Murskaavien voittojen keskiviikko naisten liigassa

24.01.2024

Erittäin vahvasti naranaisinen LP Kangasala aloitti erävoitolla Pihtiputaalla, mutta sen jälkeen LiigaPloki löi tululle tylyt numerot. Samoin tekivät jo suoraan kolmessa erässä LP-Vampula Hämeenlinnassa ja Puijo Wolley kotonaan JymyVolleyta vastaan.

Puijolle rutiinivoitto JymyVolleystä

Otteluraportti Puijo Wolley 3 - 0 JymyVolley (25-19, 25-10, 25-20)

Avauskokoonpanot:
JymyVolley: Valkonen, Mansikkaviita (C), Bajnokova, Burse, Robinson, Koivuniemi ja Honkanen (L)
Puijo: Palmer, Huoman, Räty, Kastarinen, Tikka, Räsänen ja Help (L)

Ennen ottelun alkua Puijo Wolleyn Ella Autere palkittiin 1000 liigapisteen rajapyykin ohittamisesta.

Ensimmäinen erä käynnistyi kotijoukkueen komennossa ja onnistumisia tuli etenkin hyökkäyksissä. Molempien joukkueiden syöttöpeli yskähteli alkuun pahasti. JymyVolley sai tatsin kohdalleen, ja Michaela Bajnokova torjui pelin tasalukemiin 8-8. Puijon torjuttua luvuiksi 12-8, Jukka Tuovinen otti nurmolaisten ensimmäisen aikalisän. Seuraavana pisteet molemmille joukkeille jujuilla, Puijon passarin Liina Rädyn ja Jymyn laiturin Annika Koivuniemen käsistä. Puijo onnistui Taija Tikan syöttövuoron aikana repimään johdoksi 17-11; Jymylle toinen aikalisä. Riikka Valkonen onnistuikin tuon jälkeen hyökkäämään vieraiden kavennuspisteen, mutta joukkueen omalla syöttövuorolla pisteitä ei syntynyt. Aloittajaksi pääsi Puijolta hyvä syöttäjä Räty, jonka kaksi ässää sisältäneen vuoron jälkeen luvut olivat jo 21-13. JymyVolley onnistui loppuerässä kaunistelemaan lukuja selvästi, ja lopputulos oli 25-19.

Toisen erän alun neljä pistettä toivat tilastomerkintöjä vain Puijon etukentälle. Taija Tikalle 1 hyökkäys- ja 2 torjuntapistettä, Aniah Palmerille torjunta. Venla Huomanin hyökättyä paipista luvut 8-2:een Tuovinen otti erän ensimmäisen aikalisän. Puijon peli kulki hyvin, mutta JymyVolley eli synkkiä hetkiä, ja käytti toisen aikalisänsä luvuissa 14-4. Vierasjoukkueen painajainen jatkui, eivätkä nurmolaiset enää päässeet erässä kymmentä pistettä lähemmäs. Loppulukemiksi 25-10.

Kolmannen erän alussa passari Julia Junila oli korvannut Veda Mansikkaviidan Jymyn seitsikossa. Pitkä erätauko olikin tehnyt ihmeitä ja tällä kertaa Puijon Pekka Seppänen otti ensimmäisen aikalisän. Pisteissä 1-4 pidetty puhuttelu katkoikin vieraiden pisteputken. Puijo lähti takaa-ajoon ja passari Räty havaitsi Taija Tikan käden olevan tänään kuuma. Keskipelaaja teki lyhyessä ajassa 5 pistettä ja saatteli Puijon keulille 11-10. Jymy pysyi tuntumalla, mutta teki useita syöttövirheitä, eikä niin ollen pystynyt kunnolla haastamaan piristynyttä kotijoukkuetta. 17-13 riitti Jukka Tuoviselle, ja päävalmentaja otti aikalisän. Molemmat joukkueet tekivät jälleen syöttövirheitä, ja kolmen perättäisen jälkeen tilanne oli 20-15. Adeja Robinson onnistui hyökkäyksissään ja toi vieraat kolmannelle kymmenelle 23-20, mutta kiri ei kantanut, ja Venla Huoman hyökkäsi loppuluvut 25-20.

Kangasala vajaalukuinen , LiigaPloki korjasi potin

LiigaPloki - LP Kangasala 3-1 (23-25, 25-15, 25-12, 25-13)

Aloituskokoonpanot:
LiigaPloki: Hakonen, Ellis, Rasinperä, Kähkölä, Rammelsberg, Mikkonen ja Joensalo (libero)
LP Kangasala: Jalonen, Ahtola, Launonen, Tapio, Peura, Rekola ja Penttilä (libero)

Ottelu siirtyi joulukuun yhdeksänneltä päivältä tälle keskiviikolle LP Kangasalan terveysmurheiden takia. Tälläkin kertaa tilanne oli vierasjoukkueen kannalta hankala, sillä se joutui lähtemään peliin normaalista poikkeavalla kokoonpanolla. Poissaolivat mm. Iida Pöllänen, Neea-Maria Joki, Iina Andrikopoulou, Laura Laukkanen, Viivi Pyhäjärvi sekä Inka Sairiala. Kentällä nähtii kolme lainapelaajaa Lempo-Volleysta.

Se ei kuitenkaan ottelun ensimmäisessä erässä näkynyt, kun LP Kangasala onnistui laajalla rintamalla. Ensimmäisen erän hyökkäysprosentti oli vierasjoukkueella peräti 55 ja kotijoukkueellakin 47. Kangasalalta kuuteen pisteeseen ylsivät Heini Ahtola, huikeita pommeja hakkurin tontilta latonut Netta Rekola ja kotijoukkueen Oona Rasinperä.

Toisesta erästä muodostui hienon ottelun pelanneen Oona Rasinperän show. Pitkä syöttöputki, kolme ässää ja,virheetön hyökkäyspeli erälukemin 9 (+9).

Kolmannen erän alkua väritti Rasinperän syöttövuoro, joka johdatti LiigaPlokin 9-2 karkumatkalle ja erävoitosta ei ollut sen jälkeen epäselvyyttä. Viimeisen pisteen teki ensimmäisen erän puolivälissä kentälle tullut passari Anna Mebusin näyttävällä torjunnalla.

Kun LiigaPloki sai peliotteesta kiinni, se hallitsi neljättä erää selvästi. Kun Netta Rekolan hyökkäyksiä saatiin vaimennettua ja torjuttua, vierasjoukkueen keinot ottelun kulun kääntämiseksi oli käytetty.
Vaikka kolme viimeistä erää menivät selvasti kotijoukkueelle, niissä nähtiin pitkiä palloralleja ja palloa lyötiin ja puolustettiin välillä näyttävästi.

LiigaPlokin parhaana palkittu Oona Rasinperä teki kovat pisteet, 28 (+24), hyökkäysprosentin ollessa 56. Kangasalan paras, Netta Rekola kirjautti 18 (+12).

Hakan Can Turan, LiigaPloki:

- Olen tyytyväinen voittoon, Kangasalalta tosin puuttui tärkeitä pelaajia. Tärkeitä sarjapisteitä onnistuttiin voittamaan. Oona Rasinperä pelasi hyvän pelin tänään. Seuraavaan peliin keskitymme mentaalipuolelle. Taktisesti ei parissa päivässä tehdä ihmeitä.

Arttu Keränen, LP Kangasala:

- Ilman syytä pelaajia ei jää kotiin. Nyt on ollut 11 viikon putki, jossa on ollut kaksi pelaaja vähintään pois, nimi ja numero vain vaihtuu. Onneksi saimme tänään mukaan Lemposta Launosen ja Tapion . Avauserä sujui hyvin, mutta arki koitti sen jälkeen meille.

Oona Rasinperä, LiigaPloki:

- Avauserässä ei ollut meiltä hyvää peliä, mutta onnistuttiin sen jälkeen syöttöpelissä, samoin vastaanotto toimi hyvin ja se takasi toimivan hyökkäyspelin.

Netta Rekola,LP Kangasala:

- Pyrittiin tulemaan peliin siten, että antaisimme kaikkemme ja pelaamaan hyvällä fiiliksellä, vaikka meillä oli joukkue vajaalukuinen.

LP-Vampula selvästi parempi Hämeenlinnassa

Kerho aloitti illan ottelun väkevästi, likimain myrskyten, ja karkasi avauserässä nopeasti 8-2 johtoon. Joukkueen kapteeni, passarin roolia loukkien takia pakon edessä opetteleva Michaela Madsen kertoi ottelun ennakohaastattelussa, että erityisesti passeja keskipelaajille on viime viikkojen harjoituksissa hiottu ahkerasti.

Hiomisella saadaan yleensä sileää pintaa ja karheat kulmat pyöristymään. Sellaiselta Kerhon otteet ottelun ohikiitäneillä alkuhetkillä vaikuttivat. Sileiltä ja kauniilta katsella. Kerhon ensimmäinen hyökkäys kuvaa mielikuvaa täydellisesti. Madsenin tarjoilema millintarkka ja oikein ajoitettu passi, siirtohyökkäys keskipelaaja Vera Klimovichille, ja ottelun avauspiste Kerholle.

Lyhyestä virsi kaunis, kuitenkin. Vampula, tähtipelaajansa Cheyenne Jonesin johdolla, vaihtoi kuvainnollisesti isompaa silmään ja kaasutti kaukaisuuteen. Vampula voitti avauserän lopulta pistein 25-21 ja kaksi seuraavaa 25-15, 25-16. Täydet kolme sarjapistettä matkasivat näin Huittisiin puhtaalla 3-0 -voitolla, osapuilleen puolessatoista tunnissa.

Yleispelaaja Jonesin tarina on mielenkiintoinen. 24-vuotias jenkki pelasi viisi vuotta yliopistolentistä ja päätti sen jälkeen lopettaa urheilu-uransa. Tuttu tarina siltä osin, että Yhdysvalloissa ei naisten ammattilaisliigaa pelata. Vuoden tauon jälkeen sielu kaipasi kuitenkin takaisin pelihommiin, ja uran ensimmäinen työpaikka löytyi Suomesta, Huittisista.

Arvelen, että molemmat osapuolet, pelaaja ja seura, ovat enemmän kuin tyytyväisiä Jonesin päätökseen jatkaa uraansa. Tilastojen valossa Jones on naisten liigan tehokkain hyökkääjä, reilun viiden pisteen eräkohtaisella keskiarvolla. Väkevän hyökkäyspelaamisen ohella monipuolinen jenkki loistaa myös torjuntapelissä ja syöttäjänä. Niin tänäänkin.

Lentopallokerhon tilanne vaikuttaa laimeasti ilmaistuna huolestuttavalta. Alkukaudella hankitut pisteet pitävät Kerhon tappiosta huolimatta edelleen sarjataulukossa kuudentena. Takaa tulee kuitenkin painetta, joten pudotuspelipaikkaa ajatellen suunnan tulisi muuttua. Viimeisestä kahdeksasta ottelustaan Kerho on hävinnyt seitsemän. Pelkkä yksityiskohtien hiominen ei riittää, vaaditaan selkeää tason nostoa joka osa-alueella.

Illan ottelu alleviivaa edellä mainittua. Heini Kovasen vastaanottopeli, 23 vastaanottoa, joista 52% positiivisia, jäi likimain ainoaksi valon pilkahdukseksi. Vampula puolestaan syötti yhdeksän ässää, vastaanotti joukkueena positiivisesti 42% ja torjui kolmeen erään yhteensä 10 pistettä. Pulinat siis pois.

Kerhon liigapelit jatkuvat heti tulevana lauantaina, kotiottelulla väkevässä vireessä pelaavaa Puijo Wolleyta vastaan. Kuopiolaiset ylikävelivät tänään sarjajumbo JymyVolleyn suoraan kolmessa erässä ja nousivat sarjataulukossa jo kolmanneksi, ohi LP Kangasalan. Puijo on voittanut viisi edellistä otteluaan. Uskoa Kerholle saattaa kuitenkin valaa joukkueiden edellinen kohtaaminen, joka päättyi joulukuun alussa Kerhon 3-2 kotivoittoon.

Kerhon murheen alhoon lohtua tuo toivottavasti se, että kotiyleisö jaksaa edelleen luottaa omiinsa. Loimu-areenan lehtereillä illan ottelua seurasi 517 katsojaa. Hyvä niin.

LP-Vampulan parhaana ottelussa palkittiin ansaitusti jo mainittu yleispelaaja Cheyenne Jones ja kotijoukkueen parhaana keskipelaaja Vera Klimovich. Ottelun ProLiberon palkinnon vastaanotti Vampulan Maria Naasko.

Cheynne Jones, yleispelaaja, LP-Vampula:

- Uskon, että voittomme perustui kovaan taisteluun joka pisteestä. Tänään jokainen pelaajamme teki kentällä parhaansa, halusimme todella voittaa. Olen todella iloinen, että päätin palata takaisin lentopallon pariin. Rakastan tätä lajia. Joukkueena olemme harjoitelleet kovaa ja voin vakuuttaa, että olemme fyysisesti todella hyvässä iskussa. Uskon edelleen, että voimme nousta runkosarjan neljänneksi ja saada sen myötä hyvät lähtökohdat pudotuspeleihin.

Vera Klimovich, keskipelaaja, Lentopallokerho:

- Onnittelut Vampulalle, he pelasivat hienosti. Meidän täytyy nopeasti kääntää katseet tulevaan, lauantain seuraavaan kotiotteluumme. Vahvan alun jälkeen teimme liikaa helppoja virheitä ja suoritustasomme laski. Tuntui myös siltä, että keskittymisemme herpaantui hetkittäin.

Stefan Paunovic, päävalmentaja, LP-Vampula:

- Todella tärkeä voitto kolmen perättäisen kotitappion jälkeen. Toki, tappiot tulivat kolmea huippujoukkuetta vastaan. Olen joukkueestani hyvin ylpeä. Harjoittelemme tällä hetkellä todella kovaa. Uskon sen auttavan meitä myöhemmin keväällä. Joukkueeni on kovin nuori ja välillä takaiskuista toipuminen on haastavaa. Tänään kuitenkin osoitimme, että pystymme siihen. Osoitimme tänään juuri oikeanlaista luonnetta.

Giovanni Torchio, päävalmentaja, Lentopallokerho:

- Vahvasta alusta huolimatta emme pelanneet tänään hyvin. Sekä hyökkäys- että puolustuspelaaminen ontuivat. Vampula on laatujoukkue, tottakai. Myös meidän joukkueemme on kovin nuori, joten suoritustasomme heilahtelee kovasti. Esimerkiksi edellisessä ottelussamme Kangasalan vieraana pelaajani pelasivat hienosti, toisin kuin tänään. Välillä pelaamme upeasti, toisinaan taas tosi heikosti. Ymmärrän, että Hämeenlinnan kaltaisessa menestysseurassa sen ymmärtäminen ei ole helppoa, mutta meidän täytyy jatkaa eteenpäin ja uskoa itseemme. Ennen kaikkea meidän täytyy pystyä keskittymään tasaisesti läpi otteluiden. Poppakonsteilla suuntamme ei muutu. Se muuttuu vain kovalla työnteolla, harjoituksesta toiseen.

Hämeenlinna - LP-Vampula 0-3
21–25, 15–25, 16–25
Koti:Marmen 11/+4, Kovanen 7/+2, Klimovich 6/+6
Vieras:Jones 16/+9, Brennan 12/+11, Biberdzic 11/+4