VaLePa nousi voittoon Vantaalla - Hurmos puhtaaseen voittoon Savo Volleysta

04.01.2023

Miesten Mestaruusliigan ensimmäinen ottelupäivä tälle vuodelle sisälsi viisi mielenkiintoista ottelua. Kohokohdiksi nousivat VaLePa Sasatamala Tampereen nousu kahden erätappion jälkeen voittoon Vantaalla,. Hurmoksen 3-0 -kotivoitto Savo Volleysta, Akaa-Volleyn vierasryöstä Raisiossa sekä yli 800 katsojaa Turussa TUTO Volleyn ja KyKy-Betsetin ottelussa.

TUTO Volley pysäytti betonimiesten myllyn ennätysyleisön edessä

Kupittaan palloiluhallissa nähtiin Mestaruusliigan peräpään kamppailu, kun sarjataulukon kymmenentenä oleva TUTO Volley isännöi sarjajumbo KyKy-Betsetiä. Peli oli tasaista vääntöä, jossa turkulaiset korjasivat kaksi ensimmäistä erää nimiinsä, etenkin toisessa erässä isäntäjoukkue esitti vahvan näytteen taidoistaan Kupittaalle saapuneelle kauden ennätysyleisölle, 801 katsojaa. KyKy-Betset voitti Aivars Petrusevicsin johdattamana tauon jälkeen kolmannen erän, mutta TUTO Volley oli jälleen neljännessä erässä etevämpi ja vei täydet sarjapisteet erin 3-1 (25-21,25-21, 19-25, 25-21)

KyKy-Betsetin parhaana palkittu Mauri Kurppa

- Jos tällä tasolla ei käytä saumoja, niin turpaan tulee joka kerta. Ensimmäinen erä oli ihan hyvä, sen jälkeen omaa sössimistä ja kaveri käytti paikkansa hyödyksi. TUTO Volley oli nöyrässä perustyössä meitä parempi. Mistään tappioiden aiheuttamasta huonosta kierteestä on turha puhua. Lauantaina lähdetään taas voittamaan peliä.

TUTO Volleyn parhaana palkittu Tuomas Siirilä

- Meiltä oli ihan ok suoritus. Saatiin oma taso pidettyä muutamaa alamäkeä lukuun ottamatta, joissa tehtiin tyhmiä ratkaisuja. Isoveljen kohtaaminen toi lisälatausta varsinkin, kun Tommi syötti paljon minulle, mutta sain lyötyä palloja myös hänen käsistään. Vein ehdottomasti tämän kaksinkamppailun.

KyKy-Betsetin päävalmentaja Eduard Venski

- Meiltä hyvä alku, mutta sitten tuli virheitä ja annoimme vastustajalle mahdollisuuden, he pelasivat hyvin. Varsinkaan toisessa erässä emme voineet mitään. Kolmannessa erässä passarivaihto toimi, mutta se ei riittänyt. Tasomme heitteli tänään, se on vaikeaa, jos emme tee pisteitä helpoista palloista. Olen tyytyväinen erätauon jälkeiseen taisteluun.

Kotijoukkueen päävalmentaja Olli Kuoksa

- Joukkue oli hyvin henkisesti valmistautunut ja pelasi hyvin kolmatta erää lukuun ottamatta, jossa mentiin vähän pelisapluunasta ulos. Neljännessä erässä oli vaikea alku, mutta käänsimme pelin itsellemme. Tänään oli yksi hienoimmista tapahtumista, mitä olen runkosarjassa nähnyt, kiitos siitä yleisölle. Pelimme on mennyt eteenpäin ja kollektiivi voi viedä meidät vielä pitkälle. Häviöt paljastavat uusia puolia pelaajista niin pelillisesti kuin henkisestikin, mutta ne oikein käsittelemällä voi tulla vahvemmaksi ja meille on käynyt niin. Sitä kautta voidaan voittaa pelejä.

Hurmos vei Itä-Suomen derbyn selvin lukemin

Lentopallovuosi 2023 sai mitä mielenkiintoisimman alun Joensuussa, kun Karelian Hurmos ja Savo Volley iskivät yhteen. Ennakkosuosikkia ei olisi varmasti monikaan kyennyt etukäteen nimeämään, niin tasaisista lähtökohdista ottelu alkoi.

Ottelu alkoikin tasaisissa merkeissä, mutta Hurmos karkasi erän puolivälissä Janne Marttilan syöttöputken aikana. Eetu Häyrinen ja Mikko Räsänen olivat erän hahmoja tehtyään kuusi pistettä mieheen ja libero Tatu Hakkarainen esitti sitä, mitä koko peli tulisi olemaan eli näyttäviä puolustuksia. Puolustusten jälkeen Hurmos hyökkäsi murhaavan tehokkaasti ja Savo tuskaili syöttö- ja hyökkäysvirheiden kanssa. Vieraiden Michael Michelau oli vahva tehoilla 4/+3, mutta lisäkäsiä olisi pisteiden tekoon tarvittu. Ehjää peliä pelannut Hurmos vei avauserän lopulta 25-16.

Toisen erän alussa Savo piristyi ja peli tasoittui. Andrus Raadik otti vastuuta pisteiden teosta ja erän puolivälissä näytti jo hetken siltä, että pitkälle tauolle lähdettäisiin tasalukemissa. Hurmos ei kuitenkaan taipunut, vaan nousi Häyrisen johdolla piste kerrallaan lähemmäs. Tehomiehiä kotijoukkueesta löytyi useita ja pisteet jakautuivat melko tasaisesti. Keskitorjujat Nuutti Niinivaara ja Atte Rissanen takoivat yhteensä seitsemän palloa Hurmoksen eduksi, mikä oli tervetullut lisä isäntien peliin. Huikean jännittävän erän voitti lopulta Hurmos jatkopalloilla 27-25.

Kolmannessa erässä Hurmos otti ohjat heti alussa, eikä päästänyt Savoa muutamaa pistettä lähemmäs. Avainsana oli jälleen tasaisuus, sillä Häyrisen viiden pisteen lisäksi kolme merkintää kirjauttivat Räsänen, Marttila, Niinivaara ja Rissanen. Erän aikana nähtiin useita hienoja palloralleja ja kehut ansaitsevat myös liberot Hakkarainen ja Keisuke Matsuo, joka palkittiin Savo Volleyn parhaana. Kaiken kaikkiaan Hurmos pelasi todella vähillä virheillä ja 413-päinen yleisö sai nauttia myös energisistä tuuletuksista. Vieraiden ykköstähti oli Matsuon ohella Michelau kuudella pisteellä, mutta se ei riittänyt horjuttamaan Hurmosta. Erä päättyi kotijoukkueen eduksi 25-19.

”Oltiin joka osa alueella aika vahvoja ja joukkueessa oli monta onnistujaa tänään. Tänään saatiin pidettyä huonot hetket tosi lyhyinä ja se oli yksi voiton avaimista” tiivisti Hurmoksen MVP Marttila lehdistötilaisuudessa.

”Joukkueen kanssa vähän juteltiin ja jutellaan vähän lisää. Olen todella pettynyt siihen millainen peli tänään esitettiin. Omasta pelistä vaan sakkaa tällä hetkellä pahasti. Jatkopallopelaaminen on tosi heikkoa, ei pystytä tekemään siellä pisteitä. Ei se auta muuta kuin keksiä keinoja ja osallistuttaa pelaajiakin siihen. Piti henkisesti vähän huilata joulutauolla, viime viikko olikin sitten ihan ok tekemistä. Jotenkin tälle viikolle ei sitten tulleet ne asiat ja se näkyy tulostaululla. Valmentajana on tietyt mahdollisuudet, mutta kaikkea ei voi tehdä. Toivon, että pelaajatkin ottaa vastuuta” tuskaili Savo Volleyn päävalmentaja Timo Tolvanen.

”Hieno startti kevätkaudelle, ei se paremmin voi alkaa. Treenattiin aika kovaa lyhyen tauon jälkeen ja käytiin äärirajoilla, mutta treeneistähän se lähtee. Iso hatunnosto että pystyttiin kovan treeniviikon jälkeen pelaamaan tällainen peli. Meidän hyökkäyspeli oli tosi tehokasta, vaikka tuli muutama heikompi pätkä. Puolustettiin hyvin ja kaivettiin palloja, se ruokkii itseluottamusta. Kiva rytmi, päästään pelaamaan. Ollaan hyvässä kunnossa” analysoi Hurmoksen päävalmentaja Matti Alatalo.

Mestaruusliiga jatkuu Hurmoksen osalta Akaan vierailulla lauantaina ja seuraava kotiottelu pelataan tulevan viikon keskiviikkona Hurrikaani-Loimaata vastaan. Savo puolestaan pelaa lauantaina Leppävirralla Ducksia vastaan.

Akaa-Volleylle voitkoas vuoden avaus Raisiossa

Kun lentopallon Mestaruusliigan toisena ja kolmantena olevat joukkueet kohtaavat, on lupa odottaa korkealaatuista ja tasaista ottelua. Tällä kertaa Raision Loimun ja Akaa-Volleyn vuoden ensimmäisen ottelun alku ei aivan saavuttanut sille asetettuja odotuksia, mutta loppua kohden pisteistä ja voitosta käytiin tasaisempaa taistelua. Ottelun loppunumeroiksi kirjattiin lopulta vieraiden 1-3 (16-25, 21-25, 25-23, 21-25) voitto ja he nousivat sarjataulukossa Loimun yläpuolelle.

Ottelun avauserä oli tasainen aina siihen asti kun kotijoukkue johti 15-13. Tämän jälkeen vieraat veivät avauserän lopun lukemin 1-12 ja jatkoi vielä toisessa erässä vauhdinpitoaan lukemiin 1-3. Loimun vaikeudet alkoivat Akaa-Volleyn leijasyötöistä, jotka eivät tuoneet niinkään ässiä, mutta vastaanotot jäivät irti verkosta ja passari Tomi Saarisen pelinrakentelu toi vain 38% hyökkäystehon, kun vieraiden vastaava lukema avauserässä oli huima 70%. Tulitusta johti laitahyökkääjät hakkuri Ali Fazlin johdolla, mutta yhtä tärkeässä roolissa oli passari Anton Välimaan ja keskipelaaja Sauli Sinkkosen leijasyötöt. Toisessa erässä Loimun hyökkäys takkusi vielä avauserääkin enemmän ja hyökkäysprosentiksi kirjautui vain 28%.

Kolmannessa erässä Loimu sai peliään kulkemaan ja erä oli edeltäjiä tasaisempi. Ratkaisuhetkillä Akaa-Volley johti 20-22, kun päävalmentaja Mika Rantanen vaihtoi syöttämään Eetu Kulmalan, joka käänsi erän isännille erinomaisilla syötöillään. Neljäs erä oli niin ikään tasainen, mutta vieraat olivat kautta linjan piirun isäntiä edellä ja veivät erän ja kaikki sarjapisteet mukanaan.
Loimun ilonaiheita ottelussa oli hyvin ottein vaihdosta kentällä tulleet Eetu Kulmala ja yleispelaajaksi Väinö Rahkon paikalle toisessa erässä vaihdettu Aapeli Kouki. Ottelun korkeimman pistemäärän kokosi entisessä kotisalissaan pelannut Ali Fazli. Hänen 24 pisteen saaliistaan jäi vain kolmen pisteen verran yleispelaaja Greg Petty. Loimusta hakkuri Joonas Jokela teki 20 pistettä.

Ottelun ProLiberoksi valittiin Akaa-Volleyn Elijah Risso ja otteluisäntä LähiTapiola Varsinais-Suomi palkitsi parhaiksi pelaajiksi Loimulta Jokelan ja Akaa-Volleylta Sauli Sinkkosen.

Sauli Sinkkonen, Akaa-Volley:

- Alkuun vähän pallo pomppi vielä tauon jälkeen. Oli tasaista tiukkaa ja hyvähenkistä vääntöä. Me saatiin ekana oma peli kasaan ja vietiin sillä aika selvinkin numeroin. Me pelattiin hyvää syöttöpelaamista. Saatiin pidettyä oma peli tasaisempana ja ei tullut niin pitkiä virheputkia. Loimullakin oli omat hyvät putkensa.

Aapeli Kouki, Loimu:

- Akaa oli vähän joka alueella hiukan parempi kuin me. Yksi erä saatiin käännettyä Eetun hyvillä syötöillä, mutta muuten tuli putkia Akaalle. Paljon tehtiin syöttö- ja hyökkäysvirheitä. Vastaanotto oli kohtalainen, ei siihen suoraan hävitty, mutta sitäkin olisi pitänyt parantaa.

- Yleispelaajan roolia olen muutaman viikon vastaanoton osalta harjoitellut. Omaan vastaanottoon olen tyytyväinen tänään. Se on selvästi parantunut.

Olli Kunnari, Akaa-Volley:

- Erien alut oli tasaisia, mutta me saatiin jossain välissä syöttövuoro, jolla saatiin kaulaa. Kolmannessa jalka nousi kaasulta liian aikaisin ja tuli vähän helppoja virheitä En tiedä oliko ajatus jo bussimatkalla. Neljäs erä oli taas tasaista vääntöä.

Mika Rantanen, Loimu:

- Eka ja toka erä ei oltu oikein ajatuksen tasolla mukana. Akaan hyökkäys oli ekassa erässä 70, mikä on huikea teho. Koko pelin ajan kaverin side out oli hyvä ja jouduttiin tekemään paljon töitä että saatiin pisteitä. Hyökkäyspäässä tehtiin huonoja ratkaisuja paljon, niissä pitää parantaa. Se mikä on positiivista, niin Aapelin mukaantulo oli hieno juttu. Ja se, että saatiin kahden erän jälkeen omaa ilmettä ja peliä parannettua.

VaLePan tähtisikermä sai tehdä täyden iltapuhteen Vantaa Ducksin vieraina

Vantaa Ducks - VaLePa 2-3 (25-22, 26-24, 23-25, 14-25, 10-15)

Joululoma päättyi Vantaa Ducksin osalta 4. tammikuuta, kun Korson Lumoon saapui kovin mahdollinen vastustaja VaLePa Sastamalasta. VaLePan monissa liemissä keitetyt tähdet olivat parin erän verran vielä joululomalla, mutta vei lopulta ottelun numeroin 2-3. Yksi piste jäi kuitenkin Vantaalle.

Vuoden 2023 ensimmäistä kotiottelua Lumoon oli saapunut katsomaan ennätysyleisö, peräti 466 katsojaa. Illan otteluisäntänä oli Vibrakone.

Joululoma oli ilmiselvästi tehnyt kotijoukkueelle hyvää. Ottelu alkoi tasaisissa merkeissä, kun kummatkin joukkueet puolustivat uhrautuvasti ja hyvin. Tasaisissa merkeissä myös jatkettiin aina tilanteeseen 17-17, jonka jälkeen Ducks otti johtoaseman, eikä sitä enää käsistään päästänyt.

Syöttövirheitä tuli puolin ja toisin. Erä ratkesi siihen, että Ducks teki niitä vähemmän. Yleispelaajat Kalle Kattelus ja Sergej Drobnič takoivat pisteitä tasaisesti, kuten myös hakkuri Alek Rastamo. Henrik Porkka ratkaisi erän ankoille komealla torjunnalla, numerot 25-22. Joona Väänäsen passit osuivat hyvin kohdalleen.

Toinen erä alkoi myös hyvällä tsempillä puolin ja toisin. Ducks tosin meni heti erän alussa johtoon yleispelaajien tehdessä taas tasaisesti pisteitä. Erän puolessa välissä kummatkin joukkueet tekivät taas monia perättäisiä syöttövirheitä, Ducks tosin vähemmän kuin VaLePa.

Tilanteessa 19-20 vieraat menivät ensimmäistä kertaa johtoon, mutta ankat eivät siitä lannistuneet. Lauri Lehtosen hienolla torjunnalla ja Katteluksen ässäsyötöllä Ducks meni taas johtoon 22-20. Jatkopalloille kuitenkin mentiin ja erän ratkaisi taas Henrik Porkka, tällä kertaa hienolla hyökkäyksellä. Erä ankoille 26-24.

Kolmanteen erään VaLePa vaihtoi Jiri Leinosen Karli Allikiin ja se piristi vieraiden peliä. Ducks tosin aloitti erän pirteästi, mutta Allik takoi vaikeistakin paikoista VaLePalle pisteitä ja päätti vielä erän ässäsyöttöön. Virheitä tuli myös vähemmän kuiin kahdessa ensimmäisessä erässä.

Tasatahtiin mentiin aina tilanteeseen 21-21. Isäntien syöttövirheen myötä vieraat saivat kuitenkin eräpallon, jonka Allik päätti ässään ja erä vieraille 23-25.

Kun VaLePa kerran kolmannessa erässä oli saanut pelin juonesta kiinni niin neljäs sujui jo vierailta leikiten. Miltei kaikki pelaajat onnistuivat ja passari Mikko Eskokin innostui hyökkäämään. Ankkojen pistetehtailua piti yllä Alek Rastamo, mutta se ei pitkälle riittänyt. Erä Sastamalaan peräti 14-25.

Viidennessä erässä Ducksilla osoitti ajoittain pieniä valonpilkahduksia, mutta Urpo Sivula vei terävillä hyökkäyksillä ja kovilla syötöillään erän vieraille. Alek Rastamo hoiti taas isäntien pisteet, mutta erä siitä huolimatta vieraille 10-15

Ottelun parhaina palkittiin VaLePasta Karli Allik ja Ducksista Sergej Drobnič. Pro liberoksi raati valitsi Ducksin Louis Pineaun.

Karli Allik, VaLePa:

- Nämä olivat meille tärkeät kaksi pistettä. Ducks pelasi nyt paremmin kuin vieraissa meillä syksyllä. Ensimmäiset kaksi erää olivat meiltä vähän vaisuja ja onnistuin tuomaan kolmanteen erään energiaa kentälle.

Sergej Drobnič, Ducks:

- Meidän olisi pitänyt voittaa kolmas erä, mutta VaLepa tuli lopussa hyvin. Koskaan ei pitäisi luovuttaa, mutta neljäs erä oli jo vähän luopumista meiltä. Viidennessä erässä oli taas mahdollisuuksia, mutta kun päästää tämän tasoisen joukkueen etumatkalle niin se etumatka on vaikea kuroa umpeen.

Valmentaja Janne Kangaskokko, VaLePa:

- Olimme vielä joulutauolla pari ensimmäistä erää, mutta Karlin tulo kentälle toi hyökkäykseen energiaa. Ducksin vastaanotto oli riittävällä tasolla, joten jouduimme hakemaan muita lääkkeitä kun kova syöttöpeli. Oli tietysti hienoa nousta kahden hävityn erän jälkeen voittoon, mutta jatkossa pitää katsoa isoa peliä.

Valmentaja Juho Rajala, Ducks:

- Pari erää oltiin niskan päällä ja myös kolmannessa oli vielä mahdollisuus. Mutta VaLePalla oli laittaa uutta miestä kehiin, joka henkilökohtaisella panoksellaan pystyi kääntämään pelin. En ole niinkään iloinen pisteestä kun siitä, että se työ mitä me olemme väliviikolla tehty ei ole mennyt hukkaan.

Tiikerit ja Hurrikaani tarjosivat jälleen tiukan väännön

Tiikerit ja Hurrikaani tarjoavat perinteisesti tiukkoja ja hienoja vääntöjä. Keskiviikon kohtaaminen ei poikkeusta tehnyt. Kokkolassa nähtiin kovaa taistelua ja erittäin tasaista. Tiikerit oli lopulta parempia ja vei ottelun nimiinsä 3-1. Erät 25-23, 25-20, 25-27 ja 25-20.

Ottelu oli myös ilmaisottelu ja paikalla oli lähes 800 katsojaa, eli kauden ennätysyleisö.

Nooa Marttila ja Aleksi Muukkonen saivat kunnian tehdä vuoden ensimmäiset pisteet Hollihaassa, 2-0 vieraille. Daniel Thiessen puolestaan teki Tiikereiden ensimmäisen pisteen, 1-2.

Erä oli erittäin tasainen. Pisteitä tehtiin vuorotahtiin, aina tilanteeseen 21-21. Sitten iski Teemu Lahti Tiikereille 22-21 ja Matias Saviaro 23-21. Hurrikaani otti aikalisän, nousi tasatilanteeseen, mutta sen jälkeen kotijoukkue otti kaksi pistettä.

Toisen erän puolivälissä Tiikereillä oli vahva ote, johtaen 14-10. Aikalisän jälkeen nousi Hurrikaani ja Mikko Suomalaisen ässällä jo pisteen päähän, 13-14. Tiikerit oli kuskinpaikalla. Hurrikaani nousi lähelle, Aleksi Muukkosen iskulla 20-22. Heti perään Santeri Välimaa syötti verkkoon ja Tiikerit johti 23-20. Antti Leppälä syötti vaikean ja Rami Rekomaa iski vastapallosta 24-20.

Kolmannessa erässä Tiikerit johti 15-10 ja 16-11, mutta vierasjoukkue ei antautunut. Muukkosen pahoilla syötöillä Hurrikaani nousi tilanteeseen 15-17.

Miika Haapaniemi ja Muukkonen pitivät vieraita pelissä erässä mukana. Hurrikaani nousi rinnalle ja kolmas eräpallo toi ratkaisun.

Neljännessäkin erässä oli ratkaisun makua, kun Jere Mäkinen syötti ässän, 12-6 Tiikereille. Tiikerit johti 14-8 ja 19-14. Kotiyleisö oli riemuissaan, kun Rekomaa iski 20-15 ja Joska Försti torjui 21-15.

Vielä nousi Hurrikaani. Muukkosen ässällä 20-22. Tiikerit otti aikalisän, jonka jälkeen Muukkonen teki syöttövirheen. Mäkinen iski 24-20 ja ottelu päättyi Tiikereiden torjuntaan.

Ottelu oli Hurrikaanin ensimmäinen uuden valmentajansa Jani Niskakankaan johdolla.

Aleksi Muukkonen, Hurrikaani:

-Hyvin sain pinnoja tehtyä, mutta vielä omassa pelaamisessa on hakemista. Vastustaja pelasi hyvin. Tiukka ottelu, kuten aina kun nämä kaksi kohtaavat. Meidän hakkuri loukkaantui ja vähän on pelitapaa muutettu.

Teemu Lahti, Tiikerit:

-Olen tyytyväinen omaan esitykseeni. Olo oli rauhallinen, koko joukkueella. Pienet marginaalit. Ehkä meidän kurinalainen tekemisemme ja oma pelityyli ratkaisivat. Hurrikaani-pelit ovat aina hegemoniaotteluita. Mahtavaa kun yleisöä oli paljon. Tulkaa jatkossakin.

Jani Niskakangas, Hurrikaani:

-Hyvin taisteltiin. Siihen olen tyytyväinen. Erien puolivälissä oli vaikeaa, mutta hienosti niissä noustiin. Syöttö/vastaanottopeli, niissä Tiikerit oli parempi. Tiikerit on ärsyttävä joukkue, mutta en tarkoita sitä pahalla. Erittäin taisteleva joukkue.

Mikko Keskisipilä, Tiikerit:

-Edellisestä ottelusta oli neljä viikkoa, joten hivenen oli jännittynyt olo, miten homma lähtee käyntiin. Vastaanotto toimi hyvin, heti alusta alkaen. Myös syöttöruudussa oltiin vahvoja. Hienoa kun Teemu palkittiin. Hänellä on tärkeä rooli ja aina se ei pisteiden muodossa näy. Nyt näkyi mukavasti myös tilastopapereissa.

Tiikerit - Hurrikaani Loimaa 3-1
25–23, 25–20, 25–27, 25–20
Koti:Thiessen 19/+14, Lahti 11/+10, Leppälä 11/+10
Vieras:Muukkonen 19/+10, Vanhanen 13/+9, Haapaniemi 9/+6