Akaa-Volley ja Tiikerit selkeisiin kotivoittoihin

05.11.2023

Akaa-Volley nousi miesten Mestaruusliigan kärkipaikalle sunnuntaina voittamalla kotonaan Vantaa Ducksin 3-0. Kokkolan Tiikerit puolestaan torjui Karelian Hurmoksen 3-1 -voitossaan otettuaan 20 torjuntaa neljään erään.

Akaa-Volleylle täydet kolme sarjapistettä kotisalista

Akaa-Volley pesi Vantaa Ducksin kotisalissaan puhtaasti 3 – 0 (25-20,25-18,25-22).

Joukkueiden avauskuusikot:
Ducks: Jeremie Murray, Tommi Mäkelä, Kalle Kattelus, Henrik Porkka, Iiro Seppälä ja Lauri Vanhanen. Liberopaita päällä kentälle astui Justin Lui. Tälle kuusikolle ja tietenkin myös vaihtopelaajille valmentaja Juho Laurila toivoi kasvamista kauden kuluessa. Rajala myönsi alkuhaastattelussa alkusyksyn olleen joukkueelleen vaikea.

Akaa-Volley: Lasse Jäntti, Pozo Hernandez, Panu Pitkänen, Matěj Šmídl, Mikko Räsänen ja Petteri Tyynismaa. Aivan oikein, Tyynismaa on kuntoutunut kentille ja antaa valmentaja Kunnarille lisää vaihtoehtoja mahdollisten yskimisten varalle. Akaan liberona aloitti tälläkin kerralla Louis Pineau.

Vantaalaiset tulivat otteluun vahvalla torjunnalla ja pysyivät hienosti isäntien matkassa aina tilanteeseen 9 – 12 asti. Siitä Akaa-Volley hivuttautui rinnalle ja lopulta karkuun Pozo Hernandezin syöttövuorolla. Pozo paukutti peräti viisi ässää ja erä ratkesi siihen. Tyynismaa on pelikunnossa; keskipelaaja hyökkäsi erässä neljä pistettä, muun muassa sen viimeisen.

Toinen erä alkoi kuten ensimmäinen. Ducks sinnitteli vauhdissa mukana, kun akaalaisten hyökkäykset eivät tuottaneet tulosta. Kun Akaa-Volley napsi pari ’ylimääräistä’ torjuntapistettä se hankkiutui 12-9 johtoasemaan. Erän erikoisuutena olivat Juho Rajalan parit piruetit kentän pinnassa. Ensimmäinen onnistui, kun valmentaja kierähti yli rajojen suuntautuneen akaalaissyötön tieltä näyttävästi pitkälleen ja sai etunojapunnerruksesta yleisön taputukset. Jälkimmäinen osin epäonnistui, kun Akaa-Volleyn hyökkäys napsahti Rajalan nilkoille. Jälkitilanteesta valmentaja vielä purnasi itselleen keltaisen kortin. Erä päättyi Pavicevicin syöttövirheeseen.

Kolmanteen erään Kunnari ei enää loukkaantumisesta toipunutta Tyynismaata laskenut. Antti Taponen otti omalta osaltaan verkon keskustaa haltuunsa. Nyt Akaa-Volley sai heti alusta saakka pelin haltuunsa – haparoiden toki. Joukkue eteni muutaman pisteen etumatkalla erän ensimmäisistä palloista loppuun saakka. Viimeisen pisteen nasautti vantaalaisten kenttään Matěj Šmídl. Komea iskulyönti niin sanottuna postimerkkinä kentän vitoskulmaan.

Kalle Kattelus tunnusti Akaa-Volleyn paremmuuden.

- Tulihan meille epäonnistumisia, mutta ei oteta mitään vastustajalta pois – pelasivat hyvin tänään. Etenkin Pozo oli hyvällä pelipäällä. Kaikkienkin akaalaisten syöttö oli kunnossa. Jatkossa meidänkin on parannettava syöttötyöskentelyä.

Pozo Hernandez ei lähtenyt erittelemään hyvää onnistumistaan.

- Lähdin vaan veteleen kovaa ja tänään se toimi. Ducksin keskarit olivat vaikeita ohitettavia etenkin tuossa lopussa, paljasti yleispelaaja, kun vantaalaisten hyviä otteita kyseltiin.

Juho Rajala kaipasi joukkueeltaan lisää hyökkäystehoja.

- Akaan syöttöpaine oli meille liian haastava. Omaan puolustuspelaamiseen olen tyytyväinen, mutta hyökkäys pitäisi saada tehokkaammaksi.

Olli Kunnari oli luonnollisesti tyytyväinen illan antiin.

- Vastaanotto toimi hienosti. Ja tietenkin Pozon 80 prosentin vastaanotto pitää erityisesti nostaa framille. Lisäksi plussaa oli tietenkin Petterin pääsy pelikuntoon.

Tiikereille kauden torjuntaennätys

Tiikerit otti peräti 20 torjuntapistettä sunnuntain kotiottelussa Karelian Hurmosta vastaan. Määrä on tämän liigakauden yhden ottelun ennätys. Ottelun voitti Tiikerit 3-1. Erät 25-12, 25-21, 22-25, 25-14.

Avauserä mentiin alusta asti ”yhtä maalia”. Tiikerit karkasi nopeasti 7-0 johtoon. Antti Leppälä iski 1-0, jonka jälkeen viihtyi pitkään syöttöruudussa. Vasta torstaina Joensuuhun saapunut hakkuri Isaias Sanches teki useita virheitä. Tilanteessa 14-3 kotijoukkueelle, käytti Hurmos toisen aikalisänsä. Tiikerit teki muutaman pelaajavaihdon: Matias Saviaro tuli hakkuriksi Oskari Keskisen tilalle ja Tatu Venetjoki passariksi Anton Välimaan tilalle. Arvokasta peliaikaa molemmille. Erä oli tiikerijuhlaa, 25-12.

Toinen erä oli jo hieman tasaisempi. Nezar Harouk ja Sanches saivat onnistumisia. Tiikerit oli askeleen edellä, mutta erän lopussa Hurmos taisteli hyvin. Janne Marttila tasoitti, 18-18. Sanches kavensi, 19-20. Sitten Leppälä ja Keskinen torjuivat Marttila, 21-19. Tiikerit karkasi erävoittoon.

Tasaista oli kolmannessa erässä. Hurmos sai pientä etumatkaa, kun Marttila iski 18-15 ja Harouk syötti ässän, 19-15. Tiikerit pääsi lähelle, 18-20, mutta sitten Marttila iski kahdesti ja Hurmos karkasi.

Tasaisesti eteni myös neloserän alku, mutta sitten homma kääntyi kotijoukkueelle. Lauri Jylhän komea torjunta päätti pitkän pallorallin, 10-7 ja Keskinen seuraavan maratonpallon, 11-8. Jos oli avauserässä suuri ero joukkueiden välillä, samaa voi sanoa neljännen erän loppuhetkistä.

Tiikerit pelasi jälleen kahden liberon systeemillä, jossa Teemu Lahti vastaanottajana ja Aleksi Mäkiluoma puolustavana. Kaksikko hoiti hommat todella hyvin.

Vieraiden puolustuspeli oli alussa täysin tuuliajolla, mutta jatkossa homma parani.

Niko Haapakoski, Hurmos:

-Ei tehty mitään avauserässä. Eikä Tiikereiden tarvinnut tehdä juuri mitään ottaakseen erävoiton. Jatkossa parannettiin ja alettiin tappelemaan enemmän. Joka osa-alueella parannettiin.

Oskari Keskinen, Tiikerit:

-Aika ailahtelevaa peliä. Avauserä oli läpihuutojuttu. Hurmos paransi toisessa ja kolmannessa erässä. Neljännessä taas päästiin peliin kiinni. Torjuntapelimme oli hyvää. Kokonaisuutena hyvä viikko.

Wei Long Daryl Tay, Hurmos:

-Todella vaikea alku. Toisessa ja kolmannessa erässä piristyttiin. Neljännessä tehtiin taas liikaa virheitä. Annettiin Tiikereille liikaa torjuntapinnoja. Jatketaan hommia. Töitä, töitä ja töitä.

Mikko Keskisipilä, Tiikerit:

-Kuuden pisteen viikko lämmittää. Molemmissa peleissä pidettiin virhemäärä pienenä. Nyt tuli avauserä käytännössä tekemättä mitään. Toisessa erässä hieman tempo laski. Luultiin, että homma hoituu tekemättä mitään. Neloserässä nähtiin tasonparannus. En muista, ainakaan minun aikanani, että olisi otettu 20 suoraa torjuntapistettä. Hyvä kun saatiin minuutteja myös Tatulle ja Matiakselle.

Otteluisäntänä Halpa-Halli, joka palkitsi parhaina Tiikereiltä Oskari Keskisen ja vierailta Niko Haapakosken.