Miesten runkosarja päätökseen - Loimu karsintoihin

18.03.2017

Miesten Mestaruusliigan runkosarja saatiin päätökseen lauantaina. Loimu joutui liigakarsintoihin hävittyään Tampereella Iskulle,

VaLePa otti makean voiton päätöksessä

VaLePa päätti runkosarjan voitolla sen ykköseksi päätyneestä Hurrikaanista erin 3-1 (25-23, 25-22, 22-25,25-17).

Aloituskokoonpanot
VaLePa: Esko, Guymer, Carmody, Jokinen, Kunnari, Sivula, Korhonen
Hurrikaani: Peacock, Ma Oivanen, Kutinlahti, Smith, Mutka, Mi Oivanen, Mäntylä

Ensimmäinen erä oli varsin tasainen niin kuin näiden joukkueiden kesken pitää ollakin. Erän lopussa Mikko Oivanen meinasi yksin ratkaista erän Hurrikaanille 23-22 ässällä ja 23-23 ykköspaikan hyökkäyksellä. Seuraavan syöttöpommin Timo Jokinen vastaanotti hienosti ja Urpo Sivula päätti ykköspaikalta. Jokinen päätti erän toimittamalla vastapallon Hurrikaanin kenttään.

Eemeli Kouki tuli toiseen erään Luke Smithin tilalle yleispelaajaksi. Toista erää mentiin tasaisesti 7-7- tilanteeseen, kunnes Timo Jokinen hankki syöttövuoron komealla rajalyönnillä VaLePalle ja itselleen. Timon kuuden syötön jälkeen tilanne olikin jo 13-7. Pukkipaidat johtivat parhaimmillaan jo 18-11. Sitten olikin vuorossa Harrison Peacockin pitkä syöttövuoro ja Hurrikaani nousi pisteen päähän 19-18. Jacob Guymerin keskihyökkäyksellä VaLePa pääsi eräpalloon. Erä päättyi Matti Oivasen syöttövirheeseen.

Kolmanteen erään Hurrikaani vaihtoi passariksi Aleksi Haltian ja hakkuriksi Kai Lehtisen. VaLePa hämmentyi vaihdoista ja odotti helppoa erävoittoa. Otteisiin tuli pehmeyttä ja virheitäkin. Hurrikaani vei erän nimiinsä. Anssi Vesanen tuli vaihdosta Tommy Carmodyn tilalle.

Neljänteen erään VaLePa tuli keskittyneenä eikä voittajasta enää ollut epäselvyyttä. Mikko Eskon hyökkäyksellä ja kolmella ässällä kotijoukkue eteni jo 5-0 johtoon. Kunnari, Mäkinen ja Korhonen vastaanottivat tarkasti. Urpo Sivula pelasi tehokkaan ja virheettömän erän. Näillä eväillä ValePa purjehti erävoittoon.

Hurrikaanin paras oli toisessa erässä peliin tullut Eemeli Kouki 17/+12.
Parhaina palkittiin Mikko Esko VaLePa ja Eemeli Kouki Hurrikaani.

Sami Kurttila, Valepan päävalmentaja

- Kävi kenraaliharjoituksesta, pari päivää ehditään vielä reenata. Kolmannessa erässä pieniä asioita ei tehty hyvin ja heti tulee selkään.

Lauri Rantanen, Hurrikaanin päävalmentaja

- Kaveri otti meidän vaihtopallohyökkäyksen pois tehokkaasti. Vaihdoilla saatiin vähän piristystä. Ajatus taisi olla vähän ensi viikon play off –aloituksessa. Yleispelaajan Luke Smithin poisotto oli varotoimenpide, hieman tuntemuksia oli.

Lakkapää ajeli pintakaasulla Ettan yli

Lentopallon miesten Mestaruusliiga päätettiin Lapissa Pohjois-Suomen hegemoniaotteluun, jossa Team Lakkapää kohtasi oululaisen Ettan. Odotettu kohtaaminen laimeni, kun Ettan käskyttäjä Olli Kuoksa lepuutti avainpelaajiaan: Eetu Pennasta ja Anssi Hakalaa ja marssitti kentälle nuorisoketjun. Näin ottelusta muodostui kamppailu miehet vastaan pojat, jonka Team Lakkapää vei selvästi erin 3-0 (25-20, 25-21, 25-18).

Lakkapää pisti kentälle ykköskuusikkonsa, kun Etta puolestaan heitti yleispelaajiksi Antti Ronkaisen ja Jiri Hännisen. Keskipelaajat Markukset Kaurto ja Väisänen, hakkuri Joonas Jokela ja ykköspassarin tontin vallannut Niko Haapakoski yhdessä libero Petteri Kiilusen kanssa muodostivat avausseitsikon.

Lakkapää meni heti 3-0 johtoon, jonka Etta tasoitti ja karkasi saman tien 4-8 johtoon. Etta johti jo 14-17, mutta sitten ensin Fredric Gustavsson ja perään Jouni Palokangas tikkasivat Ettan vastaanoton hajalle. Palokangas leikki ”Kunnaria” iskemällä ässiä molemmista rajoista ja lopulta nöyryyttämällä rullasyötöllä Ettan vastaanoton.

Toinen erä alkoi Ettan johdolla. Se johti erää jo 2-5, mutta löysähkösti erän aloittanut Lakkapää lisäsi kaasua ja menin saman tien menojaan karaten 19-13 johtoon ja sen jälkeen pitäen vain huolen siitä, että Etta ei missään vaiheessa päässyt uhkailemaan sen erävoittoa.

Kolmanteen erään Lakkapää vaihtoi passariksi Matti Toivolan ja Chris Vothin tilalle yleispelaajaksi Miikka Lemolan. Tämä ei Lakkapään vauhtia hidastanut, pikemminkin päinvastoin. Myös Bobby Walshin jätti vielä paikkansa Tuomas Hautalalle. Lakkapää karkasi heti pelin alussa muutaman pisteen johtoon ja piti sen jälkeen enää Ettan metrin mittaisen kepin päässä loppuun saakka.
Lakkapään parhaana palkittu Gustavsson teki kolmeen erään erän verran pisteitä hurjilla tehoilla 25/+17. Ettan paras Markus Kaurto iski tehot 14/+10, johon mahtui viisi torjuntapistettä. Lakkapään vastaanottoprosentti oli tuttu 62, Ettan 42, hyökkäystehot olivat 51/37 eli tilastojenkin valossa Lakkapää oli selkeästi parempi joukkue.

Yleispelaaja Jouni Palokangas, Team Lakkapää:

- Vähän löysä alku, mutta kun peli vapautui niin alkoi homma toimia. Vaikeista hetkistä ei murehdita, niistä päästään yli. Porukka terveenä kohti tärkeimpiä pelejä.

Keskipelaaja Markus Kaurto, Etta:

- Lakkapää pelasi rennosti ja teki syötöllään tuhoja meidän suunnalla. Itse syttyy tietenkin vanhaa seuraa vastaan pelatessaan.

Päävalmentaja Henri Tuomi, Team Lakkapää:

- Kaksi erää hyvää vääntöä. Hyvä ilta pelillisesti. Peli kerrallaan on tehty töitä ja pelattu. Hyvä nousukausi sen myötä.

Päävalmentaja Olli Kuoksa, Etta:

- Ero oli suorissa syöttövirheissä. Torjunta/puolustuspeli meillä toimi mukavasti, saatiin hyvin palloja peliin. Hakala ja Pennanen ovat pelikuntoisia. Pudotuspelejä odotetaan innolla.

Parhaat pelaajat:
Team Lakkapää: Fredric Gustavsson
Etta, Markus Kaurto

Team Lakkapää ja Kokkolan Tiikerit kohtaavat odotetusti miesten lentopallon Mestaruusliigan pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella. Tiikereille sai runkosarjan nelosena ottaa vastaan sen, mitä Hurrikaani-Loimaalta, Vammalan Lentopallolta ja Pielaveden Sammolta jäi jäljelle eli viidenneksi sijoittuneen Team Lakkapään.

Team Lakkapään päävalmentaja Henri Tuomi on joukkueensa kanssa valmis puolivälieriin ja kuten hän jo aiemmin on todennut, vastustajalla ei ole niinkään merkitystä kuin sillä, että oma joukkue on valmis ottelusarjaan.

- Etukäteen oli odotettavissa, että Tiikerit tulee vastaan. Olemme pelanneet heitä vastaan hyviä otteluita, mutta niillä ei tässä sarjassa ole enää mitään merkitystä. Vain tulevilla peleillä on, painottaa Tuomi.

Tiikerit on hallitseva Suomen mestari ja sillä on riveissään kokemusta ja tietoa siitä, mitä voittamisen eteen pitää tehdä ja kuinka paineiden kanssa pelataan.

- On selvää, että Tiikerit tulee olemaan ottelusarjassa todella kova joukkue. Sillä on laadukas kuusikko hyvine keskipelaajineen ja erittäin hyvä hakkuri. Laitapelaajat Herrera ja Hunt täydentävät hyökkäyskaluston laajuuden, Tuomi pohtii tulevaa vastustajaa.

- Olemme kuitenkin valmiina ja pelimme on hyvässä kuosissa. Lähdemme luottavaisina, mutta aggressiivisina taistelemaan paikasta välieriin ja mitalipeleihin, Tuomi sanoo.

Ensimmäinen puolivälieräottelu Tiikereiden ja Team Lakkapään välillä pelataan Kokkolassa keskiviikkona 22.3. Toinen kohtaaminen on Rovaniemellä perjantaina 24.3. kello 18.30 ja kolmas kohtaaminen sunnuntaina Kokkolassa 26.3. Tarvittaessa pelataan tiistaina 28.3. Rovaniemellä kello 18.30 ja torstaina 30.3. Kokkolassa.

Daniele Capriotti, Loimu:

- Olen pahoillani poikien vuoksi, mutta ylpeä siitä, miten he ovat tehneet töitä viime viikkoina. Meillä oli mahdollisuus, ja molemmat joukkueet pelasivat hyvää lentopalloa kaksi ensimmäistä erää. Harmittaa, että me kadotimme sen kahden erän jälkeen. Ennen tätä en ole miettinyt sekuntiakaan seuraavaa vastustajaa. Vasta nyt on aika alkaa miettiä sitä.

Jussi Heino, Isku:

- Me pelasimme neljä erää hyvin samalla tavalla, tiivistimme vain pitkän tauon jälkeen niitä asioita, joita olimme alunperinkin tehneet. Syöttövirheitä tuli pikkasen liikaa, mutta hyökkäyspuolella oli mahtava saldo. Kahdessa viimeisessä erässä tuli vain kaksi hyökkäysvirhettä ja yksi torjuntaan lyönti. Tämä oli vaikea peli lähteä liikenteeseen, vähän isompi peli kuin normaali liigamatsi ja perhosia oli vatsassa. On myönnettävä, että Loimu antoi istolla virhemäärällä kolmannen erän lopun ja koko neljännen erän. Me pidimme virhemäärän pienenä emmekä hölmöilleet, ja ero pääsi repeämään isoksi. Harvemmin sitä pääsee lopettamaan kauden voitolla, ja vielä merkityksellisessä pelissä.

Ducks vei pisteet Joensuusta

Vantaa Ducks veivät pisteet Joensuusta Liiga-Riennolta 0-3 ( 25-27, 12-25, 17-25) raskaan peliviikon päätteeksi.

Vantaa Ducks Balint Magyar:

- Pitkä viikko ja paljon matkustamista. Oltiin vähän väsyneneitä, mutta jaksettiin kuitenkin pelata. Erityisesti meidän syötöt olivat hyviä ja torjunnoissa onnistuttiin hyvin.

Liiga- Riento Antti Karttunen

- Kun katsoo tilastoja, niin joka osa-alueella tuli turpaan. Tempo löytyi aika äkkiä Jarsan kanssa treeneissä ja tykkään hänen tyylistään. Tykkään muutenkin Jarsan olemuksesta kentällä. Rauhoittaa ja tuo kokemusta. On ollut paljon rennompaa kentällä.

Ismo Tuominen, Ducksin päävalmentaja:

- Pitkästä aikaaa saatiin torjuntapeli siihen malliin mitä se on ollut koko kauden , 18 torjuntaa peliin. Tähän viikonlopun otteluohjelmaan on pakko sanoa siitä . Keskiviikkona pelataan playoffpeli Kokkolassa. Eilen ja parikymmentä tuntia siitä ja peli täällä. Minusta näitä asioita voisi tehdä paremmin. Olen näitä katsonut jo pari vuotta ja en uskoetä ne muuttuvat.

Jani Säisä, Liiga-Riennon päävalmentaja:

- Ensimmäinen erä oli ainut, missä tuli peliä. Nelsonilla jos olisi ollut parempi päivä olisi pystytty viemäänkin se. Sen jälkeen toinen erä. Siinä ei oikeastaan tapahtunut mitään. Kahdeksantoista erää kolmeen erään on kova. Pitää vastustajalle nostaa hattua. Tasaisuus uupuu tekemisestä kaiken kaikkiaan.

Katsojia: 220

LEKA:n 3-2 (19-25, 25-22, 15-25, 25-16, 15-10) voittoon Sampo Volleysta päättynyt Savon derby tarjosi vapautunutta ja iloista hyökkäyspeliä.

LEKA: Lankinen, Porkka, Reijonen, Karinen, Helenius, Leikas, Silventoinen (l)
Sampo: Penttinen, Heiskanen, Kaatrasalo, Häyrinen, Raadik, Väliaho, Mutka (l)

1. erä: Sampo aloittaa pelin ykköskuusikollaan. Raadikilla haarukassa uusi Mestaruusliigan pistenennätys. LEKA:lla aloittavana hakkurina Timo Leikas entistä seuraansa vastaan. Sampo ja Raadik aloittaa erän terävästi 2-6. Virolainen yleispelaaja on löytänyt sopivat raot ja oksat LEKA:n torjunnasta. LEKA aloittaa kirin hyvällä hyökkäysteholla. Laitapelaajat ovat saaneet tarkkoja passeja Lankiselta. LEKA:n hyökkäysprosentti tähän asti tasan sata. LEKA kruunaa nousun komealla Karisen torjunnalla ja peli tasan 10. Tekniselle erätauolle mennään vieraiden 12-14 johdossa. LEKA:n ensimmäinen hyökkäysvirhe nähtiin tässä vaiheessa erää, kun Reijonen lyö hyökkäyksen leveäksi. Pari virhettä lisää ja Nissi ottaa ensimmäisen aikalisän tilanteessa 12-16. Tähän asti ollaan nähty iloista hyökkäämistä kummaltakin joukkueelta. Sampo on ollut askeleen edellä syöttö-vastaanottopelissä ja se on tehnyt vähemmän virheitä. Erä Sampolle 19-25. Erän tehokkain Andrus Raadik 9/+6.

2. erä: Simo Puttonen tulee LEKA:n liberoksi toiseen erään. Muuten kuusikot ennallaan. LEKA aloittaa nyt erän vahvasti ja siirtyy 4-2 johtoon. Raadik taitaa olla uuden Mestaruusliigan piste-ennätyksen haltija. Mies on ollut hurjassa iskussa tänäänkin eikä pysäyttäjää tunnu löytyvän. Tilanne kutkuttavasti LEKA:lle 10-7. Tekniselle mennään keltamustien 14-11 johdossa. Raadikilla kasassa jo 15 pistettä. Sampon vastaanotto on ollut tähän asti täyttä terästä. Tässä erässä se on kuitenkin tehnyt enemmän virheitä, mikä näkyy taululla 17-14. Sampo on hyökännyt aika monta kertaa enemmän keskeltä. Sekä Väliaho että Kaatrasalo ovat olleet tehokkaita Penttisen tarjoilusta. LEKA:n ensimmäinen ässä nähdään Leikkaan kädestä tilanteessa 20-16 ja Jukka Tuovinen ottaa ensimmäisen aikalisänsä. Tuovisen toinen aikalisä tilanteessa 23-19. LEKA on pelannut hyvän erän vähillä virheillä. Sampo kaventaa 23-21 ja Nissi kutsuu joukkueen koolle. Erän lopun shakissa Nissi ottaa toisen aikalisän tilanteessa 24-22. Häyrinen syöttää lerppupallon pitkäksi ja erä LEKA:lle 25-22. Raadik paukuttanut kahteen erään 18 pistettä. LEKA:n tehokkain Helenius 10/+9.

3. erä: Silventoinen palaa LEKA:n liberoksi. LEKA:n perinne jatkuu pitkältä erätauolta palatessa. Sampo nopeasti 0-4 johtoon ja kotijoukkue tuntuu uneksivan ihan jostain muusta kuin tästä pelistä. Häyrisen ässä ja Nissin ensimmäinen aikalisä tylyssä 1-6 tilanteessa. Jos kakkoserässä Sampo teki läjän virheitä, nyt on ollut LEKA virheiden tekijänä. Kasampalis kentälle Lankisen tilalle. Heti kohta Kaislasalo tulee passarin perässä kentälle. Sampo jatkaa tehokasta keskihyökkäämistä. Kaislasalolla vahva sisääntulo. Kasampalis löytänyt hakkurin nätisti kakkospaikalta. LEKA:n nousu alkoi Kasampaliksen syöttövuorolla ja kotijoukkue kaventanut jo 9-12. Tuovisen aikalisä samassa tilanteessa. Aikamoisten kotijoukkueen sähläysten jälkeen Sampo karkaa jo 9-19 johtoon. LEKA:lla onnistu oikein mikään ja Nissi vaihtaa Lankisen takaisin kentälle. Pelin painopisteet vaihtelee rajusti ja LEKA kirii nyt 13-19. Tuovinen ottaa aikalisän ja yrittää saada katkaistua LEKA:n kirin. Todella sekava vaihe kotijoukkueelta ja Nissi ottaa aikalisän tilanteessa 14-23. Tämän erän tuuri- ja taitopallot ovat kääntyneet lähes poikkeuksetta Sampolle. Erä Sampolle murskalukemin 15-25. Erän tehokkain Mikko Väliaho 7/+7.

4. erä: Kolmannessa erässä Karisen tilalle kentälle tullut Juho Kaunisto jatkaa toisena LEKA:n hihamiehenä. Puttonen tulee taas liberoksi. LEKA aloittaa ”hiukan” paremmin kuin kolmannen erän ja siirtyy 6-2 johtoon. Häyrinen napataan kiinni ykköspaikalta ja Tuovinen ottaa aikalisän. Sampo saa Porkan syöttöputken katki ja Raadikin syöttövuorolla se kirii tilanteen 6-5, kunnes Kaislasalo takoo pallon lattiaan. Peli aaltoilee ja yleisö tykkää. LEKA nykäisee ensin 9-5 johdon Kaislasalon syöttövuorolla ja heti perään Sampo kaventaa pelin 9-8 Väliahon syötöllä. Tekniselle aikalisälle mennään LEKA:n 14-10 johdossa. Helenius tähän asti tätä erää 5/+5 100 % hyökkäysteholla. Raadik ei ole saanut vielä yhtään palloa kenttään tässä erässä. Sampo vaihtaa passaria tilanteessa 15-10. Tuovisen aikalisä heti seuraavan pallon jälkeen. Häyrinen käy kuumana: ensin keltainen kortti, sitten pallo kovaa kenttään ja perään punainen kortti. Vieraat tuntuu käyvän kierroksilla ja sehän derbyn luonteeseen ja LEKA:lle sopii. LEKA marssii murskaavaan erävoittoon Sampon vaihtoruletin pyöriessä. Tilanne jo 22-13, Kaislasalolla ollut pitkä syöttövuoro. Juho Kaunisto on kunnostautunut päättämään pisteet LEKA:n eduksi. Nissi ottaa vielä aikalisän ja rauhoittaa joukkuetta, kun Martti Keel onnistuu tekemään ässän. Jan Helenius päättää tämän erän kovaan nittiin nelospaikalta 25-16. Hieno derby ratkeaa vasta viidennessä erässä! Helenius erän ykkönen pistein 7/+7. Raadikin hyökkäysteho tässä erässä erittäin vaatimaton 11 %.

5. erä: Penttinen palaa Sampon passariksi. LEKA:n kuusikko sama mihin neljäs erä päättyi. LEKA aloittaa viidennenkin terävästi ja siirtyy 3-1 johtoon Heleniuksen syöttövuorolla. Raadikin peli taisi hajota neljännessä erässä. Mies on ollut aivan kuutamolla pari erää, eikä hän näytä samalta tappavan tehokkaalta laitahyökkääjältä kuin ottelun alussa. Tuovisen aikalisä tilanteessa 6-3. Kauniston syöttövuorolla LEKA nykäisee 10-5 johdon ja Sampo ottaa aikalisän. Upeaa peliä Kaunistolta! Niin syöttö, vastaanotto kuin verkolla toimiminenkin toimii. Iloista ja vapautunutta hyökkäyspeliä kotijoukkueelta. Nissi rauhoittaa joukkuetta ottelupallotilanteessa. Kolmas ottelupallo tuo mukavan tuloksen ja LEKA voittaa Savon derbyn!

Tapio Nissi: Voitettiin tänään syöttö-vastaanottopeli, mikä rullasi hyvin läpi pelin. Yksittäisiä juttuja, Puttosen ja Kauniston hyvät sisääntulot. Syötöllä saatiin Sampon vastaanotto rikki. Ensi viikon alkuun pari kovaa fysiikkatreeniä ja sitten olemme valmiita pudotuspeleihin.

Jukka Tuovinen: Onneksi olkoon LEKA:lle. He pelasivat paremmin tänään. Tänään tehtiin lapsellisia virheitä syötössä ja hirveästi virheitä. LEKA ansaitsi tänään voiton. Ei silti murheellista ja saatiin hyvä opetus, tästä on hyvä lähteä jatkamaan kautta.

Jan Helenius: Meilläkin paineeton peli ja sovittiin, että lähdetään pelaamaan rohkeasti. Peli-ilo löytyi nopeasti lukuunottamatta kuuluisaksi tullutta pitkän erätauon jälkeistä jaksoa. Meillä on ollut monta painepeliä putkeen. Ollaan valmiita pudotuspeleihin.

Mikko Väliaho: Passarilla taisi päässä naksahtaa, että laittoi minulle passeja. Pelattiin vapautuneesti ilman paineita ja päästiin valmistautumaan pudotuspeleihin. Tänään oli syötön kanssa vähän ongelmia. LEKA pelasi ihan hyvin. Luottavaisin mielin jatketaan pudotuspeleihin.

Ottelun parhaat pelaajat: Raadik ja Helenius