LP Viesti vei ”El Classicon” - Puijo Wolley löi OrPon

25.10.2023

Naisten Mestaruusliigan keskiviikon voittoihin pelasivat LP Viesti ns. ”El Classicossa” Hämeenlinnassa sekä Puijo Wolley kotonaan OrPoa vastaan. Molemmille voitot erin 3-1. Näin liigan kuusi ensimmäistä joukkuetta ovat nyt kahden pisteen sisällä, joista LP Kangasala ja Pölkky Kuusamo vielä tappioitta.

Puijo piti pintansa OrPoa vastaan

Otteluraportti Puijo Wolley 3 - 1 Oriveden Ponnistus (25-17, 16-25, 25-22, 25-18)

Avauskokoonpanot:
OrPo: Ylivainio, Vuorenmaa, Aronen, Haapaniemi, Kochetkova, Mursula ja Putkisaari (C) (L)
Puijo: Autere, Kääntä (C), Huoman, Räty, Tikka, Räsänen ja Help (L)

Puijo otti ensimmäisen erän alkuun pienen kaulan Liina Rädyn ässäsyötön, Ella Autereen torjunnan ja Selma Räsäsen hyökkäyspisteen avulla. Vielä pinna lisää eroa ja Fabio Menta otti aikalisän tilanteessa 8-4. OrPon Polina Kochetkova, Ada Aronen ja Teija Vuorenmaa saivat muutamia hyökkäyspisteitä Puijon kenttään, mutta kavennus olisi vaatinut onnistumisia peräkkäin. Puijon peli sen sijaan kulki ja muutamat virheet tulivat lähinnä syötöissä. Kavennusta saatiin pisteen verran, 16-13, kun Puijon hyökkäys livahti pitkäksi ilman torjuntakosketusta. Pidemmälle takaa-ajo ei ehtinyt, ja pisteissä 20-15 OrPo vaihtoi Kochetkovan Aino-Kaisa Etelään. Tilanne 22-15:een ja OrPo toiselle aikalisälle. Syöttövuorossa ollut Taija Tikka ei tästä hämääntynyt, ja Venla Huoman hyökkäsi pallon kenttään nelosesta. Eräpallo 24-16 Autereen donkattua torjuntansa OrPon hyökkääjien varpaille. Selma Räsänen käytti toisen eräpallon hyväkseen ja hyökkäsi joukkueet tauolle luvuin 25-17.

Toiseen erään OrPon hakkurin paikan otti Nea Subotic. Puijo yritti jälleen karkumatkalle, mutta Milla Haapaniemen ässän ja Jessika Mursulan torjunnan jälkeen peli oli tasan 6-6. Puijon takarajan tuntumaan pudonneen hyökkäyksen tulkittiin olevan pitkä ja OrPo meni keulille. Kotijoukkueelle osui pari sekoilupalloa, joten Pekka Seppänen jututti tiimiään aikalisällisen pisteissä 8-10. Eipä osunut passi vieläkään kohdalleen ja Teija Vuorenmaa jatkoi syöttöputkeaan pisteisiin 9-13 asti. OrPo oli saanut hyvän fiiliksen päälle ja Ada Arosen torjuman 9-15 -tilanteen jälkeen Puijo vaihtoi passarikseen Piper Matsumoton. Erä oli lopulta toisinto ensimmäisestä, mutta osat olivat vaihtuneet ja etenkin OrPon Subotic kunnostautui kovalla kädellään.

Kolmannen erän alussa vierasjoukkue teki pari virhettä hyökkäyksissään ja Puijo vastaavasti onnistui etenkin syötöissä – ässät Taija Tikalle ja Liina Rädylle. OrPon Menta otti aikalisän pisteissä 6-2 ja onnistuikin kääntämään kurssia. Aroselle torjunta- ja hyökkäyspisteet sekä Jenna Ylivainiolle ässä: Peli tasan kuudessa pisteessä. Savolaiset sisuuntuivat ja saivat pisteet 9-6:een. Mursula torjui pelin uudestaan tasoihin 10:ssä pisteessä. Puijo alkoi rohmuilla pisteitä ja OrPo otti toisen aikalisänsä Taija Tikan ässän jälkeen pisteissä 16-12. Kuopiolaiset päästelivät parastaan 19:ään pisteeseen asti, mutta Ylivainion torjunnan ja Huomanin hyökkäysvirheen jälkeen Seppänen otti aikalisän pisteissä 19-15. 21-17 päättyi ottelun huimin palloralli, joka vihdoin ja viimein päättyi Puijolle Autereen torjunnalla. Seuraavat kaksi pistettä OrPolle ja Puijolle erän toinen aikalisä. Aikalisän jälkeen tilanne kutkuttavasti 21-20:een, mutta kapteeni Kääntä hyökkäsi ja torjui seuraavat pisteet Puijolle: 23-20. Vuorenmaa löysi raon kotijoukkueen torjunnasta ja ero sen myötä jälleen pisteeseen 23-22. Eräpalloon Puijon hyökkäsi Kääntä ja viimeisen niitin erään torjui passari Räty. Luvut Puijolle 25-22.

Neljännen erän alussa Ylivainio onnistui lennokkaalla toisen kosketuksen hyökkäyksellään yllättämään Puijon poikkeuksellisen tehokkaasti pallon päättyessä pisteisiin 3-2. Erä pysyi tasaisena alun, mutta kolmen peräkkäisen hyökkäysvirheen jälkeen OrPo oli pakotettu aikalisälle pisteissä 8-4. Autereen syöttöputki katkesi Vuorenmaan hyökkäykseen ja pisteisiin 9-5. OrPolle pari kavennuspistettä, mutta Puijo piti etumatkansa 11-7. Joukkueet tekivät nyt pisteen kerrallaan, kunnes Puijon kaksi hyökkäysvirhettä toivat vastustajan pisteen päähän – 15-14. Selma Räsänen kuunteli tarkasti aikalisällä ja pyssytti kakkosesta kovalla kädellä. Kääntä toisti tempun nelosesta ja Tikan torjunnan jälkeen johtoa oli jälleen turvallisemmin 18-14. OrPo aikalisälle. Kahden Tikan hyökkäyspinnan jälkeen Kochetkova tuli kentälle korvaten Vuorenmaan tilanteessa 20-15. Pisteisiin 23-18 päättyi pitkä ralli, jonka Huoman hyökkäsi Puijon pisteeksi. Eräpalloihin Rädyn torjunnalla ja neljäs erä päätökseen 25-18 Autereen torjunnalla.

LP Viesti selkeästi parempi Hämeenlinnassa

Keskiviikkoillan lentopallon naisten Mestaruusliigan ottelu Hämeenlinnassa lupasi etukäteen suuria, klassikko-ottelua. Loimua-areenalla kohtasivat kaksi suomalaisen naislentiksen jättiläistä, Hämeenlinnan Lentopallokerho ja LP Viesti Salosta. Klassikosta tuli pannukakku.

LP Viesti syötti Kerholle kahdessa ensimmäisessä erässä kitkerää lääkettä, kirjaimellisesti. Hyppysyöttöjään lähes virheittä pommittaneet bulgarialainen yleispelaaja Kristina Yordanova ja ukrainalainen hakkuri Daria Butkevych johtivat syöttöarmadaa, joka sai Kerhon puolustuksen tolaltaan ja vastaanotot valtaosin irti verkosta.

Vierasjoukkue voitti avauserän tylysti pistein 25-13 ja toisen erän lähes yhtä tyrmäävin lukeminen, 25-17. Kotijoukkue sai pitkän tauon jälkeen rivinsä hetkeksi kokoon ja voitti kolmannen erän 25-18. Neljännessä erässä nähtiin häivähdys näiden joukkueiden takavuosien tuimista taistoista, mutta vain häivähdys. LP Viesti voitti erän 25-22 ja ottelun näin erin 3-1. Kauden tappiolla aloittaneille salolaisille voitto on neljäs putkeen. Kerho puolestaan hävisi toisen kotiottelunsa neljän päivän sisään.

LP Viesti onnistui laajalla rintamalla. Joukkueen kapteeni, libero Netta Laaksonen osoitti vakuuttavasti miksi häntä pidetään pelipaikkansa parhaana Liigassa. Loistavan puolustuspelin ohella Laaksonen vastaanotti 22 syöttöä, joista 64% positiivisia. Koko joukkueen laadukkaiden vastaanottojen osuus nousi komeasti 57 prosenttiin.

Toimiva vastaanotto, jossa pallot nousevat usein passarille niin sanotusta kuppiin vapauttaa hyökkäyspelaamisen kapellimestarin tekemään taikojaan. LP viestin passari Nea Luntamo silminnähden nautti tilanteesta ja pyöritti joukkueensa peliä upeasti. Seurasi jatkumo, laadukkaan vastaanoton ja passipelin seurauksena 19 hyökkäyspistettä kovalla prosentilla takonut Butkevych, Yordanova ja joukkueensa parhaana palkittu monipuolinen nuorten maajoukkuepelaajamme Arita Ternava pääsivät tappamaan palloja sydämensä kyllyydestä.

Kerho jäi illan tansseissa seinäruusuksi joka osa-alueella. Laadukkaiden vastaanottojen osuus 44% prosenttia on niukasti kelvollinen, mutta passari Victoria Deiselin iltapuhde jäi vaisuksi. Itävaltalaiselta odotettiin Sacher-kakkua, mutta lautaselle jäi pannukakku. Joukkueen kokeneet runkopelaajat Vera Klimovich ja kapteeni Michaela Madsen jäivät myös kauaksi tasostaan. Joukkueen ainoaksi todelliseksi onnistujaksi nousi 22 pistettä tehtaillut ukrainalaishakkuri Anna Shumeiko.

Ottelun proliberoksi valittiin LP Viestin Netta Laaksonen ja joukkueiden parhaina pelaajina palkittiin Lentopallokerho Anna Shumeiko ja LP Viestin Arita Ternava.

Arita Ternava, yleispelaaja, LP Viesti:

Puolustuksemme toimi hyvin läpi ottelun. Pelimme on kehittynyt koko ajan ja neljä voittoa putkeen kasvattaa tietysti itseluottamustamme. Uskallamme pelata rohkeasti. Oma vastaanottopelini on hiukan takunnut alkukaudella. Tänään se onnistui oikein hyvin, joten olen todella tyytyväinen.

Anna Shumeiko, hakkuri, Lentopallokerho:

Teimme aivan liikaa virheitä vastaanotossa ja myös syöttöpelissämme. En oikein ymmärrä mistä se johtuu, koska aikaisemmin olemme niissä onnistuneet. Jatkossa meidän täytyy pelata agressiivisemmin ja ennen kaikkea fiksummin.

Tomi Lemminkäinen, päävalmentaja, LP Viesti:

Kaksi ekaa erää pelasimme todella hyvin ja saimme syötöillämme Kerhon vastaanotot irti verkolta. Torjunta- ja puolustuspelaaminen olivat myös hyviä, vähillä virheillä. Teimme tänään Hämeenlinnan aika heikoksi. Joukkueessani on hyviä nuoria pelaajia, joista keskipelaajat Ella Kuosmanen ja Emmi Mäki-Kojola onnistuivat tänään hienosti. Pelaajani harjoittelevat mielestäni todella laadukkaasti, joten uskon vahvasti, että pelimme tulee kehittymään entisestään.

Giovanni Torchio, päävalmentaja, Lentopallokerho:

Nelospaikan hyökkäyksemme olivat heikkoja läpimottelun. Vastaanottopelimme toimi mielestäni ok, mutta passipelimme laatu oli tänään puhdas nolla. Siksi aloimme tehdä virheitä, ja suorituksemme ailahteli. Lisäksi kokeneet keskitorjujamme eivät tänään nousseet omalle tasolleen. Meidän täytyy nyt saada mielenrauhamme takaisin. Se onnistuu vain tekemällä työtä, harjoittelemalla hyvin.

Hämeenlinna - LP Viesti 1-3
13–25, 17–25, 25–18, 22–25
Koti:Shumeiko 22/+14, Marmen 12/+6, Kilpinen 8/+0
Vieras:Butkevych 20/+12, Ternava 18/+12, Yordanova 13/+0