Kolme naisten välieräjoukkuetta selvisi jo kolmella pelillä - LP-Vampula otti johdon neljännessä ottelusarjassa

17.03.2024

Naisten Mestaruusliigan puolivälieräsarjoista kolme saatiin ratkaistua jo suoraan kolmessa pelissä, kun Pölkky Kuusamo, Puijo Wolley sekä LP Kangasala etenivät jatkoon. LP-Vampula otti puolestaan 2-1 -johdon OrPoa vastaan kotivoittonsa myötä. Pölkky Kuusamo ja LP Kangasala lähtevät välieriin koiiedulla niiden käynnistyessä maanantaina 25.3.

Pölkyn ja ArVon jännitysnäytelmä sai ratkaisun

Pölkky Kuusamo - ArVo 3-2 (22-25, 25-18, 25-23, 22-25, 15-3).

Pölkky Kuusamon ja Arctic Volleyn kesken nähtiin huikea kamppailu myös sarjan kolmannessa pelissä. Ensimmäisen ottelun tapaan myös kolmannessa pelattiin täydet viisi erää. ArVon hurjasta taistelusta huolimatta Pölkky jatkaa välieriin otteluvoitoin 3-0.

Illan ottelu oli molemmilla joukkueilla virheiden sävyttämää, mutta kotijoukkueella tuli virheitä vieraita enemmän (37/28). Pölkyn tehokkaimmat pisteiden tekijät Carlyle Nusbaum ja Madeline Palmer tekivät myös runsaasti hyökkäysvirheitä. Pölkky teki 14 syöttövirhettä, mutta ässiä tuli 17 kpl. Carlyle Nusbaum syötti ottelussa 7 ässää. Joukkueiden vastaanotto oli molemmilla samaa luokkaa (33%/34%), mutta Pölkyn hyökkäys oli ArVoa tehokkaampaa (39%/28%). Ottelun ratkaisu nähtiin viidennessä erässä, joka meni Pölkylle selkein lukemin 15-3.

Ensimmäisen erän alkua pelattiin vieraiden johtaessa ja tilanne oli Eveliina Smolanderin ässäsyötän jälkeen 2-5, jolloin Pölkky piti ensimmäisen aikalisän. Tasalukemien 10-10 jälkeen vieraat tekivät syöttövirheen, minkä jälkeen Palmer syötti ässän ja Makenzie Harris vei Pölkyn 13-10 johtoon. Lukemat oli vielä tasaiset tilanteessa 22-22, mutta erän loppu oli Arcticin ja päättyi Pölkyn hyökkäysvirheellä 22-25.

Pölkky johti toista erää 6-1, mutta sen jälkeen vieraat tekivät kuuden pisteen putken ja johtivat erää Pölkyn aikalisällä 6-7. Nusbaum tasoitti lukemat hyökkäyspisteellä, minkä jälkeen Pölkky torjui Lisa Jaunetin 6-paikan hyökkäyksen. Otteitaan parantanut Pölkyn hakkuri Lexi Pollard hyökkäsi joukkueensa 9-7 johtoasemaan. ArVo tuli pisteen päähän 10-9 Pölkyn hyökkäysvirheellä. Tästä alkoi kotijoukkueen vahva vaihe ja Pölkky paineli menojaan lukemiin 20-12. Hetkeä myöhemmin tilanne oli 22-15. Erä päättyi Pölkylle Nusbaumin pisteellä 25-18.

Kolmannessa erässä nähtiin Pölkyn mainio nousu, kuten kahdessa aikaisemmassakin ottelussa. Arctic johti erää Adriel Goodmanin ässäsyötön jälkeen pistein 15-22. Bettina Yli-Sissala teki pisteen jujuttamalla torjunnan taakse ja sen jälkeen Palmer pudotti pallon keskelle vastustajan kenttää. Nusbaumin 6-paikan hyökkäyksen jälkeen lukemat oli siten 18-22 ja Carlyle meni syöttöruutuun. Hänen syöttövuoro oli tehokas neljällä ässäsyötollä ja yhdella omalla 6-paikan hyökkäyspisteellä, joten Nusbaumin kuudella perättäisellä pisteellä Pölkky meni 23-22 johtoon. Palmer päätti erän lukemissa 25-23.

Neljäs erä meni vieraille, vaikka Pölkky yritti tässäkin erässä tehdä saman kuin edellisessä erässä. Lukemat oli Pölkyn hyökkäysvirheen jälkeen 18-24 ja kotijoukkue tuli takaa aina tilanteeseen 22-24. Takaa-ajo tyrehtyi kuitenkin Pölkyn syöttövirheeseen ja erä päättyi vieraille 22-25.

Viidennen erän alku oli kotijoukkueelta vahvaa pelaamista. Pollard teki lukemiksi 5-1 ja Jukka Lehtonen otti erän ensimmäisen aikalisän. Amiya Jonesin ässäsyötön ja Nusbaumin kahden hyökkäyspisteen jälkeen lukemat oli 8-1. Smolander kavensi pisteellä, mutta vahvaa syöttöpeliä esittänyt Jenni Jantunen syötti tällä kertaa pallon verkkoon. Seuraavassa pallossa Pollard syötti takarajalle ja Pölkky johti erää jo 10-2. Tässä vaiheessa oli vierasjoukkueen toisen aikalisän vuoro. Pölkyn syöttövirheen jälkeen Nusbaum teki erän viidennen hyökkäyspisteensä ja meni sen jälkeen syöttämään lukemissa 11-3. Nusbaum syötti kaksi ässää perätysten ja hänen syöttövuorollaan Palmer teki kaksi viimeistä pistettä. Ratkaisuerä päättyi Pölkylle 15-3.

Carlyle Nusbaum, Pölkky:

-Meiltä hyvää taistelua näissä kaikissa peleissä ja pääsy välieriin 3-0 voitolla on tosi mahtava asia. Lentopallo on peli, jossa yksikin piste voi vaikuttaa pelin kulkuun ja tunnetaso voi vaihdella pelissä ylös ja alas. Annoimme hyvin tukea toisillemme ja kommunikaatiomme oli parempaa ottelun loppua kohti ja saimme voiton sitä kautta. Arctic pelasi erittäin hyvän sarjan meitä vastaan ja runkosarjassa he olivat vielä kuudennella sijalla melko loppuvaiheissa. Itse yritän auttaa joukkuettamme parhaani mukaan.

Roosa Rautio, ArVo:

-Olen ylpeä joukueestamme, pelasimme tosi hyvin. Onnittelut Pölkylle jatkoon pääsemisestä. Pölkyn kokemus ja kovuus näkyivät ratkaisupaikoissa hiuken enemmän. Laiturimme hyökkäsivät tänään hyvin ja meidän vastaanotto teki sen mahdolliseksi. Tämä ottelusarja oli kuin tiivistelmä meidän koko kaudesta ja sitä vaivasi epätasaisuus. Jos olisimme pystyneet pelaamaan runkosarjassa tällä tasolla kuin nyt Pölkkyä vastaan, silloin sijoituksemme olisi ollut ihan jokin muu kuin kahdeksas.

Sotiris Gkotsis, Pölkky:

-Puolivälierät ovat aina vaikeita. Jos häviät alkaa kesäloma ja jos voitat pelaat mitaleista. Molemmat joukkueet taistelivat hyvin ja onnittelut Arcticille vahvasta suorituksesta. Heidän syöttö- ja torjuntapeli oli hyvää. Olimme hyökkäyksissä parempia ja löysimme oikeat ratkaisut. Onnittelut pelaajillemme, meillä oli vaikea helmikuu. Ensimmäisessä ottelussa nousimme pitkän takamatkan takaa erävoittoon ja olisimme muuten hävinneet sen pelin. Emme antaneet periksi missään vaiheessa. Tänään meillä oli suurempi voitontahto ratkaisuerässä ja se toi meille voiton.

Jukka Lehtonen, Pölkky:

-Meidän tavoite oli pelata parhaat pelimme kauden lopulla ja siinä onnistuimme. Mutta emme päässeet tarpeeksi pitkälle kun emme menneet jatkoon.Tulostaulu näyttää totuuden ja meidän sijoitus oli runkosarjassa kahdeksas. Viides erä ratkesi Pölkyn hyvään hyökkäyspeliin jo melko varhaisessa vaiheessa ja he olivat aika suvereeneja siinä. Sitä ennen oli tasaisia eriä ja hyviä vääntöjä.

LP Kangasala välieriin suoraan kolmella voitolla

Ottelun alku näytti taas kertaalleen kuinka vaikeaa on ottelusarjan katkaiseminen pudotuspeleissä. Kaksi aiempaa ottelua suvereenisti 3-0 voittaneen kotijoukkueen oletettiin hoitavan sarjan kolmannen kohtaamisen kotiin samalla meiningillä. Toisin kuitenkin kävi, Pihtiputaalaiset hyökkäsivät heti ottelun alusta alkaen ennakkoluulottomasti Kangasalan kimppuun. Ennenkaikkea Kaley Rammelsbergin ja Duska Kenjalon johdolla Ploki syötti todella rohkeasti ja lujaa. Kotijoukkueen peli taas oli hyvin hermostunutta. Tilanteessa 6-12 Arttu Keränen joutuikin turvautumaan jo toiseen aikalisäänsä. Pikkuhiljaa Kangasala kiri eroa kiinni jo tilanteeksi 19-19, mutta erän lopulla Ploki oli edelleen vahvempi vieden ensimmäisen erän 25-22.

Toinen erä alkoi hienoisessa Kangasalan johdossa. Ploki kuitenkin tasoitti ja meni erän puolessa välissä taas johtoon tänään, 4 ässää syöttänyt Rammelsberg kapellimestarina. Ploki johti vielä 21-17, mutta Kangasala kiri rinnalle ja vei erän lopun kuumatunnelmaiset pallot kotiin tasoittaen tilanteen 1-1 pitkälle erätauolle siirryttäessä.

Kolmas erä alkoi Kangasalan johdolla. Joukkueen syöttö vahvistui ja alkupelin heikko vastaanotto saatiin pelaamaan hieman paremmin. Erä olikin selkein Kangasalan viedessä sen 25-15. Erityisesti Netta Rekola oli vahva syöttöruudussa.

Neljännen erän alku näytti että Kangasala menee menojaan. Pihtiputaalaiset olivat kuitenkin päättäneet jättää tänään kaiken kentälle. He raapivat puolustuspalloja urakalla peliin ja erässä nähtiinkin monta erittäin pitkää pallorallia. Kangasalan jatkopallohyökkäys oli kuitenkin liian vahvaa ja kotijoukkue karkasikin hiljalleen putaalaisilta. Samalla kun tauon jälkeen plokilaisten tämän illan syöttökohde Laura Penttilä, 46 vastaanottoa, sai vastaanoton taas reilaan, passari Emmi Jalonen jakoi tasaisesti kuormaa Neea-Maria Joelle ja Iida Pölläselle. Tytöt kiittivät vastuusta ja takoivat pallon toisensa jälkeen lattiaan. Neljäs erä ja samalla koko ottelu kotijoukkueelle 25-19.

Kaley Rammelsberg:

- Todella pettynyt tappioon. Lähdettiin voittamaan jokaista palloa ja erää. Olen erittäin ylpeä joukkueesta koko kauden osalta

Netta Rekola:

- Ploki tuli odotetun kovaa eikä pystytty ensimmäisessä erässä eikä toisen erän alussa vastaamaan. Päätettiin sitten ettei anneta enää mitään saumaa. Viikon lepo tulee todella tarpeeseen

Hakan Can Turan:

- Kangasalan hyökkäys oli merkittävästi kovempi. Yritimme kaikkemme ja olen ylpeä pelaajistamme. Syötimme kaksi erää todella hyvin ja vaihdoimme vähän syöttösuuntia edellisiin kohtaamisiin.

Arttu Keränen:

- Positiiviset fiilikset kun välieräpaikka suoraan kolmella voitolla Tänään alku oli juuri niin kuin odotettiinkin että vastaan tulee joukkue jolla ei ole mitään hävittävää. Tulivat todella kovalla ja riski syötöllä ja onnistuivat siinä meidän jäädessä katselemaan. Toisen erän loppu saatiin vähän onnellakin kotiin ja siinä oli ottelun kulminaatiopiste.

OrPo ei yllättänyt LP-Vampulaa kotikentällä

Sunnuntaina Huittisissa pelattu LP-Vampulan ja Oriveden Ponnistuksen välinen kolmas puolivälierä oli Vampulan. 3-0 voitolla (25-19, 25-22, 25-15) Vampula otti toisen voiton puolivälieräsarjaan ja paikka välieriin on ensimmäisen kerran katkolla tiistaina Orivedellä, jossa joukkueet kohtaavat seuraavan kerran.

LP-Vampulan joukkue tuli päättäväisenä tähän otteluun ja perjantain tappio oli jo pois pyyhitty. Vampula vei ensimmäistä erää vahvasti jo alussa johtaen 5–1, mutta OrPo tuli rinnalle ja ohi tilanteessa 9–10. Vampula ei tästä hätkähtänyt, vaan löi jälleen kirivaihteen päälle ja veri erän lopulta 25–19.

Toista erää mentiin OrPon tahdissa erän alussa, mutta Vampula otti piikkipaikan tilanteessa 17–15 eikä enää päästänyt OrPoa kärkeen. Erä Vampulalle 25–22. Kolmas erä oli selvemmin Vampulan, joka
vei sen pistein 25–15.

OrPo sortui ensimmäisessä ja toisessa erässä virheisiin ja antoi niillä Vampulalle yhteensä 17 pistettä. Kolmas erä OrPolta tarkempi, sillä virheitä kertyi enää neljä. Vampula antoi virheillään 15 pistettä vieraille.

Vampulan pisteistä vastasivat jälleen Jovana Biberdžić (14/+5), Kate Brennan (7/+7), Linnea Kuusela (13/+11) ja Cheyenne Jones (15/+10). Passari Lotta Kukkoselle kirjattiin 3/+2 pistettä.

OrPosta viime ottelussa huippuvireessä ollut Ada Aronen kirjautti nyt pisteet 8/-3, Milla Haapaniemi 5/+4, Teija Vuorenmaa 6/+2 ja joukkueen parhaana palkittu Milka Stijepic 11/+6.

LP-Vampulan Linnea Kuusela oli ottelun jälkeen tyytyväinen joukkueensa esitykseen.

–Onhan näissä puolivälierissä tietynlaiset paineet, mutta pelejä nämä ovat siinä kuin muutkin ja samanlainen valmistautuminen ja lataus koitetaan pitää, jotta saadaan mahdollisimman hyvä lopputulos. Perjantaina teimme asioita ehkä vähän huolimattomasti ja jollain tavalla halusimme voittoa liikaa, joten se meni ylilatautumiseksi. Olemme näitä asioita paljon joukkueessa mietitty ja tänään toimi ne asiat, mistä olimme puhuneet.

Kuuselan mukaan kotimaiset pelaajat ovat tottuneet kiivaaseen play off-tahtiin.

–Energiatasapainon saavuttaminen tässä tahdissa riippuu paljon pelaajasta. Minusta tuntuu, että meidän joukkueessa homma toimii ja koitamme siirtää väsymyksen sinne pleijareitten jälkeiseen elämään, sanoi Linnea Kuusela.

–Pelasimme tänään hyvin. Viimeksi Orivedellä olimme kokonaan pois pelistä, mutta onneksi löysimme ratkaisun palautua pelistä ja latautua tähän peliin. Se nähtiin lopputuloksessa tänään. Pelasimme hyvin, vaikka välillä oli ylä- ja alamäkiä. Tärkeintä oli voitto, sanoi LP-Vampulan päävalmentaja Stefan Paunovic.

Hän totesi, että play off-pelien ja normaalien sarjapelien suurin ero on siinä, että sarjapeleissä on enemmän aikaa palautua ennen seuraavaa ottelua. Nyt on vain yksi välipäivä.

OrPon liberoksi kolmannessa erässä tullut Liisa Soimasuo totesi, että peli oli joukkueelle haastava.

–Yritimme puolustaa kaikki mahdolliset pallot ja päästä hyökkäämään, mutta tänään Vampula oli meitä parempi. Ennen kolmatta erää valmentaja sanoi, että saat mennä puolustamaan ja yritin tehdä niin. Perjantaina meillä onnistu tosin hyvin kaikki: puolustus, hyökkäys, syöttö ja vastaanotto. Huomenna vielä treenataan seuraavaa peliä varten ja mennään siihen paremmalla fiiliksellä, sanoi Liisa Soimasuo.

–Kaikki ei sujunut tänään hyvin. Teimme 35 pistettä ja teimme 14 hyökkäysvirhettä. Sanoin pelaajille ensimmäisen erän jälkeen, että teimme seitsemän virhettä. Meidän pitää olla tarkempia eikä auttaa Vampulaa, joka on hyvä joukkue. Seuraavassa erässä virheitä tuli enemmän, joten ehkä on parempi, että en sano mitään. Meillä oli tänään huono päivä, sanoi OrPon päävalmentaja Fabio Menta.

Välieriin ovat jo paikkansa varmistaneet Pölkky Kuusamo, LP Kangasala ja Puijo Woilley. Pölkky kohtaa ensin kotisalissaan Puijo Wolleyn, joka voitti LP Viestin suoraan 3–0. LP Kangasala saa vastaansa kotikentällään joko LP-Vampulan ja OrPon. Välieräpaikkaan tarvitaan kolme voittoa.

Oriveden Ponnistus ja LP-Vampula kohtaavat seuraavan kerran tiistaina Orivedellä. Ottelu alkaa kello 18.30.

Puijo vei kaikki yhdeksän erää ja paikan välieriin

LP Viesti haastoi Puijo Wolleyta tosissaan vielä kolmannessakin välierässä sunnuntaina Salohallissa, mutta taistelu ei riittänyt edes yhteen erävoittoon. Lähellä toki käytiin, kun kahdessa ensimmäisessä erässä mentiin jatkopalloille. Ottelun lopputulos 0-3 (24-26, 27-29, 22-25) ja Puijo välieriin.

Aloitusseitsikot
LP Viesti: Vainikka, Ternava, Yordanova, Butkevych, Garcia, Mäkinen, Laaksonen
Puijo Wolley: Autere, Kääntä, Palmer, Räty, Tikka, Räsänen, Help

LP Viesti lähti uusitulla kokoonpanolla kolmanteen puolivälieräotteluun ja alku näyttikin hyvältä. Kotijoukkue pelasi rohkeasti ja johti parhaimmillaan 19-12. Puijo ei luovuttanut vaan sai salolaisten puntin tutisemaan ja virheitä alkoi tulla joka saralla. Vieraat runnoivat väkisin ohi ja veivät erän.

Toiseenkin erään LP Viesti sai hyvän startin, vaikkei piste-ero ensimmäisen erän kaltainen ollutkaan. Puijo tasoitti tilanteen jo 12-12 ja sen jälkeen mentiinkin vieraiden komennossa. Kotijoukkueen puolella vaihtoruletti pyöri ja kentällä ollut seitsikko pääsi ennen Puijoa eräpalloon. Salossa ensimmäisessä puolivälierässäkin loistavasti hyökännyt Emilia Kääntä tappoi kolme LP Viestin eräpalloa. Erän viimeiset kolme pistettä lähtivät salolaisten käsistä, valitettavasti ne eivät vaan joukkueen omaan pistesarakkeeseen tulleet.

Viimeinenkin erä kulki samalla kaavalla: salolaiset ottivat hyvän alun, Puijo nousi takaisin peliin ja vei erän. Puijo vahvalla esityksellä välieriin.

Selma Räsänen, Puijo Wolley:

- Aika taistelua oli, vaikka 3-0 -peli meni, niin ei ollut selkeää missään vaiheessa. Tosi tiukat erät ja sai kaikkensa antaa. Hienoa mennä jatkoon.

Daria Butkevych, LP Viesti:

- Mielestäni joukkueet olivat aika tasaisia ja teimme hyvää työtä ja taistelimme kovin. Valitettavasti näin voi käydä.

Pekka Seppänen, Puijo Wolley:

- Voitto ja jatkopaikka tuntuvat hyvältä. Saatiin kolme hyvää peliä tähän sarjaan. Koko ajan olen joka suuntaan sanonut, että hyvin pitää pelata, jos meinaa Viestin voittaa. Hieno suoritus naisilta. Tämä oli tasaisin peli kaikista ja pari pistettä toiseen suuntaan, niin olisi voinut olla 3-0 Viestille.

Tomi Lemminkäinen, LP Viesti:

- Pelihän oli kovaa taistelua ja voi olla ylpeä, että joukkue pisti kaiken likoon tänään eikä siitä jäänyt kiinni. Vastustaja oli niukasti parempi. Peli oli kuin kuva meidän loppukaudesta: menetettiin selviä johtoasemia. Joka erässä meillä oli mahdollisuus voittaa, mutta Puijo oli erien lopuissa kovempia. Heilläkin nuori joukkue kuten meillä, mutta meillä kantti ei kestänyt erien lopuissa kuin olisi pitänyt katkaista erä.

LP Viestin Assi Vainikalle ottelu oli 100. liigauralla.

LP Viesti - Puijo Wolley 0-3
24–26, 27–29, 22–25
Koti:Butkevych 19/+11, Garcia 12/+8, Yordanova 8/+0
Vieras:Räsänen 18/+11, Kääntä 13/+5, Palmer 9/+5

LP Viesti: Butkevych
Puijo Wolley: Räsänen