Seuraa meitä somessa:

Luca Chiappini – Hämeenlinnan sympaattinen valmentaja

04.04.2016

Naisten lentopallon Mestaruusliigassa HPK eteni näyttävästi finaaliin. Liigaploki tai LP Kangasala eivät mahtaneet hämeenlinnalaisille mitään.

Mutta mikä tekee HPK:sta niin vahvan? Yksi selittävä tekijä löytyy päävalmentajan paikalta, jossa seisoo italialainen Luca Chiappini. Liigajoukkueen päävalmentaja on Hämeenlinnassa tuttu mies. Hän oli jo viime kaudella HPK:n toinen valmentaja sekä loppukaudesta päävalmentajanakin.

- Meillä on kova, positiivinen ja dynaaminen tiimi, jotka muodostavat valtavan taistelijajoukon, Chiappini kehuu.

Lentopallo on ollut Chiappinille aina kaikki kaikessa. Jo lapsena hän koki sen omaksi lajikseen. Valmentajan roolissa hän on viihtynyt vuodesta 1999 alkaen, jolloin hän aloitti Italiassa apuvalmentajana junioripuolella.

Chiappini on kokenut urallaan jo paljon. Hän on ollut muun muassa valmentamassa italialaista naisten huippu seuraa Asystel Novaraa CEV Cupissa pronssille. Italialainen on viihtynyt naisten valmentajana junioreissa ja aikuisissa.

- Uraan mahtuu paljon ikimuistoisia ja hyviä hetkiä. Merkittäviä voittoja ja tapahtumia muun muassa Novaran joukkueessa, Chiappini hehkuttaa.

Asystel Novara voitti aikoinaan huippujoukkueita CEV Cupissa. Chiappini kertookin, että joukkueella on uskomaton yleisön tuki, joka näkyy mielettömänä hehkutuksena ja fiiliksenä. Menestyksen vuoksi Chiappini tunnetaan edelleen kotiseudullaan.

- Olen aloittanut apuvalmentajana junioreissa, mutta lopulta edennyt päävalmentajaksi saakka. Nyt kerätään hyviä muistoja Suomesta, Chiappini toteaa tyytyväisenä.

Chiappini oli aikoinaan aikeissa kirjautua kotinsa lähellä sijaitsevaan seuraan Koillis-Italiaan, kunnes HPK lähetti tarjouksen.

- Täällä on hieno yleisö ja seura. Joukkueemme on mahtava, sympaattinen Chiappini iloitsee.

Kuunteleva valmentaja johdattaa finaaliin

Chiappini vaikuttaa sympaattiselta valmentajalta, joka antaa kentän laidalla kaikkensa. Chiappini näkeekin, että hyvällä valmentajalla pitää olla syvä tuntemus lajista, ja ymmärtää tekniikat, taktiikat ja strategiat.

- Valmentajalla on oltava hyvä tietämys anatomiasta ja biomekaniikasta sekä tietenkin valmennuksesta, Chiappini nauraa.

- Lisäksi on oltava joustava, avoin, hyvä kuuntelija ja aina saatavilla, hän lisää ymmärtäväisenä.

Vaikka Chiappini viihtyy hyvin Suomessa, niin kaipaa hän kotiinsa Italiaan, jossa perhe asuu. Chiappini kuvaileekin, että hän välillä ikävöi jokaista kotiseutunsa kiveä. Chiappini kuitenkin huomauttaa, että tässä työssä hän on oppinut olemaan suurimman osan ajasta ilman perhettään.

Chiappini näkee, että suomalaisessa ja italialaisessa lentopallossa on omat eronsa.

- Italiassa lentopallokulttuuri on syvästi läsnä. Naisissa junioreille annetaan jo varhain tilaa isommilla kentillä. Järjestelmä toimii hyvin, koska liitto on antaa parantavia energioita moneen suuntaan.

HPK kohtaa Salossa 6.huhtikuuta hallitsevan Suomen mestarin ensimmäistä kertaa finaalipeleissä.

Chiappini uskoo, että edessä on erittäin kovia pelejä.

- Heidät kuten kaikki joukkueet voidaan voittaa pelaamalla paremmin kuin he, HPK:n päävalmentaja virnistää.

Italialainen aikoo keskittyä täysillä seuraaviin peleihin, mutta siitä huolimatta katse suuntaa jo vähän kesään.

- Aion viettää aikaa perheeni kanssa. Matkustan lasten kanssa ympäri Italiaa, Chiappini pohtii.

Kuva: Veli-Matti A. Pitkänen / HPK

  Takaisin