Kärkikaksikko voittoihin Akaassa ja Turussa

09.11.2023

Miesten Mestaruusliigan kärkikaksikko ja viime kauden finalistit VaLePa sekä Akaa-Volley nappasivat keskiviikkovoitot ja rakensivat etumatkaa muihin.

Akaa-Volley tyynnytti Loimaan Hurrikaanin

Viime vuoden Akaan hopeajoukkueen takuumiehistä jenkki Greg Petty siirtyi täksi kaudeksi Hurrikaanin vahvuuteen. Ennen peliä haastattelussa Greg iloitsi tuttuun halliin palaamisesta ja tuttujen fanien ja Akaan joukkueen taustojen näkemisestä sympaattiseen tyllinsä

- Rakastan tätä hallia, muistelen ilolla viime kevään play off-pelien hienoja voittoja täällä. Tuntuu hyvältä palata tänne tuttujen ihmisten eteen pelaan. Minusta tuntuu, että vaikka joukkueeni on vaihtunut, en ole täällä pelaamassa Akaan faneja vastaan. Toivottavasti pystymme vain tarjoamaan kaikille katsojille hienon taistelun ja lentopalloelämyksen – toki teemme kaikkemme viedäksemme pisteet ysitien eteläpäähän.

Ottelun ensimmäisen erän kotijoukkue aloitti hermoillen. Erityisesti hyökkäyksissä malttia ei juurikaan ollut ja pallot tuli Hurrikaanitorjunnasta takaisin akaalaisten varpaille. Ensimmäisen erän torjuntapisteet meni Hurrikaanille 5-1 ja Akaan koko joukkueen hyökkäystehot jäivät alle kolmeenkymmeneen prosenttiin. Ainoastaan aloitussyötöt loimaalaisilla oli hakusessa. Syöttövirheitä tuli vieraille erään kaikkiaan 8 kappaletta ja näiden ansiosta kotijoukkue pysyi edes jonkin verran mukana pelissä. Tasoltaan heikoksi jääneen erän vei Hurrikaani lopulta selvästi 17-25.

Toisen erän peli osoitti, että kotijoukkue oli saanut ensimmäisestä erästä totaalisen herätyksen. Ensimmäisen erän lopulla kentälle yleispelaajaksi vaihdettu Mikko Räsänen rauhoitti kotijoukkueen peliä. Myös Akaan hakkuri Matej Smidl nousi ensimmäisen erän synkkyydestä täyteen loistoonsa. Ensimmäisen erän 7 passista Matej teki vain 2 pistettä. Toisessa erässä 9 passista Matej teki 8 suoraa pistettä tekemättä yhtään suoraa virhettä tai torjuntaan lyöntiä. Kotijoukkueen ryhtiliike toi selvän 25-16 erävoiton.

Kolmas erä tarjosi yleisöön menevää lentopalloa. Erä oli äärimmäisen tasainen ja molemmat joukkueet esitti parastaan vuoronperään. Pisteen – kahden erolla ja vuorovedolla edettiin aina tilanteeseen 20-20 saakka. Tämän jälkeen nähtiin useampi todellinen taistelupallo, joista kotijoukkue onnistui useamman itselleen kääntämään. Erä lopulta Akaalle 25-22.

Neljännen erän alussa kotijoukkue tuntui hieman vetävän happea tiukan kolmoserän jäljiltä. Hurrikaani eteni 3-5 johtoon, mutta Akaan miehistö ei tästä hätkähtänyt. Kotijoukkue vei 4 seuraavaa pistettä ja pääsi jälleen rytmiin mukaan. Erän loppupuolella molempien joukkueiden peli muuttui etenkin syöttöviivalla hermostuneeksi ja virheitä tuli vuoronperään. Erä eteni aina jatkopalloille asti. Tilanteessa 24-24 Akaan Petteri Tyynismaa syötti ässän ja seuraavassa pallossa ottelupallon kenttään löi Smidl. Näin neljäs erä päättyi kotijoukkueelle 26-24 ja koko ottelu 3-1.

Hurrikaani Greg Petty:

- Pelattiin tosi hyvin mutta niin pelasi Akaakin. Pettymyksestä huolimatta oli mahtava pelata jälleen Akaassa.

Akaa-Volley: Ilja Ivanov.

- Hyvä peli ja hieno voitto. Ensimmäisen erän jälkeen löydettiin voiman lisäksi myös järki. Omasta pelistä en uskalla arviota sanoa, ennen kuin soitellaan isälle Pielavedelle ja kysytään arvosanaa otteista :D

Olli Kuoksa:

- Tänään hävittiin syöttö-vastaanottopelissä. Luonnollisesti kotijoukkue on yleensä tässä asiassa parempi, mutta näin paljoa eroa ei saisi tulla.

Olli Kunnari:

- Vastaanotto meillä pysyi hyvin kasassa. Toisen kosketuksen laatuun jatkopalloissa silloin, kun passari sitä ei ota, niin en ollut tyytyväinen ja sitä täytyy tarkentaa jatkossa.

VaLePan voittamisen rutiini riitti voittoon Turussa lehendoja säästellen

Mikko Esko ja Urpo Sivula aloittivat ottelun vaihtonurkkauksesta piipahtaen vain kerran kentällä, ensimmäisen erän ratkaisuhetkillä. Heitä tuurasivat Saku Tuomivaara passarina ja Joel Itänen hakkurina, kelvollisesti tuurasivatkin.

Ensimmäisessä erässä TUTO Volley oli erän loppuun saakka hyvin mukana, mutta VaLePan rutiini riitti erävoittoon lukemin 28-26. Tämä erä tavallaan ratkaisi koko ottelun, kaksi seuraavaa erää olivat hyvin samankaltaisia, VaLePa otti heti erien alussa muutaman pisteen johdon eikä päästänyt kotijoukkuetta enää rinnalle.

Kotijoukkueen vastaanottopeli toimi koko erän ja ottelunkin varsin hyvin, joukkueen vastaanottoprosentti oli 62, kun VaLePalla se oli 44. Tästä huolimatta VaLePa hyökkäsi paremmin prosentein 46/43. Koko ottelun ajan TUTO Volleyn hyökkäys jäi hieman tehottomaksi, VaLePa sai paljon vaimennuksia ja oli jatkohyökkäyksissä tehokas. VaLePa vei myös suorat torjunnat 8-4.

VaLePan onnistujia olivat erityisesti yleispelaajat Jiri Leinonen tehoilla 14, +11 ja Aleksander Andonovic pistein 20, +14. TUTO Volleyn parhaat pisteiden tekijät olivat Rastamo 13, +9 ja Siirilä 13, +4.