Etta ja Akaa Volley vakuuttivat avauksissaan - Hurrikaani viisieräisen voittoon Vantaalla

03.10.2020

Etta ja Akaa Volley ottivat lauantaina vakuuttavat startin miesten Mestaruusliigassa. Akaa kaatoi Hurmoksen ja Etta Loimun puhtaasti kolmessa erässä. Hurrikaani-Loimaa vei puolestaan toisenkin kohtaamisen nimiinsä Ducksia vastaan, nyt 3-2 vieraskentällä.

Ettalle täydet kolme pistettä vakuuttavan liiga-avauksen päätteeksi

Tasaiseksi ennakoitu Mestaruusliigan avausottelu Ettan ja Raision Loimun välillä oli ajoittain huikeaa puolustustaistelua ja samalla melkoista tulitusta. Äärimmäisen tasaisissa erissä Etta onnistui joka kerta olemaan vahvempi ratkaisupaikoissa, ja siksi numerot 3-0 (25-22, 25-19, 25-15) eivät välttämättä kerro koko totuutta ottelun kulusta. Ensimmäisen miesten liigaottelunsa hakkurin paikalla pelannut Aleksi Muukkonen oli ottelun paras pistemies, ja ansaitsi itselleen 2 Mestaruusliigapistettä. Raision Loimun ulkomaalaisvahvistukset olivat odotetun kovia, kun Ruotsin mestari Johan Gruvaeus takoi 15 pistettä, ja viime kauden paras nostaja Ryan Manoogian nosti Oulun Urheiluhallin tunnelman kattoon heti ensi hetkistä lähtien.

Ottelu alkoi juuri niin tasaisesti kuin ennakkokaavailuissa spekuloitiin. Molemmat uhkuivat näyttämisenhalua tavallista pidemmän tauon jälkeen, ja todella näyttäviä palloralleja saatiin Urheilutalolla nähdä mielin määrin. Loimu otti ensimmäisen kerran pienen etumatkan 15:n pisteen jälkeen, mutta Ettan miehistö, erityisesti kylmänviileän libero Jesse Mäntylän johdolla, kankesi itsensä väkisin ensin rinnalle ja sitten ohi. Viime kaudella hieman hakusessa ollut keskihyökkäys sai tänään näyttää osaamistaan, ja eritoten alavartalovammasta toipuvaa Janne Marttilaa paikannut hakkuri Aleksi Muukkonen oli mies paikallaan ratkaisuhetkillä. Ensimmäisen ja viimeisen erän ratkaissut Muukkonen puhkui halua ratkaista ottelu, ja mallikkaasti peliä tällä kaudella verkon toisella puolella pyörittäneen Joel Laakson ei tarvinnut katua siihen myöntymistä. Loimun hieno taistelu jäi ensimmäisessä erässä hieman vajaaksi, kun Muukkonen naulasi erän pakettiin numeroin 25-22.

Kumpikaan joukkue ei toiseen erään vaihtoja tehnyt, ja meininki jatkui vähintään yhtä tasaisena. Molempien peli oli kauden alkuun nähden yllättävän valmiin näköistä, eritoten Loimun vastaanotto oli todella korkealla tasolla. Tasan 50% vastaanottoprosenttiin vaikutti positiivisesti varsinkin 13 kertaa palloa nostanut Elviss Krastins, jonka henkilökohtainen prosentti oli käsittämätön 77%. Suurimman tulituksen kohteeksi joutunut Väinö Rahko selviytyi omasta osuudestaan hienosti, päätellen itse nostamiaan palloja kovalla prosentilla. Erän alun tasaisen puurtamisen jälkeen Loimu saa Johan Gruvaeuksen hyökkäyksillä kurottua pienen eron, joka pakottaa Etta-koutsi Olli Kuoksan ottamaan molemmat aikalisänsä tilanteeseen 5-8 mennessä. Loimun syöttövirheestä alkoi Ettan jo viime kaudella tutuksi käynyt Jan Helenius -show, jossa eritoten kuutospaikan hyökkäykset olivat Loimun puolustukselle myrkkyä. Erän käännekohtana on Joel Laakson syöttövuoro, jossa passari luotti kerta toisensa jälkeen Heleniuksen kuutospaikkaan, joka tuotti joka kerta tulosta. Loimun valmentaja Per-Erik Dalqvist yritti herätellä joukkuettaan vaihtamalla ensin Elviss Krastinsin Sebastian Pozo Hernandeziin, ja myöhemmin Lasse Jylhän Tomi Saariseen, mutta ihan ei tässäkään erässä tahto riittänyt. Ensimmäisen Ettan eräpallon ryöstänyt Väinö Rahko sortuu saman tien syöttövirheeseen, ja Ettalle varmistuu ensimmäinen sarjapiste eräpistein 25-19.

Toisen erän lopussa kentälle vaihdettu Tomi Saarinen aloittaa Loimun passarina, mutta muuten aloitusseitsikot ovat samat. Arvaatte varmaan, että tasaista oli myös kolmannessa erässä. Tällä kertaa oli Ettan vuoro yrittää ensimmäisenä karkuun, mutta Dalqvistin aikalisä tilanteessa 6-3 herättää joukkueen, ja Väinö Rahkon upea puolustus ja jatkopallon päättäminen tasoittaa erän 7-7 -tilanteeseen. Ettan tehokkaimmat pistemiehet Jan Helenius ja Aleksi Muukkonen takovat Loimua maan rakoon vuorotellen, ja raisiolaisten päät alkavat jo painua. Lasse Jylhän kentälletulo tilanteessa 14-7 hieman rauhoittaa tilannetta, mutta hetkeä myöhemmin vastaanotossa takellellut Väinö Rahko saa tehdä tilaa Eetu Kulmalalle. Kulmala kiittää kunniasta ja piristää parilla hyökkäyspisteellään Loimun peliä, mutta joukkue sortuu neljään peräkkäiseen syöttövirheeseen juuri, kun takaa-ajon pitäisi alkaa. Illan paras pistemies päättää kuvaavasti kaksi illan viimeistä palloa, ja viimeisen erän lukemat 25-15 takaavat Ettalle parhaan mahdollisen kauden alun.

Per-Erik Dalqvist, Loimu:

- Tuloksesta on vaikea olla iloinen. Kaksi keskipelaajaa puuttuu ja kaksi keskitorjujaa puuttuu. Keskeltä oli tänään aika ohutta pelaamista, mutta laidoissa sitä vastoin riitti tänään tehoa. Liikaa tuli joukkueelle myös hyökkäysvirheitä. Ettalla oli tänään kaksi kovaa, Muukkonen ja Helenius. Tiedämme miten heitä vastaan pitäisi pelata, mutta tänään ei siinä onnistuttu. Syöttövirheiden määrä johti liian helppoon syöttöpelaamiseen lopussa. Ettalla oli tänään hyvä torjunta-puolustus, ja he hyökkäsivät tehokkaasti vastahyökkäyksistä. Huomenna on heti uusi peli, siihen täytyy parantaa paljon.

Johan Gruvaeus, Loimu:

- Hyvä alku, päästiin vähän shokeeraamaan vastustajaa. Liberomme on ollut joukkueessa vasta viikon, ja muutenkin pelaajat vielä vähän hakevat paikkaansa kentällä, ja peli on vähän hakemista. Hyökkäyspuolella tuli itselle onnistumisia, mutta muilla osa-alueilla vähän heikompaa. Joukkueen syöttö oli tänään huono. Joukkue on nuori, joten paine huonoista suorituksista kasaantuu ja virheet kertaantuu. Puolustukseen täytyy olla tyytyväinen, vaikkakin Ettalla oli tänään vielä vähän parempi.

Olli Kuoksa, Etta:

- Oli mahtavaa päästä pelaamaan pitkän tauon jälkeen ja sen työn jälkeen mitä on tehty. Odotus on aina kiduttavan pitkä, eikä se helpotu, vaikka näitä aloituksia on jo jokunen kertynyt. Oli mukava huomata että pelaajat oli tehneet henkisen työn tosi hyvin, ja antoivat itselleen mahdollisuuden pelata hyvin. Odotusten suhteen painittiin harjoituspeleissä paljon, kun pojat odottivat itseltään paljon ja harmittelivat huonoja suorituksia. Tänään se loisti poissaolollaan, ja pelilliset kulmakivet olivat hyvin tasapainossa. Pelattiin vähillä virheillä, ja nyt kun pystytään tällaiseen perustasoon, voidaan viedä peliä eteenpäin ja nostaa vaatimustasoa. Jesse syttyy peleihin vielä enemmän kuin harjoituksiin, ja otti monta gamesaveria kentän pinnasta ylös, ja sillä saatiin tylsytettyä vastustajan vaarallista hakkuripeliä. Kasimir hoitaa oman ruutunsa, vaikkei se niin tilastoissa näykään, tekee omat hommansa ja tekee ne hyvin. Aleksilta hieno ensimmäinen peli hakkurina liigassa, pelasi järkevästi ja häneltä äärimmäisen kypsä esitys.

Jan Helenius, Etta:

- Eka erä oli hyvä molemmilta, ei saatu mitään eroa, mutta oltiin sitten riittävän kovia lopussa. Heikkouksia ei meidän pelissä tänään ollu, pelattiin tasapainoinen ja hyvä ottelu. Tämän kauden tavoitteina on ehdottomasti pudotuspeleihin ja sitä kautta sitte mitalipeleihin.

Parhaat pelaajat: Jan Helenius, Etta ja Johan Gruvaeus, Loimu.

Etta - Loimu 3-0 (25-22, 25-19, 25-15)
Etta: Muukkonen 17/+14, Helenius 17/+11, Laakso 4/+4
Loimu: Gruvaeus 15/+11, Krastins 9/+5, Rahko 9/+1.
Ässät 3-1, syöttövirheet 7-19, torjunnat 4-3, hyökkäys% 55-46, vastaanotto% 32-50

Akaa-Volley kaatoi rutiinillaan Hurmoksen

Akaa-Volleyn ja Karelian Hurmoksen mestaruusliigakausi avautui Akaassa, Toijalan Monitoimihallissa, jota kutsutaan tuttavallisesti Monariksi. Akaa-Volleyn rutiini riitti otteluvoittoon 3-0 (25-17, 25-21, 25-20)

Ottelun alkaessa nähtiin kaksi huomionosoitusta. Akaa-Volleyn keskitorjuja Aleksi Kaatrasalo on tuore isä ja sai poiklapselle vietäväkseen seuran logolla varustetut potkuhousut.

Lisäksi huomioitiin akaalaisten ns. koronafinaalissa pandemiaa nokkiin antaneet noin kolmesataa kannattajaa. Seuralle keväällä tukensa antaneiden tarkan lukumäärän voi jokainen käydä laskemassa Monarin aulan seinältä.

Ottelun alussa oli havaittavissa pientä ylilatausta, kun puolen vuoden tauon jälkeen päästiin tositoimiin. Akaan Urpo Sivula loisti ensimmäisen erän alussa. Hakkuri takoi joukkueensa ensimmäiset kolme pistettä ja onnistui lisäksi syöttöviivalta rikkomaan Hurmosken vastaanottoa ratkaisevasti.

Kun erä näytti kääntyvän kotijoukkueelle helpohkosti, kävi juuri niin kuin usein käy. Akaalaisten ote hieman herpaantui ja erän puolivälissä Hurmos oli tullut peliin mukaan kuin varkain. Jere Heiskanen ja Petteri Härkönen loistivat verkolla.

Lopussa kokeneemman Akaan rutiini kuitenkin riitti kääntämään erän kotijoukkueelle.

Toinen erä eteni tasaisesti aina tilanteeseen 10 – 10. Sen jälkeen Akaa-Volley otti kuusi pistettä perä jälkeen eikä Hurmos hyvästä taistelusta huolimatta enää toipunut puolittaisesta tyrmäyksestä. Erän kuningas oli Akaan keskipelaaja Panu Pitkänen, joka aloitti kipuamisensa jälleen Mestaruusliigan torjuntatilaston kärkipaikoille. Neljä näyttävää blokkia ja lisäksi kaksi hyökkäyspinnaa Pitkäsen sarakkeeseen.

Kolmas erä oli monelta osaltaan kuin toisen kopio. Viimeinen piste toki tuli melko poikkeuksellisella tavalla.
Hurmos sinnitteli kotijoukkueen kyydissä erän puoliväliin asti, mutta loppuun sakka se ei jaksanut rutistaa. Läpi ottelun tasaisesti pelannut Akaan kokenut Joni Mikkonen hyökkäsi tarkasti kentän rajoille ja kirjasi tililleen pisteen toisensa jälkeen. Miehen saldo oli lopulta 13/+10.
Myös Sivula kirjautti tilastoihin 13 pistettä, mutta teholukema oli vaatimattomampi +4. Pitkäsen sarakkeessa lukee 9/+5 ja Markus Kaurton 4/+3.

Mutta se ratkaiseva pallo. Akaa-Volleyn yleispelaaja Eetu Pennanen (10/+5) sai tililleen hihalyönnillä tehdyn hyökkäyspisteen. Hurmoksen pelaajia oli pallon ympärillä useampiakin, mutta kukaan ei tohtinut laittaa käsiään pallon alle.

- Siinä pallossa näkyi kauden ensimmäisen pelin rasite. Epäselviä tilanteita tulee vielä silloin tällöin, tunnisti joukkueensa parhaana palkittu Tuomas Karjalainen ottlun jälkeisessä haastattelussa.

- Olihan meillä välillä hyviä pätkiä tässä pelissä. Akaa on vaan niin laadukas joukkue, että meidän tasomme ei tänään riittänyt.
Akaan parhaan palkittu Pennanen nyökytteli vieressä.

- Näin sen näen itsekin. meidän peruspelimme riitti tänään voittoon. Pyrimme välttämään virheitä, mutta siitä huolimatta niitä tuli ajoittain liikaa.

- Ison plussan annan yleisölle. Tunnollisesti ovat ottaneet maskit kasvoilleen ja turvavälitkin näyttävät olevan riittävät, kiitteli Pennanen.
Akaan valmentaja Oliver Lüütsepp oli tyytyväinen pelaajiensa otteisiin.

- Kiitokset koko joukkueelle kauden ensimmäisestä voittopelistä. Nyt sitten palaudutaan ja ensi viikko tehdään huolella. Seuraava vastustajamme on mielenkiintoinen ja vaatii kaikilta paneutumista, viittasi Lüütsepp viikon päästä odottavaan vierailuun Hurrikaani Loimaan kotisalissa.

Hurrikaanin päänahka jäi vielä Ducksilta saamatta

Vantaa Ducks-Hurrikaani 2-3 (25-22, 29-31, 18-25, 25-17, 12-15)

Lentopalloilun Mestaruusliigassa Vantaa Ducks kohtasi lauantaina 3. lokakuuta kauden ensimmäisessä kotiottelussaan Hurrikaani Loimaan. Kohtaaminen oli Mestaruusliigassa jo toinen tänä syksynä ja kolmas lyhyen ajan sisällä. Ottelu oli varsinaista taistelu molemmin puolin ja katsojat saivat nauttia viihdyttävästä ja hyvästä lentopallosta.

Lumoon tulleet 235 katsojaa saivat jännittää voittajaa loppuun saakka, sillä kumpikin joukkue taisteli tosissaan pisteistä. Hurrikaani oli lopulta vahvempi eräluvuin 3-2 aivan kuten viime torstaina Loimaalla ja kaksi pistettä meni vieraille.

Ensimmäistä erää luonnehti monet syöttövirheet. Varsinkin vierailijoita syötöt joko jäivät verkkoon tai livahtivat pitkiksi. Ducksinkin syöttöpeli takkuili ajoittain, mutta vähemmän. Syötön vastaanotto oli varsinkin ankkalibero Esko Vuorisen osalta mallikasta ja puolustus oli uhrautuvaa. Tällä kertaa myös passari Joona Väänänen ja keskitorjuja Tommy Carmody löysivät toisensa hienosti heti alkuun. Erän lopussa ankat olivat juuri sen verran parempia, että erä vietiin lukemin 25-22.

Toisesta erästä muodostui varsinainen jännitysnäytelmä. Hurrikaanin syöttövirheet jatkuivat ja erä oli tarjolla ankoille. Joonas Jokela löysi vireensä ja takoi Ducksille hienosti pisteitä sekä verkolta että kolmen metrin viivan takaa. Muutama näyttävä torjuntakin kirjattiin Jokelan sarakkeeseen. Myös Kalle Kattelus esiintyi pirteästi.

Erän ratkaisuksi muodostui Hurrikaanin vaihto, kun kentältä poistui Samuli Kaislasalo ja hänen tilalleen tuli Tino Vuori. Vuori sekä syötti että hyökkäsi tehokkaasti ja erä meni pidemmän kaavan kautta vieraille 29-31.

Pitkän erätauon jälkeen Ducksilla oli vaikeuksia saada pelinsä taas käyntiin. Vaikka ottelun ensimmäinen ässä nähtiinkin Kalle Katteluksen kädestä niin ankkajoukueella oli pelin sujumisessa hakemista. Hurrikaani puolestaan sai syöttöpelinsä kulkemaan ja hyökkäsi sen lisäksi tehokkaasti. Vieraat veivär erän selvästi luvuin 18-25.

Jos oli ankkalauma hukassa kolmannessa erässä niin samaa voi sanoa Hurrikaanista neljännessä. Joonas Jokela löysi hirmuvireen ja tahkoi Ducksille pisteitä liukuhihnalla sekä hyökkäyksessä että torjunnassa. Hienoa torjuntapeliä esitti myös Tommy Carmody. Erä ankoille 25-17.

Viides ja ratkaiseva erä näytti jo tulevan Ducksille, kun syöttöruutuun astui ottelun parhaana palkittu Niklas Seppänen. Seppänen ei antanut vanhalle seuralleen armoa, vaan syötti tilanteesta 12-19 tilanteeseen 12-15 ja samalla voiton Loimaalle.

Otteluisäntä Karkkilan Metallityö palkitsi ottelun parhaana pelaajana Vantaa Ducksista Joonas Joklena ja Hurrikaani Loimaasta Niklas Seppåäsen. PRO Liberoksi arvovaltainen raati valitsi Hurrikaanin Matti Toivolan.

Joonas Jokela, Vantaa Ducks:

“Saman tyylinen peli oli kun Loimaalla, kun hyökkäyksemme toimii voimme olla kuskin paikalla myös Hurrikaanin tasoista joukkuetta vastaan. Minulla on hyvä luottamus sekä omaan että joukkueen pelaamiseen.

Valmentaja Juho Rajala:

“Peli oli aaltoilevaa puolin ja toisin, nuoria poikia on kummallakin puolella ja pelasivat laadukkaasti. Tulos ei ollut huono, mutta meidän peliltä vaaditaan vielä tasaisuutta. Näille sarjan top neljä joukkueille, johan Hurrikaani lukeutuu, ei kärsi antaa yhtään periksi, meidän pitää pelata ihan omalla huippulimitillä”:

Niklas Seppänen, Hurrikaani Loimaa:

“Aikamoista vääntöä oli, oli hienoa pelata taas Lumossa. Teimme paljon syöttövirheitä, mutta kunhan se asia saadaan kuntoon niin hyvää tulee. Ottelun lopussa näkyi, miten tärkeät ne syötöt ovat.

Jussi Heino:

“Luotto omaan joukkueeseen oli koko ajan. Voiton avain oli siinä, että oltiin karvan verran kurinalaisempia kun vastustaja silloin kun siihen oli tarve. Mutta Ducks on pirunmoinen taistelijaporukka.”

Ducks - Hurrikaani 2-3 (25-22, 29-31, 18-25, 25-17, 12-15)
Ducks: Jokela 28/+15, K.Kattelus 16/+4, Carmody 15/+9
Hurrikaani: Seppänen 21/+12, Kouki 17/+8, Vuori 10/+6