla. Loimu vei peliä alusta loppuun ja ansaittu voitto heille. Pieni hapenotto ja tullaan taas ensi viikolla treenisalilla hyvässä kunnossa ja aletaan keskittyä seuraaviin peleihin” tiivisti Hurmoksen päävalmentaja Matti Alatalo.

Hurmos pääsee valmistautumaan runkosarjan loppurutistukseen ajan kanssa, sillä seuraavaksi se hakee sarjapisteitä vierastuplassa Loimaalla ja Helsingissä 11.-12.2. Kotiyleisön eteen Hurmos saapuu 18.2. KyKy BetSetin saapuessa Joensuun urheilutalolle. Loimu puolestaan kiertää itäistä Suomea pitkän kaavan mukaan ja kohtaa heti sunnuntaina Savo Volleyn Suonenjoella.

Hurrikaani raivosi TUTO Volleyn nurin

Hurrikaani- Loimaan ja TUTO Volleyn välinen ottelu sähköistyi jo pari päivää ennen ottelua, kun Hurrikaani julkisti Olli Kuoksan sopimuksen. Kuoksan, joka marssitti lauantai- iltana Liikuntahallin parketille turkulaisjoukkueen. Tuleva Hurrikaaniluotsi sai esittelyssä loimaalaisyleisöltä valtavat suosionosoitukset, joka toimi symbolisena tervetuliaistoivotuksena.

Mielenkiinto Kuoksan ympärillä jätti varjoonsa sen tosiasian, että nyky- luotsi Jani Niskakangas on saanut joukkueensa kovaan lentoon. Nyt sen sai kokea TUTO Volley, joka polvistui neljässä erässä vahvasti syöttäneelle kotijoukkueelle.

– Tiedettiin, että TUTO hyökkää hyvin, jos sen vastaanottopelaaminen kestää. Panostettiin aloitussyöttöön, mikä onnistui kahdessa ensimmäisessä erässä todella hyvin, Niskakangas myönsi.

Niskakankaan aikakaudella Hurrikaani on parantanut syöttö- ja jatkopallopelaamista, mikä näkyi tänäänkin. Loimaalaiset tykittivät kahteen ensimmäiseen erään kahdeksan ässää, ja lopulta ässäsaldo näytti 12. Näistä pitkästä aikaa aloitukseen päässyt Miro Leinonen syötti neljä.

– Kolmannessa erässä meiltä ote hiukan lipsui, muuten pelattiin hyvin, Leinonen summasi.

Leinosen saldo oli lopulta 15 pistettä, mikä laittaa Niskakankaan vaikeaan paikaan, kun Suomen cupin välieräpeliin valitaan keskipelaajat.

– Meillä on joukkueessa kova kilpailutilanne keskipelaajien osalta. Pitää olla hyvä treeneissä, ja kun pääsee pelaamaan, pitää onnistua, mies kertasi kilpailutilannetta.

Ottelu toimi nuorten pelaajien esiinmarssina, kun TUTOn 18-vuotias William Groffier, joka takoi 22 pistettä 58% tehoilla.

– Hurrikaani pelasi sitkeästi. Lopussa ei maltettu pelata itse fiksusti, virheet pitää saada pois, liigadebytantti manasi.

Groffier oli turkulaisten yksittäinen onnistuja, mutta se ei yksin riittänyt. Vastaavasti kotijoukkue onnistui laajalla rintamalla. Leinosen lisäksi 100. liigapelinsä pelaanneen Aleksi Muukkosen hyökkäyspelaaminen oli rohkeaa ja reipasta. Muukkonen kirjautti illan isoimman pistemäärän (25pist.) syöttäen myös kolme ässää.

Vaikka ottelu venyi neljänteen erään ja lopulta jatkopalloille, Hurrikaanin kotivoitto ei ollut uhattuna missään vaiheessa. Niskakangas on saanut varsin lyhyessä ajassa joukkueen pelaamiseen muutoksia, joista näkyvimpiä on monipuolistuminen jatkopallopelaaminen ja rentous.

– Me ollaan saatu peli hyvin rullaamaan ja onnistujia oli tänäänkin paljon, Niskakangas kiitteli.

Seuraava iso testi Hurrikaanilla on ensi viikon lauantaina, jolloin se pelaa Suomen cupin välierässä Akaa- Volleyta vastaan. Niskakankaan isoin huoli ei enää ole ykköshakkuri Kristers Dardzansin poissaolo, vaan aloitusseitsikon valinta.

Kyky-Betsille kaksi pistettä Vantaa Ducksista tuplapelien ensimmäisessä osassa

Vantaa Ducks - Kyky-Betset 2-3 (25-18, 25-22, 17-25, 29-31, 11-15)

Kyky-Betset Kyyjärveltä otti kaksi pistettä Vantaa Ducksia vastaan Mestaruusliigan häntäpään ottelussa lauantaina 29. tammikuuta Korsossa. Ankkojen hyvä alku ei riittänyt loppuun saakka ja Lumoon jäi vain piste. Pudotuspelien saavuttamisen kannalta pistejako ei ollut kummankaan joukkueen kannalta optimaalinen.

Otteluisäntinä lauantaina toimivat Jerodos ja Korson Koti LKV. Katsojia lumiseen Korsoon oli löytänyt 438.

Ottelun tärkeys näkyi pienessä haparoinnissa pelin alussa. Kykyn torjunta toimi hyvin ja helppojakin palloja jäi isäntien puolelle. Mutta kun Ducks ensimmäistä kertaa meni johtoon tilanteessa 13-12 siitä ei enää luovuttu. Suurta osaa näytteli Marko Määttäsen syöttövuoro, hän syötti 8 pistettä putkeen.

Syötön vastaanotto toimin Ducksilla hienosti läpi erän. Ja kun erän puolen välin jälkeen myös torjunta toimi virheitä tuli vastustajan puolella. Erä päättyi lopulta selvästi Ducksille 25-18.

Toinen erä alkoi samoissa merkeissä kun ensimmäinen. Ankat tekivät virheitä ja Kykyn puolella taas Oskari Keskinen ja Tommi Siirilä löysivät hyökkäysvireen. Kun vielä Aivars Petrusevicsin aloitussyötöt olivat pahoja niin Kyky pysyi erän puolen välin yli pienoisessa johdossa.

Taas kerran syöttövuoro toi käänteen Ducksin hyväksi, tällä kertaa Iiro Seppälän. Hänen hankalat syötöt tosin nostettiin, mutta Ducksin torjunta sai hienosti Kykyn hyökkäykset kiinni. Henrik Porkka ja Alek Rastamo ottivat torjuntapisteitä, Rastamo myös hyökkäyspisteitä. Sergej Drobnič hyökkäsi tehokkaasti ja monipuolisesti. Ankat menivät johtoon tilanteessa 21-20 ja ottivat sen jälkeen erän 25-22.

Ottelun kolmas erä alkoi ankkojen kannalta hyvin. Mutta tilanne 3-0 jälkeen aloite siityi Kyky- Betsetille. Kyky vaihtoi passaria ja Maks Skowronekin passit löysivät hienosti perille. Skowronek myös syötti tehokkaasti, hänen syöttöputkensa keskellä erää vei Kyyjärven jo 12-19 johtoon.

Kun kotijoukkueen hyökkäykset menivät usein pitkiksi ja vieraat onnistuivat niin erä selvästi Kykyn suntaan 17-25.

Neljäs erä oli kovaa taistelua puolin ja toisin. Kumpikin joukkue näytti päättäneen, että tämä hoidetaan. Ducksin keskipelaaja Lauri Lehtonen hoiti tonttinsa tehokkaasti, mutta kun kotijoukkueelta tuli ratkaisevissa hetkissä syöttövirheitä Kyky vei lopulta erän 29-31. Ducks puolusti hyvin, mutta omilla hyökkäyksillä ei pisteitä tahtonut tulla.

Viidennessä erässä Kyky tuli kovalla sykkeellä ja teki Ducksia vähemmän virheitä. Ducks yritti syöttää riskillä, mutta riskinotto päättyi virheisiin ja vastustajan pisteisiin. Kykyn torjunta oli hyvä ja koko erän ajan ja vieraat olivat sekä askeleen että pisteen ankkoja edellä.

Aivars Petrusevics, Kyky-Betset:

“Peli oli vaihteleva ja Ducks puolusti hyvin. Muutimme kahden ensimmäisen erän jälkeen peliä aggressiivisemmaksi ja keskityimme paremmin. Tällä kertaa myös passarin vaihto paransi peliä”.

Henrik Porkka, Vantaa Ducks:

“Kaksi erää meni hyvin ja odotukset olivat korkealla. Sitten ruvettiin suttaamaan hyökkäyksissä, eikä saatu ratkaisuja aikaan”.

Päävalmentaja Eduard Venski, Kyky:

“Pitkällä erätauolla yritin herättää joukkueen. Kiitos pelaajille siitä, että onnistuimme nousemaan voittoon. Nuori liberomme nosti neljännessä erässä tosi tärkeitä palloja”.

Päävalmentaja Juho Rajala, Ducks:

“Tiesimme, että tästä tulee kova taistelu. Kahden hyvän erän jälkeen tuli pientä epävarmuutta, eikä pelissä oikein ollut tolkkua. Hyvistäkin paikoista hyökkäykset sutattiin vuorotellen”.

Akaa-Volley oli vaisu liigan kärkitaistossa, VaLePalle kolme sarjapistettä

VaLePan avauskuusikko liigan kärkiotteluun oli seuraava: hakkurina odotetusti Urpo Sivula, passarina yhtä odotetusti Mikko Esko, yleispelaajina Sakari Mäkinen ja Karli Allik ja keskellä verkkoa Severi Savonsalmi ja Jacob Ekman. Liberona hääri Eetu Pennanen.

Akaa-Volleyn valmentaja Olli Kunnari luotti jälleen kerran tuttuun ryhmitykseen: passarina aloitti Saku Tuomivaara, hakkurina Ali Fazli, yleispelaajina Mohammadreza Beik sekä Greg Petty ja keskipelaajina aloittivat Panu Pitkänen ja Sauli Sinkkonen. PROlibero-tilastoa johtava Elijah Risso hoiti liberon hommia.

Ottelun ensimmäinen erä meni Akaa-Volleylta täysin vihkoon. Syitä heikkoon lopputulokseen on tasan kaksi. VaLePan tasoista joukkuetta vastaan ei voi tehdä montaakaan virhettä. Isännät epäonnistuivat sekä syöttöviivalla että hyökkäyksissään molemmissa viisi kertaa ja vastaanotossa kaksi palloa lipsui pisteen arvoisesti vieraille. Ja se toinen syy löytyy VaLePan Ekmanin syöttökädestä. Keskipelaaja viihtyi viivalla peräti 12 syötön ajan.

Toinen erä jatkui siitä mihin ensimmäinen päättyi. Akaa-Volleylle kuusi syöttövirhettä ja peräti kahdeksan suoraa hyökkäysvirhettä. Erän puolivälissä Kunnari lähti pelaajavaihdoilla herättelemään joukkojaan. Valmentaja otti muutaman viikon sormeaan poteneen Anton Välimaan rakentamaan hyökkäyspeilä. Myös alavireinen hakkuri Ali Fazli sai tehdä tilaa Joel Itäselle. Ja edelleen Panu Pitkänen siirtyi penkille Petteri Tyynismaan hypätessä kehiin. Ja vielä erän lopulla Greg Pettykin vaihdettiin Nico Nurmesniemeen. Kotijoukkue ei kuitenkaan saanut peliään käytiin millään konstilla.

Pitkältä erätauolta palasi uudesti syntynyt ja taisteleva Akaa-Volley. VaLePan valmentaja Janne Kangaskokko joutui ensimmäisen kerran turvautumaan aikalisään lukemissa 11-8. Kotijoukkue oli ilmeisesti tehnyt illan virhesaldonsa täyteen kahden ensimmäisen erän aikana. Etenkin Fazli oli löytänyt pelikassistaan jonkin uuden energiapatukan. Hakkuri nakutti pisteen toisensa jälkeen ja parhaimmillaan kotijoukkue johti 16-12. Allikin kovilla hyppysyötöillä VaLePa nousi kuitenkin erävoittoon.

Ottelun jälkeen median eteen tulleet joukkueiden liberot vahvistivat sen, mikä oli katsomoonkin nähtävissä.

- Eipä tämä oikein liigan kärkipeliltä näyttänyt. Akaa-Volleylla ei ollut paras päivänsä. Syöttöjen merkitys oli todella iso. Kolmannessa erässä Akaa sai syöttöpelinsä kulkemaan, mutta onneksi Mikko saa rakennettua peliä heikommistakin nostoista, kiitteli VaLePan Pennanen.

Kangaskokko oli tyytyväinen etenkin yleispelaajien otteisiin.

- Karlin syöttöpeli on hyvässä kuosissa. Ja miehen hyökkäysten onnistumisprosenttikin oli tänään 77. Ja kun toisella laidalla on Mäkisen Sakke, niin Mesko voi rakentaa peliä monipuolisesti.

Akaa-Volley - VaLePa 0-3
14–25, 14–25, 21–25
Koti:Fazli 13/+7, Petty 9/+3, Beik 7/+2
Vieras:Mäkinen 15/+10, Sivula 12/+7, Allik 11/+9