Madsen passasi Lentiskerhon voittokantaan - LP Kangasala ja OrPo myös voittoihin

13.01.2024

Ensimmäisen liigapelinsä passarina pelannut Michaela Madsen johti Hämeenlinnan Lentopallokerhon lauantaina 3-1 -kotivoittoon Arctic Volleysta katkaisten samalla joukkueen kuuden liigatappion putken. LP Kangasala joutui ahtaalle Huittisissa, mutta nappasi lopulta 3-2 -vierasvoiton LP-Vampulasta. OrPo puolestaan jatkoi JymyVolleyn voitotonta kautta 3-1 -kotivoitolla.

LP-Vampulan unelma-alku päättyi pettymykseen - LP Kangasala nousi voittoon

LP-Vampula Huittinen sai erinomaisen alun lauantai-illan kotiottelussa LP Kangasalaa vastaan. Kaksi ensimmäistä erää mentiin täysin Vampulan tahdissa, mutta pitkän erätauon jälkeen kaikki muuttui ja Kangasala vei viisieräisen ottelun loput erät. Vampulalle jäi yksi sarjapiste erin 2–3 (25–19, 25–17, 20–25, 17–25, 12–15).

LP-Vampulan peli-ilme oli kahdessa ensimmäisessä erässä erinomainen. Ja peli kulki hyvin, kun joukkue sai onnistumisia. Kangasalan vastaanotto ontui ja Vampula käytti tilaisuutensa.
Kuten niin monessa ottelussa, pitkä erätauko voi olla turmiollinen. Niin tänäänkin kotijoukkueelle.

–Viime viikolla puhuimme kevätkaudesta ja siitä mitä haluamme olla. Tämä oli ensimmäinen peli sen jälkeen, kun puheita aletaan kääntää teoiksi. Kahdessa ensimmäisessä erässä sitä ei meidän puolelta tapahtunut ollenkaan. Oli erittäin huonoa pelaamista. Mikään osa-alue ei toiminut. Torjuntoja saatiin hyvä määrä kahteen ensimmäiseen erään, joka oli ainoa positiivinen asia. Pitkällä erätauolla muisteltiin uudestaan, miksi itse kukin tätä tekee ja millainen joukkue haluamme olla. Siitä annoin ison kiitoksen tytöille. Tämä oli kuin kaksi eri peliä, kiteytti LP Kangasalan päävalmentaja Arttu Keränen pelin kulkua.

–Tosin Vampula ei meille antanut hirveästi saumaa kahdessa ensimmäisessä erässä. Totta kai teimme vähän muutoksiakin pitkällä erätauolla, mutta enemmän muutos tapahtui siellä henkisellä puolella, sanoi Keränen.

Kolmannessa erässä Kangasala tuli peliin ihan eri otteella ja vei erän selvästi nimiinsä. Neljännessä erässä Vampulalla oli omat hyvät hetkensä, samoin viidennessä, mutta Kangasala oli niissäkin vahvempi.

–Meillä oli sinänsä hyvä kehityskaari pelissä, mutta olisihan se ollut ihan mukava aloittaa heti hyvällä pelillä. Kaksi ekaa erää oli hirveetä lentopalloa meidän puolelta, se jäi harmittamaan, mutta voitto on kuitenkin voitto. Kahdessa ensimmäisessä erässä meillä ei mikään osa-alue toiminut ja peruskommunikaatio, kentällä olo ja asenne, näissä kaikissa oli vaikeuksia. Me emme olleet valmiita pelin alkuun, sanoi Kangasalan parhaana palkittu Neea-Maria Joki.

–Kaikesta huolimatta peli oli hyvä, jokainen erä oli tiukka, vaikka loppu olikin sydäntä särkevää. Me todella halusimme voittaa tämän pelin. Vaikka hävisimme kolme viimeistä erää, me kuitenkin näytimme, että osaamme pelata korkealla tasolla. Voimme kuitenkin olla ylpeitä, ja ottaa tästä oppia. Pistekin oli tärkeää voittaa, sanoi Vampulan parhaana palkittu Cheyenne Jones ottelun jälkeen.

–Olen onnellinen ja toisaalta taas en ole. Me johdimme jo 2–0 ja meillä oli ottelu käsissämme, mutta pitkän erätauon jälkeen Kangasala teki muutoksia ja ryhtyi pelaamaan paremmin. Olen kuitenkin ylpeä joukkueestani. Osoitimme, että osaamme pelata korkealla tasolla. Vaikka Kangasalalla ei ollut kaikki pelaajia rosterissa, heillä on kuitenkin laadukkaita vaihtopelaajia. Pelasimme kuitenkin paremmin kuin alkukaudesta ja se oli katsottavaa lentopalloa, sanoi LP-Vampulan päävalmentaja Stefan Paunovic.

LP-Vampulan kantava voima oli jälleen yleispelaaja Cheyenne Jones. Hän takoi pisteitä reilusti yli yhden erän verran, 30/+20. Muut pisteidentekijät Vampulalla olivat Kate Brennan 10/+8 ja Linnea Kuusela 19/+13. Jovana Biberdžićilla ei ollut paras pelipäivä, sillä hän jäi pisteissä pahasti miinukselle 5/-9. Niinpä Stefan Paunovic otti hänet vaihtoon kahdessa viimeisessä erässä ja hänen tilalleen kentälle tuli Aliisa Mansikka-aho, muta hänenkin pistelsadonsa jäi pakkasen puolelle 1/-5.

OrPo nappasi täyden kolmen pisteen potin kotiottelussaan

Lauantai-iltana pelattiin Orivedellä sarjatilannetta ajatellen tärkeä ottelu OrPo-JymyVolley.

Peli lähti etenemään kotijoukkueelta erittäin hermostuneesti, ja tilanteessa 7–11 OrPo otti ensimmäisen aikalisän. Jymyn Jada Burse hyökkäsi erässä tehokkaasti, ja OrPo joutui ottamaan jo toisen aikalisän tilanteessa 9–17. Kotijoukkueen peli piristyi hetkellisesti. Loppuerä eteni kuitenkin Jymyn tahtiin ja päättyi lukemiin 17–25.

Toiseen erään OrPo tuli selvästi paremmalla peli-ilmeellä. Tilanteessa 11–9 OrPo vaihtoi Teija Vuorenmaan Nea Suboticiin, joka teki heti yhden pisteen verkolla ja syötti sen jälkeen ässän. Jymy kiri OrPon johtoa kiinni, ja tilanteessa 15–13 Fabio Menta otti aikalisän. OrPo hallitsi suvereenisti loppuerää ja voitti sen 25–19.

Pitkän erätauon jälkeen kolmas erä alkoi OrPon komennossa. Tilanteessa 9–14 Jymy oli pakotettu ottamaan aikalisän. Ada Aronen ja Jessika Mursula hyökkäsivät tehokkaasti. Jymy sortui helppoihin virheisiin, ja erä päättyi OrPon 25–16 voittoon.

Neljäs erä alkoi tasaisissa merkeissä. Deja Robinsonin syöttövuorolla Jymy karkasi 9–6 johtoon. Erän alkupuolella OrPo oli tehnyt jo neljä verkkovirhettä, mikä piti erän tasaisena. Erän puolessa välissä oli erittäin pitkä palloralli, joka päättyi Ada Arosen peippiin tilanteessa 19–17. Sen jälkeen Nea Subotic syötti ässän ja edettiin tilanteeseen 21–20, jolloin OrPo otti aikalisän. Ottelun loppuhetkillä pelattiin pitkä palloralli, joka vei OrPon johtoon 23–21. Ottelu päättyi Milka Stijepicin ässäsyöttöön pistein 25–21.

Orpo peli-ilme parani heikon ensimmäisen erän jälkeen, mikä johdatti joukkueen tärkeään 3–1 voittoon. OrPo sai oman pelinsä kulkemaan ja JymyVolley sortui liikaa helppoihin virheisiin. Kotijoukkue teki yhteensä 13 ässää Jymyn kolmea vastaan.

Liberoiden keskinäisessä taistelussa Emilia Putkisaari onnistui paremmin vastaanotossa ja Ellanoora Lehtonen puolustuspalloissa. Nea Subotic pelasi ennakkoluulottomasti päästyään vaihdosta kentälle ja ehti tehdä yhdeksän pistettä sisältäen neljä ässää.

Ada Aronen, OrPo:

- Kolme pistettä on meille tärkeä tässä kohtaa. Meillä oli tosi hyvä yhteishenki kentällä ja se kasvoi koko ajan. Kolme pistettä maistuu aina, mutta ei olla tyytyväisiä pelin laatuun. Jymy puolusti tosi hyvin.

Jada Burse, JymyVolley:

- Joukkueena olemme kasvaneet koko ajan enemmän. Loppukautta kohden jatkamme kovaa työntekoa ja virheitä pitää minimoida.

Fabio Menta, OrPo:

- Tarvitsimme kolme pistettä, joten fiilis on hyvä. Olimme vaikeuksissa ja meidän olisi täytynyt pelata paremmin, mutta silti taistelimme.

Jukka Tuovinen, JymyVolley:

- Tämä oli toinen ottelu minun valmennuksessani. Oltiin tosi yhteneväisiä ja taistelevia, se oli yksi tämän päivän teema. Puolustettiin tosi hyvin. Olen tosi ylpeä joukkueesta. Vastustaja ansaitsi voiton.

Hämeenlinnan Lentopallokerho koki muodonmuutoksen seuraavan osan - ja voitti

Arctic Volley toipui ottelua edeltäneen päivän 10 tunnin bussimatkastaan mainiosti Hämeenlinnan peliin. Jalat ja ajatukset liikkuivat vikkelästi. Unelmaottelun pelanneen ranskalaisen yleispelaajan Lisa Jaunetin johdolla ArVo haastoi emäntänsä kaikissa neljässä erässä. Avauserässä ArVo itse asiassa hukkasi peräti kolme eräpalloa ja erä kääntyi lopulta Kerholle jatkopalloilla 27-25.

Toisessa erässä sama tahti jatkui ja joukkueet etenivät lähes tasatassua kohti erän huipennusta. Tällä kertaa ArVo hallitsi kiihkeät loppuhetket astetta paremmin ja voitti erän myös pistein 27-25. Pitkältä tauolta puolestaan Kerho väkevästi ja vei kolmannen erän illan ottelun mittapuulla jopa selvästi pistein 25-21.

Ottelun neljännestä, ja lopulta ratkaisevasta erästä muodostui trilleri. Kerho johti erää ratkaisevan tuntuisesti 23-20, mutta sitkeä vierasjoukkue nousi vielä kertaalleen johtoon, eräpallotilanteessa 24-23. Siitä edettiin vuorotahtiin, hyökkäys hyökkäykseltä, torjunta torjunnalta, piste pisteestä, kunnes Lentopallokerho lopulta katkaisi erän pistein 28-26. Samalla Kerho katkaisi kuuden liigapelin mittaiseksi venyneen tappioputkensa tärkeällä kolmen pisteen voitolla, erin 3-1.

Iso voitto Kerholle, ja aiheesta katkera tappio vierasjoukkueelle. Mutta arvon hekin ansaitsevat, ehdottomasti. Sitkeä taistelu ja suoritusten rohkaiseva kehittyminen ennustavat ArVolle mielenkiintoista, kenties menestyksekästä kevätkautta.

Komeasta ArVo-voitosta huolimatta Kerho jatkaa sarjataulukossa kuudentena, mutta ero nelos- ja vitossijaan supistui. Kuinka sattuikaan tulevista vastustajista Puijo on sarjataulukossa juuri nyt neljäntenä, neljä pistettä Kerhoa karussa ja Vampula siinä välissä viidentenä. Elämme siis, Kerhon kauden rajuista vastoinkäymisistä huolimatta, mielenkiintoisia aikoja.

Michaela Madsenin siirto passariksi on osoittautumassa päävalmentaja Torchion neronleimaukseksi. Kerhon passaritilanne meni umpisolmuun, kun Itävallan maajoukkuepassari Victoria Deislin kausi päättyi pahaan polvivammaan ja koska Pipsa Roivainen on toistaiseksi sivussa henkilökohtaisista syistä.

Apuun saatiin yhteistyöseura 1-sarjan helsinkiläisestä PuMa-Volleysta vasta 17-vuotias Sanni Suomela, joka koulukiireiden takia pystyy osallistumaan Kerhon harjoituksiin vain 1-2 kertaa viikossa. Se ei ilmiselvästä lahjakkuudesta huolimatta liigajoukkueen passarille, siis joukkueen tärkeimmälle pelaajalle, riitä. Tässä kohtaa italotaikuri Giovannin hatusta nousi Misu Madsen, ja loppu saattaa olla historiaa.

Joukkuepeli ei kuitenkaan ole yhden naisen show. Tänään Madsenin hetkittäin millintarkasta passipelistä nautti erityisesti väkevään kaamosvireeseen itsensä virittänyt Kerttu Kilpinen, joka takoi komeat 23 hyökkäyspistettä. Iltansa Kilpinen kuorrutti kolmella torjuntapisteellä ja peräti viidellä ässäsyötöllä.

Heini Kovanen pidentää Kerhon onnistujien listaa. Avauskuusikkoon tiensä raivannut Kovanen hyökkäsi ennakkoluulottomasti hyvillä tehoilla 16 pistettä ja urakoi 36 vastaanottoa, joista positiivisia komeasti 56%. Joukkueen libero Rita Timonen pelasi tyylilleen uskollisesti jälleen väkevän ottelun.

Arctic Volleyn onnistujiin voidaan Jaunetin ohella nostaa vastaanotoillaan loistanut kanadalainen yleispelaaja Sarah Glynn ja vastaanottopelissään takkuillut, mutta tehokkaasti hyökännyt Noora Kallinen.

Joukkuetasolla Kerho ja ArVo pelasivat tilastojenkin valossa pääosin tasalaatuisesti ja ennen kaikkea tasaisesti. Merkittävin, ja kaiketi ratkaisevin ero, syntyi torjuntapelaamisessa. Kerho torjui väkevästi ja laajalla rintamalla komeat 16 pistettä, kun ArVo:n torjuntasaalis kutistui viiteen.

Lisa Jaunet, yleispelaaja, ArVo:

- Pahinta on antaa voiton lipsua käsistä, kun uskot sen jo tulevan. Taistelumme ei ehkä tänään riittänyt, verrattuna vastustajaan. Torjunta- ja puolustuspelimme ei tänään noussut riittävän hyväksi. Pienet asiat ratkaisivat tänään. Uskon, että toivumme tästä ennen kaikkea henkisesti ja pystymme huomenna haastamaan Kangasalan.

Rita Timonen, libero, Lentopallokerho:

- Todella iso ja helpottava voitto, ennen kaikkea henkisesti. Erityisesti erien lopussa olimme tänään vahvoja. Uskon, että tällainen iso taisteluvoitto saattaa parhaimillaan kääntää koko loppukauden suuntaamme. Näytimme ennen kaikkea itsellemme, että meiltä löytyy osaamista ja selkärankaa.

Jukka Lehtonen, päävalmentaja, Arctic Volley:

- Olen tyytyväinen siitä, että omasta pelistämme löytyy kaikki ne elementit, joilla pystymme voittamaan näitä pelejä. Hienojen hetkien vastapainoksi emme tänään joukkueena pystyneet säilyttämään riittävän hyvää tasoa läpi ottelun. Torjuntapelissä emme olleet tänään hereillä. Pelaamisemme on kuitenkin nousujohteista. Pyrimme tuomaan uusia asioita peliimme sopivina annoksina niin, että ne myös vakiintuvat. Aika näyttää mihin se keväällä riittää, mutta suuntamme on mielestäni oikea.

Giovanni Torchio, päävalmentaja, Lentopallokerho:

- Torjuntapelimme toimi tänään oikein hyvin, samoin syöttöpelimme. Kommunikointi kentällä ei tänään kaikilta osin onnistunut, mistä seurasi hetkittäin pieniä ongelmia. Olen ylpeä joukkueestani, koska he tässä haastavassa tilanteessa onnistuivat hienosti. Iso voitto, erityisesti pudotuspelitoiveiden osalta. Michaelan perustaidot ovat uskomattoman kovia, hän on motivoitunut uuteen rooliinsa, lisäksi hän tuo kentälle valtavan määrän kokemusta ja johtajuutta. Tottakai muutos vaatii häneltä kykyä sopeutua, koska nyt hän pelaa käytännössä kaikki pallot, toisin kuin keskipelaajana. Lisäksi passarina yhteistyö keskipelaajan kanssa vaatii vielä hiomista, mutta sekin asia tulee taatusti kuntoon.

Hämeenlinna - Arctic Volley 3-1
27–25, 25–27, 25–21, 28–26
Koti:Kilpinen 31/+28, Kovanen 21/+8, Marmen 14/+0
Vieras:Jaunet 32/+23, Kallinen 20/+3, Glynn 13/+3