Kotivoittojen naisten liigalauantai

21.10.2023

Kaikki kolme kotijoukkuetta nappasivat täydet pistesaaliit naisten Mestaruusliigassa lauantaina. LP Viesti kaatoi OrPon 3-1 ja samoin numeroin Puijo Wolley Arctic Volleyn. LP-Vampula puolestaan ei antanut erääkään JymyVolleylle.

LP Viestin nousjohteinen esitys toi täydet pisteet

Lentopalloilun superlauantai Salohallissa käynnistyi LP Vestin voitolla. Kotijoukkueen peli kulki nousujohteisesti hävityn ensimmäisen erän jälkeen. Kristina Yordanova ja Daria Butkevych tekivät 20 pistettä naiseen nuorien keskipelaajien Emmi Mäki-Kojolan ja Ella Kuosmasen säestettyä mallikkaasti. Loppunumerot 3-1 (20-25, 25-23, 25-16, 25-18).

Aloitusseitsikot
LP Viesti: Vainikka, Mäki-Kojola, Ternava, Yordanova, Butkevych, Luntamo, Laaksonen
OrPo: Ylivainio, Vuorenmaa, Aronen, Haapaniemi, Subotic, Mursula, Putkisaari

Ottelu lähti käyntiin joko hermostuneesti tai huolimattomasti: syöttövirheitä nähtiin puolin ja toisin. Tilanne oli tasan 20-20, mutta sen jälkeen OrPon Jenna Ylivainion upea pitkä passi tavoitti Teija Vuorenmaan nelospaikalta. Syöttämään Milla Haapaniemi, jonka vaikeiden syöttöjen siivittämänä erä vieraille.

Tasapistein edettiin toistakin erää, kunnes LP Viestin Emmi Mäki-Kojola hyökkäsi ensin pisteen (13-12) ja sen jälkeen meni jatkamaan jo ensimmäisessä erässä nähtyä vahvaa syöttöpelaamistaan. Mäki-Kojolan syöttövuorolla kotijoukkue sai piste-eron, jonka turvin erävoitto tuli vaikkakin OrPo pääsi pinnan päähän (24-23) ensin Ylivainion ja sitten Ada Arosen pahoilla aloituksilla.

Pitkältä tauolta LP Viesti tuli hurjana heti erän alussa Kristina Yordanovan syötöillä. OrPo oli käyttänyt molemmat aikalisät tilanteessa 7-1. Yordanovan ohella Mäki-Kojola jatkoi vahvaa tekemistään hyökkäysprosentin ollessa kolmannen erän jälkeen täydet 100%. Erän päätti Yordanova kahdella hyökkäyspisteellään.

OrPo yritti löytää toimivaa seitsikkoa ja neljänteen erään kentälle tuli lievästä loukkaantumisesta kärsivä hakkuri Polina Kochetkova. Muutokset eivät kuitenkaan auttaneet salolaisjoukkueen ollessa täynnä kuumia pelaajia.

Kristina Yordanova, LP Viesti:

- Tänään syötön laatu ja torjunta-puolustus olivat voittomme avaimet.

Jenna Ylivainio, OrPo:

- Ensimmäisessä erässä noudatettiin taktiikkaa ja tehtiin oikeita juttuja. Toki molemmat joukkueet tekivät paljon virheitä, LP Viesti teki meille 13 pinnnaa. Sen jälkeen me jatkoimme virheiden tekemistä ja noilla määrillä on vaikea voittaa peliä.

Fabio Menta:

- Tämä oli meidän kauden huonoin pelimme. Pysyimme ottelun alussa kyydissä torjuntamme ansiosta. Sitten joukkueestamme tuli mahdoton valmentaa. Iskimme yli vaikka oli vain yksi torjuja. Onnea LP Viestille, he pelasivat hyvin ja ansaitsivat voittonsa ja heidän pelinsä parani ottelun mittaan. Harjoittelumme on hankalaa, kun pelaajat ovat maajoukkueissa ja tulevat ja menevät. Polina oli vähän loukkaantunut, häntä yritettiin säästää. Monella pelaajallamme ei ollut paras päivänsä tänään.

Tomi Lemminkäinen, LP Viesti:

- Ekan erän jälkeen puhuttiin, että tehdään paljon virheitä ja silti saatiin 20 pistettä. Oli aika luottavainen olo, että peli kääntyy, kun saadaan virheet pois. Porukkaa ei näyttänyt jännittävän, mutta vähän maltti loppui hyökkäyspäässä. Parannettiin peliämme ja saatiin OrPon syömähampaat Aronen ja Vuorenmaa aika hyvin kuriin. Syötettiin hyvin, 12 ässää 15 virhettä, suhde ihan ok. Kris ja Daria olivat kovia hyökkäyspuolella, kun lähes 50% tappo. Keskipelaajat Emmi ja Ella ovat pääasiassa pelanneet 1-sarjassa, mutta heidän tehonsa 17/+13 on aika kova tulos.

LP-Vampula Huittinen nousi liigakakkoseksi

LP-Vampulan tiukka lokakuu jatkui kotipelillä Tahto Areenalla Nurmon JymyVolleyta vastaan. 3-0 otteluvoitto nosti LP-Vampulan jo liigakakkoseksi, mikä on harvinaista herkkua ja maistuu hyvältä. Totuuden nimessä on sanottava, että sijoitus ei kuitenkaan kerro ihan koko totuutta, sillä liigajoukkueet ovat pelanneet eri määrän otteluita. Esimerkiksi Kuusamon Pölkyllä on Europelien vuoksi vasta kaksi liigapeliä takana Vampulan viittä vastaan.

Erien pisteet kertovat (25-14, 25-16, 25-20), että Vampula piti tahtipuikkoa käsissään koko ottelun ajan.

-Joukkueemme kolme avainpelaajaa sairastui kuumeeseen viikon alussa, mutta onneksi olivat jo pelikuntoisia. Tärkein anti tästä ottelusta oli kolme sarjapistettä, sanoo LP-Vampulan toiminnanjohtaja
Timo Talvitie.

Talvitien mukaan pelin taso ei noussut korkeaksi, mutta Vampulan peli oli riittävän hyvää ja ehjää. Hyökkäys-, puolustus- ja torjuntapeli oli parempaa kuin vastustajalla, jonka vastaanottoa Vampula pystyi hyvin rikkomaan.

JymyVolleyn parhaana pelaajana palkittu passari Veda Mansikkaviita, joka on pelannut muutama kausi sitten Vampulan paidassa, totesi, että Jymy ei saanut peliä missään vaiheessa käyntiin. Tunnelma oli odottava.

-Vastustajan oli helppo pelata sen jälkeen, kun he olivat jo neljä, viisi pistettä johdossa. Jotain pelistämme puuttuu. Se ei vain lähde kulkemaan toivotulla tavalla. Ongelmia on henkisellä puolella. Treeneissä pelaamme paljon paremmin kuin otteluissa, sanoi Mansikkaviita.

LP-Vampulasta parhaan pelaajan palkinnon niiasi yleispelaaja Linnea Kuusela.

-Olen tyytyväinen sekä omaan että joukkueen tekemiseen. Lähdimme hakemaan ehjää peliä, vaikka valmistautumisemme ei ollut sairastelujen vuoksi ideaalia. Palautuminen viime viikonvaihteen otteluista onnistui kuitenkin hyvin, sanoi Linnea Kuusela.

Hänellä on kokemusta pelaamisesta sekä LP Viestin että OrPon pelipaidoissa. Joukkueita on hänen mielestään vaikea verrata toisiinsa.

-Mutta Vampulan ulkomaalaishankinnat ovat onnistuneet hyvin. Meillä on hyvä joukkue ja vaihdostakin voi tulla hyviä, tasaisia pelaajia kentälle, sanoi Kuusela.

JymyVolleyn päävalmentaja Patrik Ojaniemi totesi, että Jymyn pelaajista ei ole kukaan ollut aiemmin isossa roolissa tässä joukkueessa.

-Muutamat pelaajat pystyvät pitämään tasonsa koko ottelun ajan, osalla se ailahtelee. Uusi pelaaja, keskipelaaja Deja Robinson liittyi joukkueeseen vasta viime viikolla. Kyllä meidän pitää kenttäpuolustuksia saada paremmin toimimaan. Torjunta-puolustuspelaamisessa on parannettavaa. Ja jos vastustajan hyökkäysprosentti on 40-50 luokkaa, niin sillä tavalla ei voida pelejä voittaa, sanoi Ojaniemi.

LP-Vampulan valmentaja Stefan Paunovic onnitteli joukkuettaan voitosta.

-Helppoja pelejä tai helppoja voittoja ei ole olemassa. Tänään pelasimme paremmin kuin vastustajamme. Jymyllä on nuori joukkue, mutta meidän on pelattava jokaisessa ottelussa omalla tasollamme.

-Kausi on vielä alussa. Tämä oli kauden viides ottelumme. Ensimmäisten neljän ottelun jakso oli kova, mutta pelasimme hyvin tänään ja se lupaa hyvää jatkossa, sanoi Paunovic.

LP-Vampulan parhaana palkittu Linnea Kuusela pelasi lähes virheettömästi, josta kertoo pistesalo 9/+7. Jovana Biberdžićin pistesaldo oli 17/+11 ja hän ylitti kauden viidennessä ottelussa jo sadan pisteen rajan. Cheyenne Jonesin pisteet olivat 12/+9 ja Kate Brennanin 8/+5.

Puijo piti pintansa pohjoisen vieraita vastaan

Puijo Wolley 3 - 1 Arctic Volley (23-25, 25-19, 25-20, 25-19)

Aloituskokoonpanot:
ArVo: Smolander, Isokääntä, Jantunen, Rautio, Jaunet, Glynn ja Horsfall (L)
Puijo: Autere, Kääntä, Huoman, Räty, Tikka, Räsänen ja Help (L)

Tunnustelevan pisteitä sulle-mulle -alun jälkeen Puijo onnistui ottamaan ohjat ja kotijoukkueen päästyä kymmeneen pisteeseen vastustajalla niitä oli 7. Verkolla tehokkaasti esiintyneen Sarah Glynnin siirryttyä syöttämään ArVo pääsi tasoihin 12:ssa pisteessä. Peli pysyi tasaisena Puijon kuitenkin pysytellessä kuskin paikalla. Venla Huomanin ja Selma Räsäsen hyökkäyspinnojen sekä Liina Rädyn ässäsyötön jälkeen lukemat olivat 20-17, ja Jukka Lehtonen otti rovaniemeläisille aikalisän. ArVon taidokas passari Roosa Rautio onnistui syöttövuorollaan hyvin ja Lisa Jaunet, Glynn ja Larissa Isokääntä napsivat hyökkäyksillään piste-eron kiinni Puijon aikalisästä huolimatta. Tilanne oli tasan myös 21:ssä ja 22:ssa pisteessä. Vierailijoiden 23. piste oli Isokäännän hieno torjunta ja eräpallon joukkue sai Glynnin ässällä. Puijon aikalisä pisteissä 22-24. Emilia Kääntä kuroi eron pisteeseen hyökkäyksellään ja Lehtonen kokosi joukkonsa. Puijo otti Piper Matsumoton vaihdosta syöttämään, mutta erä päättyi 23-25 vieraiden Glynnin hyökkäyksen jäätyä Puijolta nostamatta.

Puijo sisuuntui ja otti toisen erän komentoonsa. Pisteitä syntyi ässäsyötöillä, hyökkäyksillä ja torjunnoilla ja kotijoukkue rallatteli tilanteeseen 10-3. Tuolloin pohjoinen vastustaja sai pallon kenttään, mutta ero oli venynyt kotijoukkueen kannalta turvallisen tuntuiseksi. Pekka Seppänen vaihtoi Matsumoton Rädyn tilalle vieraiden hiivittyä neljän pisteen päähän 13-9. Puijon peli rullasi mallikkaasti ja tilanne oli hetkessä 21-13. ArVo onnistui jälleen piristämään peliään tilanteeseen 22-17 asti ja Puijo käytti toisen aikalisänsö. Vastustaja onnistui erässä lopulta pääsemään 19:ään pisteeseen asti, mutta Puijon aiemmin saavuttama etumatka oli liikaa.

Kolmas erä käynnistyi hienoisesti keltamustissa sävyissö, mutta ArVo sai juonesta kiinni ajoissa ja kävi 8-9 -johdossa. Puijo kävi taas urakoimaan pinnoja ja etenkin Huomanilla oli pistenälkäinen päivä. Vieraat kävivät vastahyökkäykseen kotijoukkueen päästyä 13:en pisteeseen ja tulivat rinnalle Isokäännän, Jaunet’n ja Smolanderin hienoilla hyökkäyksillä sekä Glynnin ässällä. Puijon seuraava kaula oli 17-14. Pisteissö 18-16 Lehtonen marssitti Ella Peltomaan Jenni Jantusen tilalle ja tämä kiitti ottamalla pian torjuntapisteen. ArVo kävi pinnan päässä 19-18, mutta loppuerän pallot pomppivat lähinnä Puijon eduksi. Erä kotijoukkueelle 25-20.

Puijon varmistettua yhden sarjapisteen kamppailu kävi entistä kuumempana. Puijon peliin oli ilmestynyt pientä epävarmuutta ja ArVo onnistui ottamaan parin pisteen johdon. Pisteet pääsivät tilanteeseen 9-11, jolloin kotijoukkue lähti kiriin. Autereen ja Huomanin hyökkäykset sekä Liina Rädyn pari ässää, ja hups: Tilanne olikin 15-11. Puijo kävi enimmillään 18-12 -johdossa, mutta vieraat jatkoivat sinnikkäästi. Piste-ero oli kuitenkin riittävä ja Huomanilla oli kunnia päättää erä ja ottelu lukuihin 25-19.

Puijo Wolley - Arctic Volley 3-1
23–25, 25–19, 25–20, 25–19
Koti:Huoman 24/+17, Kääntä 16/+6, Räsänen 12/+4
Vieras:Glynn 16/+9, Smolander 12/+10, Jaunet 9/-4