Ducks ja VaLePa sunnuntain vierasvoittajat

29.11.2020

Vantaa Ducksin hieno viikonlopputupla huipentui sunnuntaina täyteen pistepottiin Joonas Jokelan johdolla Oulussa. Raisiossa puolestaan VaLePa selviytyi tehtävästään tyylillä hakien kaikki pisteet mukaansa Pirkanmaalle.

VaLePan kantti piti mainiosti Raisiossa

VaLePa haki puhtaan 0-3 (20-25, 18-25, 14-25) vierasvoiton Kerttulan liikuntahallista Raisiosta. Joukkueiden tasoero näkyi tulostaululla, vaikka Loimu pelasi ottelussa ajoittain hyvällä tasolla ja pystyi haastamaan vahvaa vierastaan. Loimu pelasi ilman lomautettua argentiinalaiskaksikkoa ja ruotsalaishakkuri Johan Gruvaeusta säästettiin pienen vamman vuoksi tuleviin koitoksiin.

Loimu pystyi haastamaan VaLePaa ajoittain hyvin. Ottelun kaksi ensimmäistä erää olivat tasaisia erän puoliväliin asti. Kolmannen erän alkua Loimu johti jälleen, mutta muutamat virheet ja niistä aiheutunut päiden alas painuminen käänsi erän selvin numeroin vieraille. Ottelun paras pistemies oli VaLePan Sakari Mäkinen, joka teki hurjan 82% hyökkäystehon saattelemana 15 pistettä tehoin +14. Hakkuri Aaro Nikula säesti Mäkistä 11 pisteellään. Loimusta kukaan ei päässyt yli 10 pisteen lukemiin. Sebastian Hernandez ja Kirill Borichev tekivät 9 pistettä, mutta molemmat jäivät tehoissa yhden pisteen pakkasen puolelle. Näin ollen Loimun paras pelaaja olikin 7 pistettä ilman ainoatakaan virhettä tehnyt Elviss Krastins.

Mikko Esko, VaLePa:

- Tärkeintä oli meillä se ettei lähdetä vaikeista paikoista räiskimiään ja helpoteta siten Loimun pelaamista. Meidän oma torjunta- ja puolustuspelaaminen on niin vahvaa ettei meidän kannata antaa suorilla virheillä pisteitä vastustajille. Aika hyvä ottelu, vaikka lataus oli vähän kateissa kun keskiviikkona oli kärkiottelu Savoa vastaan. Pitää nauttia jokaisesta pelistä mitä nyt saadaan pelata.

Elviss Krastins, Loimu:

- Tiedettiin että VaLePalla on kova hyökkäys, kun siellä on Esko passaamassa. Syötimme riskillä mikä tuntui toimivan ihan hyvin,
mutta hyökkäyksessä kunnioitimme vähän liikaan heidän isoa torjuntaa. Putket tuli aikalailla meidän virheiden kautta. Hyökkäysrytmit on nyt löytyneet ja esim. parin ensimmäisen erän hyökkäysvirheet oli niin sanottuja hyviä virheitä, eli hyökkäsimme sinne minne pitikin, mutta niitä vain meni harmittavasti vähän leveäsi ja pitkäksi.

Janne Kangaskokko, VaLePa:

- Tärkein asia mitä painotin oli latautuminen että saadaan game face myös tähän peliin. Suoriudututtiin riittävällä tasolla tänään. Täytyy olla tyytyväinen kun vierasreissulta tulee 3-0 voitto. Mikko pyörittää peliä todella laadukkaasti hyökkäyspeliä myös kolmen metrin viivan ulkopuolelta ja se tuo oman mausteensa meidän hyökkäyspeliin.

Per-Erik Dalqvist, Loimu:

- Ensimmäiset erät olivat ihan hyviä. Vähän liikaa kunnioitimme VaLePan isoa torjuntaa. Viimeinen erä aloitettiin hyvin, mutta jäimme jumiin yhteen rotaatioon. Olen pettynyt siitä että päät alkoivat roikkumaan siinä vaiheessa kun tuli vaikeuksia. VaLePa on paras joukkue Suomessa tällä hetkellä eikä sitä vastaan voi antaa asenteen notkahtaa yhtään. Olemme oikealla tiellä. Meidän pitää vaan saada taso vakioitua korkealle tasollemme.

Loimu - VaLePa 0-3 (20-25, 18-25, 14-25)

Jokela nuiji vanhan kotiseuransa säälimättä

Ettan ja Vantaa Ducksin kohtaamisesta tuli juuri niin sähköinen trilleri kuin odotettiin. Tulisieluiset valmentajat antoivat sunnuntai-iltana kuitenkin pelaajien hoitaa välienselvittelyn, eikä päätuomarin tarvinnut käydä korttitaskulla kertaakaan. Etta ei saanut ottelun aikana parasta peliään esille kuin ajoittain, kun taas ankkojen otteissa eilinen nelieräinen Kokkolassa ei näkynyt esityksissä alkulämmittelyä enempää. Kaksi ensimmäistä erää Ducks vei ja Etta vikisi, mutta kaksi viimeistä erää olikin jo melkoista trilleriä. Ettan huikea kiri ottelun lopussa jäi vaille palkintoa, ja Vantaa Ducks palaa kotiin kuuden pisteen viikonlopusta lukemin 1-3 (17-25, 22-25, 25-17, 24-26).

Ettan avaus: Laakso, Muukkonen, Helenius, Marttila, Niinivaara, Väisänen, Mäntylä
Ducksin avaus: Väänänen, Jokela, Kattelus, Määttänen, Carmody, Lehtonen, Vuorinen.

Etta on ottelun alussa vielä hieman nukuksissa, johtuneeko Ducksin apuvalmentaja Mika Rajalan juttujen kuuntelemisesta, ja Ducks karkaa heti alkuun 0-3 -johtoon. Etta kuitenkin herää Nuutti Niinivaaran syöttövuorolla, kun erittäin paha hybridisyöttö saa vastaanoton jalat tutisemaan, lukuunottamatta läpi ottelun hienosti palloa nostellutta Kalle Kattelusta. Nuutin syötöllä Etta hilaa itsensä aivan kantaan, mutta hyökkäyksen alkuvaikeuksista kärsineen ottelun hahmon Joonas Jokelan komeilla torjunnoilla Ducks repii itsensä Lauri Lehtosen syöttövuorolla 8-14 -johtoon. Ettan torjuntaanlyönti ja Katteluksen ässäsyöttö siivittävät Ettan ottelun ensimmäiselle aikalisälle tilanteessa 10-18. Koko erässä Ettan tavaramerkki, huolellinen ja kärsivällinen puolustus- ja varmistuspeli loistavat poissaolollaan, ja Joonas Jokelan oikean käsivarren heräillessä otteluun, on Ducks erän selkeä hallitsija. Rapsakat 8 pinnaa ensimmäiseen erään paukutellut Jokela saakin kunnian täräyttää erän ässäsyötöllä ankoille lukemin 17-25.

Toiseen erään kumpikaan ei tee pelaajavaihtoja. Erä alkaa rikkonaisesti, kun ensimmäisestä kuudesta syötöstä peräti neljä pysähtyy verkkoon. Ettan illan kovin suorittaja Jan Helenius vääntää edun Ettalle komealla yksilösuorituksella, jossa oma puolustuspallo käytetään passarin kautta ja lyödään käsistä maisemiin. Ensimmäisessä erässä 5 pistettä keränneen Aleksi Muukkosen toisen erän alku on musta, ja valmentaja Olli Kuoksa ottaakin miehen vetämään vähän happea Kasimir Vuorisen tuuratessa. Urheilutalolla tuttu nimi Joonas Jokela koettelee viistolyönnillään kaikkia fysiikan lakeja, eikä edes PROlibero Jesse Mäntylä ehdi kaikkien moukareiden alle. Tommy Carmodyn komean torjunnan jälkeen Etta käyttää ensimmäisen aikalisänsä lukemissa 6-8, jonka jälkeen Kasimir Vuorinen ottaa hyökkäyspelissä kaivattua roolia ja hakkaa pelin tasoihin. Lauri Lehtosen komean torjunnan jälkeen ilmoille nousee melkoinen taistelupallo, jota kumpikin joukkue hamuaa itselleen kentältä ja sen ulkopuolelta, mutta illan mittaan enemmän ja enemmän lämpenevän Joonas Jokelan hyökkäys päättää pyristelyn Ducksin eduksi. Aleksi Muukkosen palattua kentälle Ducksin torjunta näyttää jälleen kyntensä (ja aika kunnioitettavan naamakarvoituksen) ja pakottaa Ettan jälleen aikalisälle lukemissa 11-16. Aikalisän jälkeen Etta herää taistelemaan erän voitosta, vaikka Jokelan puoleen verkkoon syöttämä pommi pomppaakin jollain ihmeen ilveellä vielä vastapuolen kenttään. Kentälle torjumaan vaihdettu teräsvaari Juha Aho tekee juuri sen mitä hänen on tarkoituskin, ja torjuu Jokelan hyökkäyksen, ja Etta on aivan kannassa kiinni. Jokelan vahva vire kuitenkin jatkuu, ja Ducks pääsee ensimmäisenä eräpalloon. Viimeisen hyökkäyksen Ettan kenttään naulaa Kalle Kattelus, ja Ducks ottaa ensimmäisen kiinnityksen otteluvoittoon lukemin 22-25.

Kolmanteen erään Etta-luotsi Olli Kuoksa tekeekin sitten vaihtoja. Markus Väisänen saa tehdä tilaa ikinuorelle Juha Aholle, ja Janne Marttilan tilalle tulee toisessa erässä pirteästi hyökännyt Kasimir Vuorinen. Kassu kiitteleekin luottamuksesta ja hyökkää Ettan 2-0 -johtoon. Jan Heleniuksen syötettyä vielä ässän, on selvää että Etta on tullut pukuhuoneesta pelaamaan ottelun voitosta. Ihan täysin ei kaikki ole vieläkään kotona, kun niin sanottuja tuijottelupalloja jää Ettan kenttään luvattoman paljon, eikä murtopisteiden saanti siten onnistu parhaalla mahdollisella tavalla. Juha Ahon kolmella peräkkäisellä hyökkäyspisteellä Etta menee johtoon 11-8. Joel Laakson illan ensimmäinen ässä tilanteessa 14-9 herättelee jo vähän Ducks-penkin päätä, mutta mölyt pysyvät tällä erää mahassa ainakin päävalmentajan osalta. Apuvalmentajan suhteen odotellaan vielä tilannetietoa siitä, onko puhe vieläkään lakannut. Nuutti Niinivaaran muikea torjunta ja Voice of Finlandiin sopivat tuuletukset siihen päälle pakottavat Ducks-käskijä Juho Rajalan erän toiselle aikalisälle tilanteessa 16-11. Kasimir Vuorinen näyttää missä liemissä mies on keitetty, kun heittääkin aikalisän jälkeen syöttövirheen sijasta komean ässän. Juha Aho jatkaa komeaa hyökkäystyöskentelyään, ja jättää 208-senttisen jättiläisen Tommy Carmodyn kerta toisensa jälkeen nuolemaan näppejään. Erän kolmannen ässän tarjoilee Aleksi Muukkonen, ja ero on jo 21-13. Ettan illan hahmo Jan Helenius tyylittelee komean puolustuksen jälkeen napakan hyökkäyksen toisesta kosketuksesta kutospaikalta kenttään, ja erä päättyy harmittavasti lukemiin 25-17 Carmodyn syöttövirheeseen.

Neljännessä erässä Etta saa edellisen erän tavoin lentävän lähdön, kun Jan Heleniuksen pahalla syötöllä Etta napsii toisen murtopallonsa ja tilanteen 2-0. Joonas Jokela on kuitenkin tässä vaiheessa lämmennyt jo Urheilutalolla tutuksi käyneeseen täyteen liekkiin, ja murjoo vastapalveluksena ässäsyötöllä Ducksin 2-3 -johtoon. Seuraava ässä on monipuolisesti ja varmasti esiintyneen Kalle Katteluksen käsialaa, ja tilanteessa 3-6 Ettaa kutsuu jälleen aikalisä. Edellisen erän railakas hyökkäyspeli vaihtuu Ettan puolella ensimmäisen kahden erän mielettömään torjuntaanhakkaamiseen, ja tilanteen ollessa jo 6-11, käyttää Olli Kuoksa jo toisenkin aikalisänsä. Jan Helenius yrittää herätellä joukkuettaan taistelemaan kovilla yksilösuorituksilla, mutta Ducksin suorastaan upea varmistuspelaaminen tekee siitä hyvin vaikeaa. Jansku saa hinattua Ettan parin pisteen päähän, mutta tätä lähemmäs ei tällä erää päästä. Passari Joona Väänäsen torjunnalla peli alkaa näyttää jo selvältä, kun pisteet ovat 18-23. Kasimir Vuorisen syötöllä ja Aleksi Muukkosen torjunnalla Etta hivuttautuu jo lähelle. Illan komein pelastus nähdään, kun Kasimir Vuorinen hakee tyylipuhtaalla tiikerillä torjunnasta kimmonneen pallon mainosaidan kupeesta ja Jesse Mäntylä toimittaa sen vielä verkon yli. Marko Määttäsen hapuileva hyökkäys nelospaikalta päästää Ettan tasoihin, mutta miehen oma ässäsyöttö Lauri Lehtosen komean torjunnan jälkeen päättää viihdyttävän neljännen erän 24-26, ja Ducks selviytyy voittajana myös tänään.

Jan Helenius, Etta:

- Kahdesta ekasta erästä on vaikea sanoa mikä meni pieleen. Rentous puuttui joka osa-alueelta, ja sitten se peli näyttää tuolta. En tiedä jännitettiinkö niin paljon, mutta kolmanteen erään tuli selvä parannus. Sittenhän tuo olikin jo tiukka peli, viimeisellä kierroksella tehtiin hyvä nousu, vaikkei sitten lopuksi riittänytkään.

Joonas Jokela, Ducks:

- Erittäin mukava oli tulla takasin Ouluun, oli ehkä pientä ekstrajännitystä. Ite pelissä pelataan tällä hetkellä hyvää lentistä. En oo toki joka pelin tilastoa tutkinu, mutta tässä pelissä vastaanotto-hyökkäyksen tappo on aika kova. Siitä löytyy avain siihen millä voitettiin eilen Tiikerit ja tänään Etta. Viime kaudella Sveitsissä oma suorittaminen oli aika vaihtelevaa, ja sitä kautta ei auennu paikkaa ulkomailla täksi kaudeksi. Pyörin sitten Ducksin mukana kesätreenit, ja sitä kautta oli helppo jäädä Vantaalle pelaamaan.

Juho Rajala, Ducks:

- Olen pirun ylpeä jätkistä. Tänään päästiin kaksi ekaa erää aika helpolla, torjunta-puolustus oli kovalla tasolla. Pystyttiin pitämään side-out hyvänä. Kolmannessa erässä kaveri sai viisi suoraa pistettä syötöllä, eikä saatu yhtään torjuntaakaan, se tekee meidän pelaamiseen vaikeeksi. Viimeseen erään saatiin viisi torjuntaa eikä yhtään vastaanottovirhettä ja sillä voitettiin. Oli hyvä viikonloppu meille, täydet kuusi pistettä viikonlopusta on kyllä aika maksimisuoritus, enempää ei ois saatavilla. En osannu edes odottaa näin hyvää tekemistä koko viikonlopun ajan, vaikka olikin tosi hyvä treeniviikko takana.