Kotivoittojen avauslauantai mieheissä

30.09.2023

Vaikka vieraat laittoivatkin osittain tiukastikin kampoihin, nähtiin miesten Mestaruusliigan avauspäivänä lauantaina lopulta kolme kotivoittoa. Tiikerit joutui tiukimmille, kun TUTO Volley poistui Kokkolasta yhden sarjapisteen kanssa. VaLePa löi viime kauden finaaliuusinnassa Akaa-Volleyn ja Loimu KyKy-Betsetin.

Tiikerit ja TUTO Volley tarjosivat koko rahan edestä

Mukava yleisömäärä, 745 katsojaa, sai todistaa lähes kolme tuntisen (!) jännitysnäytelmän, kun Tiikerit ja TUTO Volley avasivat liigakauden Kokkolassa. Täydet viisi erää ja lopulta Tiikerit oli niukasti parempi, 3-2. Erät: 24-26, 25-22, 23-25, 25-17 ja 15-12.

Tiikerit oli kiinni avauserän voitossa, kun Oskari Keskinen iski tilanteeksi 24-23. TUTO Volley selvitti eräpallon Tuomas Siirilän iskulla. Alek Rastamo iski vieraat eräpallotilanteeseen ja ex-tiikeri Roope Keskinen torjui vieraille erävoiton.

Toisen erän alku oli erittäin tasainen, mutta sitten Tiikerit repi eroa, lähinnä Lauri Jylhän hyvillä suorituksilla. Kun vielä TUTO Volley teki muutaman virheen, johti Tiikerit 18-11. TUTO nousi lähelle, 20-23. Joska Försti, myös hän ex-tiikeri, syötti verkkoon ja Tiikereille 24-20. Rastamon johdolla TUTO Volley otti vielä pari pinnaa, mutta Anton Välimaa ja Rami Rekomaa torjuivat 25-22.

Kolmas erä oli tasainen, eikä kumpikaan saanut pitkiä pisteputkia. Oskari Keskinen päätti pitkän pallorallin, 21-20. Rastamo tasoitti ja William Groffier vei vieraat 22-21 johtoon. Jere Mäkinen 22-22, Groffier 22-23, Mäkinen 23-23, Rastamo 23-24 ja TUTO Volleyn torjunta päätti erän.

Myös neljäs erä oli pitkään tasainen, kunnes Tiikerit pääsi karkumatkalle. Oskari Keskisen hyökkäyspeli oli vastustajalle myrkkyä. Erä päättyi lopulta Tatu Venetjoen ässäsyöttöön, 25-17. Erän loppu oli täysin kotijoukkueen hallintaa.

Viides erä: 0-1 Groffier, 1-1 Groffierin syöttövirhe, 1-2 Rastamo, 2-2 Jylhä, 3-2 Jylhä/Rekomaa torjunta, 4-2 Oskari Keskinen ässä. TUTO Volleyn aikalisä. 4-3 Siirilä, 4-4 torjunta, 4-5 torjunta, 4-6 Rastamo ässä. Tiikerit aikalisä.

5-6 Jylhä, 6-6 Mäkinen, 6-7 torjunta, 7-7 Siirilä syöttövirhe, 7-8 virhe, 8-8 Oskari Keskinen, 9-8 Antti Leppälä, 10-8 virhe. TUTO Volleyn aikalisä. 11-8 Oskari Keskinen, 11-9 Siirilä, 12-9 Mäkinen, 12-10 torjunta, 13-10 Oskari Keskinen, 13-11 Siirilä, 14-11 Rekomaa, 14-12 Rastamo, 15-12 Oskari Keskinen.

Alek Rastamo, TUTO Volley:

-Todella pitkä vääntö. Aika ajoin nähtiin hyvää lentopalloa. Paljon pitkiä palloja. Fyysisesti raskas peli. Joska (Försti) heittää niin nopeita passeja, että välillä menee multa ohi.

Jere Mäkinen, Tiikerit:

-Tasainen vääntö. Mukava peli. Tuskailtiin Alekin (Rastamo) kanssa. Viitoserässä saatiin hänet pari kertaa kiinni ja siinä taisi olla ratkaisu. Meillä oli muutama ”sössimispallo” ja ne pitää jatkossa kitkeä pois.

Jani Niskakangas, TUTO Volley:

-Kolmen tunnin vuoristorata. Meillä on paljon parantamisen varaa. Oli fifty-fifty peli, ainoastaan neloserässä repesi. Olen tyytyväinen hyökkäyspeliin, varsinkin kun saatiin palloa ylös.

Mikko Keskisipilä, Tiikerit:

-Ekaksi peliksi oli aika paljon hyviä asioita. Hyökkäyksessä, varsinkin laidoista saatiin hyvät tehot. Keskarit olivat kovassa vartioinnissa. Pelissä oli paljon positiivisia asioita. Yleisöä oli paljon ja kokonaisuutena viihdyttävä tapahtuma ja uskon näitä tulee useita tänä talvena.

VaLePa löysi oikean rytmin avauspelissä

VaLePa Sastamala Tampere – Akaa-Volley tulos 3-1 (17-25, 25-19, 25-22, 25-12)

Mestaruusliiga käynnistettiin Sastamalassa 943 katsojan silmien edessä. Akaalaisten loistava fanijoukko oli runsaslukuisesti paikalla ja loivat yhdessä sastamalalaisten kanssa peliin hienon tunnelman. Ottelussa nähtiin hienoja hetkiä, kun kaksi huippujoukkuetta oli vastakkain. Toisaalta pelissä näkyi, että molemmilla joukkueilla on vielä tehtävää ehjän esityksen löytämiseksi.

Aloituskoonpanot
Esko Ekman, Direito, Franca, Andonovic, Sivula, Pennanen L
Ivanov, Pitkänen, Taponen, Räsänen, Heiskanen, Smidl, Pineau L

Akaa-Volley hallitsi ensimmäistä erää kovilla aloitussyötöillä. Ilja Ivanov, Matias Smidl ja Mikko Räsänen saivat kukin vuorollaan VaLePan vastaanoton vaikeuksiin. Pukkipaitojen pelissä paistoi ensimmäisen pelin jännitys kotiyleisön edessä. Joukkue ei saanut aloitussyöttöihin tehoja ja Mikko Räsänen nosti sormin pallot passarille.

Toisessa erässä osat vaihtuivat. Akaalaiset eivät pystyneet enää ylläpitämään aggressiivista syöttöpeliä. VaLePa pääsi alussa johtoon Mikko Eskon aloituksilla. Jacob Ekman teki myös aloitussyötöillä tuhojaan. Vaihdosta peliin tullut Jiri Leinonen teki lopussa aloitussyötöillä ratkaisevan piste-eron.
Kolmannessa erässä Akaa-Volleyn Panu Pitkänen torjui Jiri Leiosen ja joukkue siirtyi johtoon 16-13. Seuraavassa pallossa Leinonen pääsi nelospaikan hyökkäyksensä jälkeen syöttämään. Syötöt olivat pahoja ja Matias Smidlille sattui huono hetki. VaLePa siirtyi 19-16 johtoon. Pisteistä yksi tuli Smidlin hyökkäysvirheestä, kaksi pistettä Francan ja Ekmanin torjunnoilla hänestä.

Kolmannessa erässä Akaa-Volley siirtyi jo 16-13 johtoon, kun Panu Pitkänen torjui Jiri Leinosen, joka tuli peliin Andonovicin tilalle. Omalla hyökkäyksellään Leinonen pääsi syöttönurkkaukseen ja hänen kovilla syötöillään VaLePa siirtyi 19-16 johtoon. Tähän sattui Matias Smidlin huonompi hetki, yksi suora hyökkäysvirhe ja Ekman ja Franca ottivat hänestä torjunnan. VaLePa piti johdon erän loppuun ja Francan kutospaikan hyökkäys päätti erän.

Neljännessä erässä VaLePan hyökkäyspeli oli vahvaa 63%:n teholla ja vain kaksi suoraa hyökkäysvirhettä. Akaalaisilla 6 suoraa virhettä ja 2 lyöntiä torjuntaan. Erä selvästi kotijoukkueelle.

Mikko Esko palkittiin ansaitusti parhaana, liike on terävää ja passipeli taidokasta. Gabriel Franca paransi selvästi peliään ottelun edetessä, varsinkin kutospaikan hyökkäys oli tehokasta. Jiri Leinosen tulo peliin oli voiton kannalta ratkaiseva. Varsinkin syöttöruudussa hän oli erittäin tehokas.

Matej Smidl kantoi suurimman hyökkäysvastuun joukkueessaan, pääosin hyvällä menestyksellä.

Olli Kunnari:

- VaLePa pelasi vahvasti, ensimmäisessä erässä saatiin hyvin puolustuksia. Seuralla on kaksi himmeämpää mitalia, ehdottomasti halutaan kirkastaa ne. Haasteita on aina, kun joukkueen runko muuttuu paljon, mutta tänä vuonna oltiin ajoissa kasassa, ei tullut hirveästi myöhäisiä. Elokuun alusta asti ollaan saatu reenata hyvin.

Janne Kangaskokko:

- Tosi hieno tulos heti ensimmäisestä ottelusta. Löydettiin pelin edetessä omaa peliä paremmin. tyytyväinen tänään tähän suoritukseen. Ei tullut yllätyksenä Akaan vahva tulo. Tiedetään myös omat heikkoudet ja pitää löytää vain omat vahvuudet ja tänään ne löydettiin. Mestarien liigassa tavoitteena on lohkovaiheeseen pääsy. Vuosi vuodelta sitä jahdataan ja kyllä näin kauden alkuvaiheessa vastaan tulevat pelin pitää olla kypsää ja kovaa. Tavoite on kova, mutta sitä kohti mennään.

Matej Smidl:

- Tunnelma oli oikein hyvä ja hienoa, että näin paljon faneja oli paikalla. Valitettavasti hävisimme, mutta VaLePa pelasi hyvän pelin. Koitimme pelata parhaalla mahdollisella tasolla, mutta se ei ollut tänään riittävä. Meillä on hyvä joukkue. Ensimmäisessä oma syöttö toimi hyvin. Otamme tästä positiiviset asiat.

Mikko Esko:

- Meillä oli hankala alku ottelulle. Kaikki olivat hermostuneita ja vastaanotto ei toiminut riittävän hyvin. Lisäksi tehtiin aika monta sellaista virhettä, mitä normaalisti ei tehdä. Vastaanottoa saatiin parannettua ja hyökkäyspelaaminen alkoi toimia, lisäksi meidän pelaaminen vapautui ottelun edetessä. Loppuen lopuksi olen ihan tyytyväinen, tiedettiin, että Akaa on hyvä joukkue, varsinkin hyvä syöttöjoukkue. Hyvä, että saatiin tällainen startti ja muutama pelaaja pääsi samalle tasolle mitä harjoituksissa. Onneksi saimme ensimmäisen erän jälkeen rivit koottua ja peli kulki mallikkaasti loppuun asti. Mestarien liigassa tavoite on lohkovaiheessa ja pitää pelata hyvin, jotta sinne päästään.

Raisiossa tasokas liiga-avaus Loimun nimiin

Raision Loimu avasi uuden Mestaruusliiga-kauden voitokkaasti kotikentällään Kerttulan liikuntahallissa, kun vieraaksi saapunut Kyky-Betset kaatui lukemin 3-1 (25-14, 25-23, 15-25, 25-21). Ottelua oli saapunut seuraamaan lähes 700 katsojaa ja heille tarjoiltiin sarja-avaukseksi erittäin hyvätasoista lentopalloa. Yleisö palkitsi joukkueet elämällä jäälleen äänekkäästi ottelussa mukana. Ottelu oli Loimun Kari Raatikaisen 500. ottelu pääsarjassa päävalmentajana.

Viime kaudesta merkittävästi muuttunut ja vahvistunut Kyky-Betset oli ottelun avauserän täysin Loimun pyöritettävänä, mutta sitten vieraatkin saivat pelin juonesta kiinni ja Kerttulassa nähtiin paljon pitkiä palloralleja, joissa taisteltiin pisteistä kiihkeästi. Niin ikään uusiutunut Loimun joukkue esitti heti avauspelissä viihdyttävää ja periksiantamatonta torjunta-, puolustus- ja hyökkäyspelaamista. Uuteen rooliin kesällä vaihtanut Aapeli Kouki debytoi onnistuneesti yleispelaajana ja nautti silmin nähden saamastaan vastuusta. Uudet pelaajat Felix Eghvarevba, Tomas Rodriguez ja Ali Fazli ottivat heti paikkansa sekä joukkueesta että kannattajien sydämistä.

Loimu teki kahdessa ensimmäisessä erässä yhteensä vain yhden hyökkäysvirheen, mutta hävittyyn kolmanteen erään niitä tulikin sitten kuusi kappaletta. Samoin isäntien muuten hyvin toiminut vastaanotto notkahti juuri hävittyyn kolmanteen erään. Kyky-Betsetin peliin vaikutti positiivisesti toisessa erässä irti päästetty vasta yhden harjoituksen joukkueen kanssa vetänyt ruotsalaislibero Joel Andersson. Vahvistus oli niin tuore, ettei miehelle oltu vielä ehditty tekemään omaa pelipaitaakaan, vaan hän pelasi läpi ottelun väärä sukunimi selässään. Toisella vieraiden uusimmista ulkomaalaisvahvistuksista ei ollut vielä pelilupa kunnossa.

Ottelun paras pistemies oli Loimuun palannut hakkuri Ali Fazli, joka teki 28 pistettä tehoin +19. Mestaruusliigassa debytoinut latvian maajoukkuehakkuri Renars-Pauls Janson väläytteli lähes fazlimaisia hyökkäyskorkeuksia, mutta isoimman osan pelistä hän oli vaikeuksissa Loimun torjunnan kanssa ja jäi 16 pisteeseen 31% hyökkäysteholla. Loimun parhaaksi pelaajaksi otteluisäntä Raision kaupunki valitsi Tomas Rodriguezin, joka oli verkkopelin lisäksi Loimun voiton avaimia takakentän varmoilla otteillaan. Vierasjoukkueen parhaan pelaajan palkinnon pokkasi latvialaishakkuri Janson. Ottelun Pro liberoksi valittiin Kyky-Betsetin Anderssonin hyvistä otteista huolimatta Loimun Esko Vuorinen, joka vastaanotti paremmin lukemin ja esitti useita hienoja puolustuksia, jotka sytyttivät niin Loimun joukkueen kuin kannattajatkin.

Joel Laakso, Kyky-Betset:

- Loimu tuli hyvin peliin ja esitti hyvää syöttö- ja puolustuspeliä. Se tylsistytti meidän hyökkäystä alussa. Meillä kauden avauksen odotuksia ja sitten pettymys kun ei lähtenytkään hyvin, mutta kasattiin hyvin ja loput erät oli tasaisia.

- Me ollaan aika kesken pelimme kanssa vielä. Loimu oli kotonaan vahva, kuten osattiin odottaakin. Pettynyt olo, kun ei vielä lähtenyt käyntiin. Tarvitaan vähän aikaa ja treenejä alle. Pitää tehdä paljon töitä, että löydetään toisemme. Töitä on paljon, mutta meillä on ehdottomasti paljon hyviä elementtejä.

Tomi Saarinen, Loimu:

- Ehkä jopa yllättävän hyvin lähti käyntiin. En tiedä menikö kolmas erä siihen, että luultiin senkin tulevan helpolla. Näköjään piti todeta, että Kyyjärvi osaa pelata ja on kilpailukykyinen joukkue.

Guntis Atars, Kyky-Betset:

- Töitä on vielä paljon tehtävänä. Poikia on tullut aika myöhään ja jenkillä ei vielä pelilupa kunnossa. Jos ottaa ekan erän pois, niin minun mielestä oli kokonaisuutena loistavaa lentopalloa. Loimun puolustuspelaaminen yllätti minut. Me ei saatu Fazlia kuriin ja Loimu sai meidän hakkurin pimentoon. Kolme viimeistä erää oli avauspeliksi loistava lentopalloa.

Kari Raatikainen, Loimu:

- Meidän oma peli lähti hyvin käyntiin. Pelin taso oli hyvä. Vastustaja pisti syöttö ja puolustuksellaan meidät hankalaan paikkaan. Meillä on töitä vielä oman pelitavan pysymään koko pelin ajan. Nyt lähti vähän keulimaan kolmannessa erässä. Meidän pelitapa perustuu ulottuvaan torjuntaan ja puolustamiseen. Meidän pitää saada torjunnassa kosketuksia ja pallosta vauhtia pois ja päästä sitten hyökkäämään.