LP Kangasala nousi runkosarjan kakkoseksi - Hämeenlinnan karsimaan JymyVolleyn kanssa

09.03.2024

Naisten Mestaruusliigan runkosarjan päätöskierroksen lopputulemana seurahisotiran selkeästi parhaaseen sijoitukseen eli kolmanneksi ylätnyt LP-Vampula kaatoi Hämeenlinnan Lentopallokerhon sysäten heidän historialllisesti liigakarsintoihin. LP Kangasala puolestaan voitti 3-1 LP Viestin ja joukkueet päätyivät sijoille 2 sekä 4. LiigaPloki ja Arctic Volley varmistivat päätöskierroksella pudotuspelipaikan tappioistaan huolimatta.

Hämeenlinnan jäi nyt ensimmäisen kerran kauden 1996-1997 jälkeen pudotuspelien ulkopuolelle ja ensimmäistä kertaa myös tuon kauden jälkeen mitalipeleistä (välierät) Samalla katkesi myös Hämeenlinnan 2014 alkanut mitaliputki.

LP-Vampula seurahistoriansa parhaaseen runkosarjasijoitukseen, Hämeenlinna karsintoihin

Hämeenlinnan Lentopallokerho - LP-Vampula Huittinen 1-3 (25-20, 17-25, 21-25, 14-25)

Tiukkaa ja osin hermostunutta vääntöä nähtiin Hämeenlinnassa neljän erän verran. Vampula sai käynnistettyä koneensa toisessa erässä ja kairasi ottelusta 3 pistettä ja naulasi sen viimeisen naulan Hämeenlinnan pudotuspeli haaveille.

Aurinko ei ollut vielä ehtinyt painua mailleen hämeessä, kun maaliskuisessa illassa lähdettiin ratkomaan Hämeenlinnan Lentopallokerhon ja Lp-Vampulan välistä paremmuutta. Edessä on kauden 23-24 runkosarjan viimeinen kierros. Se on kierros, joka tullaan muistamaan vielä pitkään siitä, että runkosarjan sijoitukset 2-9 ovat auki ja näin ollen myös puolivälierien joukkuparit ovat tiedossa vasta illan otteluiden jälkeen.

Lähtökohdat otteluun täällä Hämeenlinnassa ovat kutkuttavat. Kotijoukkue on pakkovoiton edessä, mikäli se mielii päästä pudotuspeleihin. Hämeenlinnassa on pääsarjatasolla oteltu vuodesta 92 lähtien ja heikoin runkosarjasijoitus löytyy vuodelta 97. Silloin joukkue sijoittui kahdeksanneksi. Kolmen pisteen voitto todennäköisesti riittäisi runkosarjan kahdeksanteen sijaan ja sitä kautta pudotuspeleihin.

Illan vastustaja Lp-Vampula Huittinen on varmasti yksi pahimmista vastustajista. Kuntopuntarilla mitattuna joukkue on sarjan ykkönen. viimeiseen 10 otteluun joukkue on napsinut 26 pistettä. Tässä tilastossa kotijoukkue viimeisenä 4 pisteellä. Myös Vampulalla on illan kohtaamisessa valtavasti panosta. 3 pisteen voitolla joukkue olisi sarjassa kolmas.

Kotijoukkueen avauskentällinen sisälsi pienen yllätyksen, kun Madsen oli laitettu hakkurin tontille. yp:t Kovanen ja Kilpinen. Keskellä Klimovich ja Alatalo. Passarina Roivainen ja ainoana liberona joukkueella Timonen

Vieraiden avauskentällinen: yp:t Biberdzic ja Kuusela. Keskellä Brennan ja Vikstedt. Passarina Kukkonen, hakkurina Jones ja joukkueella kaksi liberoa, joista Naasko
vastaanottavana ja Minkkinen puolustavana liberona.

Ensimmäinen alkoi vahvasti vierasjoukkueen komennossa. Pistepörssin piikkipaikalla majailevan Jonesin johdolla Vampula siirtyi 5-1 johtoon. Lentopallokerho aloitti kirin Roivaisen syöttövuorolla ja jatkoi mainiota otettaan Alatalon syöttövuorolla. Erä oli hyvin hermostunutta molemmilta joukkueilta. Ensimmäisellä Kerhon eräpallolla se päättyi lukemiin 25-20.

Toisessa erässä mentiin käsi kädessä puoleenväliin erään, kunnes tilanteessa 13-12 Vampula tehtaili 4 perättäistä pistettä ja tätä vieraiden karkumatkaa ei kotijoukkue enää saavuttanut. Erä Vampulalle 17-25.

Pitkän erätauon jälkeen Madsen siirtyi hakkurin tontilta keskelle ja hakkuriksi kerholla tuli Muukkonen. Erä oli pitkälti toisen erän toisinto. Tilanteeseen 10-10 taisteltiin tasaisissa merkeissä, kunnes Vampula jälleen Jonesin ja Kuuselan hyökkäyksillä kasvatti vieraiden eron 11-16. Lentopallokerho taisteli vielä 2 pisteen päähän 18-20, mutta palkintoa se ei erästä saanut. Jonesin hyökätessä erän viimeinen pallo 21-25, se tiesi pudotuspelien jäävän Hämeenlinnalais seuralta väliin.

Neljäs erä oli enää muodollisuus Lentopallokerhon osalta. Vampula puolestaan tarvitsi ottelusta kolme pistettä ja sen se myös sai, kun Kerho ei enää löytänyt taistelu ilmettä päätöserään. 14-25 lukemat päättivät joukkueiden runkosarjan.

Linnea Kuusela, Vampula:

- Oli hieman sekava ja hermostunut peli. Kovat panokset näkyivät kentällä jonkin verran. Pelin edetessä saimme pelin haluamallemme tasolle. Tästä on hyvä jatkaa pudotuspeleihin.

Kerttu Kilpinen, Lentopallokerho:

- Taistelu ei riittänyt. Kovat panokset ehkä hiukan näkyivät kentällä. Tyytyväinen kuitenkin omaan kauteen tähän asti.

Stefan Paunovic, Vampula:

- Vampulan seurahistorian paras runkosarjasijoitus kolmas, mutta toivottavasti tulevina vuosina tulee vielä parempia sijoituksia. Yksi etappi suoritettu ja askel askeleelta mennään eteenpäin.

Giovanni Torchio, Lentopallokerho:

- Haastava kausi ja tietysti mahdollisuudet oli tässä ottelussa ottaa se pudotuspelipaikka, mutta niitä mahdollisuuksia on ollut ottaa se muissakin otteluissa. Madsenia halusin peluuttaa muutamalla eri pelipaikalla, koska sillä saadaan erilaisia variaatioita peliin.

Koti-LP rutisti arvokkaan voiton ja kakkostilan vieras-LP:stä

Naisten mestaruusliigan runkosarja huipentui hyvätasoiseen kamppailuun sarjan sijasta kaksi kahden LP;n eli Kangasalan ja Viestin välillä lauantaina Kangasalla. Pitkien pallorallien ja kovan taistelun värittämä ottelu päättyi lopulta kotijoukkue Kangasalan 3-1 voittoon mikä tarkoitti sitä että Kangasala oli sarjassa toinen ja Viesti puolestaan lähtee pudotuspeleihin sijalta neljä.

Ottelun avauserä alkoi varsin pitkien pallorallien sävyttämänä ja molemmat joukkueet onnistuivat myös torjuntapelissään erinomaisesti. Erän puolivälin paikkeilla vierasjoukkue otti parin pisteen kaulan jonka Neea-Maria Joen syöttövuorolla kuitenkin kuroi umpeen. Kentälle vaihdetun Iida Pölläsen parilla ässäsyötöllä kotijoukkue nousi jo 21-19 johtoonkin, ja edelleen torjuntapelissään loistanut Kangasala ei enää johdostaan luopunut ja erä kotijoukkueelle 25-22.

Myös toisen erän alku oli vierasjoukkueen lievää hallintaa, ja tilanteessa 4-8 Arttu Keränen käytti jo toisen aikalisänsä. Heti aikalisän jälkeen Viestin keskipelaaja Emmi Mäki –Kojola loukkasi jalkansa ja oli pakotettu vaihtopenkille ja kentälle tuli Assi Vainikka. Jälleen tarvittiin syöttöruutuun supersyöttäjä Joki ja kotijoukkue nousi johtoon. Sen jälkeen mentiin tasatahtia ihan erän loppumetreille saakka, ja Viesti hukkasi useammankin eräpallon ennen kuin voitti lopulta erän 25-27.

Kolmas erä alkoi sekin varsin tasaisissa merkeissä. Jälleen puolivälissä erää Viesti hankkiutui parin pisteen karkumatkalle. Varsinkin hyvän ottelun pelannut Daria Butkevych oli kotijoukkueelle paha pideltävä. Viestin johto kasvoi piste pisteeltä se johti erää 13-18 kunnes Kangasala heräsi taisteluun ja nousi Emmi Jalosen syöttövuorolla tasoihin. Iida Pölläsen syöttövuorolla Kangasala murskaisi vieraansa lopullisesti tähän erään ja erä lopulta kotijoukkueelle 25-20.

Neljäskään erä ei tuonut muutosta ottelun tasaisuuteen varsinkin erien alussa. Erinomaisen syöttöpelin lisäksi Neea-Maria Joki myös hyökkäsi jälleen tehokkaasti. Erässä mentiin tasatahtiin kunnes kotijoukkue karkasi 20-16 johtoon. Vierasjoukkue ei tästä lannistunut vaan nousi Nea Luntamon syöttövuorolla tasoihin. Kangasala oli kuitenkin päättänyt tämän ottelun voittaa ja se nappasikin erävoiton 25-23 ja koko ottelun siis erin 3-1

LP Viestin Daria Butkevych ylitti 1000 liigapisteen rajan (1016).

Netta Laaksonen, Viesti :

- Kangasala oli parempi varsinkin erien ratkaisuhetkillä, Puijo tulee olemaan kova vastus puolivälierissä mutta toisaalta kaikki on voitettava kun kerran mestaruus on tavoite.

Tomi Lemminkäinen, Viesti :

- Kova taistelupeli vaikka virheiden määrä oli kuitenkin melko suuri. Vaikean alun jälkeen taisteltiin kuitenkin sarjan kakkospaikasta ihan loppumetreille asti joten sinänsä olen ihan tyytyväinen.

Laura Penttilä , Kangasala

- Tuntuu tosi hyvältä, saavutimme asetetun tavoitteen joukkueen sisällä.LiigaPloki tulee olemaan kova vastus mutta olemme valmiita.

Arttu Keränen, Kangasala :

- Asetimme kesken kauden tavoitteen varmistaa tämä kakkospaikka hyvissä ajoin, mutta parempi myöhään kun ei milloinkaan. Nyt edessä on vain kovia otteluita, mutta se onkin tämän homman hienous.

Lauantai-illan huumaa Oriveden liikuntahallissa

Sekä OrPolla että Arctic Volleyllä oli tavoitteena pudotuspelipaikka sijoitusten ollessa välillä 6–8. OrPolla oli pelin aikana ajoittain vaikeuksia aloituksen vastaanoton kanssa, mutta oman syötön ja etenkin puolustuspelin toimiessa parhaiten koko kaudella ottelu pysyi kotijoukkueen hallinnassa. Myös hermojen hallinta tiukoissa paikoissa onnistui vastustajaa paremmin.

Ensimmäinen erä alkoi kotijoukkueelta hyvin, ja Milka Stijepicin ässäsyöttöjen jälkeen tilanne oli 6–4. Tämän jälkeen kotijoukkue jatkoi erän hallintaa, ja tilanteeseen 12–9 mennessä ArVo oli tehnyt jo peräti viisi syöttövirhettä. Stijepicin lyötyä pisteen vastapalloon tilanne oli 13–9. ArVo kavensi, ja Roosa Raution ässäsyötön jälkeen tilanne oli tasan 14–14. Tilanteessa 17–15 vieraille Fabio Menta vaihtoi Nea Suboticin Ada Aroseen, jonka jälkeen Arosen ässäsyötöillä kotijoukkue siirtyi 18–17 johtoon, jolloin ArVo otti aikalisän. Tämän jälkeen Aronen syötti vielä kaksi ässää, ja Teija Vuorenmaan hyökkäyksellä ja torjunnalla kotijoukkue siirtyi 24–19 johtoon. Erä päättyi OrPolle 25–20.

Toisessa erässä ArVo siirtyi nopeasti 3–0 johtoon, johon Menta reagoi heti ottamalla aikalisän. OrPo nousi tasoihin 6–6, ja Jenna Ylivainion ja Jessika Mursulan torjunnalla kotijoukkue siirtyi 8–6 johtoon, jolloin Jukka Lehtonen käytti erän ensimmäisen aikalisänsä. Tilannetta 10–6 edelsi todella pitkä palloralli, jonka kotijoukkue vei. Vuorenmaan junttalyönnillä OrPo siirtyi 17–12 johtoon, minkä ArVo kavensi tilanteeseen 23–20. Erä päättyi kotijoukkueelle 25–20.

Pitkän erätauon jälkeen OrPo siirtyi nopeasti 4–0 johtoon, ja Arosen loistotorjunnan jälkeen kotijoukkue johti jo 10–4. ArVo oli käyttänyt jo molemmat aikalisänsä. Mursulan tappaessa vastapallon kenttään tilanne oli 20–16 kotijoukkueelle. ArVo nousi vielä kotijoukkueen kantaan, mutta Vuorenmaan laitahyökkäyksen jälkeen tilanne oli 24–20. Stijepic päätti erän iskulyönnillä lukemiin 25–21 varmistaen OrPolle kuudennen sijan sarjataulukossa.

Milka Stijepic, OrPo:

- Tärkeintä oli, että pelasimme niin kuin halusimme ja voitimme hyvällä pelillä. Valmistauduimme otteluun tietäen, että tämä on yksi kauden tärkeimmistä peleistä. Meidän täytyisi pelata jokainen peli niin kuin se olisi viimeinen peli. Olen tyytyväinen, että teimme sen. Ei ollut mitään syytä tuntea paineita, halusimme vain pelata omaa peliämme. Minulle ei ole väliä, kuka tulee meitä vastaan, koska joka tapauksessa minä ja joukkueemme annamme kaikkemme.

Adriel Goodman, ArVo:

- Tämä oli meille hankala ottelu, koska päästäksemme jatkoon varmasti meidän täytyi voittaa tämä peli. On ikävää odottaa toisten otteluiden tuloksia tietääksemme, pääsimmekö jatkoon. Tänään taistelimme tosissamme, mutta OrPo oli meitä parempi.

Fabio Menta, OrPo:

- Aloitimme pelin hyvin. Tiesimme, että he painostavat Ada Arosta ja sen takia Nea Subotic oli aloituksessa. Kun Ada tuli peliin mukaan, hän pelasi todella vahvasti. Sijoittuminen puolustuksessa oli melkein täydellistä, ja haimme paljon palloja kentästä. Kaikki toimi kuten halusimme. Tietysti olen tyytyväinen pelaajiin, koska he pelasivat kurinalaisesti. Taktiikkaamme kuului vahva syöttöpeli. Tiesimme mistä vastustaja hyökkää, ja saimme kymmenen torjuntaa. Puolustuspeli oli kauden parasta. Ainoastaan muutama pitkä peippi upposi takakentälle. Varmasti yksi kauden parhaista peleistämme. Ei ole väliä, kuka tulee vastaan pudotuspeleissä.

Jukka Lehtonen, ArVo:

- Odotuksena oli, että pystytään pelaamaan ehjä peli ja yritetään alusta loppuun täysillä eikä tule minkäänlaisia notkahduksia varsinkaan henkisellä puolelle. Tiedettiin, että tämä on molemmille tärkeä ottelu. Ainut negatiivinen asia oli, että OrPo teki pisteputket jokaisessa erässä ja ne ratkaisivat pelin. Muuten oltiin tosi hyvin pelissä mukana.

Puijo voitolla kohti playoffeja ja LP Viestä vastaan

Puijo Wolley - JymyVolley 3-0 (25-14, 25-20, 25-21)

Avauskokoonpanot:
Puijo: Autere, Kääntä, Huoman, Räty, Tikka, Räsänen ja Help (L)
Jymy: Mansikkaviita (C), Tyynismaa, Päykkönen, Heinimäki, Kantokoski, Koivuniemi ja Riikilä (L)

Ottelu alkoi tasaisesti ja molemmat joukkueet onnistuivat tekemään satunnaisia pisteitä omalla syöttövuorollaan. JymyVolley kävi kolmen peräkkäisen hyökkäyspinnan turvin 5-7 -johdossa, mutta hakkuri Selma Räsäsen mainion syöttövuoron aikana kotijoukkue nousi 11-7 keulille. Aikalisän jälkeen keskipelaaja Emilia Tyynismaa onnistuikin hyökkäämään Puijon pisteputken poikki. Jymy uudelle aikalisälle 16-9, kun Aino Kantokosken hyökkäys viuhui yli sekä Puijon torjunnan että kentän rajojen. Aikalisän jälkeen Puijon Räsänen haki uskomattoman pelastuksen, joka yllätti Jymyn pelaajat ja jäi vieraiden parkettiin. Erän lopulla etenkin Annika Koivuniemi onnistui kaunistelemaan Jymyn tilastoa 14 pisteeseen asti, mutta lopulta Emilia Käännän loppuerästä korvannut Minna Uusi-Illikainen hyökkäsi lukemiksi 25-14.

Toiseen erään Hanna Kastarinen vapautti ensimmäisessä erässä kaksi torjuntaa ottaneen Ella Autereen lepovuoroon Puijon kentällisestä. Kotijoukkue repikin heti 4-0 -johdon. JymyVolleyn riveissä etenkin yleispelaaja Veera Heinimäki otti isoa roolia ja nurmolaiset tulivat tasoihin 8-8. Vieraat kävivät jo pinnan johdossakin, mutta tuolloin sisuuntui Emilia Kääntä, joka hyökkäsi ja syötti Puijon taas 10-9 johtoon. Kotijoukkueen rymisteltyä jo 15-10 -johtoon Jymyn päävalmentaja Jukka Tuovinen yritti katkoa Taija Tikan syöttöputkea aikalisällä, muttei onnistunut. 17-10 ja uusi aikalisä: Nyt pallo jäi Puijon torjunnan syliin. Pisteissä 18-11 kapteeni Megija Dambrehte korvasi mainiosti esiintyneen Selma Räsäsen kuopiolaisten hakkurin tontilla ja pari pistettä myöhemmin Uusi-Illikainen Käännän laitahyökkääjänä. Tässäkin erässä vieraat onnistuivat kaunistelemaan lukuja vielä loppumetreille asti, ja Puijo katkoi aikalisällä Koivuniemen syöttövuoroa pisteissä 22-16. Jymy kuitenkin eteni Sofia Päykkösen torjunnan myötä 20 pisteeseen asti ennen kuin kotijoukkue onnistui ratkomaan erän edukseen.

Kolmas erä alkoi sinisissä sävyissä ja Puijon Pekka Seppänen otti aikalisän jo pisteissä 0-3. Kotijoukkue pääsi kunnon takaa-ajon makuun vasta, kun keskipelaaja Taija TIkka palasi kentälle liberovaihdosta. Pari satasta ja torjunta tekivät tilanteeksi 6-7 ja Jymy otti vuorostaan aikalisän. Selvää eroa ei meinannut nyt joukkueiden välille syntyä, vaikka Puijo kävi Liina Rädyn ässällä pari pinnaa keulilla 13-11. Vieraat kävivät 13-14 ja 14-15 johdossa Heinimäen hyvien suoritusten ansiosta. 16-16 jäi erän viimeiseksi tasatilanteeksi, sillä Puijo sai koneensa käyntiin ja erä päättyi kotijoukkueen voittoon luvuin 25-21.

Ploki haastoi hyvin Pölkkyä, mutta jäi ilman erävoittoja

Pölkky Kuusamo – LiigaPloki 3-0 (25-15, 25-20, 25-22).

Pölkky Kuusamo voitti runkosarjan 75 pisteellä. Toiseksi sijoittunut LP Kangasala jäi taakse 21 pistettä keräten 54 sarjapistettä. LP-Vampulan sijoitus oli kolmas ja LP Viesti sijoittui neljänneksi. Näillä joukkueilla on kotietu puolivälierissä.

Pölkyn vastustajaksi puolivälierissä tulee kahdeksanneksi sijoittunut Arctic Volley naapurista Rovaniemeltä.

Illan ottelussa Pölkky ei antanut loppua kohti parantaneelle LiigaPlokille erääkään vaan vei ottelun suoraan 3-0. Ensimmäinen erä käynnistyi Oona Rasinperän sijoituksella Pölkyn kenttään. Vireaiden tehokkain Emma Ellis aloitti hyökkäysvirheellä ja tilanne oli tasan 1-1. Amiya Jones hyökkäsi kotijoukkueen 2-1 johtoon, mutta Ellis takoi vastapallosta perään tasoituksen. Keskipelaajat Jones ja Plokin Kaley Rammelsberg hyökkäsivät tänään kovilla tehoilla (100 %/83 %). Rammelsberg vei jo toisella hyökkäyspisteellä vieraat 3-5 etumatkalle. Madeline Palmer hyökkäsi painavasti pitkästä passista ja kotijoukkue johti pisteellä, kunnes Rannelsberg tasoitti jälleen lukemiin 7-7. Palmer jatkoi kahdella hyökkäyspisteellä, jota Rasinperä kavensi pisteellä lukemiin 9-8. Ploki otti ensimmäisen aikalisän Erin Shomakerin ässän jälkeen lukemissa 15-11. Toisen aikalisän vuoro oli hetkeä myöhemmin Pölkyn torjunnan jälkeen tilanteessa 18-12. Jones vei Pölkyn johtoon 23-15. Sofia Lehdon ässäsyötön jälkeen Jones päätti erän lukemiin 25-15.

Toinen erä käynnistyi Plokin kahdella pisteellä. Erä oli tasainen aina lukemiin 13-13. Iida Mikkonen vei hyökkäyspisteellä vieraat 13-16 johtoon. Ploki oli hienoisesti niskan päällä kunnes Makenzie Harris tasoitti pudottamalla torjunnan taakse lukemissa 19-19. Pölkyn torjuntapisteen ja Erin Shomakerin kahden perättäisen ässän jälkeen Pölkky vei erää 23-19. Vieraat kavensivat vastapallosta, minkä jälkeen Bettina Yli-Sissala hyökkäsi pisteen bravuuripaikastaan satasesta. Erä päättyi Lehdon vastapallohyökkäyksellä lukemissa 25-20. Palmer päätti erän ja ottelun lukemissa 25-22.

Kolmas erä pelattiin kakkoserän tapaan. Tasaisen alun jälkeen Pölkky kävi jo 14-9 johdossa, mutta Ellis otti isoa roolia Pölkyn 17-13 johtolukemien jälkeen. Ellisin ässät purivat hyvin ja kun hän taituroi pudotuksen 6-paikalta tilanne oli kääntynyt viiden perättäisen pisteen jälkeen vieraille 17-18. Tilantessa 20-20 Pölkky otti vahvan loppuspurtin kuten niin monta kertaa jo aikaisemmin kauden mittaan. Madeline Palmer päätti erän ja ottelun kolmannen erän loppulukemissa 25-22.

Madeline Palmer, Pölkky:

– Meillä oli vaikeuksia syöttö-vastaanotossa. Ploki teki hyvää työtä ja teki meidän pelaamisesta vaikeaa. Omassakin syöttö-vastaanotossa on parannettavaa ensi viikkoon. Rovaniemi olisi hyvä vastustaja puolivälierissä, koska ei tarvitsisi matkustaa niin kauas.

Emma Ellis, LiigaPloki:

– Pelasimme hyvin lukuunottamatta erien loppuja. Meillä pitää ottaa opiksi playoffseihin. Ei ole suosikkijoukkuetta kuka tulisi vastaan. Tein parhaani joukkueen eteen.

Sotiris Gkotsis, Pölkky:

– Meiltä kova peli hyökkäysten osalta (57 %). Vapaapalloissa keskipelaajat päättivät tehokkaasti ja se nosti hyökkäysprosenttiamme. Vastaanotossa oli vaikeuksia ja ehkä torjunnassakin. Meillä on ollut erinomainen runkosarja ja yritämme jatkaa samalla tavalla playoffseissa. Meillä on ollut joitakin ongelmia, mutta playoffsit ovat kauden tärkeimmät pelit ja jokaisen pelaajan pitää antaa 100 % panoksensa. Tunnemme Arciticin kanssa hyvin toisemme. Palyoffseissa meidän pitää pelata kauden parhaat pelimme.