LiigaPloki ja Puijo Wolley kotivoittoihin loppiaisena

06.01.2024

Loppiaisen naisten liigavoittajiksi pelasivat LiigaPloki ja Puijo Wolley kotonaan. LiigaPloki nousi kahden erätappion jälkeen 3-2 -voittoon Oriveden Ponnistuksesta ja Puijo Wolley puolestaan otti täyden pistepotin LP Kangasalta erin 3-1,

Viiden erän vääntö LiigaPlokille

LiigaPloki - Oriveden Ponnistus 3-2 (23-25, 22-25, 25-18, 25-19, 16-14)

Aloituskokoonpanot:
LiigaPloki: Mebus, Ellis, Rasinperä, Kähkölä, Rammelsberg, Kenjalo ja Joensalo (libero)
OrPo: Ylivainio, Strengell, Aronen, Mursula, Haapaniemi, Stijepic ja Putkisaari (libero)

Ottelun alussa muistettiin hiljaisella hetkellä marraskuussa menehtynyttä pihtiputaalaista Jussi Lindroosia. Hän oli mukana Plokin organisaation alkuvuosina tilastoijana ja apuvalmentajana.

Lähtöasetelmat Pihtipudas-salissa olivat kutkuttavista lähtöasetelmista, kun molemmilla joukkueilla oli sarjataulukossa tasapisteet. OrPolla toki pelattuja otteluita kolme LiigaPlokia enemmän. Ottelusta muodostuikin huikea jännitysnäytelmä, kun kotijoukkue nousi tappion partaalta voittoon!

Oliko sitten syynä ottelun tärkeys, vai viikon pakkasjakso, kotijoukkueen aloitus oli äärimmäisen tahmea. OrPo karkasi alun tunnnustelun jälkeen seitsemän pisteen karkumatkalle, josta kotijoukkue kiri tähes tasoihin. Ensimmäinen erä vieraille kahden pisteen erolla. Suurin ero oli vastaaottopelissä. Aronen, Stijepic ja Haapaniemi vastasivat vierasjoukkueen tehoista, Kenjalo ja ensimmäisen pelinsä kotijoukkueessa pelannut keskari Kaley Rammelsberg. Myös Emma Ellis täräytti muutaman näyttävän pommin.

Toinen erä kääntyi tasaisen alun jälkeen OrPolle tilanteesta 10-9 OrPolle. LiigaPloki kiri parin pisteen päähän, mutta lopullinen haasto jäi tekemättä. Aronen jatkoi vahvaa peliään ja Haapaniemi säesti hienosti kolmella torjunnalla ja yhteensä kuudella pisteellä.

Kolmannen erän alku oli kotijoukkueelle murheellinen. Mikään ei onnistunut, eikä edes pallo pomppinut suotuisasti. OrPon johto oli 0-6 ja 2-9 ja Pihtipudas saliin pakkasen keskeltä saapunut parisatapäinen yleisö oli jo vamistautumassa lyhyeen iltaan. LiigaPlokin suunta alkoi kääntyä Duska Kenjalon syöttövuorolla ja päävalmentaja Hakan Can Turan sai puhallettua joukkueen uutta virtaa. Kun seuraavassa syöttövuorossa Oona Rasinperä syötti kaksi peräkkäistä ässää ja niitä seuranneet kaksi torjuntapistetta sytyttivät joukkueen ja yleisön. Toivoton tappiotilanne kääntyi kotijoukkueen hurmokseen ja se vei kolmannen erän lopun vakuuttavasti.

Neljännessä erässä OrPo kävi kahteen otteeseen kolmen pisteen johdossa, mutta erän lopussa LiigaPloki otti kuuden pisteen putken, jossa Emma Ellis takoi viisi hyökkäyspitettä ja Kaley Rammelsberg ässäsyötön.

Viides erä oli tahtojen taistelua. Orpo johti alussa kolmella pisteellä, mutt Oona Rasinperän ässät nostivat kotijoukkueen 5-5 tasatilanteeseen. Siitä eteenpäin mentiin tasaisissa merkeissä loppuratkaisua kohti. Passari Anna Mebusin juju ja Milka Stijepicin hyökkäysvirhe päättivät ottelun ja LiigaPloki pääsi juhlimaan makeaa taisteluvoittoa.

Hakan Can Turan:

- Olen ylpeä joukkueestani. Kahden hävityn erän jälkeen saimme onnistumisia. Uusi keskitorjuja Kaley Rammelsberg on loistava pelaaja LiigaPlokille, hänen positiivinen luonne on hyvä lisä joukkueeseen.

Fabio Menta, OrPo:

- Ei voilla tyytyväinen, jos johtaa ottelua 2-0 ja kolmattakin selkeästi. Normaali joukkue olisi voittanut pelin, me emme. Meidän pelin taso heittää liikaa.

Emilia Joensalo, LiigaPloki:

- Ottelun alussa emme olleet aktiivisia. Hakanin puhuttelu herätti tekemään paremmin oikeita asioita. Meillä oli takana hyvä treeniviikko.

Milla Haapaniemi, OrPo:

- Ihan ottelun alussa tuli onnistumisia. Sain enemmän torjuntoja ja passeja. Kahden voitetun erän jäi meille fiilis, että voitetaan tämä peli. Pää ei kestänyt lopussa.

Lehdistötilaisuus

LiigaPloki - OrPo 3-2
23–25, 22–25, 25–18, 25–19, 16–14
LiigaPloki: Kenjalo 26/+16, Ellis 22/+12, Rasinperä 17/+10 Rammensberg 16/+13.

Puijolle maukas voitto LP Kangasalasta

Otteluraportti Puijo Wolley 3 - 1 LP Kangasala (18-25, 25-21, 25-16, 25-22)

Avauskokoonpanot:
LP Kangasala: Salmela, Ahtola, Rekola, Peura, Pyhäjärvi, Joki ja Penttilä (L)
Puijo Wolley: Kääntä, Palmer, Räty, Tikka, Kastarinen, Tikka, Räsänen ja Help (L)

Ottelun alku oli yhtä maalia, Puijo Wolley teki virheitä ja LP Kangasala pisteitä. Pisteissä 2-7 Pekka Seppänen kyllästyi hyökkäysvirheisiin ja otti ensimmäisen aikalisänsä. Kotijoukkue piristyikin ja kiristi tilannetta parilla pinnalla. Siihen takaa-ajo kuitenkin jäi, ja Puijon seuraava piste tilanteeseen 5-10 syntyi Neea-Maria Joen syöttövirheellä. Puijo vaihtoi Liina Rädyn tilalle passariksi Piper Matsumoton pisteissä 7-13, ja joukkue lähti kuromaan eroa kiinni. Matsumoton syöttövuoro päättyi pisteisiin 11-15. Tilanteen ollessa 12-17 Aniah Palmer haki huonon vastaanoton jälkeen palloa ja säikäytti yleisön kolahtamalla katsomon reunaan. Piste keskeytettiin ja Palmer todettiin täysin pelikuntoiseksi. Tilanteeksi 14-19 päätynyt piste oli hyvä esimerkki koko erästä: Pallo pysyi pelissä todella pitkään, LP Kangasala pelasi maltillisesti, Puijo sekavasti ja lopulta vieraiden kapteeni Viivi Pyhäjärvi hyökkäsi pisteen. Kotijoukkue otti toisen aikalisänsä tilanteessa 15-23 Pyhäjärven kirjautettua seuraavan pisteensä, tällä kertaa paipilla. Puijo onnistuikin kaunistelemaan tilanteeksi 18-23 parilla Kangasalan virheellä ja keskari Hanna Kastarisen hienolla soolosuorituksella verkolla. Vierailijoiden aikalisä kuitenkin puri ja seuraavassa pallossa Matsumoton ja Kastarisen ajoitus meni sekaisin. Pirkanmaalaiset tarvitsivat vain yhden eräpallon, jonka Ada Peura tinttasi viistoon.

Toisenkin erän alku mentiin vierasjoukkueen tahdissa ja tilanteessa 3-7 Puijon keskariksi otettiin Ella Autere Kastarisen tilalle. Piste-eroksi 4-9 ja Seppänen puhutteli jälleen joukkuettaan. Aikalisä tuntui toimivan ja Puijo pelasi toistaiseksi rauhallisinta ja järjestelmällistä peliään. Se toi joukkueet pisteen päähän toisistaan, 10-11. Tasoihin päästiin 13:ssa pisteessä ja Arttu Keränen saatteli vuorostaan LP Kangasalan aikalisälle. Taija Tikan syöttö karkasi Laura Penttilältä Puijon puolelle ja Tikan keskaritoveri Autere donkkasi vastapallon parkettiin. Puijo näin ollen ensimmäistä kertaa ottelussa pistejohtoon. Pisteitä tipahteli joukkueille suunnilleen vuorotellen, mutta Puijon johto piti tasapisteisiin 21-21 asti. Seuraavat pisteet Puijolle Palmerin hyökkäyksellä ja Autereen tyynellä keskiverkon dominoinnilla. LP Kangasalalle aikalisä pisteissä 23-21, jonka jälkeen Autere torjui Puijon eräpalloihin. Ensimmäinen toi tuloksen vieraiden hyökkäysvirheellä.

Edellisistä poiketen kolmas erä alkoi tasaisena, mutta Puijon hienoisessa komennossa. Puijon pisterohmu oli Taija Tikka, ja kaksi mainiota erää jo pelannut LP Kangasalan Heini Ahtola pysyi ärhäkkänä. Pisteissä 16-13 päävalmentaja Seppänen marssitti kentälle tuplavaihdolla passari Rädyn ja hakkurikapteeni Megija Dambrehten. LP Kangasala otti erän ensimmäisen aikalisän tilanteessa 18-14. Puijon hyvin öljytty kone toi kuitenkin kaksi seuraavaa pistettä kotijoukkueelle ja Arttu Keränen tyrkkäsi kentälle Laura Laukkasen sekä Iida-Maria Pölläsen. 21-16 ja Peura takaisin syöttämään Laukkasen tilalle. Seuraavat pisteet kotijoukkueelle ja seuraava LP Kangasalan aikalisä tilanteessa 23-16. Selma Räsänen hyökkäsi kakkosesta tukun eräpalloja ja Autere naulasi tämänkin erän päätökseen ensiyrityksellä tykittämällä vastapallon vastustajan kenttään.

Myös neloserä lähti lipsumaan kotijoukkueelle ja LP Kangasala tuumaili nyt tilannetta jo pisteissä 6-2. Selma Räsäsen pisteputken - torjunta, ässä ja ykköspaikan hyökkäys - jälkeen Puijo johti 11-7. Tuon jälkeen Laukkanen, Netta Rekola ja Pyhäjärvi napsivat seuraavat pinnat vieraille. LP Kangasala pääsi rinnalle 14-14 Puijon verkkovirheen myötä, mutta kotijoukkue meni keulille Räsäsen hyökkäyksen ja vastustajan Joen hyökättyä 3 metrin rajan väärältä puolelta. Vieraiden aikalisä ja pisteet Ahtolan hyökkäyksellä ja Puijon virheellä tasan 17. LP Kangasala meni keulille 18-19 Pyhäjärven vastustamattomalla hyökkäyksellä ja Puijo kävi aikalisällä. Seuraavana syöttövirhe ja Puijon kentälle tuplavaihdolla passari Räty ja hakkuri Dambrehte. Myös seuraavat kaksi syöttöä olivat virheitä, mutta Emilia Käännän syötön noustua vastapalloksi peli oli kotijoukkueelle 21-20. Käännän pää pysyi kylmänä ja hän syötti superlyhyen pallon raakana vastustajan kenttään. Joki puolestaan hyökkäsi seuraavan pallon Puijon parkettiin ja pinnat 22-21. Puijo pääsi käsiksi erä- ja ottelupalloihin Palmerin hyökkäyksellä ja Tikan ässällä. LP Kangasala pääsi lopulta 22 pisteeseen Tikan seuraavan syötön jäätyä verkkoon, mutta seuraava Dambrehten hyökkäys jäi ottelun viimeiseksi: 25-22.

Puijo Wolley - LP Kangasala 3-1
18–25, 25–21, 25–16, 25–22
Koti:Räsänen 16/+7, Palmer 15/+9, Kääntä 11/+3
Vieras:Ahtola 16/+9, Pyhäjärvi 13/+4, Joki 11/+0