VaLePalle kolmas perättäinen lentopallomestaruus

17.04.2019

VaLePa Sastamala Tampere on miesten lentopallon Suomen mestari 2019. VaLePa löi finaalisarjassa oululaisen Ettan suoraan neljässä ottelussa voitoin 4-0. Neljännen finaalin VaLePa voitti Oulussa keskiviikkona melkoisen näytelmän jälkeen 3-2 (26-28, 25-19, 25-20, 23-25, 13-15).

Mestaruus oli seurahistorian viides ja kolmas perättäinen. Aiemmat mestaruudet olivat vuosilta 2012, 2014, 2017 ja 2018. Mitali oli ”Pukkipaidoille” yhdestoista ja kaksikkiaan yhdeksäs perättäinen. Finaaliotteluita seura on nyt voittanut kaksitoista perättäin.

Tällä kaudella VaLePa pelasi Mestaruusliigassa 45 ottelua voittaen niistä 36. Kotonaan VaLePa hävisi vain kolme ottelua 23:sta. Suomen Cupin joukkue voitti tammikuussa.

Mestarijoukkueesta peräti yhdeksän pelaajaa oli kokenut mestaruuden voittamisen jo aiemminkin. Olli Kunnarille mestaruus oli peräti kuudes ja mitali kymmenes (6+1+3). Urpo Sivulalle ja Mikko Eskolle kulta oli puolestaan jo neljäs sekä Tommi Siirilälle kolmas. Toisen mestaruuden miehiä ovat Markus Kaurto, Erik Sundberg, Arttu Lehtimäki, Roni Rekomaa sekä Niko Suihkonen, kaikki olivat uusimassa viime kevään mestaruutta. Kotimaisista pelaajista mestaruus oli enemmiäinen Mikko Karjarinnalle, Aaro Nikulallse sekä Ilari Toimelalle. Ulkolaisvahvistuksista juhlivat nyt ensimmäistä mestaruuttaan Suomessa Alan Domingos ja Arvis Greene. Päävalmentaja Radovan Gacicille kulta oli myös ensimmäinen.

Ottelu alkoi Valepan hienoisessa komennossa ja Olli Kuoksa käytti ensimmäisen aikalisänsä 9-13- tilanteessa. Valepa karkasi jo 12-19- johtoon, mutta Ettan kone käynnistyi ja se aloitti julmettoman takaa-ajon. Taistelu palkittiin, kun Etta nousi kahden Valepan eräpallon takaa tasoihin ja eräpalloon. Etta ei kuitenkaan onnistunut tilaisuutta käyttämään hyväksi, vaan Valepa selviytyi erän voittajaksi lukemin 26-28.

Toisen erän alussa nähtiin finaalisarjan tasaisinta vaihtopallopelaamista aina tasatilanteeseen 10-10 asti. Tämän jälkeen Etta otti lukuisia torjuntapisteitä ja karkasi jo 16-11 johtoon. Valepa tuli kannoille kolmen peräkkäisen pisteen turvin. Etta kuitenkin pysyi kovana erän loppuun asti ja voitti erän 25-19. Erän aikana Valepa vaihtoi Ilari Toimelan yleispelaajaksi Erik Sundbergin tilalle sekä Arvis Greenen hakkuriksi Urpo Sivulan tilalle.

Kolmannessa erässä kotijoukkue jatkoi siitä, mihin ennen pitkää taukoa jäi. Etta nykäisi reilun viiden pisteen kaulan, jota Valepa alkoi kuromaan kiinni. Valepa pääsi vielä pisteen päähän 19-18- tilanteeseen, mutta Etta piti pintansa ja naulasi erän loppulukemiksi 25-20.

Neljännessä erässä jatkettiin Ettan komennossa ja kotijoukkue karkasi johtoon heti. Parhaimillaan kotijoukkueen johto olikin jo 19-12, mutta siinä vaiheessa alkoi Valepan kiri. Valepa kampesi loistavalla torjunta- ja puolustuspelillä 23-25- erävoittoon.

Viidennessä erässä ei pisteputkia juurikaan nähty. Valepa oli erän lopussa vahvempi ja kuittasi erän lukemin 13-15 sekä voitti samalla mestaruuden.

Otteluisäntä Kiertokaari palkitsi ottelun parhaina pelaajina Ettalta Antti Ronkaisen ja Valepalta Niko Suihkosen.