Savo Volley avasi voittotilinsä

18.11.2023

Kaikki miesten Mestaruusliigan 10 joukkuetta ovat nyt voittaneet ja hävinneet vähintään yhden ottelun, kun Savo Vollety otti kauden avausvoittonsa Leppävirralla lauantaina Vantaa Duckista. Samalla Savo ohitti vantaalaiset ja jätti heidän sarjajumbon paikalle. Illan toinen voittaja oli sarjakärkeään kasvattanut Akaa-Volley TUTO Volleysta.

Akaa-Volleylle täydet kolme sarjapistettä TUTOn kustannuksella

Akaa-Volley kuritti TUTO Volleyta lukemin 3 – 0 (25-18, 25-23, 25-11)

Ilmeisesti Akaa-Volleyn valmentaja Olli Kunnari päätti antaa lepoa etenkin hakkurien eliittiä alkukaudella olleelle Matěj Šmídlille. Kotijoukkueen moukarina aloitti vasenkätinen Tino Vuori. Muutoin joukkueiden avauskuusikot eivät yllätyksiä tarjonneet. Akaa-Volleyn pelinrakentajan vuoro annettiin Lasse Jäntille. Ja ilmeisesti TUTOn Lauri Lehtonen oli vielä toipilaana, koska ainoastaan käväisi kentällä pelin kuluessa.

Akaa-Volleyn kone ei ollut käynnistyä ottelun alussa. Hyökkäystehot eivät nousseet totutulle tasolle ennen ensimmäisen erän puoltaväliä. Ottelu eteni tasaväkisesti lukemiin 14-14. Ennakkomakua lopputuloksesta saatiin Akaan passari Jäntin syöttövuorolla, kun kotijoukkue nousi kolmen pisteen johtoasemaan 17-14. Lopullisen niitin ensimmäisen erän tilastoihin kiinnitti Mikko Räsänen kahdella ässäsyötöllään. Erä oli muutenkin Räsäsen dominointia – yleispelaajan saldo oli 9/+8 ja vastaanottokin toimi 83 prosentin tarkkuudella.

Ja kun Räsänen pääsi vauhtiin, häntä ei pidätellyt mikään. Turkulaiset ottivat toisen erän alun haltuunsa ja johtivat lukemin 3-6, kunnes pallo löysi yhä useammin Räsäsen ulottuviin. Piste toisensa jälkeen sekä kotijoukkueen että laituri Räsäsen sarakkeeseen ja Akaa-Volley oli jälleen pelissä mukana. Erän loppua kohden kotijoukkue hiipi piste toisensa jälkeen karkuun ja lopputulos oli TUTOn loppukiristä huolimatta 25-23. Ainoa erikseen mainittava tilanne nähtiin lukemissa 14-12. Akaan libero Louis Pineau venytti puolustuksessa kätensä pallon alle ja päätuomari näytti ensin pallon käyneen lattiassa. Pienen neuvottelun jälkeen peliä jatkettiin melko harvoin nähdyllä kiistapallolla. Räsäsen tehot toisen erän jälkeen olivat 15/+12.

Kun Räsänen oli vauhtiin päässyt, niin miksi himmailla. Mies päätti aloittaa kolmannen erän näytöstyyliin. Ensin onnistunut hyökkäys kakkospaikalta ja sen jälkeen tuhoa syöttöviivalta. Kolmen ässän ja muutoin pahojen aloitusten jälkeen taululla olivat lukemat 6-0. TUTO-valmentaja Jani Niskakangas turvautui aikalisään jo tilanteessa 8-1. Tässä erässä myös turkulaisten keskipelaaja Lehtonen sai peliaikaa ja passari Joska Försti sai tehdä tilaa Oleksii Bulgynille. Tilanteessa 16-6 Räsänen sai jälleen syöttövuoron ja rankaisi vieraita tällä kerralla neljällä perättäisellä ässällä – enää ei tarvinnut arvailla, kuka valittaisiin kotijoukkueen parhaaksi Akaa Areenan perjantai-illassa. Ottelupallon takoi lattiaan Akaan toinen onnistuja keskipelaaja Petteri Tyynismaa.

Viisi ottelua siihen kaivattiin - Savo voitti

Savo Volleyn taaperrus Mestaruusliigassa päättyi komeasti, kun Vantaa Ducks kaatui Leppävirralla lukemin 3-0 (28-26, 25-10, 25-22).

Vaikka kyseessä oli jumbofinaali, oli joukkueiden tasoero melkoinen kohtuullisen tasaisen ensimmäisen erän jälkeen.

- Ensimmäinen erä oli ohuella narulla pelaamista, sanoi Savo Volleyn päävalmentaja Timo Tolvanen.

- Olemme käyneet tässä viimeisen parin viikon aikana lukuisia keskusteluja, kuinka sellaisissa tilanteissa toimitaan.

- Kun se ensimmäinen erä sitten napsahti meille, aukesi meillä monta lukkoa. Toinen erä oli meiltä hyvää lentopalloa. Vastustaja sai kymmenen pistettä, ja niistä seitsemän meidän virheillä – se kertoo, että vastustajalla ei ollut paljon mahdollisuuksia meitä vastaan.

Erityisen hyvin onnistui kotijoukkueella tällä kertaa vastaanotto ja torjuntapeli. Torjunnat kotijoukkueelle 13-5.

Valmentaja Tolvanen muisteli, ettei keskitorjuja Jakub Kovac ole koskaan saanut Savossa parhaan pelaajan palkintoa (tähän kannattaa suhtautua varauksella), mutta nyt sellainen napsahti. Kuusi torjuntapistettä ja vain yksi virhe koko ottelussa on varsin mainio saldo.

Libero Jackson Holland oli vastustajan syöttöjen kohteena, mutta hän nosti ne 65 prosentin tarkkuudella.

Flunssaisen Tommi Siirilän paikalla pelannut Petteri Härkönen täytti tehtävänsä mainiosti.

Joonas Jokela alkaa päästä omalle tasolleen – nyt syntyivät kentän komeimmat pisteet 16/+13.

Vastustajan valmentajalle Juho Rajalalle annettiin lehdistötilaisuudessa vapaa sana kertoa käsityksensä ottelun kulusta. Vastaukseksi tuli noin viisitoista sekuntia kestänyt pään raapiminen.
Tilanne on vantaalaisilla vaikea, kun joukkueen tappioputki ei näytä päättyvän.

- Ajoittain pystymme pelaamaan ihan hyvää peliä, mutta kun ote häviää, se häviää usein liian pitkäksi aikaa. Harmittaa pelaajien puolesta.

Vieraiden paras pistemies oli hakkuri Milutin Pavisevic (15/+9), mutta hänkin oli onnettomassa toisessa erässä aivan hukassa.

Savo Volley - Vantaa Ducks 3-0

28–26, 25–10, 25–22
Koti:Jokela 16/+13, Michelau 15/+11, Shurdhi 12/+7
Vieras:Pavisevic 14/+8, Vanhanen 7/+4, Kattelus 5/-1