Hurrikaani vei voiton hienossa perjantai-illan taistossa Raisiossa - Akaalle pisteet Joensuusta

13.10.2023

Vierasjoukkueet Hurrikaani-Loimaa ja Akaa-Volley poistuivat täyden pistepotin kanssa perjantai-iltana paikalta miesten Mestaruusliigan kamppailuista. Raisiossa yli 900 katsojaa todisti erittäin viihdyttävää kamppailua ja Akaa puolestaan napsi pisteet Joensuussa Hurmokselta myös neljässä erässä.

Akaa-Volley kaatoi hyvin taistelleen Hurmoksen Joensuussa

Akaa-Volley päihitti Karelian Hurmoksen lukemin 1-3 (20-25,25-19,16-25,22-25) jälkimmäisen kotisalissa. Ehkä tulos oli sikäli odotettu, että Hurmos pelaa melko kokemattomalla joukkueella, jossa puolella pelaajista ei ollut ennen kauden alkua kokemusta Suomen korkeimmasta sarjatasosta. Hurmos taisteli kuitenkin hienosti ja vei ottelun toisen erän nimiinsä lähes näytöstyyliin.

Akaa-Volley lähti otteluun passaria lukuun ottamatta samalla kokoonpanolla kuin kotona Tiikereitä vastaan. Nyt peliä rakentamaan lähti Lasse Jäntti. Ottelun ensimmäisen pisteen teki kuitenkin hakkuri Matěj Šmídl kapteeni Panu Pitkäsen passista.

Ykköserän erikoisuus oli se, että Akaa-Volley teki yhdeksän ensimmäistä pistettä. Valitettavasti niistä kolme kuitenkin syöttövirheellä kotijoukkueen sarakkeeseen. Panu oli näkyvästi esillä ykköspallon lisäksi myös erän lopussa: keskipelaaja osallistui hienosti puolustukseen ja jakeli syöttöviivalta vaikeita aloituksia.

Toisen erän hahmo oli Hurmoksen kokenut Ville Louhela (32 vuotta). Monipuolinen pelaaja oli jo jättänyt liigakentät taakseen, mutta päätti tulla auttamaan joukkuettaan, kun kutsu kävi. Tällä kerralla Louhela nähtiin keskipelaajana, kun viime vuosina ja Hurmoksen edellisessä liigapelissä mies pelasi hakkurina.

Kolmannen erän alussa näytti siltä, että Olli Kunnarin suojattien syöttötehot jäivät pitkän erätauon jälkeen pukuhuoneeseen. Erää mentiin tasapäisesti aina puoliväliin saakka tilanteeseen 12-12. Lopussa Akaa-Volleyn rutiini – ja Pozo Hernandezin näyttävä puolustuspelaaminen – vei akaalaiset selvään voittoon.

Ratkaisueräänkin Hurmos pääsi hienosti mukaan. Tilanteesta 5-5 Akaa-Volley lähti kuitenkin piste pisteeltä karkuun. Hakkurimme Šmídl nosti hienosti tasoaan, kun sitä erityisesti tarvittiin. Itse asiassa hetken näytti siltä, että Hurmos jää jalkoihin oikeinkin rumasti. Mutta kuten on monesti aiemminkin koettu: lentopallo on pyöreä eikä vastustajalle pidä antaa yhtään siimaa. Vähitellen joensuulaiset kirivät eroa umpeen ja lopulta eroa jäi vain kolme pistettä.

Pozo muistutti ottelun tiedotustilaisuudessa rauhallisuuden tärkeydestä.

- Puolustuksen onnistuminen on kiinni rauhallisuudesta. Muutoinkin olimme tänään vahvempia nimenomaan henkisellä puolella – se näkyi etenkin jatkopallojen onnistumisissa.

Olli Kunbnari korosti etenkin joukkueensa hyökkäystehoja.

- Kyllä meidän hyökkäys oli tänään kaveria tehokkaampi.

(Otteluraportti Akaa-Volleyn versio poikkeuksellisesti)

Pisteet Kerttulan perjantailöylyistä Loimaalle

Raision Loimu koki Mestaruusliiga-kauden avaustappionsa perjantaina, kun kautensa vasta nyt avannut Hurrikaani vei voiton mukanaan Kerttulasta Loimaalle luvuin 1-3 (23-25, 26-24, 23-25, 20-25). Näin kaikki Mestaruusliigan ja Siljan maljan pisteet menivät Hurrikaanin taskuun. Odotettu paikalliskamppailu tarjosi hyvää lentopalloviihdettä yli 900 katsojalle, jotka nauttivat ja elivät tunteella mukana ottelussa.

Maajoukkuekomennukselta palanneista pelaajista Loimun Alexej Zhbankov aloitti ottelun vaihdosta, mutta Hurrikaanin Miika Haapaniemi ja Nuutti Niinivaara pääsivät heti avaukseen. Hurrikaanin jenkkilibero Troy Gooch debytoi Mestaruusliigassa ja oli heti vakuuttava ammattimies paikallaan pokaten ottelun Pro libero -tittelin. Hurrikaanin päävalmentajana ensimmäisen virallisen ottelunsa CV:hen kuitannut Olli Kuoksa marssitti heti ottelun avaukseen ensimmäistä kertaa virallisessa sarjapelissä jotain muuta kuin oranssi-mustaa paitaa kantaneen Väinö Rahkon.

Ottelun avauserä lähti tasaisissa merkeissä käyntiin. Erän edetessä silmiinpistävin ero joukkueiden välillä oli syötössä ja vastaanotossa. Nämä hyvän lentopallon peruspilarit olivat Hurrikaanilla selvästi paremmin kontrollissa kuin Loimulla, joka syötti avauserään peräti 7 virhettä. Heikon syöttöpelin vuoksi joukkueen vahva torjunta ei päässyt oikeuksiinsa. Zhbankovkin päästettiin erän puolivälin paikkeilla vaihdosta irti, mutta maajoukkuemies ei pystynyt kääntämään erää Loimulle.

Toinen erä alkoi heti alkuun parilla Loimun syöttövirheellä. Niiden jälkeen Loimu sai syöttövirheet paremmin kuriin, mutta samaan aikaan siitä katosi paras terä pois. Vastaanotto jäi edelleen kauas Hurrikaanin lukemista, mutta silti passari Tomi Saarinen sai loihdittua Loimulle vieraita paremmat hyökkäystehot. Toinen erä oli illan jokaisen erän tapaan tilanteessa 14-16, jonka jälkeen Hurrikaani karkasi 17-21 johtoon. Loimu ei kuitenkaan lannistunut vaan hiipi lopussa rinnalla ja lopulta kahden torjuntapisteen myötä erävoittoon.

Kolmas erä oli tasainen ja aivan rinta rinnan edettiin ratkaisupalloihin. Pienen polemiikin saattelemana Hurrikaani karkasi eräpalloon tilanteessa 22-24, kun päätuomari käänsi rajatuomarin liputuksesta huolimatta Haapaniemen syötön ässäksi. Kentän ulkopuolella seisseen tuomarin jalkojen juureen napsahtaneesta pallosta käytiin vähän aikaa keskustelua, mutta se ei tuomiota muuttanut ja seuraavan pallon Loimun hyökkäysvirhe varmisti Hurrikaanille liigakauden ensimmäisen pisteen.

Neljännessä erässä Hurrikaani otti komennon erän puolivälin jälkeen. Vaihdosta syöttämään päässeen Leevi Väänäsen ässän muuttaessa tilanteeksi 17-21 alkoi iltapuhde näyttää Loimulaisittain haastavalta, vaikka toinen erä niistä lukemista vielä kääntyikin voitoksi. Tällä kertaa ratkaisupallot eivät pomppineet Loimulle, vaan kotijoukkue sortui hyökkäysvirheisiin ja Hurrikaani pääsi juhlimaan kauden avausvoittoa.

Ottelun paras pistemies oli Loimun hakkuri Ali Fazli, joka teki 26 pistettä tehoin +16. Seuraavaksi parhaat isäntien pistenikkarit olivat Aapeli Kouki 13 ja Felix Egharevba 12 pisteellä. Keskitorjuja Egharevba ei tehnyt ottelussa yhtään virhettä ja hyökkäsi peräti 91% tehoin. Hurrikaanilla kokeneet pelaajat kantoivat vastuuta, kun pistenikkareina kunnostautuivat Greg Petty ja Eetu Häyrinen, jotka tekivät 23 ja 22 pistettä. Otteluisäntä Virtasen maalitehdas palkitsi Loimusta parhaan pelaajan palkinnolla Fazlin ja vierailta palkinto lähti Pettyn matkaan.

Eetu Häyrinen, Hurrikaani:

- Tietenkin ensimmäistä peliä odottaa kovasti. Uusi seura ja paljon uusia pelaajia joukkueessa. Aika tyhjästä on lähdetty rakentamaan tätä meidän tarinaa. Kyllähän tätä on odotettu kovasti Loimaalla. Hienoa että tämä päivä vihdoin koitti ja oltiin siihen valmiita myös. Loimu on tosi laadukas joukkue eikä meinattu päästä heidän side-outiin käsiksi oikein kuin ässäsyötöillä. Onneksi oltiin lopussa vähän parempia ja se riitti voittoon.

Aapeli Kouki, Loimu:

- Eihän se tietenkään hyvälle tunnnu, mutta ei saa kuitenkaan masentua, vaan laitetaan katseet seuraavaan peliin. Kaikki erät oli tiukkoja ja olisi voinut kääntyä kummalle vaan. Hurrikaani käänsi kolme ja me vaan yhden. Niihin kun saadaan jämäkkyys, niin olisi voinut olla erilainen peli.

Olli Kuoksa, Hurrikaani:

- Ei ihan hirveän moneen vuoteen ole tullut voittoa ensimmäisestä pelistä. Yleensä on lähtenyt vähän vaikeammin käyntiin. Toki pelimiehiähän mulla on tuossa aika paljon. Hyviä pelaajia ja hyvät pelaajat pelaa hyvin. Kokonaisavaltaisesti oltiin piirun parempia. Isoin ero oli ehkä liberopelissä ja se vaikuttaa kuitenkin kaikkeen.

Kari Raatikainen, Loimu:

- Vastustajan peli oli valmiimpaa, vaikka heillä on keskarit puuttuneetkin. Meidän vastaanoton 10 suoraa virhettä oli sellainen määrä mitä ei kestänyt tällaisessa tiukassa pelissä. Syöttöpelissä ei pystytty vastaamaan. Alussa tehtiin paljon virheitä ja sitten kun maltti löytyi, niin syötön teho jäi huonoksi. Puolustaminen ja sen jälkeinen pelaaminen on edelleen ihan mallissaan. Seuraava haaste on sitten jo Akaa keskiviikkona.

Raision Loimu - Hurrikaani Loimaa 1–3
23–25, 26–24, 23–25, 20–25
Koti:Fazli 26/+16, Kouki 13/0, Egharevba 12/+12
Vieras:Petty 23/+14, Häyrinen 22/+16, Haapaniemi 10/+6