Hurrikaani Seppäsen hurjan esityksen siivittämänä Ettaa parempi kevään avauksessa

09.01.2021

Kevätkausi miesten liigassa käynnistyi lauantaina Oulussa, jossa Niklas Seppäsen johtamana Hurrikaani-Loimaa kuittasi avausvoiton isäntäjoukkue Ettas erin 1-3.

Oulun Urheilutalolla nähtiin pitkästä aikaa lentopalloa Suomen huipulta, kun joulukuun alussa keskeytetty Mestaruusliiga pääsi jatkumaan Ettan ja Hurrikaanin kohdatessa. Ottelu pelattiin ilman katsojia paikallisten ohjeistusten mukaisesti. Tavallista pidemmän joulutauon oli hyödyntänyt paremmin vierasjoukkue Hurrikaani-Loimaa, jonka ennakoidusti laaja materiaali, vahva vastaanotto ja huikea torjuntapeli oli omiaan tylsyttämään Ettan tulivoimaisen joukkueen parhaan terän. Vierasjoukkueen suurin tähti oli yleispelaaja Niklas Seppänen, jonka tehot 24/+19 olivat illan kovimmat. Kun illan esitykseen mahtui vielä ainoastaan yksi suora hyökkäysvirhe, ei illan hahmosta jäänyt epäselvyyttä. Ettan Aleksi Muukkonen takoi myös totutun kovat lukemat, jääden tehoillaan 23/+10 vai aavistuksen jälkeen. Taistelun tauottua seinällä komeilivat vieraiden voittolukemat 1-3 (19-25, 25-19, 21-25, 18-25).

Ottelun kulku

Ettan avaus: Laakso, Muukkonen, Helenius, Vuorinen, Aho, Niinivaara, Mäntylä
Hurrikaanin avaus: Välimaa, Kaislasalo, Toiviainen, Seppänen, Suomalainen, Kutinlahti, Vuorinen/Toivola.

Ensimmäisen erän kotijoukkue aloitti hermostuneesti, kun Hurrikaani-kapteeni Tapio Toiviaisen hyökkäyspisteellä ja Ettan peräkkäisillä virheillä vieraat painelivat 0-3 -johtoon. Ettan koutsi Olli Kuoksa otti tilanteen haltuun saman tien, ja käytti illan ensimmäisen aikalisän jo kolmen pelatun pallon jälkeen. Tämä herätti joukkuetta sen verran, että ottelussa 7 pistettä hyökänneen Etta-pappa Juha Ahon hyökkäyksellä Etta pääsi takaisin kantaan. Alun hermostuneisuuden jälkeen Etta pääsee peliin mukaan, kunnes syöttöruutuun astelee illan hahmo Niklas Seppänen. Ensimmäisen ässän jälkeen Kuoksa yrittää katkaista putken aikalisällä, mutta saa sen sijaan katsella Seppäsen toistakin ässää. Hakkuri Aleksi Muukkosen saatua syöttöputken poikki, on Hurrikaani jo tukevasti kuskin paikalla lukemin 6-12. Koko ottelun erittäin laadukasta passipeliä esittänyt Santeri Välimaa upottaa Ettan kenttään kaksikin omaa ratkaisua, ja Etta auttaa karkumatkaa omilla syöttövirheillä. Muutenkin Ettan syöttö ensimmäisessä erässä oli Hurrikaanin laadukkaalle takakentälle helppo pala. PRO-libero Peter Vuorinen nosti suurimman osan kotijoukkueen syötöistä, ja vieläpä 62%:n varmuudella. Etta heräilee peliin mukaan hiljalleen, mutta erinomaisen vastaanoton, loistavan passipelin ja sitä kautta raudanlujan hyökkäyksen murtaminen osoittautuu erän ratkaisun kannalta liian vaikeaksi. Numeroiden kaunistelussa Ettasta esiin astuu erityisesti varmasti hyökännyt konkari Juha Aho, joka kuitenkin epäonnekseen syöttää toisen eräpallon kauas maisemiin, ilmeisesti vähempikin punttisali joulutauolla olisi riittänyt. Erän lukemat 19-25.

Toisessa erässä Ettan peli on paljon edeltäjäänsä valmiimman näköistä. Joukkuetta parempaan peliin suitsii eritoten Jan Helenius, jonka komealla torjunnalla ja heti perään hyökkäyksellä Etta ottaa 4-1 -johdon, jolloin on puolestaan Hurrikaani-käskijä Jussi Heinon vuoro painaa paniikkinappulaa. Aikalisän jälkeen Samuli Kaislasalo saa katkaistua Nuutti Niinivaaran komean syöttöputken, mutta virkaveli Muukkonen verkon toisella puolella ei jää huonommaksi. Etta ottaa kaksi peräkkäistä torjuntapistettä, ja ero venähtää pisimmillään jo lukemiin 14-7. Hurrikaanin kapteeni Toiviainen saa tehdä tilanteessa 16-10 tilaa Eemeli Koukille syöttöruudussa, ja Kouki jää myös yleispelaajan paikalle. Joukkueet viljelevät kilpaa myös ässiä, kun Muukkosen jälkeen syöttämään asteleva tuttu syöttökone Karri Kutinlahti palauttaa palveluksen. Samuli Kaislasalon vahvoilla torjunnan läpi lyönneillä Hurrikaani hivuttautuu jo kantapäille, mutta Ettan vaihtopallopelaaminen pitää loppuun saakka, ja erä päättyy Hurrikaanin verkkovirheeseen numeroin 25-19.

Kolmannessa erässä Eemeli Kouki jatkaa Toiviaisen tilalla. Etta-pappa Juha Aho napauttaa peräkkäin hyökkäyspisteen ja yhden miehen torjunnan, ja Etta siirtyy 3-1 -johtoon. Ettan tehokkailla hyökkäyksillä ja puolestaan Hurrikaanin hyökkäysvirheillä Etta johtaa jo 10-6, mutta Niklas Seppäsen ja Karri Kutinlahden komeilla torjunnoilla Etta on pakotettu aikalisälle lukemissa 12-10. Etta onnistui eritoten syötössä erittäin hyvin, ja Hurrikaanin vastaanottovitja oli ajoittain pahoissa vaikeuksissa. Niklas Seppäselle passatut pallot päättyivät kuitenkin lähes poikkeuksetta vierasjoukkueen pisteeseen. Kutinlahden illan toisella ässällä Hurrikaani pistää pelin tasoihin 16-16. Ettalle sattuu liuta harmittavia huolimattomuusvirheitä, ja äkkiä tilanne onkin 18-21, ja aikalisähän siitä seuraa. Kentälle syöttämään vaihdetun Markus Väisäsen reaktiopuolustuksen saa päättää vieraiden kenttään Aleksi Muukkonen, ja Etta on jo hyvin lähellä takaa-ajossa lukemissa 21-23. Passari Välimaan huikaiseva passi aivan verkon pinnasta päästää Kaatrasalon kuitenkin tyhjille, eikä mies erehdy. Erä päättyy, kun pitkäksi leijaileva pallo ottaa hyvin pienen osuman libero Jesse Mäntylään, mikä ei jää tuomaristolta huomaamatta, ja erä päättyy 21-25.

Neljännen erän alussa alati hymyilevä Välimaa jatkaa pelin pyörittämistä siitä mihin viime erässä jäi, ja Etta jää erässä täysin telineisiin. Tilanteessa 0-2 Kuoksa yrittää herätellä joukkuetta yleispelaajavaihdolla, Kasimir Vuorinen saa tehdä tilaa Janne Marttilalle. Joka puolelta tappavasti hyökkäävä Hurrikaani pakottaa Ettan aikalisälle jo 0-4 -numeroissa, eikä tahti hidastu sen jälkeenkään. Ettan passari Joel Laakso vaihdetaan kentältä tilanteessa 3-9, ja näytön paikan saa Mikael Kyllönen. Ettan päästessä juonesta kiinni, ottaa Niklas Seppänen joukkueensa reppuselkään, kun muilta paikoilta pallo ei tunnun kuolevan. Etta käy välillä jo neljän pisteen päässä, mutta ei saa kairattua itselleen kipeästi kaivattuja vaihtopalloja, vaikka siihen mahdollisuuksiakin vastapuolelta tarjottiin. Oli ennakkoon tiedossa, kuinka hurja torjuntavitja verkon toisella puolella on, mutta erän lopussa siellä on suorastaan muuri. Kun hyökkäykset puolestaan hoitelee virheettömästi Seppänen, alkaa erä ja ottelu olla valmista kauraa. Kutinlahden hyökkäyksellä Hurrikaani pääsee ensimmäisenä ottelupalloon, ja ottelun viimeinen piste merkitään myös Kutinlahden torjunnaksi, joskin yleispelaaja Eemeli Kouki esitti viimeisen pisteen nappaajasta eriävän mielipiteensä. Koko ottelu siis Hurrikaanille lukemin 1-3 ja Loimaalle täysi pistepotti kevätkauden avauksesta.

Pelaaja- ja valmentajakommentit

Jan Helenius, Etta:

- Huono startti oli taas. Siitä ollaan paljon puhuttu, ja jokaisen täytyy varmasti yksilönä miettiä, miten oltaisiin heti ottelun alusta asti valmiina. Pari erää ihan hyvää peliä, neljännen lopussa saatiin vielä vähän uskoa omaan pelaamiseen ja se lähti rullaamaan. Hurrikaanilla oli hyvä syöttö, siinä se isoin ero varmaan oli. Pitkän tauon aikana pystyttiin hyvin treenaamaan ja laittamaan paikkoja kuntoon, mutta ottelurytmiin pääseminen on vähän haastavaa. Mutta tilanne on kaikille sama, ja on mukava päästä taas pelaamaan.

Niklas Seppänen, Hurrikaani:

- Hyvä matsi pelattiin, ehkä yllättävänkin hyvä kun ajattelee kuinka pitkä tauko oli välissä. Ollaan päästy treenaamaan hyvin, ja se näkyi tänään kentällä. Toinen erä lipsahti meiltä, ja kolmannessa oli tiukkaa vääntöä. Kokonaisuutena voidaan olla tyytyväisiä, vaikka parannettavaakin tietysti löytyy. Henkilökohtaisesti takana on isoja loukkaantumisia ja pari vaikeaa kautta, nyt olen päässy kesästä asti tekemään hommia ja pelaaminen maistuu. Oma tavoite on totta kai EM-kotikisat maajoukkueessa.

Jussi Heino, Hurrikaani:

- Kuten "Nikke" sanoi, peli lähti hyvin liikkelle ja eka erä pelattiin jämäkkää lentopalloa. Yllättävän hyvin lähti kuuden viikon jälkeen liikkeelle. Toisen erän odotettiin tulevan yhtä helposti, annettiin karvan verran periksi syötössä ja vastaanotossa eikä oltu ihan hereillä. Onneksi saatiin peli kasaan pitkän tauon jälkeen, fokus oli tekemisessä ja oltiin sopivan agressiivisia. Loppujen lopuksi peli tuli meille helposti.

Olli Kuoksa, Etta:

- Tänään ei miellytä tulos eikä tapa millä se tuli. Pelistä toiseen ensimmäisessä erässä unohtuu kaikki mitä on harjoiteltu. Ollaan varovaisia, passit on vajaita ja löysiä, hyökkääjien vauhdit on löysiä, hyökkäys on löysä. Se tekee ensimmäisestä erästä vaikean. Toinen erä oli ok, ja kolmannessa erässä ratkaistiin jo pelin voittajaa. Meillä oli pikku keula, kaveri peippaili kolme-neljä palloa ykköspaikalle ja me nosteltiin ne vastapalloiksi ja minne sattuu. Noiden pallojen kokonaisvaikutus kahdeksan pinnaa, oltais oltu kymmenen pinnaa edellä ja peli olis ollut aikalailla siinä. Erätauko mökötettiin sitä kun erä karkasi käsistä, ja viimeisessä erässä se jatkui kentällä. Vastustajan pelaajat näytti tänään, kuinka noustaan esiin kun peliä käännetään, meidän äijät ei ollu tänään sen tilanteen tasalla. Pehmeätä poikasten käytöstä oli meidän esitys tänään. Ei ole väliä kuinka hienosti harjoitellaan, jos sitä ei saada siirrettyä käytäntöön. Itse olen yrittänyt valmistaa pelaajia parhaani mukaan, sen sisäistäminen on pelaajista itsestään kiinni.

Ottelun tilastonostoja

* Hurrikaani nousi kuudennelta tilalta sarjakolmoseksi
* Hurrikaanin Samuli Kaislasalo nousi liigan pistetilaston kolmanneksi (186)
* Hurrikaanin Mikko Suomalainen (36) nousi yhden torjunnan päähän torjuntatilaston kärkipaikasta (Panu Pitkänen, Tommy Carmody 37)
* Liigatulokas Aleksi Muukkonen (Etta) teki jo neljännen kerran liigaurallaan yli 20 pistettä (23) yhdeksään pelaamaansa liigapeliin ja on eräkohtaisissa pistekeskiarvoissa liigan toiseksi paras pistemies
* Hurrikaanin 4 perättäinen voitto
* Hurrikaanin 5. perättäinen voitto Ettasta
* Joukkueet kohtaavat Loimaalla 6.2.

Etta - Hurrikaani-Loimaa 1-3 (19-25, 25-19, 21-25, 18-25)
Etta: Muukkonen 23/+10, Helenius 16/+12, Aho 8/+4
Hurrikaani: Seppänen 24/+19, Kaislasalo 17/+6, Suomalainen 13/+7
Ässät 1-4, syöttövirheet 10-16, torjunnat 5-12, hyökkäys% 42-47, vastaanotto% 34-46