LEKA Volley tarrasi viimeiseen pudotuspelipaikkaan

11.03.2017

LEKA Volley otti arvokkaan kotivoiton ETTAsta tarttuen samalla viimeiseen pudotuspelipaikkaan. Team Lakkapää voitti Tampereella ja VaLePa Raisiossa sekä Sampoi Volle kotonaan.

Lakkapään keskihyökkäys ratkaiseva miekka

Mainoon vireeseen runkosarjan loppupuolella yltänyt Team Lakkapää nappasi vierasvoiton Rantaperkiön iskusta vahvan keskipelinsä johdolla. Erityisesti Andre Brown (19/+12, 71% hyökkäys) oli kova pideltävä kotijoukkueelle. Myös hakkuri Fredric Gustavssonin (22/+10) panos oli pistetehtailussa mainittava, kuten tutusti kotijoukkueesta Sakari Mäkisen (22/+15).

Voitollaan Team Lakkapää varmisti myös runkosarjan viidennen tilan ennen päätösviikonloppua. Joukkueen peliä johti Henri Tuomen poissaollessa Vesa Kujanpää, jolla on jo aiempaa kokemusta liigassa päävalmentajana Raision Loimusta ja Someron Pallosta.

Ennen ottelun alkua Isku kunnioitti viime torstaina kuolleen Juhani Vesasen muistoa. Vesanen oli Iskun pitkäaikainen taustavaikuttaja ja manageri, ja voitti pelaajaurallaan Iskussa Suomen mestaruuden 1988. Vesasen pelipaita on nostettu Pyynikin palloiluhallin kattoon. Paikalla ottelussa olivat myös Juhani Vesasen pojat Lasse, Anssi, Ossi ja Jussi.

Isku aloitti ottelun hyvin ja vei ensimmäisen erän, mutta sen jälkeen Lakkapää hallitsi lähes ottelun loppuhetkille asti. Illan jännittävimmät hetket nähtiin neljännessä erässä, kun Isku taisteli voitosta kaikin voimin.

Lakkapää aloitti neljännen erän vahvasti, ja johti erää selvästi vielä 12-18 -tilanteeseen asti. Erän loppuhetkillä Isku nousi kuitenkin taistelemaan, ja oli vähällä viedä ottelun viidenteen erään. Ensin Isku nousi aivan Lakkapään kantaan, selvitti kaksi ottelupalloa ja tasoitti erän tilanteessa 24-24. Molemmat joukkueet selvittivät kolme katkaisupalloa, mutta viimein Lakkapään neljäs ottelupallo tuotti tulosta. Passari Arash Dosanjh syötti viimeisen pallon ässänä kenttään.

Vesa Kujanpää, Lakkapää:

- Ihan ok peli meidän osalta. Kun vaikeuksia oli, niin ne johtuivat myös kaverin onnistumisesta. Ensimmäisessä erässä olimme vastaanoton ja hyökkäyksen kanssa pulassa ja teimme vääriä passivalintoja, ja siksi kaveri vei ansaitusti erän. Toinen erä oli tiukkaa taistelua, ja kolmas erä meni heti alussa meidän hyvään starttiin. Muuten jouduimme tappelemaan kunnolla. Keskihyökkäyksen ulottuvuus oli se miekka, jolla saatiin ne ratkaisevat pinnat raavittua. Neljäs erä oli varmasti ainakin yleisön kannalta miellyttävää katsottavaa, kumpi tahansa olisi voinut voittaa.

Jussi Heino, Isku:

- Vastustajan ykköstempoa yritettiin vaimentaa, mutta ei onnistunut. Ykköstempo tuli liian korkealta ja käännöt oli liian tarkat. Mäkisen Sakari ja Toiviaisen Tapio kantoi meidät tähän asti ja Härkösen Tatu teki omalta osaltaan ihan hyvän työn. Vastaanotto ei omalta osaltaan mahdollistanut yhtään enempää ykköstempohyökkäystä. Loppu oli jännä, mutta olisi ollut kiva päästä kokeilemaan taas viidettä erää, että miten siinä käy.

Sampo Volley savolaisen letkeä

Sammon superviikko kärkijoukkueita vastaan meni tämän hetken voimasuhteiden mukaisesti, kun neljänneksi sijoittuva Kokkolan Tiikerit sai taipua Pielavedellä erin 3-1 (26-24, 22-25, 30-28, 25-15).

Otteluisäntä Keitele Forestin toistasataa vierasta saivat nauttia hienosta urheiluviihteestä, kun molemmat joukkueet saivat pelata paineettomasti ja kuten valmentaja Tuovinen sanoi, "savolaisittain letkeällä meiningillä". Molemmat joukkueet pitivät hauskaa kentällä, pientä tuulettelua ja kuittailua tapahtui verkon läpikin.

Tiikereiden ilopilleri Herrera otti kentältäkin kontaktia katsomossa oleviin tuttuihin monilta sampo-vuosilta mutta hoiti toki samalla oman tonttinsa moitteetta tehden 17(+9) pistettä. Kotijoukkueen Andrus Raadik näytti tarraavan vankasti pistepörssin voittoon takomalla neljään erään komeat 34(+23) pistettä. Keskitorjuja Aleksi Kaatrasalo oli sivussa pienen kuumeilun vuoksi mutta Panu Pitkänen tuurasi ottaen pari torjuntaakin. Antti Ropponen teki Tiikereiden kovimmat tehot 21(+13).

Jukka Mäkihannu, Kokkolan Tiikerit:

-Peli oli hyvää viimeisen erän 7-3 tilanteeseen asti, siinä meillä vähän lässähti. Tiukkoja palloja, Sampo oli välillä niskan päällä mutta me noustiin aina hyvin taistelemaan erävoitoista. Otettiin yksi erä ja oltiin lähellä viedä toinenkin mutta Sampo oli pikkuisen terävämpi kolmannen erän lopussa ja meiltä ehkä hieman usko loppui siinä. Neljännessä erässä Sampo syötti meidät kumoon.

Jukka Tuovinen, Sampo Volley:

-Kolme ekaa erää oli tosi tasaista vääntöä, vuoronperään aina toinen vähän vei. Puolustuksia tuli mutta ei oikein päästy sellaisiin ratkaisupaikkoihin hyökkäyksessä. Kolmannen erän loppupuolella tuli tosi hyvä jakso meille, siinä saatiin hyvin vaimennuksia ja päästiin niistä ratkaisemaan. Viimeinen erä oli tosiaan meidän syöttöerä ja oikeastaan ainoa sellainen. Hyvä peli puolin ja toisin.

LEKA Volley nousi kahdeksanneksi

LEKA Volley otti arvokkaan kotivoiton varamiehisestä ETTAsta erin 3-1 (25-22, 25-23, 21-25, 25-20).

Tulos sinetöi ETTAn runkosarjan kuudennen tilan ja nosti LEKA Volleyn kiinni viimeiseen pudotuspelipaikkaan. Samalla varmistui Vantaa Ducksin paikka pudotuspeleissä eli viimeisestä paikasta taistelevat LEKA Volley ja Isku. Liiga-Riennon kanssa liigakarsintoihin joutuva joukkue on Isku tai Raision Loimu.

1. erä: Ettalta puuttuu pari syömähammasta, kun Pennanen ja Hakala ovat sivussa. Saa nähdä miten tämä vaikuttaa joukkueiden pelaamiseen. LEKA aloittaa terävästi ja syöttö puree. Kun Etta on saanut pallon ylös niin se on hyökännyt tehokkaasti sekä nelospaikalta että keskeltä. Haapakoski on passannut nätisti laitahyökkääjille ja Kaurtolle. Etta kirii, kun LEKA sortuu peräkkäisiin hyökkäysvirheisiin. Tekniselle mennään 12-14 vierasjohdossa. Ettan hyökkäysteho tähän mennessä lähes 100 %. Nissin ensimmäinen aikalisä tilanteessa 12-15. Kaislasalolla kolme hyökkäysvirhettä putkeen. Kasampalis ottanut roolia hyökkäyksessä ja kaksi pistettä kaventaa tilanteen 15-16. Myös LEKA on ollut tehokas keskihyökkäyksissä. Kasampalis on löytänyt hienosti sekä Porkan että Reijosen. Kuoksan aikalisä, kun LEKA tasoittaa erän 17-17. Eniten Pennasen ja Hakalan poissaolo on näkynyt vastaanotossa. Ettalla on ollut läpi erän vaikeuksia niiden kanssa. Peli on silti tiukka. Tilanne nyt tasan 21. Silventoinen ottaa tärkeän puolustuksen ja LEKA voittaa ison pisteen Kaislasalon takoessa käsien kautta katsomoon. Kuoksan toinen aikalisä tilanteessa 23-21. Olli Kuoksa ottaa kaikki keinot käyttöön saadakseen Kaislasalon syötön sekaisin. Kapteeni Väisänen käy juttutuokion tuomarin ja valmentajan kanssa. Erä LEKA:lle 25-22 Jokelan lyödessä eräpallon leveäksi.

2. erä: Ei vaihtoja. LEKA aloittaa jälleen terävästi ja siirtyy nopeasti 5-1 johtoon. Syöttö puree ja hyökkäys on tehokasta. Etta voittaa pitkän pallorallin ja kaventaa 5-3. LEKA:n hyökkäysteho ja puolustaminen on hyvää. Kotijoukkue on pysynyt läpi erän muutaman pisteen johdossa ja Kasampaliksen ässän myötä tilanne on 12-7. Ettan keskihyökkäykset Kaurton päättäminä ovat kaunista katsottavaa! Vaikka mies ei ole hirvittävän pitkä, ulottuvuus on silti aivan huippuluokkaa. Tekniselle mennään tilanteessa 14-9. Nissin aikalisä tilanteessa 14-11. Etta roikkuu mukana, mutta vastaanotto sillä horjuu. LEKA on sitkeästi parin-kolmen pisteen johdossa. Kuoksan aikalisä tilanteessa 20-16. Sitkeä on myös Oulun vieras. Etta roikkuu mukana kuin takiainen kaventaen 21-19. Nissin aikalisä samassa ajassa. LEKA:n hyökkäyspeli ontuu ja Etta käyttää sen hyväksi. Pitkät pallorallit kääntyvät nyt vieraille ja Etta on jo pisteen päässä. Heleniuksen syöttövuorolla LEKA nappaa taas tukevamman johdon. Kuoksan aikalisä tilanteessa 23-20. LEKA:lla kolme eräpalloa, mutta ei ratkaisua. Ronkaisen syöttö on ruudussa ja aiheuttaa hankaluuksia kunnes Kaislasalo ratkaisee erän 25-23. Erän tehokkain oli Samuli Kaislasalo 9/+5.

3. erä: Pitkä tauko vietetty ja kahvit juotu. Kasampalis aloittaa erän syötöllä, jonka Etta päättää lopulta avauspisteeseen. Etta aloittaa vahvasti puolustaen ja karkaa 0-3 johtoon. Ei myy Etta nahkaansa halvalla. Lepsuilu kostautuu LEKA:lle ja Etta karkaa jo 2-7 johtoon. Nissin ensimmäinen aikalisä. LEKA taistelee parantaen vähän joka osa-alueella 11-12. LEKA:n vastaanotto on ollut rautaa Silventoisen johdolla. Tekniselle mennään LEKA:n siirtyessä johtoon 14-13. Jos LEKA vie tämän erän niin se tulee pitkälti Teemu Silventoisen upeiden puolustusten ja varman vastaanoton ansiosta. Hän on antanut joukkueelle mahdollisuuden takoa tarvittavat pisteet. Aivan huikeaa peliä Silventoiselta! Kuoksan aikalisä tilanteessa 18-17. Etta taistelee ja nappaa taas johdon. Nissin aikalisä tilanteessa 19-21. Kaunisto tulee Karisen tilalle tuomaan verkolle pituutta. Etta löytää silti reiän LEKA:n torjunnasta ja on kahden pisteen päässä erävoitosta. LEKA sortuu virheisiin ja erä valuu vieraille 21-25.

4. erä: LEKA tulee erään sisuuntuneena ja ottaa 3-0 johdon. Kuoksa ei tätä katsele vaan ottaa aikalisän. Kolmannen erän valuminen vieraille on muodostunut tällä kaudella jo perinteeksi. Etta vaihtaa passaria tilanteessa 5-0. Kasampaliksella on menossa vahva syöttövuoro, joka kuitenkin päättyy torjunnan verkkovirheeseen. Kaurto kaventaa tilannetta syöttövuorollaan 5-3. Kapteeni Lehtonen tulee Porkan tilalle. Mäkisen passivuoro ei ollut pitkä. Haapakoski takaisin kentälle tilanteessa 6-4. Nissi joutuu herättelemään joukkuetta. LEKA vaihtaa nyt passaria ja Lankinen tulee kentälle. Etta onnistui tasoittamaan erän tilanteeksi 8-8. Näiden kahden joukkueen pelit ovat olleet jo pitkään nitrotrillereitä, niin tänäänkin. Markus Kaurto on ollut Mestaruusliigan vaarallisimpia syöttäjiä. Mies on syöttänyt pitkiä putkia myös tänään. Tekniselle mennään kuitenkin Kaurton syöttövirheen myötä tilanteessa 14-13. Markus Väisänen tasoittaa pelin 16-16 ja Nissi ottaa aikalisän. LEKA taistelee ja siirtyy 22-19 johtoon. Samassa Kuoksa ottaa joukkueelleen tuumaustauon. Lankinen on ollut huippuiskussa syöttöruudussa ja tähtäimessä on ollut libero Kiilunen. Helenius syöttää ottelupallon vastapalloksi ja peli päättyy kapteeni Lehtosen niittiin.

Tapio Nissi:

- Täytyy olla tyytyväinen, että penkiltä löytyy äijiä jotka pystyy auttamaan joukkuetta. Lankinen tuli tosi hyvin peliin mukaan ratkaisuhetkillä vaikkakin Stavroskin pelasi hyvin pelin alun. Vastaanotto oli hyvää tänään. Taas yksi painepeli meille, ja onneksi kestettiin.

Olli Kuoksa:

- Hyvä matsi kaikin puolin. LEKA pelasi hyvin neljännen erän puoliväliin, jonka jälkeen passarin peli puuroutui. Lankinen silti runnoi voiton. Ei ihan riittänyt LEKA:a vastaan tänään. Olen tyytyväinen meidän peliin.

Samuli Kaislasalo:

- Kaverilla oli erilainen kuusikko kehissä ja nuoret pelasivat ennakkoluulottomasti. Tärkeä peli meille ja onneksi kääntyi voitoksi.

Markus Väisänen:

-LEKA nipisti erien loput ja ei saatu laitureita kuriin. Käsistä lensi palloja pihalle. Syötettiin välillä hyvin, mutta LEKA:n vastaanotto kesti hienosti. Ronkainen ja Hänninen pelasivat hyvin.

VaLePa ei antanut armoa Loimulle​

Loimun runkosarjan viimeisestä kotimatsista ei muodostunut ikivihreää klassikkoa. Ilman akuuttia panosta pelannut VaLePa haki Kerttulasta odotetun rutiinivoiton. Tunnin ja vartin tahkoamisen jälkeen tulostaulun digitaalit pysähtyivät lukemiin 0-3 (17-25, 21-25, 20-25).

Isännät aloittivat ottelun ykkösnyrkillään Mochalski - Marshman - Marttila - Gregory - Borichev - Juntura. Liberona vuorottelivat totutusti Ville Sihvonen ja Eetu Rantanen. VaLePa pelasi tällä kertaa ilman kärkilaitureitaan Urpo Sivulaa ja Olli Kunnaria. Sami Kurttila lähetti kentälle kuusikon Guymer - Carmody - Jokinen - Esko - Mäkinen - Chourio. Liberona oli odotetusti Jarmo Korhonen.

VaLePa vei, ja Loimu vikisi. Ottelun käsikirjoitus oli odotetun tyly. Runkosarjan kakkospaikan jo ennen lauantain matsia sementoineet mustapaidat eivät sortuneet asennevammaan, mitä voitiinkin rehellisyyden nimissä pitää Loimun ainoana oljenkortena voittoon. VaLePan vakuuttava ja tasapainoinen esitys palkittiin ansaitulla vierasvoitolla.

Loimu sai oppia sarjan huipulta. Mikäli pelissä ei ole jatkuvuutta, on kärkijoukkueiden haastaminen ylivoimainen tehtävä. Oranssimustat taistelivat näennäisen urhoollisesti, mutta tietä voittoon oli loppujen lopuksi mahdotonta löytää. Musta seinä oli edessä liian usein.

VaLePan kovuudesta kertoo omaa kieltään se, että Sivulan ja Kunnarin puuttuminen ei näkynyt missään. Vastuuta saaneet Peetu Mäkinen (9/+4) ja Jesus Chourio (14/+9) käyttivät etsikkoaikansa loistavasti. Kentän kunkku oli kovissa liemissä keitetty passari Mikko Esko (3/-1), joka esitteli jälleen suvereenia maailmanluokan osaamistaan.

Loimun kausi kulminoituu kahteen vierasmatsiin - Ducks ja Isku. Niiden lopputulokset sanelevat, miten kausi päättyy. Vaihtoehtoina ovat joko kesäloma tai raastavat karsintapelit. Tilanteesta ollaan viisaampia viikon kuluttua.

VaLePan kohdalla kupletin juoni on aivan toinen. Mustapaidat taistelevat odotetusti mestaruudesta. Kerttulan lauantai todisti sastamalalaisten ammattietiikan kovuuden. Ruuvia pystytään vielä varmasti kiristämään paljonkin tarpeen mukaan. Mielenkiintoinen kevät on edessä.

Parhaat pelaajat:
Loimu: Janne Marttila
VaLePa: Tommy Carmody

Peetu Mäkinen, VaLePa:

- Vaikka ottelussa ei ollut meille akuuttia panosta, valmistauduttiin silti siihen normaalisti. Ottelu näyttää paperilla hyvältä, mutta kentällä tehtiin liikaa virheitä, joita meille ei tule edes harjoituksissa. Keskittyminen ei ollut ihan täysipainoista. Oma panos tyydyttää avauserää lukuunottamatta. Hyvillä mielin mennään kohti pudotuspelejä. Vastustajalla ei ole väliä. Mestaruuden voittamiseksi on oltava valmiina voittamaan kaikki haastajat.

Janne Marttila, Loimu:

- Ottelussa oli meille panosta. Ei pelattu mitenkään huonosti, mutta verkon toisella puolella oli liikaa laatua. VaLePa oli meitä parempi syötössä, vastaanotossa ja hyökkäyksessä. Torjuntapelissä oltiin mielestäni tasavahvoja. Oma panos tyydyttää. Kaikilla osa-alueilla kulki ihan hyvin. Kaksi vierasmatsia on jäljellä, ja molempia lähdetään voittamaan.

Sami Kurttila, VaLePa:

- Voitot eivät tule tässä sarjassa missään helpolla, eivätkä ne tulleet tänäänkään. Kukaan ei tule ovelle heiluttamaan valkoista lippua ja ojentamaan ilmaisia pisteitä. Tänäänkin oli pelattava niiden eteen. Ollaan otettu oppia viime aikojen suhteellisen tiukasta pelitahdista, ja tulosta alkaa tulla. Peli on mennyt hyvin eteenpäin kauden aikana. Pelattiin tänään eri kuusikolla, ja hyvin uudet miehet täyttivät paikkansa. Jesuksen jalkapöydässä olevan murtuman parantuminen on ottanut paljon aikaa, mutta onneksi valoa näkyy tunnelin päässä. Kaikkia miehiä tarvitaan pudotuspeleissä. Ensi viikon teemat ovat jo ajatuksissa. Eletään kuitenkin päivän fiiliksen mukaan. Luottavaisena jatketaan kohti kauden huipennusta.

Daniele Capriotti, Loimu:

- Jälleen saatiin oppia sarjan huipulta. VaLePa pelasi tavalla, jolla meidänkin pitäisi toimia. Pitäisi olla aggressiivisempi ja keskittyneempi. Teimme tänäänkin liikaa hyökkäysvirheitä, jota söivät pohjaa muulta tekemiseltä. Pelaamisessa ei ole jatkuvuutta. Pystymme kyllä pelaamaan tätä paremmin. Vastustaja oli tehnyt vaihdoksia normikuusikkoonsa, ja uudet pelaajat (Mäkinen & Chourio) pelasivat hyvin. Mikko Esko oli ottelun paras pelaaja. Saimme Mochalskin takaisin kehiin, ja hänen pitäisi pelata huomennakin. On hyvä, että meillä on Karri Sihvonen varalla, jos tilanne muuttuu jälleen. Pelataan loput matsit täysillä ja haetaan voittoja. En mieti kokonaiskuvaa etukäteen. Katsotaan viimeisen ottelun päätösvihellyksen jälkeen, mikä on tilanne. Karsintapelit tulevat eteen, jos ovat tullakseen.