Seuraa meitä somessa:

FINAALIT 2022: Joukkueen jouluvastaava Katja Kylmäaho on kokenut finaalien draamaa ennenkin

10.04.2022

Naisten maanantaina alkavien Mestaruusliigan finaalien yksi avainspelaajista on ennakkoon ajatellen ehdottomasti LP Kangasalan passari Katja Kylmäaho. Katjan liigaura on edennyt jo kolmansiin finaaleihin.

Katja on saanut ammentaa lentopallotaitojensa perusteet Oulunsalon Vasamassa, jossa alkutaidot opetti Terho Korkeakoski. Tämän jälkeen valmennuksesta vastasi Jarkko Alasaarela, joka valmensikin Katjan ikäluokan B-tyttöjen Suomen mestareiksi. Lukioon Katja siirtyi Tampereen Varalaan liiton valmennuskeskukseen.

Kolmannet finaalisi alkamassa. Muistellaanhan hetki HPK:n paidassa kultaan 2016 ja hopealle 2017 päättyneitä sarjoja: mitä näistä jäänyt päällimmäisenä mieleen?

- Mestaruusvuodesta mieleen on jäänyt tietenkin viimeisen pelin ratkaisupallo kun Micu Madsen torjui sen yhdellä kädellä. Muistan myös kun nukuin seuraavan yön pokaali kainalossa. Saimme katkaistua Salon hurjan kultaputken.
Hieno oli seuraavakin kausi kun ylsimme taas finaaliin Saloa vastaan. Silloin Salo otti pidemmän korren. Yleisöä oli paljon finaaleissa! Nämä vuodet toivat minuun intoa lähteä kokeilemaan ulkomailla pelaamista.

Aloitit Mestaruusliigassa syyskuussa 2012 WoVon paidassa ja kauden päätteeksi säilytitte paikan karsintojen kautta liigassa. Sinut palkittiin kauden naistulokkaana tuolloin. Miten ajatuksesi tuolloin tulevasta vuosikymmenestä ja lentisurasta ovat toteutuneet?

- Wovo oli minulle hyvä valinta ensimmäiseksi liigajoukkueeksi. Pääsin lopulta paljon pelaamaan ja se palkitsi ja vei minua eteenpäin ja sain lentopallosta ammatin.

Miten kuvailisit kautta noin kokonaisuutena finaaleihin mennessä?

- Kausi on ollut hajanainen ja jännittävä. Hienosti olemme joukkueena taistelleet itsemme finaaleihin asti vaikka paljon on ollut sairasteluja ja välillä porukkaa ollut vähän treeneissä. Ollaan todellakin taisteltu ja hitsaannuttu yhtenäiseksi joukkueeksi: pelaajat, staffi ja unohtamatta talkoolaisia ja faneja. Kausi on ollut myös todella kiva, koska yleisöä on saanut olla paikalla.

Välieräsarjanne LP Viestin kanssa oli mitä mielenkiintoisin ja tasokas täydet viisi peliä kestänyt näytös. Miten näet sen, että jouduitte selkeästi Pölkkyä tiukemalle välieräsarjassanne ja pelaamaan kaksi peliä enemmän? Ja mitkä olivat sinun näkökulmasta teidän finaalipaikan ratkaisseet asiat?

- Viesti antoi täydellisen preppauksen meille finaaleita ajatellen. Painetilanteita oli paljon ja niitä oli jopa tärkeä treenata tulevia finaalipelejä varten. Eli ajattelen tiukan välieräsarjan olevan meille edullinen asia, koska kerkeämme myös levätä ennen finaaleja. Syöttö- ja vastaanottopeli olivat vahvassa roolissa jokaisessa pelissä Viestiä vastaan. Se joukkue oli vahvoilla kummalla ne asiat toimi! Viimeisiin peleihin saimme kyllä flow:n päälle, eikä meitä pysäyttänyt enää mikään.

Miten näet vastustaja Pölkky Kuusamon - millainen finaalivastustajanne on ja nostahan yksi pelaaja joukkueesta esille muutamalla sanalla.

- Pölkyllä on ulottuva torjunta ja laitahyökkääjät ovat olleet tehokkaita. Saa nähdä kun kaksi parasta torjuntajoukkuetta ovat nyt vastakkain, että kuka nappaa niitä eniten? Sanna Häkkisen haluan nostaa esille. Pitkä ura takana ja nyt hän on uransa huipulla. Pitkä työ palkitaan.

Mikä sinun roolisi on joukkueessa pelihommat unohtaen?

- Olen pelihommien ulkopuolella jouluvastaava ja se joka kutsuu joukkueiltana pelaajat luokseen.

Toni Flink
Kuvat: Pertti Flinck / LP Kangasala

  Takaisin