Lauantaille jäi kahden puolivälieräparin kohtalo

09.03.2018

ETTA:n tappio runkosarjan voittaneelle VaLePalle tiesi Sampo Volleylle voitolla Loimusta lauantaina kakkospaikkaa. LEKA Volley puolestaan varmisti sijoituksensa viidenneksi ja kohtaa näin Hurrikaani-Loimaan. Team Lakkapään ja Raision Loimun sijoitukset 6-7 ratkeavat lauantaina. Lakkapäällä on kahden pisteen etumatka ja vastassa Rantaperkiön Isku Rovaniemellä. Loimu puolestaan pelaa Sampo Volleyn vieraana.

Kokkolan Tiikerit puolestaan varmisti tappiostaan Vantaalla huolimatta kauden päättymisen yhdeksänteen tilaan. Isku ja Akaa-Volley jatkavat liigakarsinnoissa. Kumpi joukkueista kohtaa 1-sarjan voittajan ja kumpi kakkosen, selviää sunnuntain päätöspeleissä, joihin Isku lähtee pisteen etumatkalla.

Näin varmoja puolivälieräpareja ovat:
(1) VaLePa - (8) Vantaa Ducks
(4) Hurrikaani-Loimaa - (5) LEKA Volley

ETTA ja Sampo Volley saavat vastaansa sijoituksista riippuen Team Lakkapään ja Raision Loimun.

Ducks suuntasi rymistellen puolivälieriin

Lentopalloilun Mestaruusliigan runkosarjan joukkueiden osalta päättäneessä ottelussa Vantaa Ducks vs. Tiikerit pelattiin lentopalloa ja autettiin korsolaisten lasten ja nuorten harrastustoimintaa tekemällä hyvää. Ankat rymistellen puolivälieriä kohti 3 - 0 (26-24, 27-25, 26-24) -voitolla.

Otteluisäntä oli Rakennuslehti. Perjantai-iltaa ja hyvän tekemistä oli juhlistamassa 321 katsojaa. Vantaa Ducks lahjoitti jokaisesta myydystä lipusta 3 euroa ja pelaajat laittoivat lisäksi hatun kiertämään pukukopissaan. Korson Diakonille saatiin kasaan yhteensä 522 euroa. Ottelu selkein lukemin 3 - 0 Vantaa Ducksille, joka näytti erien lopuissa miten voitot otetaan. Tästä on hyvä lähteä haastamaan VaLePaa.

Ensimmäisen erän alku oli ankoilta hapuilua. Vastaanotto ei oikein toiminut eikä hyökkäys. Tiikerit tuli vahvasti ja johti tekniselle mennessä 11 - 14. Tiikerit lähti vahvasti myös teknisen jälkeen, mutta Kalle Katteluksen syöttövuorolla ankat tulivat tiikerien iholle ja tilanteessa 16 - 17 otti päävalmentaja Tapio Nissi aikalisän. Ankat tulivat jo tasoihin, mutta Tiikerit nykäisi jälleen ja tilanteessa 19 - 21 otti Tuominen aikalisän. Unkarilainen räystäs tehosi ja pysäytti Gustavssonin lyönnin. Nissi oli pakotettu ottamaan erän toisen aikalisänsä tilanteessa 22 - 22. Ankat menivät ensimmäisen kerran johtoon tilanteessa 23 - 22. Toinen eräpallo ratkaisi erän kotijoukkueelle. Atte Rissanen eli iso A painoi pallon Lumon parketin syleilyyn.

Toinen erä alkoi lievästi Tiikereiden painostuksella. Kun Szabó syötti ässän, otti Tapio Nissi tilanteessa 10 - 10 aikalisän. Tekniselle aikalisälle mentiin Tiikereiden 13 - 14 johdossa. Ankkojen hahmo oli hyökkäyspäässä riehunut hakkurin titteliä tavoitteleva Karl Külaots. Lauri Jylhän onnistuneen lyönnin jälkeen otti Tuominen aikalisän tilanteessa 16 - 17. Atte Rissasen syöttövuorolla ankat tasoitti tilanteeksi 22 - 22 ja Nissi otti aikalisän. Atte Rissasen torjuntaan päättyy erä ja kotijoukkue juhli eränumeroita 27 - 25.

Kolmas erä alkoi tasaisissa merkeissä. Külaotsin onnistuneen lyönnin jälkeen Nissi otti aikalisän tilanteessa 10 - 9. Tekniselle mentiin Rissasen ässän jälkeen numeroissa 14 - 12. Kyrölän nuijittua Mikasan soikeaksi Nissi otti aikalisän tilanteessa 15 - 12. Kyrölällä jalka hiukan kramppasi ja tilalle tuli Marko Määttänen. Ankat jatkoivat parin pisteen johdossa. Tuominen otti aikalisän tilanteessa 22 - 20. Gustavsson jatkoi vakuuttavia esityksiään syöttöruudussa ja tilanteessa 22 - 22 otti Tuominen erän toisen aikalisänsä. Kolmas erä jälleen ankoille ja lukemin 26 - 24. Ottelu erin 3 - 0 Vantaa Ducksille

Otteluisäntä Rakennuslehti palkitsi ottelun parhaana kotijoukkueesta Karl Külaots ja Kokkolan Tiikereistä Lauri Jylhä.

Vantaa Ducks taisteli vaikean alkukauden jälkeen itsensä hienosti jo toisen kerran peräkkäin puolivälieriin. Siellä vastaan tulee kunnon vastus, VaLePa, jonka ankat ovat hienosti haastaneet kauden aikana. Puolivälieräsarja ratkeaa kolmesta voitosta. Pelit alkavat Sastamalassa keskiviikkona 14.3. ja torstaina 15.3. on ensimmäinen kotiottelu Vantaan Energia-Areenalla, joten nyt kannattaa tulla kannustamaan ankat voittoon. Neljäs puolivälieräottelu pelataan tarvittaessa 20.3. Vantaan Energia-Areenalla. Pelit alkavat klo 18.30. Energia-Areena sijaitsee Myyrmäen urheilupuistossa.

Hakkuri Karl Külaots, Vantaa Ducks

- Meillä oli teemana VaLePa mielessä ja hakkuripelini onnistumisesta kannattaa kysellä päävalmentaja Ismo Tuomiselta. Minitavoite saavutettiin tällä kaudella eli puolivälieräpaikka.

Päävalmentaja Ismo Tuominen, Vantaa Ducks

- Välillä onnistuu, välillä ei. Voittoa lähdettiin hakemaan. Erän loput kääntyivät meille. Hyvä tapa voittaa peli ja opitaan samalla voittamaan. Külaots oli tänään liekeissä ja kaveri sai takoa kolme erää ja kovilla tehoilla. Sadan prosentin asenteella lähdetään puolivälieriin.

Yleispelaaja Lauri Jylhä, Tiikerit

- Joka erässä annettiin 20 pisteen jälkeen erä ankoille. Tavoitteeseen ei päästy tällä kaudella.

Päävalmentaja Tapio Nissi, Tiikerit

- Harmittaa kuten Laurikin totesi, että erät hävitään kahdenkymmenen pisteen jälkeen. Lasse Jylhä pelasi hienoja paikkoja ja sitten kaverit eivät saaneet niitä tapettua. Mutta päätä ei laiteta pensaaseen. Tästä lähdetään rakentamaan tulevaa kautta.

Tuomas Hautala, Team Lakkapää:

- Agressiivisuus puuttui, lopussa hyökkäykset alkoivat kuolemaan. Passirytmi vähän vaihtuu toki passarin vaihtuessa, mutta ei pitäisi vaikuttaa.

Joni Mikkonen, Akaa:

- Saattoi alkaa vähän painaa, mutta ei pidä sitä paeta huonojen ratkaisujen taakse. Paikka olisi ollut ottaa täydetkin pisteet. Schoutenilta kova syöttöputki viidenteen erään.

Lauri Tihinen, Akaa:
- Peliä vietiin jälleen, mutta lopullinen palkinto jää saamatta, usein toistunut kaava kaudelta. Pettymys joutua laittamaan Mikkonen hakkuriksi, kun sille paikalle kaksikin pelaajaa on.

Henri Tuomi, Lakkapää:

- Kuusikkoa ajetaan pudotuspelejä varten sisään. Mckayn passausta nilkkavamma häiritsee liikkumista. Syöttö ja vastaanotto toimii mukavasti. Joelille tärkeä voitto.

VaLePa - ETTA

VaLePa vei runkosarjan päätösottelyssa selkeän voiton kakkoseksi tai kolmoseksi sijoittuvasta ETTA:sta 3-0 (25-13, 25-20, 25-19).

Ottelu oli alusta lähtien kotijoukkueen hallintaa. Urpo Sivula aloitti pelin todellisella huippuerällä 7/+6, kaksi ässää, hyökkäys 6/5 83% eikä yhtään virhettä. Niko Suihkonen säesti hienosti nuoruuden innolla 6/+5 ja hyökkäyskin 7/5, 71% ja yksi suora virhe. Ringseis kunnostautui vastaanotossa ja Esko peitti passit viimeiseen asti ja järjesteli yksi yhtä vastaan, jopa tyhjille. ETTAn vastaanotto jäi vaatimattomaksi ja passari Haapakoskella oli haastava tehtävä juosta ympäri kenttää. Joonas Jokela selvisi hyökkäysvastuusta parhaiten.

Toinen erä oli tasaisempi. ETTA sai vastaanoton tarkemmaksi, mutta hyökkäystehot jäivät silti vaatimattomiksi. Ronakainen toi lisätehoja vieraiden hyökkäyspeliin. Se ei riittänyt, sillä Sivula ja Suihkonen jatkoivat hurjaa hyökkäyspeliä.

Kolmanteen erään Kuoksa vaihtoi yleispelaajakaksikoksi Hänninen/Ronkainen parivaljakon. Se ei riittänyt, kun Sivula ja Suihkonen jatkoivat virheetöntä ja tehokasta pelaamista.

Pukkipaidat pelasivat kokonaisuudessa ehjän pelin. Turhia virheitä ei tullut ja torjunnatkin VaLePa voitti 8-1. Suihkonen 15/+11 ja Sivula 18/+15 olivat kentän keisarit, loistavan hyökkäyspelin lisäksi he olivat pelin parhaat syöttäjät. Carmody otti neljä torjuntaa ja lisäksi vaimennuksia. VaLePan taisteluilmeestä kertoo myös pukkipaitojen puolustuspeli ja sen jälkeiset hyökkäystehot. ETTAn menestys on osittain perustunut erinomaiseen puolustuspeliin. Nyt VaLePa vei puolustuksen jälkeiset hyökkäykset 34-23 ja sen jälkeiset hyökkäystehot 59%-39%. Oma ansionsa on myös Eskon juonikkaalla passipelillä. Libero Ringseis saa näköjään energiaa päivän pitenemisestä.

Joonas Jokela oli kokonaisuudessaan ETTAn paras pelaaja.

Sami Kurttila, Valepan päävalmentaja

- Isot pelit lähenee. Tämä oli hyvä kenraali meille. Ducks on parantanut peliään runkosarjan loppupuolella. Nöyrästi lähdetään heitä kohtaamaan.

Valepan paras pelaaja Niko Suihkonen

- Nyt on koko viikon ollut treeneissä hyvä meininki. Toivottavasti tulee jatkossakin komennuksia aloituskuusikkoon.

Olli Kuoksa, Ettan päävalmentaja

- Täällä on mahdotonta voittaa. Täytyy sanoa, että VaLePa on mestareiden liigan myötä ottanut kaikin puolin askeleita eteenpäin. Se oli isät vastaan pojat.

Ettan paras pelaaja Joonas Jokela

- VaLePa oli tänään joka osa-alueella parempi. Pudotuspelit alkaa, huomenna nähdään kuka tulee vastaan.

LEKA Volley - Raision Loimu

Studentialla nähtiin hieno taistelupeli, jossa LEKA Volley lopulta vei pidemmän korren Raision Loimusta 3-2 (25-21, 27-25, 33-35, 19-25, 15-11).

Aloituskokoonpanot
LEKA: Lankinen, Reijonen, Porkka, Helenius, Koci, Kaislasalo, Silventoinen (l)
Loimu: Naarden, O'Dea, Marttila, Fifer, Vetriö, Koppanen, Sihvonen (l)

1. erä: LEKA on hieman niskan päällä pelin alkupalloissa, mutta virheet hyökkäyksessä sekä syötössä pitää pelin tasaisena. Loimu on lukenut LEKA:n peliä hyvin ja se on saanut kahden miehen torjunnan lähes poikkeuksetta hyökkäysten eteen. Tästä johtuen hyökkäysprosentti on ollut matala. LEKA on ollut tähän asti vahva torjunnassa sekä puolustuspalloissa, joita etenkin Teemu Silventoinen ja Jan Helenius ovat hakeneet jo useita. Jännä juttu, mutta hyökkäysprosentit nousevat merkittävästi, kun vastustajan torjunta saadaan levälleen. Redi Koci vie kotijoukkueen 14-11 johdossa tekniselle aikalisälle. Janne Marttila ja Samuli Kaislasalo ovat olleet tähän asti tehokkaimmat. Heleniuksen ässä vie LEKA:n 21-16 johtoon ja Achten ottaa aikalisän. Jan Helenius on ollut tähän asti pelin paras pelaaja. Loimu vaihtaa passaria tilanteessa 22-17. Eräpallotilanteessa Loimu kirii jo 24-21 Tuomas Koppasen syöttövuorolla ja Tuovinen ottaa aikalisän. Erä 25-21. LEKA oli vahvempi syöttöruudussa ja vastaanotossa. Jan Helenius ja Janne Marttila joukkueiden parhaat ensimmäisessä erässä.

2. erä: Samat aloituskuusikot kuin ensimmäisessä erässä. Loimu aloittaa kahdella torjunnalla. Pitkät pallot ovat tänään kääntyneet poikkeuksetta LEKA:lle, toistaiseksi. Erän alku vieraille 2-4. Naardenin ässä vie Loimun jo 3-7 johtoon ja Jukka Tuovinen ottaa aikalisän. Aikalisä tuntui tepsivän ja nyt kirii LEKA Redi Kocin johdolla. Peli aaltoilee ja kumpikin joukkue napsii peräkkäisiä pisteitä. Nyt vuorossa Loimu ja LEKA vaihtaa passaria tilanteessa 9-13. Tekniselle aikalisälle mennään Marttilan fiksun ratkaisun jälkeen. Loimu on pystynyt parantamaan syöttöään ja LEKA:n vastaanottoprosentti on tippunut radikaalisti. Loimu ottaa aikalisän Jan Heleniuksen ässän jälkeen 11-14. LEKA:lta todella hieno nousu ja se siirtyy ensimmäisen kerran johtoon tässä erässä. Heleniuksen pitkä syöttövuoro päättyy, kun Janne Marttila onnistuu vihdoin kakkospaikalta. Nähdään hieno erän huipennus ja taistelupalloja. Loimu taas niukassa 18-19 johdossa. Achten ottaa aikalisän tilanteessa 21-20. Todella jännää. Peli 23-23 ja Tuovinen ottaa aikalisän. Mennään jatkopalloille. Redi Koci ratkaisee erän 27-25. Henrik Porkka (5/+5) ja Janne Marttila (9/+8) erän parhaat. Upea nousu LEKA:lta, joka pystyi parantamaan omaa peliään erän edetessä.

3. erä: Helenius aloittaa erän kahdella ässällä. Lasse Jäntti jatkaa LEKA:n passarina. Terävä aloitus kotijoukkueelta, mutta Loimu kirii tilanteen jo 5-4 Kocin hyökkäysvirheen vuoksi. LEKA on ollut hieman vaikeuksissa vastaanottonsa kanssa mikä on heijastunut myös hyökkäystehoihin. Helenius penkille ja Jere Heiskanen kentälle. Tekniselle aikalisälle mennään 10-14 vierasjohdossa. Loimu taistelee tosissaan ja neljän pisteen johto on säilynyt 14-18 tilanteeseen. Kapteeni Gino Naarden on ollut vahva sekä aloitusruudussa että hyökkäyksissä. Jere Heiskanen on ollut myös hyvä tultuaan kentälle. Loimun aikalisä, kun Redi Koci kaventaa tilanteen 17-19. Naarden ottaa joukkueensa taas reppuselkään ja täräyttää kovan ässän Kocin oksiin. Tuovisen aikalisä tilanteessa 18-22. LEKA kaventaa ja Loimu ottaa aikalisän 20-22 tilanteessa. Jäntti ottaa torjunnan ja Loimu tekee tuplavaihdon. LEKA:n aikalisä tilanteessa 23-24. Taas mennään jatkopalloille. Murhaava torjunta Jere Heiskaselta tuo LEKA:lle ensimmäisen ottelupallon. Hirvittävän pitkä erä päättyy lopulta Loimulle 33-35. Kaislasalo (6/+2) ja Naarden (10/+7) erän parhaat. Loimulla oli hiukan parempi syöttö ja vastaanotto.

4. erä: Erä alkaa tasaisesti. Loimu kiristää taas ruuvia ja LEKA:lla on vaikeuksia päästä hyökkäämään tehokkaasti. Tuovisen aikalisä koittaa tilanteessa 5-8. Puolustuspelaaminen on näyttävää, mutta hyökkääminen on aneemista ja passipeli epätarkkaa. Näyttää siltä, että LEKA joutuu jälleen taistelemaan viiden erän ottelun. Loimu karkaa jo 7-13 johtoon ja Tuovinen ottaa aikalisän. Verkkovirhe LEKA:lla ja tekniselle aikalisälle mennään 8-14 tilanteessa. Kaislasalon 11. hyökkäys toi miehelle erän ensimmäisen hyökkäyspisteen. Loimun aikalisä tilanteessa 12-15. Erä tylysti Loimulle 19-25. LEKA:n vastaanotto sekä sitä kautta passipeli oli hankalaa. Trent O'Dea erän tehokkain 5/+5.

5. erä: LEKA vaihtaa molemmat yleispelaajat sekä passarin. Helenius, Karinen ja Lankinen kentälle. Ensimmäiset pisteet ovat torjuntoja, molemmille yksi. Tasaisesti alkaa, kunnes LEKA kirii parin pisteen johdon. Achten kutsuu joukot koolle tilanteessa 5-3. Reijosen syöttövuorolla LEKA kirii lisää johtoa. Loimu vaihtaa hakkuria tilanteessa 8-5, kun Borichev tulee kentälle Naardenin tilalle. Tiukkaa taistelua jokaisesta pallosta. Tilanne nyt 12-10, kun Borichev iskee ässän. Tuovisen aikalisä samassa. LEKA voittaa viidennen erän 15-11 ja ottelun tiukan taistelun jälkeen 3-2.