Loimu muuttui yhdessä yössä takaisin voittajaksi - VaLePa parempi Turussa

23.02.2024

Torstaina Joensuussa kyykännyt Raision Loimu oli perjantaina Siilinjärvellä ihan eri ryhmä voittaessaa Savo Volleyn 3-1 ja laittaen sijojen 3-7 taistelua entistä mielenkiintoisemmaksi. Turussa TUTO Volley pystyi ajoittain horjuttamaan VaLePaa, mutta pelkinnoksi jäi vain yksi erävoitto.

VaLePa haki fanien kannustamana pisteet hiihtoloman kunniaksi Turusta

TUTO-Volley – VaLePa Sastamala Tampere 1-3 (18-15, 29-27, 19-24, 24-26)

Aloituskokoonpanot
Försti, Vuorenmaa, Lehtonen, Groffier, Helenius, Rastamo, Kulmala L
Esko, Ekman, M. Leinonen, J. Leinonen, Franca, Sivula, Pennanen L

Hiihtoloman päätteeksi tiukka taisto Kupittaalla päättyi VaLePan voittoon 3-1 (18-25, 29-27, 19-25, 24-26). Mielenkiintoa tärkeiden sarjapisteiden lisäksi otteluun toi se, ohittaako Urpo Sivula Normunds Veinbergsin kaikkien aikojen eniten pisteitä tehneen pelaajan paikalta.

TUTO Volley aloitti ottelun hyvin ennakkoluulottomasti johtaen jo 5-2. VaLePa kiristi ruuvia edeten rutiinilla 14-9 tilanteeseen. Tästä kotijoukkue ei enää toipunut vaan erä päättyi VaLePan voittoon 25-18. TUTO Volley voitti kuitenkin erän torjunnat 4-1. ValePan onnistuja oli yleispelaaja Franca. Sivulan pistemäärä jäi viiteen.

Toinen erä eteni tasaisesti VaLePan pienessä johdossa tilanteeseen 15-12. TUTO Volley ei kuitenkaan taipunut vaan taisteli tasatilanteeseen 18-18. VaLePa eteni johtoon Jiri Leinosen kovilla syötöillä 21-19. Kotijoukkue ei kuitenkaan luovuttanut, vaan taisteli vaimentaen ja puolustaen VaLePan eräpalloista huolimatta voiton jatkopisteillä 29-27. TUTO Volleyn onnistujia olivat Rastamo ja Helenius. Hyviä puolustuksia ottivat myös keskipelaajat. Sivulan pistetilille kaksi pistettä lisää.

Kolmas erä oli ensimmäisen uusinta. VaLePa sai kotijoukkueen vastaanoton rikottua 28%:iin. Valepa vastaanotti paremmin ja sitä kautta hyökkäysprosentti nousi 71%:iin. Erä selvähkösti VaLePalle 25-19. Sivulalle erässä viisi pistettä.

Neljännessä erässä mentiin tasapäin tilanteeseen 11-10, 18-18, 21-21, 24-24. Lopussa VaLePan kovuus kuitenkin auttoi voittoon pistein 26-24. Sivulalle 5 pistettä.

TUTO Volleyn peli oli varsin lupaavaa kova runkosarjan lähestyessä loppua.

VaLePan parhaat pistemiehet olivat Franca 19/+12 ja Sivula 17/+8. TUTO Volleyn parhaat pisteiden tekijät olivat Rastamo 23/+12, ja Helenius pistein 19/+13.

TUTO Volleyn päävalmentaja Jani Niskakangas:

- Ylpeä joukkueesta, missään vaiheessa ei tänään annettu periksi. Pienistä asioista kiinni, paras esitys Kupittaalla tällä kaudella. Tällä pelillä olisi aika monta joukkuetta kaatunut. Selkeästi paras VaLePa tänään, jota vastaan ollaan pelattu. VaLePa alkaa olla kevät-modessa. Ollaan päästy treenaamaan hyvin ja sitä kautta peli kulkee mukavasti.

VaLePan päävalmentaja Janne Kangaskokko:

- TUTO Volley väänsi kovin meitä vastaan, veivät puolustuspelaamisen selkeästi. Meillä oli hyvä syöttö tänään ja se oli teemanakin, suoriuduttiin hyvin. Syöttö on meillä ensimmäinen hyökkäys. Toinen erä harmittaa, siinä ei toiminut mikään. Sellaisia notkahduksia ei saisi tulla. Hyvillä mielin saa lähteä kotiin.

Urpo Sivula teki ottelussa 17 pistettä ja on enää 11 pisteen päässä Nornunds Veinbergsin kaikkien aikojen liigan piste-ennätyksestä. Lisäksi Sivula on enää neljän torjunnan päässä 500:nnestä liigatorjunnasta.

Sisuuntunut Loimu vei pinnat

Edellisenä päivänä Joensuussa huonon ottelun pelannut Loimu oli Siilinjärvellä parempi. Monesta suusta kuultiin kommentti, että Raision Loimu oli parempi Siilinjärven Ahmon koulun salissa perjantain illassa. Kommentit saivat tukea tilastoista, sillä Varsinais-Suomeen lähtivät kaikki kolme (tai käytännössä kuusi) sarjapistettä lukemin 1-3 (23-25, 26-28, 25-20, 21-25).

- Loimu oli selvästi sisuuntunut joukkue, tuumi Savo Volleyn päävalmentaja Timo Tolvanen.

- Sisua saivat edellisen päivän pelistä ja kenties jotain oli hampaan kolossa cupin finaalipelistäkin.

Tuossa taistossa Savo Volley oli selkeästi parempi, ja vei cup-kannun Loimun nenän edestä.

- Ensimmäinen erä oli tiukka, ja se kääntyi niukasti vieraille. Saimme sen jälkeen peliämme jonkin verran kulkemaan, mutta Loimu oli tänään parempi.

Vastustajan valmentaja Kari Raatikainen myönsi, että edellisen päivän peli antoi joukkueelle buustia.

- Latasimme tähän peliin paljon.

- Meillä on vielä paljon tekemistä, mutta jos tällä tasolla pelataan noin laajalla rintamalla, voimme menestyäkin – voimme voittaa minkä joukkueen tahansa.

Raision Loimu nosti siis tasoaan edellisestä päivästä monen pelaajan voimin, mutta eniten petrasi hakkuri Ali Fazli, joka saalisti Joensuussa vain neljä (!) pistettä. Siilinjärven illan saalis oli jotain aivan muuta – pisteitä kertyi 31 kappaletta, ja hän jäi plussalle 21 pisteen verran.

Passari Tomi Saarinen ruokki kuumaa pelaajaansa viljalti, Fazli sai peräti 52 passia, joista hän hyökkäsi 54 prosentin teholla.

Savo Volleyn hyökkäys oli tällä kertaa liialti hakkuri Joonas Jokelan varassa. Hän teki komeat tehot 28/+24, mutta kun apua ei tullut ensimmäisessä erässä Alvi Shurdhilta eikä hänet korvanneelta Tapio Toiviaiselta, eikä Michael Michelaukaan yltänyt normaaleihin lukemiinsa, jäivät hyökkäystehot alas.

Ottelun erikoisuus oli, että Savo Volley antoi vastustajalleen pisteitä virheillä vain kymmenen (vastustaja teki niitä 34), mutta silti voitto luisui vieraille. Suoria hyökkäysvirheitä Savo Volley teki vain yhden.

Toinen erikoisuus nähtiin, kun kumpikin joukkue sai punaisen kortin purnaamisesta.

Käytäntö lentopalloilun varoituksissa on, että ensin tuomari antaa suullisen huomautuksen, seuraavasta rikkeestä keltaisen kortin ja jos vielä joukkue syyllistyy ottelun aikana rikkeeseen, seuraa punainen kortti ja piste vastustajalle.

Nyt siis kumpikin joukkue oli vuorollaan tyytymätön päätuomari Jouni Lehtosen ratkaisuihin riittävän monta kertaa.

- Lämminhenkinen peli oli, vahvisti Timo Tolvanen.

- Lentopalloon kuuluu välillä hävitä, ja siihen pitää löytää syyt.

Savo Volley pelaa seuraavaksi maaliskuun 2. päivänä Vieremällä, jossa vastaan asettuu Karelian Hurmos.

Savo Volley - Raision Loimu 1-3
23–25, 26–28, 25–20, 21–25
Koti:Jokela 28/+24, Michelau 9/+1, Kovac 7/+5
Vieras:Fazli 31/+21, Rodriguez 20/+7, Zhbankov 13/+7