Hurrikaani jyräsi VaLePan - Tiikerit, Hurmos, Akaa-Volley muut lauantain voittajat

20.01.2024

Miesten liigan kärkikaksikko Hurrikaani-Loimaa ja Akaa-Volley ottivat täydet pistepotit lauantaina. Tiikerit teki saman tempun Kyyjärvellä ja nousi sarjakolmoseksi ohi Loimaalle hävinneen VaLePan. Loimulla oli mahdollisuus nousta myös VaLePan ohi, mutta se hävisi Joensuussa 2-3 Hurmokselle.

Hurrikaanille kotivoitto VaLePasta

Hurrikaani- Loimaan ja Valepa Sastamalan välinen lauantai- illan taistelu päättyi kotijoukkueen puhtaaseen voittoon. Isännät hyökkäsivät Greg Pettyn ja Eety Häyrisen johdolla monipuolisesti. Valepa pysyi kaksi erää mukana Gabriel Francan ja vahvan vastaanottopelaamisen ansiosta. Franca pommitti yli 50% tehoilla ja Eetu Pennanen johti vieraiden vastaanottopelaamista. Kotijoukkueelta Häyrinen saldosi 15 pistettä ja Petty 17 pistettä.

Kolmas erä oli Hurrikaanin hallintaa ja lopun sinetöi Santeri Välimaa pitkällä syöttöputkella. Hurrikaani oli vahva myös verkolla, se torjui 12 kertaa Valepan viittä vastaan.

Valepan peliä pyöritti Saku Tuomivaara, sillä Mikko Esko oli sairauden takia poissa kokoonpanosta. Joukkueet ottavat jo viikon päästä lauantaina revanssin Sastamalassa Mestaruusliigan ja Ruudun Viikon ottelussa.

Eetu Häyrinen:

- Mukava aloittaa peli kahdella torjuntapisteellä. Tänään oma peli kulki, alla oli pari vaatimattomampaa peliä. Tunnelma oli mahtava tänään. Oli hienoa pelata.

Eetu Pennanen:

- Kaksi erää oli hyvää lentopalloa. Kolmas mureni meiltä yhteen syöttövuoroon. Tänään kolmas erä hävittiin Santeri Välimaan leijasyöttöön.

Olli Kuoksa:

- Taas täytyy kiittää joukkuetta ja pelaajia. Oltiin tänään valmistauduttu hyvin peliin. Pelattiin hyvällä itseluottamuksella. En lähde tässä nyt ruotimaan yksittäisiä taktisia asioita.

Janne Kangaskokko:

- Kaksi hyvää erää ei lämmitä yhtään. Hurrikaani oli aggressiivisempi ja puolusti meitä paremmin. Franca oli tänään hyvä ja Tuomivaara paikkasi Eskoa hienosti. Tietyt puolustus- ja torjuntatilanteet meidän pitää jatkossa tehdä paremmin.

VaLePan Saku Tuomivaaralle ottelu oli 100. Mestaruusliigassa.

Hurmoksen vahva alkuvuosi sai jatkoa

Karelian Hurmoksen mallikas alkuvuosi jatkui lauantai-iltana, kun joensuulaiset kukistivat Mestaruusliigan sarjavitosen Raision Loimun. Kotivoitto irtosi hienon nousun päätteeksi erin 3–2 (29–31, 20–25, 25–20, 25–16, 15–9).

Voitto oli joensuulaisille jo toinen putkeen, sillä viime viikonloppuna kaatui Savo Volley niin ikään viisieräisen taiston päätteeksi.

– Nämä ovat hyvä henkinen buusti joukkueelle. Olemme painottaneet, että henkinen vahvuus on joukkueessa todella tärkeää, joensuulaisten päävalmentaja Daryl Tay korosti Ruudun tv-lähetyksessä.

Kotijoukkue oli jo erissä 0–2-tappiolla, mutta tappioerissäkin peli-ilme oli lupaava.

– Aloitimme hyvin, mutta johtoasemassa pelaaminen on ollut meille vaikeaa ja tuonut painetta. Se johtaa virheisiin, joihin hävisimme ensimmäisen ja toisen erän, Tay kertasi.

Kotijoukkueen parhaana palkittiin Isaias Sanches, joka takoi peräti 27 pistettä. Muita tehomiehiä olivat Janne Marttila (20/+13) ja Nezar Harouk (15/+10). Myös libero Tatu Hakkarainen onnistui – hänelle tuli vain kaksi vastaanottovirhettä.

Kahden pisteen potti kohenteli liigan toiseksi viimeisenä olevien joensuulaisten asemia. Eroa viimeiselle pudotuspelipaikalle Tuto Volleyhyn on enää neljä pistettä.

– Yritämme saada TUTO Volleyta kiinni, ja jokainen piste merkitsee, päävalmentaja painotti.

– Peli on kehittynyt, mutta pitää olla vain tasaisempia. Pitää välttää hyökkäysvirheitä ja pelata joukkueena paremmin.

Hurmoksella on edessään kaksi tärkeää vierasottelua keskellä viikkoa. Keskiviikkona joukkue kohtaa VaLePan ja torstaina sarjajumbo Vantaa Ducksin.

Hurmoksen Tatu Hakkarainen pelasi 100. liigaottelunsa.

Tiikerit tasoitti derbyvoitot – KyKy-Betsetille neljäs tappio putkeen

Lauantain paikallispeli selvästi kiinnosti ihmisiä, sillä Kyyjärvellä oli lähes täysi mökki. Kokkolasta oli hyvin tullut Tiikerien faneja, joten tunnelmaa riitti. Tiikerit olivat vakuuttavia ja nappasivat pisteet Kokkolaan 1-3 (20-25, 21-25, 25-20, 15-25).

Tiikerit ottaa ensimmäisestä erästä otteen jo alusta alkaen. Erityisesti Rami Rekomaa oli tehokas, sillä erässä hänelle kirjattiin yhteensä kahdeksan syöttöä ja hän vastasi Tiikerien ainoasta ässästä. Betonimiehet taas sortuivat virheisiin erän aikana, sillä he antoivat Tiikereille yhteensä 10 suoraa virhettä, joista 8 oli syötöllä. Kokkolalaisten passari Anton Välimaa pääsi myös pyörittämään peliä hyvin, sillä Tiikerien vastaanottoprosentti oli 58. Erä Tiikereille ansaitusti 20-25.

KyKy-Betset muuttaa toiseen erään hieman avaustaan, kun Aapo Huhtamäen tilalle kentälle tulee Atro Berg, joka oli pitkään poissa pienen loukkaantumisen vuoksi. Erä etenee tasaisesti aina puolen välin tienoille, kunnes Tiikerit ottaa jälleen tahtipuikon. Kyyjärveläisten valmentaja Guntis Atars yrittää herätellä omiaan ja vaihtoi Kasper Pennasen tilalle Romans Saussin. Sauss onnistuukin tekemään puolen erän aikana tehot 3/+3. Tiikerien vastaanotto on kuitenkin kahden ensimmäisen erän aikana ollut tarkkaa, mikä helpottaa suuresti Välimaan työtä passarina. Vieraiden hyökkäysprosentti olikin toisessa erässä 45%. Toinenkin erä Kokkolaan 21-25.

Kolmanteen erään isännät tulivat aivan uudella ilmeellä. Betonimiehet ottivat kolmen pisteen johdon ja terästäytyivät erityisesti torjuntapuolella. Tilanteeseen 5-2 mennessä kolme pistettä oli tullut torjunnoilla. Romans Sauss oli erityisen pirteä, sillä hän onnistui erään tekemään joukkueensa kovimman pistemäärän 8 pistettä. Tiikerit pääsivät vielä pisteen päähän tilanteessa 14-13, mutta kyyjärveläiset olivat päättäneet viedä erän nimiinsä.

Tiikerit nappaavat 9-11 johdon neljännessä erässä, jolloin KyKy-Betset on pakotettu aikalisään. Tiikerien vauhti ei tästä kuitenkaan hyydy, sillä he kasvattavat johtoaan tasaisesti. KyKy-Betsetiltä ei löydy aseita katkaisemaan Tiikerien kulkua. Vierailijat tekivät myös neljänteen erään vain neljä suoraa virhettä, jolloin on aika vahvoilla erässä. Pisteiden teossa heillä onnistui useampi pelaaja: Oskari Keskinen teki koko peliin 19/+12 ja Jere Mäkinen 16/+10. Viimeisen erän vierailijat veivät murskaavasti 15-15 ja paikallispeli ansaitusti 1-3 Kokkolaan.

Romans Sauss, KyKy-Betset:

- Hävittiin tärkeä derby. Oli joitain positiivisia hetkiä,. Hyvää taistelua puolustuspelissä. Kaiken kaikkiaan oli ylä- ja alamäkiä, mutta oli myös paljon positiivisia asioita. Ei syötetty hyvin joukkueena, voidaan parantaa. Tiikerit torjui hyvin. Me voimme siinä parantaa.

Anton Välimaa, Tiikerit:

- Ehkä vähän ailahtelevaa peliä. Hurrikaania vastaan pelattiin paremmin, mutta tämä riitti voittoon tänään. Meidän porukka vaatii myös hyvän vastaanoton että päästään pyörittämään peliä. Tykkään käyttää keskareita pelissä. Omaan peliin en ole tyytyväinen. Jäi petrattavaa.

Henrik Huumarkangas, Tiikerit:

- Ihan hyvä fiilis, tärkeä 3-1 voitto. Omalta osalta hieman kaksjakoiset fiilikset. Aika monta kertaa oltu viereisessä pukkarissa. Derbyvoitto maistuu. Oman pelin kautta lähdettiin tänään. Tiedettiin kyllä KyKy-Betsetin vahvuudet ja yritettiin iskeä siihen, mistä voitais pinnoja saada. Viime pelissä saatiin peliä loksahtamaan kohdilleen. Ei ihan samanlaista peliä kuin Hurrikaania vastaan. Neljäs erä oli hyvä hävityn kolmannen jälkeen. Hyökättiin tehokkaammin.

Guntis Atars, KyKy-Betset:

- En ole tyytyväinen. Onnea Tiikereille. Epäonnistuttiin torjuntapelissä. Aloitettiin pehmeästi ensimmäisessä erässä. Tiesimme, että Tiikerit pelaavat nopeaa peliä. Toisessa erässä peli parani erityisesti, kun Romans tuli kentälle. Kolmannessa erässä oli hyvä nousu, mutta neljännessä epäonnistuttiin. Vastustaja painosti hyvin leijasyötöllä. Teimme myös paljon omia virheitä ja silloin peli melkeimpä pelattu. Kasper aloitti, koska Romans ollut kipeänä tällä viikolla.

Aloituskuusikot
TUTO Volley: Försti, Helenius, Keskinen, Rastamo, Groffier, Lehtonen – L Sihovnen/Kulmala
Akaa-Volley: Jäntti, Heiskanen, Pitkänen, Smidl, Pozo Hernandez, Tyynismaa – L Pineau

Torstaina historiallisen välieräpaikan Challenge Cupissa saavuttanut Akaa-Volley saapui lauantaina TUTO Volleyn vieraaksi Kupittaalle. Ilta tarjoili yhden kovatasoisimmista Mestaruusliiga-otteluista tällä kaudella Kupittaalla ja tunnelma oli ajoittain sen mukainen. Akaa-Volley pääsi kotimatkalle kuitenkin lopulta kolmen sarjapisteen kanssa.

Ottelun ensimmäisissä palloissa Akaa-Volley tuntui jatkavan siitä, mihin torstaina kotisalissaan jäi. Kotijoukkue pääsi kuitenkin nopeasti peliin mukaan ja vierailijoiden päävalmentaja Olli Kunnari otti ensimmäisen aikalisän TUTO Volleyn johtaessa 10-8. Korkeatasoinen avauserä eteni tasatahtiin ja antoi viitteitä koko illasta. Akaa-Volley pääsi johtoasemaan tilanteessa 20-19 ja oli Jani Niskakaan vuoro ottaa aikalisä. Todella laadukasta Mestaruusliigalentopalloa sisältänyt avauserä päättyi lopulta vasta jatkopalloilla Akaa-Volleyn voittoon 27-25.

Toisessa erässä edettiin jälleen tasatahtiin ja Kupittaan palloiluhalliin saapuneet 274 katsojaa saivat nauttia laadukkaasta lentisviihteestä. Erän puolivälissä Roope Keskisen syöttövuoro aiheutti tuttuun tapaan harmaita hiuksia vastustajalle ja Alek Rastamon torjunnalla kotijoukkue otti jo 12-7 johtoaseman. Tuplavaihdossa kentälle tullut Tino Vuori pääsi palaamaan vanhaan kotisaliinsa ja onnistui yhdessä Ilja Ivanovin kanssa tuomaan vierailijat jo pisteen päähään, pitkälti tosin Petteri Tyynismaan hurjan syöttövuoron ansiosta. Erän loppua kohden edettiin tasaisesti parin pisteen erolla. Aikalisiä ei kumpikaan valmentaja säästellyt, tilanteessa 22-22 käytettiin erän neljäs aikalisä. TUTO Volley pääsi jo eräpallotilanteeseen 24-23, jonka jälkeen Pozo Hernandezin kenttään tulkittu rajalyönti herätti pienehköä keskustelua päättyen keltaiseen korttiin. Kaksi seuraavaa eräpalloa Akaa-Volley selvitti torjumalla ja kolmannen Heiskasen hyökkäyksellä. Lopulta Lauri Lehtosen torjunta Smidlin kakkospaikan hyökkäyksestä päätti toisen erän lukemin 29-27 ja vapautti joukkueet pitkälle erätauolle.
Kolmannen erän alkuun Akaa-Volley otti muutaman pisteen johdon Tyynismaan syöttövuorolla.

Molemmilta joukkueilta nähtiin kovaa taistelua, eikä kumpaankaan kenttään juuri helppo palloja jäänyt. Akaa-Volleyn rutiini alkoi jyllätä, mutta TUTO Volley ei luovuttanut. Kotijoukkueen erän 12. piste oli malliesimerkki, periksi ei annettu. Erässä kumpikin joukkue suoritti passari-hakkur-tuplavaihdon ja TUTO Volleyn puolelta kentällä nähtiin myös Tuomas Siirilä. Vierasjoukkueen rutiini riitti erän loppuun asti, eikä eroa onnistuttu kuromaan koko erän aikana kiinni. Päinvastoin, johto kasvoi hiljalleen ja erä päättyi lopulta Akaa-Volleyn voittoon 25-18.

Neljännen erän alku oli kolmannen erän kaltainen. Petteri Tyynismaa oli koko illan yksi kentän näkyvimmistä, eikä neljäs erä tehnyt siihen poikkeusta. Ensimmäinen verkkokierros huipentui pitkään syöttövuoroon ja taululla oli sen jälkeen pahimmillaan Akaa-Volleyn johtolukemat 11-6. TUTO Volleyn junioritähdeltä, William Groffierilta nähtiin erässä kaksikin kauden pisimmistä nelospaikan hyökkäyksistä, ilman torjuntakosketusta. Hetkeä myöhemmin nähtiin yksi lyhimmistä syötöistä, joka putosi raakana Akaa-Volleyn kenttään. Erä kulki vakaasti vierailijoiden johdossa ja tilanteessa 18-11 oli Siirilän aika korvata Groffier. Hetkeä myöhemmin Akaa-Volley otti jo tutuksi tulleen tuplavaihdon ja Tatu Vuorenmaa tuli kentällä Roope Keskisen tilalle. Lehtosen ässäsyötöllä kotijoukkue pääsi viiden pisteen päähän, mutta ensimmäinen ottelupallo koitti tilanteessa 24-17. Kolme ensimmäistä ottelupalloa kotijoukkue selvitti Jan Heleniuksen syöttövuorolla, mutta lopulta illan hahmoksi noussut Petteri Tyynismaa päätti neljännen erän lukemiin 25-18 ja siten koko ottelun Akaa-Volleylle 3-1.

Akaa-Volleyn päävalmentaja Olli Kunnari:

- Tyytyväinen siihen miten peli meni, pelin edetessä saatiin torjunta-puolustus toimimaan paremmin. Tosi tyytyväinen illan peliin. Hyvä paikka käydä pelaamassa tässä kohtaa, parin viikon päästä tullaan Suomen Cupin finaaliturnaukseen samaan halliin.

TUTO Volleyn päävalmentaja Jani Niskakangas:

- Onnittelut Akaalle Eurocup-menestyksestä ja illan voitosta. Pelin alkuun meiltä ehkä kaksi kauden parasta erää. Silloin kun kulkee niin peli on levollista katseltavaa ja pystytään olemaan aktiivinen osapuoli tehden itse pisteitä. Toisen erän loppuun voi olla tyytyväinen, mutta toisaalta pelkästään kahteen hyvään erään ei voi olla tyytyväinen. Nyt edessä kolmen viikon tauko peleistä, oikealla tiellä ollaan kevättä kohden.

TUTO Volley - Akaa-Volley 1-3
25–27, 29–27, 18–25, 20–25
Koti:Rastamo 18/+9, Helenius 10/+7, Lehtonen 9/+7
Vieras:Heiskanen 16/+15, Smidl 14/+2, Tyynismaa 12/+8

Ottelun lehdistötilaisuus löytyy Ruutu-tallenteelta.