Akaa-Volley vei Ettaa kolmessa erässä

05.02.2021

Lentopallon Mestaruusliiga palasi perjantai-illassa Akaa-Volleyn kotisaliin pitkän tauon jälkeen. Toijalan Monarilla oli poikkeuksellinen tunnelma, kun Akaan kehuttu kotiyleisö puuttui katsomosta. Akaa-Volley voitti Lentopalloseura Ettan puhtaasti 3 – 0 (25-23,25-18,26-24).

Mestaruusliiga joutui pandemian aiheuttaman pelitauon vuoksi supistamaan käynnissä olevan kauden kaksinkertaiseksi sarjaksi. Näin neljäntenä olevalla Akaa-Volleylla on runkosarjassa edessään vielä neljä ottelua. Sen jäljessä vaanivat Kokkolan Tiikerit, jolla on vielä kuusi peliä ja Vantaan Ducks samalla ottelumäärällä akaalaisten kanssa.

Kun Hurrikaani Loimaa on vain kaksi pistettä Akaa-Volleyn edellä, käytännössä runkosarjan sijat 3 – 6 ovat vielä täysin auki.

Ottelutapahtumat

Etta sai otteluun lentävän alun, kun Jan Heleniuksen ässäsyöttö vei joukkueen kahden pisteen johtoon. Akaa-Volleyn kokenut avauskuusikko Joni Mikkonen, Urpo Sivula, Panu Pitkänen, Markus Kaurto, Eetu Pennanen ja Mikko Kuusela ei tästä hätkähtänyt vaan hilautui peliin mukaan.

Erän puolivälissä kotijoukkue onnistui Pennasen syöttövuorolla kolmesti perä jälkeen. Hetken näytti siltä, että akaalaiset rallattelevat helposti erävoittoon. Etta on tunnettu taistelukyvystään eikä antautunut tälläkään kertaa. Pari näyttävää torjuntaa ja joukkue tuli rinnalle lukemiin 21 – 21.

Aaltoileva erä päättyi ykköserän tehokkaimpana esiintyneen Akaa-Volleyn hakkuri Sivulan kovaan iskulyöntiin, joka kimposi oululaistorjunnan käsistä mainosaitoihin.

Lähes virheettömästi toisessa erässä hyökännyt Akaa-Volley ei antanut vierailleen mitään mahdollisuuksia. Ettan valmentaja Olli Kuoksa otti aikalisät lukemissa 5 – 1 ja 11 – 4, mutta ei saanut joukkuettaan syttymään.

Erän lopussa Akaa-Volleyn Oliver Lüütsepp otti passarin tontille farmijoukkue Lempo-Volleysta mukaan tulleen 18-vuotiaan Saku Tuomivaaran. Nuori mies teki ikimuistettavan ensiesiintymisen liigatasolla. Kolmesta ensimmäisestä passista kaksi keskihyökkääjille ja siinä välillä yksi näyttävä puolustuskin.

Pitkä erätauko oli Akaan illassa supistettu 12 minuutin mittaiseksi, kun ei tarvinnut odottaa yleisön selviävän kisamakkarajonosta. Siitä huolimatta erätauko osoittautui maineensa veroiseksi.

Etta vei kolmannen erän alku hienoisessa johdossa. Akaa-Volleyn rutiini riitti kuitenkin nostamaan joukkueen tasatilanteeseen 10 – 10. Sen jälkeen erä näytti jo kääntyvän kotijoukkueelle.

Kun ratkaisupalloissa ensin Sivulan hyökkäys jäi oululaistorjuntaan ja heti perään Pitkäsen kova iskulyönti painui leveäksi, tilanne olikin yhtäkkiä 24 – 24. Ottelu päättyi kahteen perättäiseen akaalaistorjuntaan. Ensimmäisen esitti liigan torjuntatilastoissa pitkin kautta loistanut Pitkänen ja ottelun niitti tuli Akaan kapteeni Mikkosen torjunnasta.

Akaan lentopalloilta oli keskipelaajien juhlaa

Akaan toinen keskipelaaja Kaurto kirjautti tilastomerkinnän 6/+6. Ettan keskelllä pelaavat Markus Väisänen (7/+6) ja Nuutti Niinivaara (9/+6) eivät juuri jääneet akaalaisten varjoon. Ottelun ratkaisut löytyivät laidoilta. Siellä Akaa-Volleylla oli enemmän tehoa. Ottelun pistehai oli Sivula (21/+11).

Akaa-Volleyn seuraava ottelu on Joensuussa 10.2. Karelian Hurmosta vastaan. Alajärvelle lauantaiksi 13.10. suunniteltu ottelu Akaa-Volley – Savo Volley on siirretty pelattavaksi Akaaseen Toijalan Monarille.

Pelaaja- ja valmentajakommentit

- Emme olleet erityisesti sopineet hyökkäävämme keskeltä. Taisi olla vahinko, sanaili Ettan parhaana palkittu passari Joel Laakso pelin jälkeen.

Ehkä Ettan keskittyminen keskipeliin johtui hakkurina toimineen Aleksi Muukkosen vaisusta illasta. Nuoren miehen tehot jäivät lukemiin 8/-3.

- Tänään emme löytäneet Aleksin kanssa oikeata rytmiä. Huomenna on onneksi uusi peli Loimaalla Hurrikaania vastaan. Uskon, että sinne tilanne korjaantuu, vakuutti Laakso.

Ottelu oli molemmilla puolilla verkkoa keskipelaajien juhlaa. Akaa-Volleyn parhaana palkittiin komeat lukemat 11/+8 kolmen erä otteluun takonut Panu Pitkänen.

- Oli kyllä hieno polkea hyökkäyksiin, kun vastaanotto toimi hyvin ja passarimme pääsivät ruokkimaan meitä keskareita oikein talkoilla, kiitteli Pitkänen joukkuetovereitaan.

Ottelun tilastonostoja
* Akaa-Volley nousi liiganeloseksi
* Ettalle 5 tappio perättäin
* Ettalle 10 vierastappio perättäin, edellinen vierasvoitto 9.1.2020
* Etta voitti kauden ensimmäisen kohtaamisen kotonaan 3-1
* Ettan kahden viime kauden vieraspelit 2-19, ainoat voitot Lakkapaa.com:sta. Edellinen vierasvoitto ”etelän” joukkueista välieristä 2019 maaliskuulta Loimaalta Hurrikaanista.
* Kaikkien aikojen keskinäiset 8-5 Ettalle, Akaa-Volley voittanut viisi kuudesta edellisestä
* Ettan Aleksi Muukkosella on liigan kolmanneksi paras eräkohtainen pistekeskiarvo (4,9) j
* Akaa-Volleyn Urpo Sivula on pistetilaston viidentenä (224)
* Akaa-Volleyn Panu Pitkänen on torjuntatilaston kolmas (39)
* Ettan Juha Aho on hyökkäystilaston kärki (64%) ja Akaa-Volleyn Aleksi Kaatrasalo toinen (64%)
* Akaa-Volleyn Urpo Sivula otti uransa 400. ligatorjunnan ja Joni Mikkonen 300.